Populair speelgoed per leeftijd: van 1-10

Speelgoedtrends komen en gaan. Maar als één ding bekend is, dan is het wel dat kinderen graag de trend volgen (in ieder geval als het op speelgoed aankomt). In dit artikel bespreken we het populairste speelgoed van het moment per leeftijdsgroep. Wat populair is voor baby’s en peuters wordt natuurlijk met name door de ouders bepaald. Een kind van zeven, acht of negen is veel beter in staat een eigen voorkeur uit te drukken. Ontdek de wondere wereld!

Onze zoektocht naar het populairste speelgoed: dit zijn we te weten gekomen

Populair speelgoed is hét speelgoed van het moment. Dit is het speelgoed dat je op het schoolplein voorbij ziet komen. Pokémonkaarten, Yu-Gi-Oh kaarten, voetbalkaarten: het zijn stuk voor stuk rages geweest die je ook vandaag de dag weer voorbij ziet komen. Daarvoor waren het Flippo’s die de schoolpleinen veroverden. Het populairste speelgoed in dit artikel zijn niet alleen collectors items, maar ook het type speelgoed waar kinderen vooral thuis mee spelen.

Snel overzicht: Deze bouwblokken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor jonge kinderenJouéco Houten Blokken – 100-delig: Voor een tweejarige zijn deze blokken de perfecte uitdaging. De set, bestaande uit 100 kleurrijke blokken van duurzaam hout, kan op ontelbare manieren worden gecombineerd. Bovendien wordt de motoriek van de kleintjes gestimuleerd. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidClics bouwblokken: Deze set is niet alleen leuk voor vijfjarigen, maar ook ecologisch verantwoord geproduceerd. De glitterende blokken nodigen uit tot uren bouwplezier en met 133 Clics en 42 accessoires zijn de mogelijkheden eindeloos. >> Check laagste prijs
Meest innovatieve keuzeJoyage Magnetisch Speelgoed – 28stuks: Perfect voor achtjarigen met een creatieve inslag. Deze volledig magnetische bouwblokken ontwikkelen een sterk gevoel voor geometrische vormen en kleurpatronen. Ze zijn stevig en kunnen worden gecombineerd met andere Joyage sets of speelgoed. >> Check laagste prijs

Waarom het populairste speelgoed per leeftijd besproken?

Het spreekt voor zich dat populair speelgoed voor een 1-jarige bij een 10-jarige niet meer in de smaak valt. Een kind van 10 heeft veel motorische vaardigheden, veel meer kennis en begrip van de wereld van de baby. Vandaar dat het niet mogelijk is speelgoed aan te wijzen dat voor alle kinderen van 1 tot en met 10 een aanrader is. Het werkt veel beter te denken in leeftijdscategorieën. In dit artikel bespreken we het beste speelgoed van jonge tot oudere kinderen.

Ook aandacht voor populairste budgetspeelgoed

Het beste speelgoed is speelgoed dat voor alle kinderen beschikbaar is. Dat betekent dat het goed betaalbaar moet zijn. Het fijne van rages als flippo’s of knikkers, is dat elk huishouden wel in staat is er een aantal van in huis te halen. Zo kan ieder kind deel uitmaken van de rage. In dit artikel kom je speelgoed tegen waar elk kind mee zou kunnen en zou mogen spelen.

Populairste speelgoed reviewers: dit maakt ons geschikt

Speelgoed zit in ons bloed – het maakt onderdeel van ons uit. Uiteraard zijn wij ook kinderen geweest. We hebben verschillende speelgoed trends zien komen en gaan. Er zijn twee oorzaken waardoor speelgoed mateloos populair kan worden: de eerste is als het om een collectors item gaat, zoals popjes, plaatjes. Supermarkten spelen hier met acties altijd op in. De tweede reden is dat het speelgoed zelf van hoge kwaliteit is en dat je er veel kanten mee op kunt.

