In dit artikel lees je wat Kobo Plus is en waar het vandaan komt. We gaan in op de verschillende vormen van Kobo Plus en welke e-readers hiervoor geschikt zijn. Verderop in het artikel vertellen we waarom je best een proefabonnement kunt afsluiten en wat daar de voordelen van zijn. Iedereen die nog twijfelt of overstappen op digitale boeken een goed idee is of niet, kan baat hebben bij het lezen over Kobo. Ook als je wilt overstappen van e-book platform, kan deze tekst helpen.

Voor wie is Kobo Plus geschikt?

Je hebt er al vaker over gelezen, maar hebt tot nu toe meer waarde gehecht aan je boekenkast met titels die je er eens in de zoveel tijd uitpakt. Je bladert er eens doorheen, leest een heel goed boek soms nog een keer, maar eigenlijk besef je dat digitaal gaan steeds aantrekkelijker wordt. Je hebt minder spullen om voor te zorgen – want ja, boeken moet je ook afstoffen en zeker niet in je vakantiehuisje in de Ardennen in een te vochtige ruimte laten staan – en ze altijd bij de hand.

Wat levert het abonnement op Kobo Plus je op?

Kobo bestond al langer, maar is in zo’n 8 jaar geleden de samenwerking met Bol aangegaan. Het hele idee achter de samenwerking is een soort wisselwerking: Als jij digitale boeken voor mijn doelgroep toevoegt, bied ik jouw product (e-readers) aan in mijn webshop. Het is voor alle partijen een win-win situatie, want zelfs voor de klant is Kobo Plus een interessante deal.

Je kunt je abonnement op Kobo Plus namelijk op twee manieren invullen en de derde manier is een combinatie van de eerdere twee:

  1. Kobo Plus Luisteren is bedoeld voor iedereen die via de speciale app van Bol en Kobo van audioboeken wil genieten.
  2. Kobo Plus Lezen is handig voor diegenen die op hun eigen Kobo e-reader of in de app van Bol en Kobo e-books willen lezen.
  3. En Kobo Plus Luisteren en Lezen laat je van beide methoden gebruik maken in de app of op je e-reader.

Het afzonderlijke pakket (Lezen of Luisteren) kost je een tientje per maand en het combopakket koop je voor 13 euro per maand. Op jaarbasis lijkt dit een hoog bedrag, maar reken maar eens uit wat elke zaterdag in de supermarkt een magazine kopen kost en je bent er al snel achter dat dit abonnement zo’n slecht idee nog niet is.

Met welke e-book reader kun je Kobo Plus gebruiken?

Zoals we al zeiden is onderdeel van de deal dat Bol de e-readers van Kobo in de webshop opneemt. Op Bol.com vind je op dit moment negen e-readers van dit merk en ze kosten tussen de 100 en 400 euro. De goedkoopste is het kleinst van formaat en heeft het minste aan opslagcapaciteit, terwijl de duurste het grootste model is en de meeste opslagmogelijkheden heeft.

Proeftijd Kobo Plus proberen?

Bij elk van de drie abonnementen geldt dat je de Kobo service voor e-books of audioboeken een maand lang gratis kunt testen. Wat heeft dit als gevolg?

Laten we beginnen met het nadeel: als je nog geen e-reader in huis hebt, moet je die nu aanschaffen en voor Kobo Plus kun je dus ook alleen de Kobo e-readers kiezen en geen ander merk. Dat vinden we niet altijd handig, want als je het abonnement stop zet of over wilt gaan op een ander digitaal lees- of luisterplatform, kan weer een andere e-reader nodig zijn.

Het voordeel is echter dat je binnen die maand proeftijd echt wel ontdekt of digitaal lezen of luisteren je überhaupt gaat bevallen. Als je je e-reader die maand nauwelijks aanraakt of in de vierde week je reader opent en ziet dat je op bladzijde 11 was gebleven, moet je je afvragen hoe vaak je het apparaat (en dus het abonnement) gaat gebruiken.

Kortom

Ondanks dat er een uitgebreide digitale bibliotheek is, hoeft de e-reader van Kobo en het abonnement van Kobo Plus bij Bol niet voor iedereen de beste oplossing te zijn. Wij zouden iedereen die een e-reader of abonnement op digitale lees- of luisterboeken overweegt eerst vragen wat specifieker naar het huidige leespatroon te kijken. Besteld heb je bij Bol snel en ook het abonnement sluit je direct af, maar kijk nu eerst maar eens of het bij jouw gewoonten en leefstijl past.

Meer bronnen over deze samenwerking tussen Bol en Kobo

https://www.consumentenbond.nl/e-reader/kobo-plus

https://tweakers.net/nieuws/98445/bol-punt-com-en-kobo-gaan-samen-e-books-aanbieden.html