Speelgoed van het jaar: beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar

Sinds vele jaren zijn er verkiezingen voor het beste speelgoed van het jaar. De winnaar zijn speelgoed stuks die origineel zijn, goed geprijsd, duurzaam en je bovendien keer op keer verrassen. Speelgoed dat tot beste speelgoed van het jaar wordt uitgeroepen is zeker de moeite waard om te bekijken. Ook speelgoed van 10 jaar terug is vandaag de dag nog van hoge kwaliteit.

De zoektocht naar het beste speelgoed van de afgelopen jaren: een zoektocht vol hoogtepunten

Welk speelgoed de verkiezing “beste speelgoed van het jaar…” de afgelopen 10 jaar heeft gewonnen is online gemakkelijk te achterhalen. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op elk stuk speelgoed en wat het te bieden heeft. We beginnen bij het jaar 2012 en gaan door naar 2021.

Snel overzicht: Deze speelgoedsets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor strategische spelersStenen Tijdperk Bordspel: Dit bordspel vereist dat spelers grondstoffen verzamelen, gereedschap ontwikkelen, jagen en gebouwen bouwen. Het biedt vele manieren om punten te scoren en strategie is essentieel. De diverse tactieken en strategieën worden duidelijker naarmate je het spel vaker speelt. Perfect voor een avondje speelplezier, waarbij je gemiddeld wel 2 tot 3 uur zoet kunt zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor bouw- en ontwerpliefhebbersGraviTrax® Starter Set – Knikkerbaan: Deze set biedt de mogelijkheid om je eigen knikkerbaanparcours te ontwerpen en te bouwen. Het is geschikt voor jong en oud. Je kunt tot wel 6 kogels tegelijkertijd loslaten, en de baan en kogels zijn van topkwaliteit. Het bevordert zowel individueel spel als samenwerking en de set kan eindeloos uitgebreid worden met andere GraviTrax sets. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor rollenspelPLAYMOBIL City Life Kinderdagverblijf: Deze Playmobil-set biedt jonge kinderen een fantastische speelervaring met volledig ingerichte speelkamers zoals een speelkamer, badkamer, keuken en knuffelhoek. Er zijn tal van speelfiguren en dieren waardoor het rollenspel tot leven komt. Bovendien werkt de deurbel met buitenlicht echt. Ideaal om de fantasie te stimuleren en bovendien is het mogelijk deze set te combineren met andere Playmobil-sets. >> Check laagste prijs

Waarom een speelgoedlijst per jaar?

Er wordt elk jaar heel wat speelgoed geproduceerd. Een deel hiervan is van hoge kwaliteit en een ander deel kan het beste snel vergeten worden. Soms komt het voor dat er in één jaar héél véél speelgoed van hoog niveau wordt geproduceerd. De verkiezing “Beste speelgoed” vindt echter maar eens in het jaar plaats, dus is het niet meer dan logisch dat we het beste speelgoed ook per jaar gaan bekijken. Wel wordt er speelgoed verkozen in verschillende categorieën.

Ook aandacht voor beste budgetopties beste speelgoed

Het beste speelgoed is niet alleen speelgoed van heel hoge kwaliteit, maar ook speelgoed dat voor elk huishouden prima betaalbaar is. Als speelgoed superleuk is, maar zo goed als onbetaalbaar, zouden we het alsnog niet aanraden. Het moet natuurlijk wel leuk blijken. Het geven van een cadeautje moet niet gelijk staan aan een rib uit je lijf weggeven. Vandaar dat we in dit artikel ook aandacht hebben voor de actuele prijzen die voor het speelgoed worden gevraagd.

Wat maakt ons geschikt als speelgoed reviewers?

We zouden willen zeggen dat speelgoed in ons bloed zit, maar dat is wat overdreven. Er vloeien gelukkig geen Legoblokjes door onze aderen (dat zou een beetje eng zijn). Wel zijn, net als heel veel andere kinderen, met een grote variëteit in speelgoed opgegroeid. Door onze kinderjaren heen hebben we met heel wat speelgoed gespeeld en een goed beeld gekregen van welk speelgoed leuk is en welk niet. Onze interesse in goed speelgoed is altijd gebleven.

