Wat zijn de beste boekenmolens? Een boekencarrousel is een prachtige meubel voor verschillende soorten ruimtes. Misschien zoek je een moderne, nieuwe, ronde of antieke boekenmolen.

Welke boekenmolen of boekencarrousel kun je het beste kopen?

Het mooie van een boekenmolen is dat je er van alle kanten bij kunt wanneer je je boeken aan alle zijden van de molen hebt opgeborgen. Je kunt op deze manier meer boeken op een kleiner oppervlak kwijt en draait handig aan de molen om bij jouw gewenste genre of boek terecht te komen. Je hebt een aantal mogelijkheden bij deze flexibele opbergkast.

Snel overzicht: Deze boekenmolens raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor opslagFMD Draaikast open ontwerp: Deze boekenmolen is opmerkelijk vanwege zijn open en gesloten vakken die zorgen voor veelzijdige opslagopties. Afhankelijk van de diepte van een opening, kunnen boeken aan één of beide zijden worden geplaatst. Daarnaast zorgt het materiaal ervoor dat de molen makkelijk schoon te maken is. We waarderen de houtlook en vinden dit een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. >> Check laagste prijs
Beste ronde ontwerpRelaxdays boekenkast – draaibaar: Dit ronde model boekencarrousel is ideaal voor wie een speels en uniek ontwerp zoekt. Met twaalf verschillende vakken die verspringen per laag, biedt deze carrousel een visueel aantrekkelijke en praktische opbergoplossing. We vinden de mogelijkheid om zowel boeken als decoratieve items op te bergen erg handig. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor mobiliteitvidaXL Plankenkast verrijdbaar: Hoewel het niet een traditionele boekenmolen is, waarderen we de mobiliteit die dit kastje biedt dankzij de wieltjes. Perfect voor het bewaren van favoriete boeken naast een stoel of bed. Bovendien is er een handige ruimte aan de bovenkant voor het plaatsen van een actueel boek, een drankje of zelfs een wekker wanneer het naast een bed wordt geplaatst. We vinden het een innovatieve keuze voor kleinere ruimtes. >> Check laagste prijs

Boekenmolen met 3 lagen in houtlook – VidaXL open draaikast

De molen staat op een vlak met in het midden het draaimechanisme. Alle kanten van de molen hebben open en gesloten vakken. In de open vakken plaats je je boeken of andere te organiseren items. Afhankelijk van de diepte van een opening en de breedte van een boek, kun je maar aan een zijde of aan beide zijden boeken plaatsen. Een boekenmolen wordt waarschijnlijk sneller vies, doordat je er regelmatig aan zit om bij het gewenste vak te komen. Het materiaal (met melamine bedekt spaanplaat) zorgt er gelukkig voor dat je je boekenmolen makkelijk schoon kunt maken.

Boekenmolen met 4 lagen in wit – ViHome draaibare boekenkast

Ten opzichte van de vorige boekenmolen is deze iets breder, waardoor je er meer boeken aan alle kanten (in plaats van aan maar twee kanten) in kunt zetten. Ook heb je een vierde laag en hierdoor is de kast in totaal zo’n 20 centimeter hoger. Het draaimechanisme met de voet werkt hetzelfde. Door de bouwconstructie kun je er ook voor kiezen om maar drie of twee lagen in elkaar te zetten.

Rond model boekencarrousel in wit – Relaxdays draaibaar, rond opbergrek

Wil je de boekenmolen wat verder in een hoek plaatsen? Dan is een rond model geschikter. Je hebt twaalf verschillende vakken en elke laag verspringen de ondersteunende planken, waardoor deze boekencarrousel wat speelser oogt dan de vierkante modellen. Je hebt bij de grote vakken plek voor boeken, dvd’s of cd’s en in de kleinere vakken kun je wat decoratieve items kwijt.

