Top 10 boeken over psychologische methoden
In dit lijstje vind je boeken over psychologische methoden. Zo wordt er gekeken naar boeken over smartphone verslavingen, hoe je beter leert eten, wat te doen tegen slaapproblemen en hoe je je vliegangst kunt overwinnen. Allemaal gerelateerde boeken over psychologische methoden waar mensen tegenwoordig veel baat bij kunnen hebben.
1. Over vliegangst en hoe je ervan afkomt (Lucas van Gerwen)
35 op de 100 mensen ontwikkelen in hun leven vliegangst. Dr. Lucas van Gerwen laat in dit boek zien hoe je met dit probleem om kunt gaan. Er staan ontzettend veel praktijkvoorbeelden in en bevat daarnaast genoeg tips om met je vliegangst om te gaan. Wil je graag naar familie buiten Nederland, maar durf je niet in het vliegtuig te stappen? Dr. Lucas van Gerwen (hij is ook piloot) helpt jou in dit boek met dit probleem, waardoor je vliegangst vrij door het leven kunt.
2. Het NLP Praktijk Doe-Boek (Rubin Alaie)

Door het effectief toepassen van NLP word je een direct en warm mens. Klinkt heel mooi en het is echt zo. Met het NLP Praktijk Doe-Boek kun je dit het beste bereiken. De theorie dat je leert in het boek kun je heel eenvoudig in praktijk brengen en je zult nooit zonder inspiratie komen. Persoonlijk gezien is dit voor mij het beste boek over NLP. Het is lekker vlot geschreven en alle oefeningen zijn uitstekend in de praktijk te brengen. En dat is uiteindelijk hoe je NLP het beste kunt beoefenen en uitvoeren, om het gewoon in de praktijk te doen. Voor betere communicatie in relaties en met mensen is het verstandig om het NLP Praktijk Doe-Boek aan te schaffen.
Bestel dit leuke boek hier >>
3. Laat je hersenen niet zitten (Erik Scherder)
Veel beweging heeft baat bij de gezondheid. Sporten kinderen op jonge leeftijd dan worden ze slimmer. En beweeg je meer dan voorkomt het dat je dementie ontwikkelt. Bekende Nederlander Erik Scherder boeit met zijn boek Laat je hersenen niet zitten van begin tot einde. Dit is een boek die iedereen zou moeten lezen. Het geeft aan dat sporten en beweging ontzettend belangrijk zijn. Erik Scherder heeft inmiddels veel boeken op zijn naam staan en staat bekend om zijn duidelijke uitleg. Dat is bij dit boek niet anders. Duidelijk, helder en boeiend van begin tot einde.
4. S.O.S. Slaap (Johan Verbraecken)
Wist je dat 12 procent van de volwassenen met een slaapprobleem kampt? En dat is alles behalve gezond. Want mensen die in de nacht veel wakker liggen kunnen overdag niet optimaal functioneren. Moeilijke concentratie en depressies kunnen gevolgen zijn van slecht slapen. S.O.S Slaap is een boek dat verbanden legt tussen slaap, levensstijl, gezondheid en persoonlijkheid. Dit boek trekt hele boeiende conclusies en je leert op uitstekende wijze je slaapproblemen aan te pakken. Klinkt mooi en dat is het ook. Auteur Johan Verbraecken weet het op zo’n manier te brengen dat het nergens saai wordt.
5. De vierde dementie (Evelien Pullens)
Auteur Evelien Pullens is een ervaringsdeskundige als het aankomt op de zorg. Met haar boek De vierde dementie laat ze zien hoe je op een andere manier om kunt gaan met dementie. Dementie is ingewikkelde problematiek, maar Evelien Pullens weet het in dit boek heel luchtig te brengen. Ze is direct to the point en legt alles heel duidelijk uit. Heel mooi om haar persoonlijke verhalen te lezen over haar eigen moeder met Alzheimer. Dat de ouderdomsfase geen gemakkelijke fase in een mensenleven wordt in dit boek duidelijk gemaakt.