Blijf kritisch op het zeer brede speelgoed aanbod: de criteria voor de award ‘Speelgoed Van Het Jaar’:

Ja, het aanbod speelgoed is ontzettend groot. Zeker online, waar je gemakkelijk speelgoed vanuit een ver land kunt laten overbrengen. Niet al het speelgoed voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, dus je moet zeker op je hoeden blijven. Bij aanschaf kijk je naar het volgende:

Kinderen en leeftijd

Het spreekt misschien voor zich, maar het wordt nogal eens uit het oog verloren: speelgoed is niet alleen bedoeld om “leuk” te zijn, je moet er ook van kunnen leren. Leren kan op heel veel verschillende manieren: of het nu het ontwikkelen van fijne motoriek of creativiteit is, of je juist aan het denken zet. Let wel op: een kind van drie is niet in staat de uitdagingen die speelgoed voor 10-jarigen biedt de baas te kunnen. Let op de leeftijdsspecificatie bij alle speelgoed.

Hoe veilig is je speelgoed?

Het zou voor zich moeten spreken, maar helaas is niet alle speelgoed even veilig. Wil je er zeker van dat speelgoed geen schadelijke stoffen bevat? Of op een andere manier schadelijk kan zijn voor kinderen? Controleer dan of het een CE-label heeft en aan de Europese eisen voldoet. Wat ook belangrijk is: aanvullende labels van Europese landen testen de kwaliteit.

Het beste speelgoed is duurzaam

Speelgoed dat van hoge kwaliteit is, gaat lekker lang mee. Dat betekent: als je er op een goede manier mee om zou gaan, dan zou het niet snel kapot mogen gaan of verslijten. Duurzaamheid zit hem ook in de materialen: is het materiaal van het speelgoed van hoge kwaliteit?

Goed speelgoed is multifunctioneel en stimuleert creativiteit

Op speelgoed waar je maar één ding mee kunt, raak je snel uitgekeken. Speelgoed moet de creativiteit prikkelen, anders zal het kind het snel naast zich neerleggen. Met Lego of blokken bijvoorbeeld kun je oneindig veel richtingen op. Een kind kan hier zomaar uren zoet mee zijn.

Wat beloven speelgoed producenten je? Is dit echt gesneden koek?

De producenten van speelgoed doen heel wat wilde beloften. Helaas zijn er maar enkele speelgoedmakers die deze beloften echt in kunnen lossen. Gelukkig bespreken we in dit artikel alleen speelgoed van de allerhoogste kwaliteit – speelgoed van producenten die weten waar ze mee bezig bent. Het onderstaande speelgoed valt in de smaak bij zowel kind als ouder.

Waar let je op als je goed speelgoed gaat kopen?

Er zijn, zoals gezegd, heel wat criteria waarop je moet letten als je speelgoed aanschaft. De veiligheid van het speelgoed is van het allergrootste belang. Speelgoed mag nóóit giftige of andere schadelijke stoffen bevatten. Met name baby’s en peuters sabbelen op en bijten in speelgoed. Hun weerstand is nog niet zo hoog, dus hen moet je zeker extra beschermen.

Speelgoed per leeftijdscategorie

Wist je dat het mogelijk is te achterhalen welk speelgoed het beste bij welke leeftijdsgroep aansluit? Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Koopwijzer op Speelgoedinfo.nl inschakelen. Handig als je niet precies weet wat je moet kopen voor een kind van een bepaalde leeftijd.

Onze onderzoeksdata: het beste speelgoed hebben wij zo getest

Bij het beoordelen van speelgoed hanteren we altijd een vaste set criteria. Zo kijken we naar:

 • De prijs van het speelgoed – is dit voor elk huishouden betaalbaar?
 • De kwaliteit van speelgoed – de kwaliteit zit hem in de duurzaamheid van het materiaal en het ontwerp; hoelang zal het speelgoed meegaan voor er defecten optreden?
 • Veiligheid – zoals gezegd, moet speelgoed 100% veilig zijn en dus geen schadelijke stoffen bevatten
 • Stimuleert speelgoed de creativiteit? Bij goed speelgoed zijn de mogelijkheden ongelimiteerd – je kunt er alle kanten mee op en variëren tot je een ons weegt
 • Klantreviews online geven ons een goed beeld van de échte kwaliteit van speelgoed. Verkooppraatjes zijn leuk en aardig, maar of speelgoed deugt of niet merk je in de reviews.