Kritisch blijven op het aanbod populairste speelgoed

Zoals gezegd, is het aanbod populairste speelgoed erg groot. Trends komen en gaan. Kijk dus niet alleen naar hoe populair het speelgoed is, maar ook naar hoe leuk het is met speelgoed te spelen als het niet meer super populair is. Denk maar eens aan knikkers: zo nu en dan wordt er weer volop geknikkerd, dan weer hele tijden niet. Zelfs als er niet geknikkerd wordt, blijven knikkers glazen bolletjes van hoge kwaliteit – het is leuk speelgoed om in huis te hebben.

Vermijd plastic speelgoed

Je kent het wel: er komt een populaire film uit, of er is weer eens een EK of WK. Voor je het weet brengt elke supermarkt verschillende poppetjes van de verschillende personages of spelers uit. Kinderen willen ze allemaal hebben. Maar als de rage voorbij is, zit je met popjes van lage kwaliteit plastic. In feite heb je er niets meer aan. Dan heb je toch liever knikkers in huis. Plastic zit vaak ook vol slechte stofjes, waarvan je zeker niet wilt dat je kind ze binnen krijgt.

Aanvankelijke scepsis: onderzoek naar het populairste speelgoed

Zoals gezegd, rages komen en gaan. Als speelgoed super populair is, wil dat lang niet altijd zeggen dat het ook van hoge kwaliteit is. Vandaar dat je altijd superkritisch moet blijven op rages. In de zomer bijvoorbeeld zie je iedereen met waterpistolen rondrennen, maar niet alle waterpistolen hebben een duurzaam ontwerp. Sommige waterpistolen gaan na een paar keer gebruiken al kapot. Ook zijn er rages van speelgoed waar kinderen na afloop nooit meer naar omkijken.

Welke beloften doen speelgoedmakers je zoal? Zijn deze beloftes écht betrouwbaar

Speelgoedmakers zullen je van alles en nog wat beloven. Vaak springen speelgoedmakers in op de waan van de dag en zullen ze laten zien hoe het speelgoed past bij de huidige rage. Ze ‘vergeten’ je te vertellen dat hun speelgoed van matige kwaliteit is. Ons advies: richt je met name tot speelgoedmakers die zich minder op rages storten, maar veel meer bezig zijn met het maken van speelgoed met een duurzaam en tijdloos ontwerp. Daar heb je veel langer plezier van.

Populair speelgoed aanschaffen: hier let je op

Er zijn verschillende zaken om op te letten als je speelgoed aankomt. Ten eerste: volg niet blindelings de hype. Hypes komen en gaan, maar speelgoed van hoge kwaliteit blijft altijd leuk om mee te spelen. Verder moet je bij het aankopen van nieuw speelgoed altijd op het volgende letten:

De leeftijd van je kind

Geef kinderen onder de 3 jaar geen speelgoed met kleine onderdelen. Verstikkingsgevaar is een serieuze zaak. Geef bij voorkeur speelgoed dat op verschillende leeftijden uitdagend blijft, zoals Lego. Een bestuurbare auto of step doet het ook bij verschillende leeftijden goed.

 • Speelgoed moet veilig zijn: dus geen schadelijke stofjes erin verwerkt, geen scherpe hoeken en randen en geen onderdelen die zomaar los kunnen schieten en wondjes veroorzaken
 • Duurzaam speelgoed is speelgoed dat lekker lang meegaat, dat goed is voor het milieu en waarmee wellicht meerdere generaties kunnen spelen. Kies altijd voor kwaliteit
 • Variëteit en uitdaging

bij elk type speelgoed is het van belang dat het voldoende uitdaagt. Met speelgoed moet je verschillende dingen kunnen. Kinderen zijn eindeloos creatief en ze geven de voorkeur aan spelgoed waarbij ze verschillende kanten uitkunnen. Samen spelen bevordert de creativiteit.

Ons onderzoek naar het populairste speelgoed: de onderzoeksdata

Onderzoek doen naar speelgoed? Wij letten hierop:

 • De kwaliteit van speelgoedmateriaal – duurzaam is beter
 • De kwaliteit van het speelgoedontwerp
 • De prijs-kwaliteit – hoeveel krijg je terug voor je geld?
 • Hoeveel creatieve mogelijkheden biedt het speelgoed?
 • De reviews: als speelgoed van hoge kwaliteit is, zul je dit zeker in de klantbeoordeling terugzien.

