Om te spelen of te verzamelen, zo kom je aan de beste Pokémon kaarten

Toen Pokémon in 1996 begon, waren er ongeveer 150 verschillende Pokémon. Dat is inmiddels opgelopen tot ruim 500 stuks. Naast de vele computerspellen, televisieseries en films, is er een populair kaartruilspel sinds 1999 verkrijgbaar. In maart 2020 waren er ruim 30 miljard Pokémonkaarten geproduceerd in totaal 77 landen en in 13 verschillende talen. Er worden ook kaarten in het Nederlands gemaakt. Er zijn circa 13.000 verschillende Engelstalige kaarten uitgebracht. De zogeheten ruilkaarten of trading cards zijn er om te ruilen, te verzamelen en om tegen elkaar te spelen.

Snel overzicht: Deze Pokémonkaarten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor nieuwkomersPokémon Sword & Shield Chilling Reign Booster: Voor degenen die nieuw zijn in de Pokémon-wereld, is dit een uitstekende keuze om mee te beginnen. Deze set biedt een verscheidenheid aan kaarten die zowel nieuw als vertrouwd zijn voor veteranen en nieuwkomers. We waarderen hoe toegankelijk en betaalbaar deze set is voor degenen die net beginnen met hun verzameling. >> Check laagste prijs
Beste waarde voor je geldPokémon Sword & Shield Vivid Voltage Booster: Deze set staat bekend om de levendige en dynamische kaarten. We vinden dat deze set een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, waardoor verzamelaars en spelers waarde krijgen voor hun geld. De diversiteit en kwaliteit van de kaarten maken het een topkeuze voor degenen die hun verzameling willen uitbreiden zonder de bank te breken. >> Check laagste prijs
Beste premium keuzePokémon Shining Fates Pikachu V Box: Voor de echte Pokémon-liefhebbers is deze set een traktatie. Met een premium Pikachu V Box en een verscheidenheid aan exclusieve kaarten, is dit een set waar we echt enthousiast over zijn. Het is weliswaar duurder, maar de kwaliteit en exclusiviteit van de kaarten rechtvaardigen de hogere prijs volgens ons. >> Check laagste prijs

Pokémon, Energy en Trainer

Er zijn drie soorten kaarten verkrijgbaar, te weten Pokémon, Trainer en Energy. Pokémon zijn schepselen van allerlei vormen en formaten die in het wild naast mensen leven. De eerste serie kaarten bevat afbeeldingen en gegevens van de diverse Pokémon. De Trainer kaarten zijn er om de Pokémon te helpen met winnen wanneer ze tegen andere Pokémon strijden. De Energy kaarten zijn nodig om een Pokémon terug te trekken of te laten aanvallen. In het Pokémon Trading Card Game gaat het erom wie de beste Pokémon trainer is. De spelers stellen een deck samen rond hun favoriete Pokémon om te kunnen strijden. Er zijn themadecks en boosterpacks verkrijgbaar. Omdat er duizenden verschillende kaarten beschikbaar zijn, is elk spel anders. Elk jaar worden er vier nieuwe uitbreidingsets op de markt gebracht.

Soorten Pokémon kaarten

Er zijn standaard kaarten en zeer zeldzame exemplaren. Het meest verkrijgbaar zijn de ‘Common’ en ‘Uncommon’ (normale) kaarten. Daarna volgen de ‘Rares’ (zeldzame). Nog bijzonderder zijn de ‘Holo’ en ‘Reverse Holo’ kaarten (glimmende). Dan bestaan er nog kaarten die glimmend en zeldzaam zijn, de zogeheten ‘Holo Rare’ en ‘Reverse Holo Rare’. De meest bijzondere en kostbaarste Pokémon kaarten zijn de ‘Lvl ex’, ‘X’, ‘Mega ex’, ‘Break’ en ‘FullArt’ kaarten. Elke kaart bevat rechts onderin een symbool om aan te geven om welke soort kaart het gaat. Van een cirkel voor een normale kaart tot een sterretje en lettercode voor de exclusieve exemplaren.

Acht generaties Pokémon kaarten

Op 9 januari 1999 werd de allereerste reeks Pokémon kaarten uitgebracht en inmiddels zijn er in totaal acht generaties beschikbaar. Elke generatie heeft zijn eigen thema’s, gemiddeld komen er vijf tot tien nieuwe series/thema’s per jaar uit. Een thema kan soms uit meer dan tweehonderd verschillende kaarten bestaan, dus er zijn duizenden aparte kaarten gemaakt. Vooral kaarten uit de eerste en tweede generatie zijn veel geld waard. Voorbeelden van uitgebrachte reeksen zijn de Diamond & Pearl reeks (2007-2011), Black & White (2011-2013) en Sun & Moon (2017-2019).

Packs en booster boxen

Pokémon kaarten worden op verschillende wijzen te koop aangeboden. Je kunt boosterpakjes  kopen met daarin tien kaarten. Dit kunnen standaard kaarten zijn, maar er kunnen ook zeldzame tussen zitten. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een pakje minstens één zeldzame kaart bevat en drie uncommon kaarten. Pokémon Booster boxen bevatten 36 boosterpakjes, dus een totaal van 360 kaarten. De boxen zijn voordeliger dan losse pakjes. Verder zijn er nog Elite Trainer boxen te koop, hierin zitten naast kaarten extra’s als sleeves om je kaarten in te bewaren, een promo kaart, een opbergdoos en een flipcoin. Om de 25e verjaardag van Pokemon te vieren, zijn er speciale Celebration Boxes op de markt gebracht.