6. De kracht van stress (Annemarie Frisque)
Iedereen krijgt er op een gegeven moment in z’n leven mee te maken: stress. Er wordt in dit boek over stress van Annemarie Frisque nader ingegaan op de oorzaken van stress. Daarnaast biedt ze ook oplossingen aan om zo goed mogelijk om te gaan met stress. Denk je dat je last hebt van een burn-out, depressie of stress problemen? Daarnaast reikt dit boek genoeg handvatten aan om er mee om te kunnen gaan. Zeer verhelderend en openbarend en Frisque is een geweldige auteur. Ze weet deze problematiek op krachtige wijze neer te pennen.
7. Negatief zelfbeeld (Manja de Neef)
Manja de Neef zorgt met haar boek Negatief zelfbeeld ervoor negatief denken te doorbreken. Dat doet ze in stapjes en met hulp van diverse oefeningen en opdrachten. Het mooie aan de boek is dat ze de lezer leert om een steviger beeld van zichzelf te creëren. Je kunt Negatief zelfbeeld als zelfstandige gebruiken en uitvoeren, maar het kan ook onderdeel zijn van je behandeling. Manja de Neef weet waar ze het over heeft, want ze is namelijk gedragstherapeut. Daarnaast doceert ze en is supervisor.
8. De herontdekking van het lichaam (Bregje Hofstede)
Bregje Hofstede kreeg op haar 24e te maken met een burn-out. In dit boek gaat ze op zoek waarom ze zich zo vervreemd voelde van haar lichaam. Ze vraagt zich af waarom er een breuk is ontstaan tussen lichaam en geest. Dit zijn vragen waar ze in De herontdekking van het lichaam mee worstelt, maar waar ze ook op zoek gaat naar antwoorden. Bregje Hofstede brengt haar eigen problemen heel mooi in kaart en herontdekt haar lichaam. Voor mensen met interesse in zaken zoals psychologie, het lichaam en de geest.
9. Superverslavend (Adam Alter)
Men is gemiddeld drie uur per dag met de smartphone in de weer. Het maakt dat mensen steeds meer moeite krijgen met het sociaal zijn. Dit is het tijdperk van de gedragsverslaving en auteur Adam Alter gaat dieper op in over deze ontwikkeling. Hij laat zien dat ontwikkelaars steeds meer digitaal suiker gebruiken om mensen aan hun te binden. Maar wat vooral belangrijk aan dit boek is hoe je je als individu er kunt tegen wapenen. Superverslavend van Adam Alter is superverslavend en is voor iedereen aan te raden die genoeg heeft van social media, internet en de smartphone.
10. Loslaten (Roland Rogiers en Eva Buytaert)
Ieder mens piekert wel eens. Sommige wat meer dan de ander, maar je ontkomt er niet aan. Het resulteert tot verlamming en verstarring. In het ergste geval kan het zo zijn tijdens er angst- en stemmingsproblemen ontstaan. Roland Rogier en Eva Buytaert bieden steun aan mensen die piekeren. Dat doen zij op uitstekende wijze in dit boek met elementen uit cognitieve gedragstherapie. Lekker helder en duidelijk geschreven en leest heerlijk weg.
11. Mindful eten (Susan Albers)
Wil je je relatie met eten verbeteren dan is Mindful eten van Susan Albers daar het perfecte boek voor. Voor veel mensen is gezonde voeding belangrijk. Voor veel mensen is het tijd om te gaan genieten van lekker en gezond eten. Door dit boek aan te schaffen leer je te stoppen met eten wanneer je verzadigd raakt. Daarnaast leer je eten klaar te maken wat echt voldoening geeft. Dat betekent niet de zoveelste chocoladereep en de zoveelste zak chips. Mindful eten wordt op een heldere manier uitgelegd en Susan Albers is een ster deze problematiek te vertalen naar papier.