De top 10 met het beste nieuwe speelgoed

Wil je voor jouw kind, neefje, nichtje, buurjongen of buurmeisje alleen maar het beste van het beste? Dan wordt het tijd om de top 10 met speelgoed dat het beste scoort door te nemen en je volgende cadeau alvast in huis te halen. Je vindt op deze lijst actieve spellen, spellen waarbij je kunt blijven zitten, knutselprojecten die je kunt dragen en leerzaam speelgoed.

Onze speurtocht naar het beste nieuwe speelgoed

Ken je zo’n kind dat alsmaar naar hunkert naar meer en nieuw? Raakt het snel verveeld en is het snel uitgekeken op wat je al aan speelgoed in huis hebt? Dan heb je als het om spellen en speelgoed gaat een flinke uitdaging te pakken, want dit kind vraagt om ander speelgoed dan een gemiddeld kind. Je doet extra je best om dat wat je koopt – of wat hij of zij voor de verjaardag krijgt – te laten passen bij het interesse- en kennisniveau, maar dat is niet altijd makkelijk.

Bij speelgoed dat dan al jaren op de markt is, heeft dit kind het al snel gezien. Het wordt bij vriendjes gespeeld, of het is er gewoon snel klaar mee doordat het niet inspirerend genoeg is. Met die insteek – maar ook voor hen die met elk speelgoed blij is – zijn wij gaan kijken naar wat er de afgelopen 12 maanden nieuw in de schappen van de speelgoedwinkels is verschenen. We hebben ons onderzoek samengevat in een top 10, maar eerst de absolute topper onder het nieuwe speelgoed.

Snel overzicht: Deze nieuwe speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor teamspelIdentity Games – Escape Your House: Een spel voor de liefhebbers van Escape Rooms, waarbij teamwork en strategie centraal staan. Dit spannende spel daagt je uit om samen met je gezin, familie of vrienden binnen de tijd te ontsnappen. Een actief en denkspel in één. We waarderen vooral het idee van samenspel in een thuisomgeving. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor verzamelaarsPlaymobil – Volkswagen T1 Camping Bus: Deze bus is niet alleen voor kinderen een hit, maar ook bij volwassen liefhebbers van de Volkswagen busjes. Met veel details die terugkomen uit het originele model en interactieve elementen zoals deuren die opengaan. Ondanks dat er in sommige gevallen productiefouten kunnen zijn, is het over het algemeen een solide keuze voor verzamelaars en kinderen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor kleintjesSmartMax – My First Tractor Set: Voor de allerkleinsten hebben we deze set als topkeuze. Het speelgoed spreekt tot de verbeelding met een tractor, wagen, boer en paard. Het magnetische aspect maakt het bevestigen van onderdelen eenvoudig en leert het kind welke elementen bij elkaar horen. We raden wel aan om goed op te letten bij jonge kinderen vanwege kleine onderdelen. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit is het beste speelgoed van dit moment

Lockdown of geen lockdown: Escape Your House is een van de leukste actieve spellen van dit moment. Je moet erbij nadenken, je gaat op onderzoek in eigen huis uit en je werkt als team samen om de puzzels op te lossen. Het tijdsbestek waarbinnen je de opdrachten moet doen staat op de meegeleverde timer en het is de kunst om je brein te gebruiken en de missie samen te voltooien. Wij zijn fan.

Wie zijn wij om nieuw speelgoed te reviewen?

Wij houden niet alleen van grote mensen speelgoed (leuke gadgets of iets anders ter vermaak), maar worden er ook blij van als kinderen iets krijgen waarmee ze de tijd goed kunnen doorbrengen. Je ziet van een afstandje dat je kind meer doorzettingsvermogen krijgt (of niet), ziet vooruitgang in motorische vaardigheden of opgebouwde kennis en leert hoe je op de beste manier met winnen en verliezen kunt omgaan. Dat maakt het uittesten van het nieuwere speelgoed een bijzondere bezigheid.

Waarom je altijd een scherpe blik moet houden bij speelgoed

Dat er nieuwe spellen en speelgoed ontwikkeld wordt, wil niet automatisch zeggen dat het ook allemaal geweldig is. Je leest regelmatig op de website van Radar dat je op moet letten als je bepaald speelgoed in huis gehaald hebt. Er zitten dan giftige stoffen in het materiaal van het speelgoed verwerkt, of er breken onderdelen makkelijk af waar je kind in kan stikken.

Dat speelgoed in de winkels ligt en dat het goed verkoopt, wil dus niet zeggen dat het ook kwalitatief goed speelgoed is waarmee helemaal niets mis kan gaan. Wij testen dit graag zelf uit en vertrouwen niet vanzelfsprekend op anderen.

Het beste speelgoed of het beste nieuwe speelgoed: is er dan verschil?

Er hoeft geen verschil in kwaliteit te zijn tussen speelgoed dat al langer bestaat en nieuw speelgoed. Wat vaak de aantrekkingskracht bij nieuw ontwikkeld speelgoed is, is het feit dat nog niemand het heeft en ook nog niemand de kans heeft gehad om het te spelen. Dit prikkelt de zintuigen. Je raakt nieuwsgierig en wilt ermee spelen. Dat is natuurlijk precies wat een speelgoedfabrikant graag wil, want er wordt op deze manier vraag gecreëerd en dat krikt de verkoopcijfers omhoog.