Populair bij 1-jarige: de Fisher Price Dierenpiano interactief speelgoed met dierengeluiden

We beginnen deze lijst met populair speelgoed voor een éénjarige. Wij raden de Fisher Price Dierenpiano aan.

Dit speelgoed is interactief: het indrukken van toetsen produceert verschillende dierengeluiden

 • Ook worden er met deze dierenpiano verschillende kinderliedjes afgespeeld
 • De kinderpiano heeft een kleurrijk ontwerp
 • In totaal 24 verschillende toetsen
 • Kinderen kunnen spelenderwijs leren – eventueel met papa of mama samen.

Populair bij 2-jarige: de Jouéco Houten Blokken – 100-delige blokkenset

Een tweejarige heeft alweer iets meer uitdaging nodig. Voor een tweejarige raden wij deze blokkenset aan.

 • Deze blokkenset bestaat uit liefst 100 blokken die je in de bijgeleverde ton kunt opslaan
 • Dankzij de verschillende kleuren is het ook mogelijk op kleur te combineren
 • De blokken zijn van duurzaam houten
 • Kinderen kunnen zoveel combineren als ze zelf willen
 • Deze blokken zullen de motoriek van kleine kinderen bevorderen.

Populair bij 3-jarige: de Blockaroo vliegtuig box 10stuks-magnetisch speelgoed-peuter en baby speelgoed-speelgoed

Een extra uitdaging voor een 3-jarige vind je in de vorm van de Blockaroo Vliegtuig box met magnetisch speelgoed.

 • Dit speelgoed is ontwerpen op basis van het advies van leerkrachten en is volledig veilig
 • De bouwstenen van zacht schuimrubber zijn magnetisch en makkelijk aan elkaar te ‘klikken’
 • De schuimrubberen bouwstenen kunnen druiven en zijn ook ideaal voor in bad
 • Uitwassen? Dat kan gewoon in de vaatwasser
 • Dit speelgoed helpt bij het leren tellen, stapelen en sorteren.

Populair bij 4-jarige: de LEGO DUPLO Racewagens is een superleuk cadeau voor elke 4-jarige

Iedere vierjarige – jongen of meisje – zal met de racewagens van Lego Duplo uit de voeten kunnen.

 • De raceauto’s plus racebaan staan garant voor veel raceplezier
 • De Lego Duplo onderdelen zijn (zoals je van Lego gewend bent) van hoge kwaliteit
 • Je kunt de auto’s ‘wassen’ en ‘opladen’ en vervolgens gebruiken in de race
 • Ideaal voor de ontwikkeling van de fijne motoriek (de onderdelen zijn niet te groot, maar ook niet te klein)
 • Inclusief twee coureurs: een man en een vrouw. Ook krijg je er een trofee, meerdere vlaggen, kegels, schoonmaakproducten en een oplaadpaal bij geleverd.

Populair bij 5-jarige: het Clics bouwblokken duurzaam speelgoed is geschikt voor zowel jongens als meisjes

Erg geschikt voor vijfjarigen is het Clics bouwspeelgoed. Dit is duurzaam speelgoed voor meisjes én jongens.

 • Bouw stevige vormen met de blokken die ook nog eens voorzien zijn van glittereffect
 • Deze handige set stelt je in staat tal van ontwerpen te maken (hoe groot is je fantasie?)
 • De handige opbergemmer bevat 133 Clics en nog eens 42 accessoires
 • Dit speelgoed is ecologisch verantwoord gemaakt.

Populair bij 6-jarige: de Goliath Domino Express Amazing Looping ’16 is voor elke zesjarige super spannend

Ken jij de Goliath Domino Express al? Deze looping zal bij elke zesjarige in de smaak vallen. Deze doos…

 • Biedt tal van mogelijkheden voor Domino stunts
 • Inclusief looping en verschillende andere express banen
 • Je zet de stenen met één klik weer overeind
 • Ook leuk om met meerdere kinderen tegelijk te spelen.