Beste speelgoed 2012: Bordspel Stenen Tijdperk van 999 Games was het beste speelgoed in de categorie 12-99 jaar (sorry 100-jarigen…)

We beginnen deze lijst met het beste speelgoed uit 2012. In de categorie 12-99 jaar (dus voor bijna iedereen beschikt) viel het Bordspel Stenen Tijdperk in de prijzen. Dit is wat het spel te bieden heeft:

Stenen Tijdperk daagt je uit verschillende dingen tegelijk te doen: van het verzamelen van grondstoffen tot het ontwikkelen van gereedschap; ook jaag je en bouw je nieuwe gebouwen

 • Het doel: het bereiken van zoveel mogelijk punten – en punten scoor je op heel veel manieren
 • Strategie speelt een grote rol in dit spel
 • Hoe beter je het spel kent, hoe meer ruimte er is voor afwisseling in tactiek
 • Je bent zo een uur of 2, 3 bezig.

Beste speelgoed 2013: de Furby was de onbetwiste winnaar

In 2013 was de Furby absoluut het beste speelgoed. Dit speelgoed viel in de prijzen in de categorie “Multimedia en Elektronische Spellen”.  In Engeland werd de Furby Boom zelfs tot “Top Toy” verkozen. Ook in Duitsland viel het spel in de prijzen. De Furby is op verschillende plekken nog te verkrijgen, al moet je het op Bol.com voorlopig helaas doen met een pluche model.

 • Een Furby had een geheugen: hij kon dingen leren
 • De Furby daagde kinderen uit goed voor ze te zorgen (als voor een kind)
 • De Furby was heerlijk zacht
 • De kunstmatige intelligentie techniek was in 2013 revolutionair en is nog altijd van hoog niveau.

Beste speelgoed 2014: de originele Rainbow Loom van Loombands (voor 10-11 jarigen)

In 2014 viel de Rainbow Loom in de prijzen. Dit was het ideale speelgoed voor kinderen van 10 of 11 jaar. Maar wat je kon nu eigenlijk precies met deze kleurrijke verzameling bandjes?

Loombands stellen je in staat zelf de mooiste ringen, armbanden, sleutelhangers of zelfs tasje te maken

 • Maak de sieraden voor jezelf of geef ze cadeau
 • De elastische bandjes bieden bijna ongelimiteerde mogelijkheden
 • Kinderen zijn uren zoet en oefenen hun fijne motoriek
 • Ook leuk voor kinderen om samen te doen.

Beste speelgoed 2015: Knipper Kikker van Goliath voor 3-9 spelers was een absolute hit in 2015

Heb jij al gehoord van Knipper Kikker? Dit is een spel van Goliath dat in 2015 een echte hit was. Het doel van het spel? Met behulp van Kikkers prooi vangen en je buit tegen anderen beschermen.

 • Je speelt dit spelletje met maar liefst 3-9 spelers
 • Behendigheid speelt een grote rol bij het vangen van de vliegen
 • Veel hangt samen met de geluiden – deze geven aan wanneer je toe kunt slaan en prooi kunt stelen
 • Wie het meest attent is, wint het spel
 • Kortom: kinderen worden geprikkeld hun zintuigen optimaal te gebruiken.

Beste speelgoed 2016: Escape Room The Game Starter set van Identity Games was hét spel van 2016

2016 was het jaar van de Escape Rome. Vandaar dat in de categorie spelletjes Escape Room de Starter set van Identity Games flink in de prijzen viel. Escape Rooms hebben alles te maken met het ontrafelen van een mysterie om samen uit een afgesloten ruimte te kunnen “ontsnappen”.

 • De bordspel variant van Escape Room is super uitdagend
 • Je speelt niet tegen elkaar, maar juist samen
 • De tijdsdruk wordt steeds groter: samen krijg je 60 minuten de tijd (de Chrono Decoder is van klok voorzien) om het mysterie op te lossen
 • Stop de atoombom en ontsnap uit de gevangenis: de worldbuilding en roleplaying elementen zijn prima
 • Het begint allemaal met het openen van de envelop waarin het mysterie geïntroduceerd wordt.