Wat zijn de beloftes van de bedenkers van nieuw speelgoed?

 • Ze willen dat het innovatief is en dat het niet lijkt op iets dat al op de markt is.
 • Ze willen op een leuke en spontane manier vaardigheden stimuleren.
 • Het mag een spel zijn om kennis uit te breiden, maar dit hoeft niet per se.
 • De prijs ligt bij nieuw speelgoed vaak iets hoger, maar ze willen niet een te groot verschil met speelgoed binnen dezelfde categorie om de verkopen te stuwen.
 • De verpakking en de handleiding geven aan voor hoeveel mensen van welke leeftijd het speelgoed geschikt is en hoe er met het speelgoed of spel gespeeld kan worden.

De criteria waar we nieuw speelgoed op beoordelen

Bij alles wat nieuw is – auto’s, voedsel en ook speelgoed – is het weer van belang om je oude criteria weer eens onder de loep te nemen. Is dat wat je eerder altijd gemeten hebt nog relevant, of moet er nog iets bij? Gedurende ons onderzoek naar speelgoed van de afgelopen 12 maanden hebben we gekeken naar:

 • Lijkt het op iets dat we al kennen? (Is het bijvoorbeeld een combinatie van twee eerdere spellen?)
 • Hoe is de afwerking van het speelgoed?
 • Wat is de prijs en vinden we dit niet te hoog voor nieuw speelgoed?
 • Kun je een bestaande set (bijvoorbeeld bij spellen of bouwpakketten) uitbreiden? (En wat krijg je dan voor een redelijk bedrag?)
 • Hoe wordt er met het speelgoed gespeeld, hoe lang blijft het boeien en wat leert men ervan?

Hoe we het beste nieuwe speelgoed getest hebben: onze researchgegevens

Een zeer groot deel van het speelgoed dat vorig jaar is uitgekomen is door ons gekocht en verdeeld onder ons testteam. Spellen die ook voor volwassenen geschikt zijn, mogen ook door testleden zonder kinderen uitgeprobeerd worden. Bij speelgoed tot 18 jaar was de eis dat het gezin minimaal uit ouders met 2 kinderen moest bestaan. Zo konden we goed merken of er ook door verschillende leeftijden met bepaald speelgoed gespeeld werd.

De top 10 met het beste nieuwe speelgoed

1. Identity Games – Escape Your House – 3 tot 6 spelers – vanaf 8 jaar

Iedereen die van Escape Rooms houdt, kan het spel nu in eigen huis spelen.

Pluspunten:

 • Je moet én nadenken én actief bezig zijn met zijn allen.
 • De korte tijd maakt het allemaal erg spannend.

Minpunten:

 • Je leert de karakters binnen je gezin, familie of vrienden op deze manier soms iets te goed kennen. Het kan ook op ruzie uitlopen.

2. Magformers Inc. – Magformers Wow Set – 3 tot 12 jaar

Bouwpakketten blijven altijd goed scoren en bij dit nieuwe magnetische speelgoed kun je de figuren die op de kaarten staan nabouwen, of je maakt je eigen bouwsel.

Pluspunten:

 • Er zijn nog meerdere bouwpakketten binnen deze serie te krijgen.
 • Je kind leert snel door de magnetische bouwstenen.
 • Het leert je kind uitproberen en iets wat niet werkt herstellen of opnieuw proberen.

Minpunten:

 • Het is best een prijzige set.

3. Playmobil – Volkswagen T1 Camping Bus – vanaf 6 jaar

Dit busje is zelfs populair bij volwassenen die van de Volkswagen busjes houden.

Pluspunten:

 • Veel details van de echte T1 komen terug in dit speelgoed.
 • De deuren kunnen open en er kan dan echt met de poppetjes en de inhoud van de camper gespeeld worden.

Minpunten:

 • In sommige gevallen lijkt het bij de productie wel eens mis te gaan als er zwakkere delen snel van het busje afbreken.

4. SmartMax – My First Tractor Set – 1 tot 3 jaar

Alle artikelen van SmartMax zijn volgens ons de moeite waard, maar deze met tractor en wagen, boer en paard spreken erg tot de verbeelding van kleine kinderen.

Pluspunten:

 • Door de magneten kun je de wagen achter de tractor bevestigen en er dan mee rijden.
 • Je kind leert welk element onderdeel is van wat.

Minpunten:

 • Wij adviseren je kind in het begin goed in de gaten te houden als het nog klein is, want de kleine delen van dit speelgoed kunnen voor gevaar zorgen.

5. LEGO Friends – Magische kermisachtbaan – vanaf 8 jaar

Dit is wel echt hele andere LEGO dan toen wij zelf nog kind waren. Het is een magische kermistent met achtbaan waarmee je echt kunt spelen.

Pluspunten:

 • Het zijn hele andere kleuren dan we van LEGO gewend zijn. Het is daarom ook leuk(er) voor meisjes om mee te spelen.
 • Het stimuleert de fantasie en het bedenken van verhalen bij de kermistent.