Wil je echt spelen met je Pokemon kaarten, dan kun je een zogeheten deck aanschaffen. Hierin vind je naast kaarten veelal een handleiding, een speelmat of -deck en een speelmunt.

Hier koop je nieuwe Pokémon kaarten

Gloednieuwe Pokémon kaarten kun je zowel in fysieke winkels als online kopen. Grote speelgoedketens als Intertoys en gamestores als Game Mania bieden pakjes kaarten aan alsmede gespecialiseerde spellenwinkels. Online is het aantal aanbieders nog veel groter. Pas op met aanbieders als Aliexpress. Hoewel de prijzen misschien aantrekkelijk lijken, waarschuwt de officiële Pokémon site voor kaarten die voor onwaarschijnlijk lage bedragen te koop worden aangeboden. Het kan bijna niet dat het dan om originele kaarten gaat.

Bol.com

Bol.com is de meest betrouwbare plek om Pokemonkaarten voor de goede prijs te kopen. Op het online warenhuis Bol.com zijn diverse Pokémon kaartensets verkrijgbaar. Boosterpacks, Collection Boxes en zogeheten Colletor’s Chests. Ze worden zowel door Bol.com zelf aangeboden als door partners van Bol. Ook aanverwante items als verzamelmappen worden aangeboden.

Spellenrijk.nl

De spellenwebshop Spellenrijk.nl heeft een ruim en divers aanbod kaarten. Zo bieden ze boosterpacks aan, Trainer Toolkits en verzamelblikken die gevuld zijn met kaarten.

Er zijn ook speciale jubileumuitgaven met de restrictie dat er maar één exemplaar per klant aangeschaft kan worden, zodat er meer mensen van kunnen genieten. Naast Pokémon kaarten verkopen ze ook verzamelmappen, multomappen en zelfs (3D)puzzels.

Pokemonkaarten.nl

De webshop Pokemonkaarten.nl heeft een enorm groot aanbod Pokémon kaarten. Bijzonder is dat je er naast de standaard boosterpacks en -boxen ook losse Pokémon kaarten per stuk kunt kopen. Zo kun je gericht je verzameling uitbreiden met ontbrekende kaarten. Ook hebben ze Pokémon Figure Collection boxen met miniatuurfiguurtje in elke box in het assortiment. Op de homepage vind je aanbiedingen en de webshop biedt de mogelijkheid om pre-orders te plaatsen bij nieuwe releases. Om je Pokémon kaarten in perfecte conditie te behouden, kun je ook bij deze webshop sleeves en portfoliomappen bestellen.

Hier koop je tweedehands Pokémon kaarten

Online vind je diverse webshops en verkoopsites waar tweedehands Pokémon kaarten verkocht worden. Webshops werken vaak met specifieke codes om de staat van de kaarten aan te geven, waarbij sommige exemplaren gewoon in nieuwstaat verkeren. Soms zijn er bundels die zelf door de webwinkel zijn samengesteld uit gloednieuwe pakken.

Depokemonshop.nl

Deze online winkel is opgericht door liefhebbers en verzamelaars van Pokémon kaarten. Je koopt er losse kaarten en bundels die ze zelf hebben samengesteld. Het voordeel van deze bundels is dat je er zeker van kunt zijn dat er geen dubbele kaarten in zitten.

Naast kaarten tref je hier ook een groot aanbod aan Pokémon merchandise, zoals pluche knuffels, sokken, tassen en feestartikelen.

Mojocards.nl

De webwinkel Mojocards biedt Boosterboxen met nieuwe Pokémon kaarten aan, maar staat vooral bekend om de zelf samengestelde bundels. Je kunt er kiezen voor bundels met standaard kaarten, maar ook bijvoorbeeld met alleen Trainer of Energy kaarten of Holo kaarten. Het aanbod Pokémon accessoires is klein.

Marktplaats

Ook via Marktplaats kun je Pokémon kaarten aanschaffen, de aanbieders zijn zowel bedrijven als particulieren. Je loopt bij de aanschaf via Marktplaats wel wat meer risico. Zo heb je vooral bij particuliere aanbieders geen garantie dat je originele kaarten krijgt en waar voor je geld. Aan de andere kant kun je er vaak grote partijen kopen waar zomaar enkele waardevolle schatten tussen kunnen zitten.

EBay

Ebay is een internationale marktplaats waar je nog veel meer aanbieders uit Nederland en het buitenland zult treffen. Items worden op twee verschillende manieren aangeboden, soms kun je kaarten voor een vaste prijs aanschaffen. En anders kan er geboden worden, hou er rekening mee dat een bod bindend is en verplicht tot koop.

Cardmarket

Cardmarket is een Engelstalig platform speciaal voor verzamelkaarten waaronder Pokémon kaarten. Je hebt een account nodig om kaarten te kunnen kopen. De zoekmachine maakt het erg makkelijk om een specifieke kaart op te zoeken en je krijgt vervolgens een overzicht van iedereen die de kaart aanbiedt.