Populair bij 7-jarige: het LEGO Technic Racevliegtuig – 42117 prikkelt de fantasie van elke 7-jarige

Lego Technic is een wat uitgebreidere vorm van Lego. Bij deze vorm van Lego speelt techniek een grotere rol. Dit racevliegtuig is nog best een leuke uitdaging om in elkaar te zetten.

 • Na het in elkaar zetten kan het spelen beginnen
 • Het racevliegtuig heeft verschillende kleuren en opvallende sponsorstickers
 • Je kunt dit speelgoedvliegtuigje ook ombouwen tot straalvliegtuig
 • Prikkelt jonge kinderen zich meer te interesseren in techniek
 • Alle Lego onderdelen zijn uiteraard van hoge kwaliteit.

Populair bij 8-jarige: de Joyage Magnetisch Speelgoed bouwblokken – 28 stuks is leuk constructiespeelgoed voor elke creatieve 8-jarige

Waar zal een achtjarige graag mee spelen? Bijvoorbeeld met de geavanceerde bouwblokken van Joyage.

 • Deze bouwblokken zijn volledig magnetisch
 • Ontwikkelt sterk gevoel voor geometrische vormen en kleurpatronen
 • De constructies zitten stevig in elkaar
 • Voorzien van ruime opbergtas
 • Uit te breiden met verschillende andere Joyage sets
 • Kinderen kunnen ook eenvoudig ander speelgoed bij de constructies betrekken.

Populair bij 9-jarige: de LEGO Creator 3-in-1 Reuzenrad – 31119

Van één ding ben je verzekerd: Lego heeft altijd de mooiste ontwerpen. Dat blijkt maar weer met dit Lego reuzenrad van hoge kwaliteit. Het reuzenrad maakt onderdeel uit van de kermis.

 • Het Lego Creator reuzenrad zit vol details
 • Het reuzenrad draait echt
 • Inclusief kassa, plus een ballonnenkar waar ballondiertjes verkocht worden
 • Met deze set kun je niet één, niet twee, maar drie(!) verschillende creaties bouwen.

Populair bij 10-jarige: Burago miniatuurwagen van Max Verstappen Red Bull RB16 Formule 1? Dat willen de meeste 10-jarigen wel

De meeste tienjarigen zijn dol op racen en het grootste Nederlandse voorbeeld is natuurlijk Max Verstappen. Dus wat is er leuker dan een miniatuurmodel van de racewagen van Max?

 • Het model lijkt sprekend
 • Is geheel op schaal
 • Support Max bij al zijn races thuis (en doe zijn manoeuvres na)
 • Ook leuk als (tijdloos) collectorsitem.

LEGO is het populairste speelgoed uit de test volgens Instituut Ipsos

Het is geen geheim dat wij groot fan zijn van speelgoed – het speelgoed waar je letterlijk alle kanten mee op kunt. Naast Playmobil, Barbie en Monopoly is Lego één van het succesvolste speelgoed in Nederland in de afgelopen zes decennia. Dat is gebleken uit gemeenschappelijk onderzoek van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum en Instituut Ipsos. Lego is zo populair, dan het zelfs rolschaatsen, mens-erger-je-niet en knikkeren heeft verslagen.

https://dvhn.nl/binnenland/Dit-is-het-populairste-speelgoed-van-de-afgelopen-60-jaar.-LEGO-en-Barbie-staan-fier-aan-kop-maar-knikkers-staan-ook-in-de-top-10-27126345.html

Jouw populaire speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we populair speelgoed voor elke leeftijdscategorie met je besproken. Natuurlijk hoef je de voorgeschreven leeftijd niet strikt aan te houden. Misschien vindt jouw kind van zes het speelgoed voor achtjarigen wel het leukst, of andersom. Het is altijd het beste je kind zelf te laten kiezen. De keuze is gelukkig groot. Onthoud: vertrouw niet blind op de rage, maar ga bij voorkeur voor een tijdloos ontwerp – speelgoed waarmee lang gespeeld wordt.