Minpunten:

 • Deze LEGO-set is aardig aan de prijs.

6. Totum DIY Factory – Sieradenset / Armbandjes maken – vanaf 5 jaar

Voor de knutselaars onder de kinderen is deze set om zelf armbandjes te maken helemaal fantastisch.

Pluspunten:

 • In de set zit niet alleen garen, maar ook de schakelstukken en een handige houder om de garen te wikkelen zodat het armbandjes worden.
 • Wat wij bijzonder vinden is dat zowel jongens als meisjes dit leuk vinden om mee te spelen. Ze kiezen gewoon ieder hun eigen kleur.
 • Dit is prima speelgoed voor bij slecht weer, want ze zijn er een hele poos zoet mee.

Minpunten:

 • Met de eindjes moet je misschien helpen om het goed bevestigd te hebben. Anders laat het snel los.

7. 999 Games – Paleo – 2 tot 4 spelers – vanaf 10 jaar

Heb je je wel eens afgevraagd hoe men in het Stenen tijdperk leefde? Met dit bordspel krijg je wel een idee.

Pluspunten:

 • Het is een spel om samen te werken.
 • Door de diverse modules in de doos kun je het spel vaker spelen, want elke combo van modules levert weer nieuwe situaties op waar je als team mee moet dealen.
 • Alle onderdelen in de doos zien er kwalitatief goed uit.

Minpunten:

 • Je moet wel even tijd nemen voor de handleiding en niet iedereen zal hem snel snappen.

8. Megableu – Oma’s Woeste Waslijn – 2 tot 4 spelers – voor vierjarigen

In de beschrijving staat dat dit een spel voor kinderen van vier jaar is, maar wij hebben er ook hard om moeten lachen (soms met een borreltje op).

Pluspunten:

 • Door de dobbelsteen bepaal je het weer en welke actie je moet ondernemen om Oma’s was op te hangen en weer droog van de lijn te krijgen.
 • Vooral wanneer het gaat stormen slaat de hilariteit toe.

Minpunten:

 • Na een paar keer blijft het een grappig spel, maar het is niet meer zo ontzettend leuk als die eerste keer.

9. SmartGames – Apple Twist – vanaf 6 jaar

Je moet je even verdiepen in hoe het spel werkt, maar daarna is het een ideaal spelletje om in je eentje te spelen.

Pluspunten:

 • Dit is een leuk spel voor wie niet altijd met broertjes, zusjes of vriendjes wil spelen.
 • Door zowel de vorm van de appel als de rupsjes te kunnen veranderen, blijft het elke keer weer spannend hoe het spel verloopt.
 • Het is geen duur spel.

Minpunten:

 • Wij hebben geen minpunten bij dit spel ontvangen van ons testteam. Zelfs volwassenen vonden het uitdagend.

10. Libellud – Mysterium Park – 2 tot 6 spelers – vanaf 10 jaar

In het bordspel Mysterium Park probeer je samen met de andere spelers uit te vinden waarom de geest die in het circus verschijnt gestorven is.

Pluspunten:

 • Dit spel ziet er met het bord, verschillende kaarten en alle andere attributen geweldig uit.
 • Het kan ook met zijn tweetjes gespeeld worden.
 • Het is een leuke opstap voor het gewone Mysterium spel. (Mysterium Park is iets minder complex.)

Minpunten:

 • Het is met een startleeftijd van 10 jaar niet voor jongere kinderen geschikt.
 • Ook oudere kinderen kunnen de verhaallijn (een geest en communiceren met helderzienden) nog wat eng vinden. Je moet dus kunnen inschatten of je kind met het onderwerp om kan gaan zonder daarna nachtmerries te krijgen.

Beste nieuwe speelgoed uit de test volgens Kieskeurig

Op Kieskeurig staat veel meer dan alleen speelgoed voor binnen, maar alles van Playmobil, VTech en LEGO zie je hier terug. Verder staat er vooral heel veel speelgoed voor buiten (zoals stepjes, (skippy)ballen, fietsjes en inline skates) en daar hebben we in deze test niet naar gekeken.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://radar.avrotros.nl/tag/speelgoed/ (Bekijk deze website vooral nauwkeurig als het om nieuw speelgoed gaat dat getest wordt op mankementen en waarbij terugroepacties plaatsvinden.)

https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/ (Zie hier de overzichten van de winnaars van 2021 en 2020.)

Doe nu het volgende

Twijfel niet te lang over welk nieuw speelgoed je gaat kopen. Het blijft vaak een lot uit de loterij of een spel of speelgoed wel of niet bevalt. Je kunt er als volwassene een bepaald idee bij hebben, terwijl je kind daar 180 graden anders over denkt. Bevalt iets echt niet? Dan verkoop je het gewoon weer door voordat het maar in huis blijft rondslingeren en beschadigd raakt.

Kortom

Bekijk de links die we bij onze top 10 geplaatst hebben, kijk nog even naar de feedback die anderen voor jou hebben gegeven en beslis welk speelgoed het beste bij jou of je gezin past.