Beste speelgoed 2017: de Clementoni – Doc Sprekende Educatieve Robot was de beste keus voor kinderen van 6-7 jaar

Ken jij de Doc Sprekende Educatieve Robot van Clementoni al? Dit was de grote hit in 2017. Deze robot deed het super goed bij 6-7-jarigen. Deze robot bleef jonge kinderen eindeloos uitdagen.

 • De sprekende robot helpt bij het ontwikkelen van het denkvermogen
 • Kinderen leren van alles over cijfers, letters, kleuren en zelfs dierennamen
 • Kinderen programmeren spelenderwijs opdrachten
 • Educatieve robotica op instapmodel
 • Het leuke van deze robot is dat je verschillende moeilijkheidsgraden kunt instellen
 • Een nadeeltje: de speelmat is van dun karton en erg kwetsbaar.

Beste speelgoed 2018: GraviTrax® Starter Set Knikkerbaan was hét speelgoed voor8  en 9-jarigen in 2018

In 2018 was de GraviTrax Starter Set Knikkerbaan de grote hit. Deze knikkerset werd tot beste speelgoed voor 8- en 9-jarigen uitgeroepen, maar in feite is GraviTrax voor kinderen van bijna alle leeftijden geschikt en uitdagend. Zelfs volwassenen zullen ertoe aangetrokken worden.

 • In deze baan kun je wel 6 kogels tegelijk los laten
 • Bouw je eigen parcours, geheel naar eigen inzichten
 • Combineren kan eindeloos
 • De baan en de kogels zelf zijn van hoge kwaliteit
 • Een kind is in zijn eentje al uren zoet, maar samenspelen is natuurlijk nog beter
 • Uitbreiden kan met de andere sets van GraviTrax
 • Inclusief handleiding, waarin je ook opdrachten en verschillende bouwschema’s vindt.

Beste speelgoed 2019: de FurReal Cubby de Beer – interactieve knuffel was speelgoed van het jaar voor 4-5-jarigen

Dan nu een stuk speelgoed voor de kleintjes: de FurReal Cubby de Beer was in 2019 een grote hit. Dit speelgoed is geheel interactief en vormt het ideale vriendje van kleine kinderen.

 • Je kunt Cubby te eten en te drinken geven, maar ook zijn vacht borstelen
 • Wist je dat Cubby je terug knuffelt als je hem knuffelt? – jonge kinderen zullen het geweldig vinden!
 • Cubby maakt verschillende geluidjes en heeft een slaapmodus, waarbij de oogjes dichtvallen
 • Voorzien van verschillende slaapliedjes van liefst vijf minuten
 • Cubby heeft een schattig gezichtje met bewegende mond, neus n oren
 • In totaal heeft deze knuffel meer dan 100 verschillende bewegings- en geluidsfuncties
 • Het enige nadeel is dat de 4 benodigde C LR14 batterijen niet meegeleverd worden.

Beste speelgoed 2020: PLAYMOBIL City Life Kinderdagverblijf was het speelgoed voor (jonge) kinderen in 2020

Playmobil brengt al jarenlang verschillende speelsets van hoge kwaliteit speelgoed op de markt. In 2020 werd het City Life Kinderdagverblijf uitgeroepen tot beste speelgoed voor jonge kinderen.

 • Deze speelset heeft tal van kleine speelfiguren en speeldieren
 • De set biedt meer dan genoeg ruimte voor rollenspel
 • Speelkamer, badkamer, keuken en knuffelhoek zijn volledig ingericht
 • De deurbel met buitenlicht werkt echt
 • Je kunt deze Playmobil set uitstekend uitbreiden met andere sets.

Beste speelgoed 2021: het Peppa Pig Houten Speelgoed – Speelhuis is één van de grote winnaars van 2021

Ken jij het Peppa Pig Houten Speelgoed al? Dit speelhuis won de prijs voor beste speelgoed in het jaar 2021. En dat in de categorie duurzaam. Het speelhuis is namelijk gemaakt van duurzaam hout.

 • Het houten meubilair in het speelhuis heeft een fraaie afwerking
 • Inclusief houten Peppa Pig figuur
 • Het hout is milieuvriendelijk en superstevig
 • De houten meubels zijn specifiek op kleine kinderhanden afgestemd.