Boekenmolen met extra opbergruimte – ViHome draaibare boekenkast met apart opbergvak

In de extra ruimte onder het kastje zitten deurtjes, zodat je ook zaken op kunt bergen die je liever uit het zicht wilt hebben. Daarboven vind je drie lagen in het draaibare deel van het kastje. De vakken zijn op elke laag gelijk. Sommige mensen vinden dit prettiger ogen dan verspringende planken. Elk einde van een verticale plank heeft drie openingen, waardoor je de kaft van het boek goed kunt zien. De uitstraling van deze boekencarrousel is wat meer retro dan de boekenkasten die hierboven beschreven zijn.

Laag boekenkastje op wielen – VidaXL lage, verrijdbare plankenkast

Niet de klassieke boekenmolen, maar wel een optie wanneer je een draaibaar kastje met boeken naast je stoel of bed wilt hebben staan: het lage verrijdbare plankenkastje met wieltjes eronder. Je kunt de ruimte in het kastje aan drie zijden bereiken, de achterzijde is dicht. Bovenop het kastje kun je het boek leggen dat je op dat moment aan het lezen bent. Er kan ook iets te drinken op of – wanneer het naast je bed komt te staan – een wekker of plantje. Het is een klein kastje, maar voor je favoriete boeken biedt het voldoende ruimte.

Halfhoge, verrijdbare kast zwart met hout – Belfurndem trolley op wielen

Deze kast heeft geen centraal draaimechanisme, maar vier robuuste wielen. De achterzijde is gesloten, omdat het van oorsprong een keukentrolley is. Toch zou deze kast ook een geschikte boekenmolen kunnen zijn. In je kantoor plaats je hem tegen de muur met via de achterzijde (als je hem van de muur afdraait) bijvoorbeeld de printer uit het zicht opgeborgen. Bij de vakken die open zijn plaats je je boeken of ordners om ze altijd praktisch bij de hand te hebben. De kleur (zwart met hout) is zakelijk en strak. Dit is wel meer een boekenkast voor op kantoor of in een hobbyruimte en niet zozeer voor in de woonkamer. Met keukenboeken en andere keukenattributen past het wel weer prima in je keuken.

Halfhoge, verrijdbare trolley wit met hout – Simpletrade dressoir op wielen

Het zelfde principe geldt voor deze kast op wieltjes, alleen is deze kast wel bereikbaar aan alle vier de zijden. Op de kopse kant kun je ook nog gebruik maken van een lade en verder is er een, groot open vak bovenin, met meerdere kleinere vakken op de twee onderste lagen. De eerste plank boven de bodem kun je zelf in hoogte verstellen door middel van de drie aangebrachte openingen. Heb je grote Bosatlassen die je kwijt wilt? Dan laat je het plankje helemaal weg. Ook deze trolley zou prima als boekenmolen kunnen functioneren, al is ook deze wat groter dan het traditionele, vierkante model. Door het werkoppervlak boven op de trolley, is het handig om een boek erbij te pakken, iets op te zoeken en dan weer verder te gaan. Je kunt het boek dan snel weer terug op zijn plek zetten, of het op het werkblad laten liggen terwijl je bezig bent.

Je eigen boekencarrousel bouwen

Vind je de gebruikte materialen niet fijn of heb je zin om zelf een boekenmolen te maken? Wanneer je een geschikt model hebt gevonden en een beetje technisch aangelegd bent, kun je op basis van het voorbeeld prima een eigen ontwerp maken. Het voordeel hiervan is dat je je eigen draaimechanisme kunt kiezen (centraal of wielen) en ook de kwaliteit er van zelf bepaalt. Je kunt een boekencarrousel dan hoger maken dan de standaardmodellen of er extra elementen aan toevoegen. Nadeel van een eigen kast maken is dat je – wanneer je een fout maakt – materiaal verspild hebt en een deel opnieuw moet maken. Het kan dan ook handiger zijn om een kant-en-klare boekencarrousel te kopen wanneer je geen ervaring hebt met het zelf fabriceren van meubelstukken. Deze zijn geprepareerd en kun je met de bijgeleverde handleiding dan zelf in elkaar zetten.