Dit artikel leert je of Bol garantie op de laagste prijs geeft en wat hiervan de gevolgen voor jouw bestellingen kunnen zijn. We gaan ook iets dieper in op waar prijsverschillen door ontstaan en hoe je – zelfs door je online shopping te starten op Bol.com – toch nog iets goedkoper uit kunt zijn. Door het lezen van de tips kunnen de echte zuinige inkopers of mensen die het gewoon niet breed hebben nog hun voordeel doen.

Doet Bol eigenlijk wel aan laagste prijsgarantie?

Bol garandeert nergens op zijn website de laagste prijs en heeft dat ook nooit gedaan. We zijn echter zo gewend geraakt aan dat een aanbieding of webshop op prijzen concurreert, dat we geloven dat een aanbieding altijd de beste is en dat een webshop door massaal inkopen dat voordeel ook aan de klant doorberekent. Deze vlieger gaat dus niet op.

Bij veel producten ben je zelfs duurder uit als je de tijd neemt om prijzen te vergelijken. We kijken dan alleen naar online prijzen, want we weten ook dat een prijs in de winkel zelf nog kan verschillen met de prijs die op de website staat.

Dit vraagt om een voorbeeld:

  • Een bepaalde televisie kost bij Bol 600 euro.
  • Dezelfde televisie kost bij een grote elektronicawinkel in de webwinkel 550 euro.
  • Ga je naar de winkel toe, dan kan het zelfs nog een paar tientjes goedkoper.

Bol.com heeft echter geen fysieke winkels in het land, dus het heeft geen zin om dat te proberen, maar wie voldoende tijd heeft, kan er wel voor kiezen om andere fysieke winkels die hetzelfde product verkopen te bezoeken. Al is het niet altijd goedkoper, de voorwaarden of eventuele extra’s (hoesje bij een telefoon, extra garantie) kunnen hier wel weer een rol spelen.

Wat is dan wel nog zinvol om bij Bol.com te bestellen?

Uit onze research blijkt dat bepaalde artikelen niet altijd gunstige geprijsd zijn bij Bol, zoals:

  • bepaalde merken voor de voeding en huidverzorging voor baby’s
  • producten voor de lichaamsverzorging voor kinderen en volwassenen
  • klein klusmateriaal

Wat wel weer vaak beter geprijsd is, zijn bepaalde gereedschappen, speelgoed, verf of voer voor je huisdier. Iets anders dat soms met de prijs en soms met de schaarsheid van het artikel te maken heeft, zijn boeken. Er zijn boeken die veel voordeliger zijn bij Bol en je hebt er exemplaren die nieuw niet meer te krijgen zijn, maar wel tweedehands door particulieren verkocht worden. Dan kan Bol net weer wel handig zijn als online webwinkel.

Waar komt het prijsverschil bij Bol vandaan?

Het prijsverschil – gunstig of ongunstig – ligt deels aan het basisprincipe waar het bij webshops om gaat. Je levert uit eigen voorraad en moet hiervoor een magazijn inrichten en personeel inhuren. Hoe meer je verkoopt, hoe meer je binnen een bepaald tijdsbestek wilt kunnen leveren, want anders gaat je reputatie eraan. Hoe snel een webshop groeit, is dus van invloed op de dienstverlening zoals je die ervaart. En voor elke vorm van dienstverlening betaal je nou eenmaal.

Je denkt dat boven de 20 euro gratis verzenden ook echt gratis is, maar ook die kosten moeten natuurlijk ergens vandaag komen. Bol is geen filantropische instelling en moet gewoon zijn knaken verdienen om te kunnen blijven bestaan. Ergens in de opbouw van de adviesprijs op de website van Bol, zitten al deze elementen die iets kosten verwerkt. Een adviesprijs kan daarom ook hoger uitvallen dan de prijzen die je in de supermarkt of bij andere webwinkels tegenkomt.

Dat is ook zo verwarrend aan de aanbiedingen van Bol, want de korting wordt berekend over de adviesprijs, maar als die prijs al hoger dan ergens anders was, kun je met de korting dus nog steeds op hetzelfde (of een hoger) bedrag dan bij de concurrent uitkomen. Soms moet je echte de kleine lettertjes lezen en een beetje onderzoek doen om te weten of je voor de gek gehouden wordt.

Tip voor het vergelijken van prijzen op Bol en andere websites

Wij zouden daarom altijd en bij elk product een vergelijkingstest doen.

  • Bij duurdere producten kijk je of het wel echt precies hetzelfde typenummer heeft en de voorwaarden gelijk zijn.
  • Bij goedkopere producten vergelijk je of een voordeelverpakking (meerdere losse verpakkingen per pakket) ook wel echt beter van prijs zijn.
  • Bij producten die je elke zoveel tijd koopt, kan het lonen om de reclamefolders eens door te spitten.

Het laatste item willen we graag toelichten: We hebben namelijk gemerkt dat bijvoorbeeld afwasblokjes voor in de afwasmachine regelmatig bij een bepaalde drogisterij in de aanbieding zijn. Je krijgt dan een voordeelverpakking waarmee je een heel jaar vooruit zou kunnen. Dit soort verpakkingen zijn zelden goedkoper bij Bol. En alles bij elkaar kan er toch al snel een verschil van 10 euro of meer zijn.

Conclusie & meer bronnen over garantie

Geloof niet alles wat je leest, laat je niet (altijd) inpakken door mooie reclames op televisie en doe je eigen speurwerk voordat je geld uitgeeft aan iets dat veel goedkoper kan.

https://radar.avrotros.nl/forum/overige-producten-f40/prijsverschil-op-bol-com-t195719.html