Lego-tape: het beste (tijdloze) speelgoed (sinds Lego zelf) volgens een artikel uit 2017 van RTL Nieuws

Eén ding is zeker: de producenten van Lego zitten nooit stil. Dat blijkt uit wel uit de nieuwste rage: Legotape. Lego tape stelt je in staat bouwwerken van Lego te buigen, te knippen en zelfs op de muur kunt plakken. Je kunt er zo’n beetje alles mee wat je bedenkt. Lego tape is al het vertrouwde van Lego aangevuld met super dynamische en knotsgekke plakfuncties.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/73191/lego-tape-het-beste-speelgoed-ooit-op-lego-zelf-na

Jouw beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar vervolgstap

Speelgoed is er in heel veel verschillende soorten en maten. In dit artikel hebben we de top 10 van de afgelopen jaren besproken in verschillende leeftijdscategorieën. Naar iets anders op zoek? Op de website van de verkiezing voor het Beste Speelgoed vind je nog veel meer winnaars.

Gebruikte beste speelgoed bronnen

Voor ons onderzoek naar het beste speelgoed van de afgelopen 10 jaar hebben we de volgende bronnen geraadpleegd:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/speelgoed-kiezen

De winnaars ‘Speelgoed Van Het Jaar’ per jaar – volgens Wikipedia

(Bron: Wikipedia.nl)

LeeftijdscategorieArtikelFabrikant
2016
0-3 jaar:Toet Toet Auto’s RuimtestationVTech
4-5 jaar:Co-de-RupsMattel
6-7 jaar:Stratego Pirates!Jumbo
8-9 jaar:Potion Explosion999 Games
10-11 jaar:Nikko Peugeot 2008 DKRToy State Europe
12+ spellen:Escape Room the GameIdentity Games
2015
0-3 jaar:Vrolijke vriendjes – Magisch SpeelhuisVTech
4-5 jaar:Drie kleine biggetjesSmart
6-7 jaar:SchetenjachtGoliath
8-9 jaar:Cup King999 Games
10-11 jaar:meccano Meccanoid G15 KSSpin Master
12-99 jaar gezelschapsspellen:Focus DroneSpectron
2014
0-3 jaar:Zoef Zoef Dieren BoomhuisVTech
4-5 jaar:Super Sand CastleGoliath
6-7 jaar:Lego Friends Heartlake winkelcentrumLego
8-9 jaar:Nerf Rebelle Secret Agent BowHasbro
10-11 jaar:Rainbow Loom® Starter KitITNetherlands
12-99 jaar gezelschapsspellen:De Legenden van Andor999 Games
2013
0-2 jaar:Nino/Nina, mijn interactieve knuffelbeerVTech
3-5 jaar:LEGO Duplo Luxe TreinsetLego
6-8 jaar:FurbyHasbro
9+:Rockboard Scooter OriginalNiens-Trading
12-99 jaar gezelschapsspellen:Triominos Tri-BalanceGoliath
2012
0-2 jaar:Nijntje verstoppertje spelenIdentity Games
3-5 jaar:Tiptoi Starter Set stift + boekRavensburger
6-8 jaar:Kurio 7″ KindertabletEhldom
9+:Boom Boom BalloonIdentity Games
12-99 jaar gezelschapsspellen:Stenen Tijdperk999 Games
2011
Baby en peuter 0-4 jaar:Lego Duplo Groot ZiekenhuisLego
Kleuter 4-6 jaar:Storio, educational multimedia systemVTech
Junior 6-8 jaar:PrinsessenkasteelPlaymobil
Tiener 8-12 jaar:Het Grote BasisschoolspelNoordhoff
12+:Trivial Pursuit Wedden dat je ‘t WeetHasbro
2010
Baby en peuter 0-4 jaar:Smartmax-Magnetic DiscoverySmart
Kleuter 4-6 jaar:Grote dierentuinPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Lego Spellen MinotaurusLego
Tiener 8-12 jaar:Lego City VrachttreinLego
12+:TricodaKing
2009
Baby en peuter 0-4 jaar:StadsdierentuinLego
Kleuter 4-6 jaar:Safari VerzorgingspostPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Mega Mindy Spel “de ontsnapte boef”Studio 100
Tiener 8-12 jaar:4x Vier op ’n rijHasbro
12+:OnvoorSPELbaar Paul de LeeuwIdentity Games
2008
Baby en peuter 0-4 jaar:Leuk en Leerzaam StadMattel
Kleuter 4-6 jaar:DierenkliniekPlaymobil
Junior 6-8 jaar:RoadblockSmart
Tiener 8-12 jaar:MoovBerg Toys
12+:De Lama´s het spelIdentity Games
2007
Baby en peuter 0-4 jaar:Dora TV GlobeVTech
Kleuter 4-6 jaar:KidizoomVTech
Junior 6-8 jaar:Lego BrandweerkazerneLego
Tiener 8-12 jaar:Het Huis AnubisStudio 100
12+:LivequizIdentity Games
2006
Baby en peuter 0-4 jaar:Koetje BoeJumbo
Kleuter 4-6 jaar:BoswachtershuisPlaymobil
Junior 6-8 jaar:Fur Real Friends KnuffelchimpHasbro
Tiener 8-12 jaar:Wildlife DVD bordspelIdentity Games
12+:Lego Technick TruckLego
2005
Baby en peuter 0-4 jaar:Ernie bij de dokterFisher-Price
Kleuter 4-6 jaar:Piraten SchatkistPlaymobil
Junior 6-8 jaar:FurRealfriends Slimme SpeelhondHasbro
Tiener 8-12 jaar:PiratenschipHasbro
12+:Carcassonne De Stad999 Games
2004
Baby en peuter 0-4 jaar:Little people koninklijk kasteelMattel
Kleuter 4-6 jaar:V. SmileVTech
Junior 6-8 jaar:FurRealfriends PandaHasbro
Tiener 8-12 jaar:Meccano Design AutoNikko Europe
12+:Sky WatcherNikko Europe
2003
Baby en peuter 0-4 jaar:Playskool Airtivity BallenbaanHasbro
Kleuter 4-6 jaar:Kid Knex Bug Eyed BuddiesHasbro
Junior 6-8 jaar:RewinderTyco RC / Mattel
Tiener 8-12 jaar:BladeracersNikko Europe
12+:Cash & RunJumbo Nederland

Winnaars in Nederland (categorie Spellen)

(Bron: Wikipedia.nl)

Hieronder de lijst met winnaars in de categorie Spellen in Nederland vanaf 1977.

 • 2016: Escape Room the Game (Identity Games)
 • 2015: geen spel
 • 2014: De Legenden van Andor (999 Games)
 • 2013: Triominos Tri-Balance (Goliath)
 • 2012: Stenen Tijdperk (999Games)
 • 2011: Trivial Pursuit Wedden dat je ’t weet (Hasbro)
 • 2010: Tricoda (King)
 • 2009: OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw (Identity Games)
 • 2008: de Lama’s het bordspel (Identity Games)
 • 2007: Live Quiz (Identity Games)
 • 2006: Wildlife DVD Bordspel (Identity Games)
 • 2005: Carcassonne De Stad (999 Games)
 • 2004: geen spel
 • 2003: Cash & Run (Jumbo)
 • 2002: geen spel
 • 2001: Beurs Monopoly (Hasbro)
 • 2000: Tik Tak Boem (Jumbo)
 • 1999: De Kolonisten van Catan (999 Games)
 • 1998: Elfenland (999 Games)
 • 1997: Yali (Jumbo)
 • 1996: Mollenmania (Ravensburger)
 • 1995: Het groot Van Dale spel der Nederlandse taal (Jumbo)
 • 1994: ’s Werelds moeilijkste puzzel (Hasbro)
 • 1993: Number Rumba (Speelgoed Van Putten)
 • 1992: Coco Crazy (Ravensburger)
 • 1991: Abalone (Goliath)
 • 1990: Astrotime (Ravensburger)
 • 1989: Tri-Ominos (Goliath)
 • 1988: Timber (Otto Simon)
 • 1987: Reis om de wereld in 80 dagen (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1986: Pisa (Jumbo)
 • 1985: Kat en muis (Jumbo)
 • 1984: De knikkerpot ( Engelhart Handelsonderneming B.V.)
 • 1983: Scotland Yard (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1982: Babuschka (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1981: Haas en Schildpad (Otto Maier/Ravensburger)
 • 1980: Treffer (Hausemann en Hötte/Jumbo)
 • 1979: Shogun (Otto Maier Benelux/Ravensburger)
 • 1978: Dolly Disc (Hausemann en Hötte)
 • 1977: Wie ben ik (Otto Maier Benelux BV/Ravensburger)

Veel spelplezier!