De top 10 met de beste uit de reeks: Jan van Haasteren puzzels

Puzzelen kan het hele jaar door en iedereen kan het. Nou ja, iedereen, je moet er wel het geduld voor hebben of juist aan je geduld willen werken, want anders smijt je de puzzelstukjes al snel door de hele kamer. De puzzel in kwestie moet daarom wel een afbeelding bevatten, die je leuk vindt om naar te kijken. Als je vooral grotere vlakken wilt, is een Jan van Haasteren puzzel duidelijk niet voor jou en zul je er weinig plezier aan beleven.

Zoeken naar de leukste Jan van Haasteren puzzels

Wat maakt de puzzels van Jan van Haasteren zo uniek? Zodra je op de website van Jan van Haasteren gaat snuffelen naar de essentie van een van zijn puzzels, kom je al snel tot de ontdekking dat het om twee zaken gaat:

 • Humor
 • Typische Nederlandse taferelen waarin iedereen zich kan verplaatsen

Snel overzicht: Deze Jan van Haasteren puzzels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Meest kenmerkende scenarioJan van Haasteren NK Puzzelen: Dit is een typische Jan van Haasteren puzzel met elementen die je normaal niet bij een puzzelcompetitie zou verwachten. Elementen zoals een tent, kerstversieringen, een marktkraam, vlieger, en schildpad maken het plaatje compleet. We vinden dit een van de meest opvallende en kenmerkende puzzels van Jan van Haasteren. >> Check laagste prijs
Meest humoristische weergaveJan van Haasteren De dierentuin: In deze doldwaze puzzel belanden mensen aan de verkeerde kant van de dierenverblijven. We konden vooral lachen om de olifant in de boom, de mensen in de bek van de nijlpaarden, de pinguïns die de rug van de ijsbeer wassen en de giraf die de muts van iemands hoofd pakt. Voor ons echt een puzzel vol humor! >> Check laagste prijs
Beste vakantie-ervaringJan van Haasteren De vakantiebeurs: Voor wie nog nooit naar een vakantiebeurs is geweest, is dit de perfecte manier om de sfeer te proeven. We waarderen de levendige scenes zoals het eten, drinken, varen, de haai die door de hal zwemt, en de scouting die op de camper is geklommen. Het brengt echt de levendigheid en chaos van een vakantiebeurs naar voren. >> Check laagste prijs

Onze definitieve topper: dit is de beste Jan van Haasteren puzzel

De fraaiste puzzel die als winnaar uit de test is gekomen, is het NK puzzelen. Je ziet een drukte van jewelste: de scouting is aanwezig, er is drank en muziek, er is een houtworkshop en als de voordeur naar de hal open gaat, waaien er duizenden puzzelstukjes door de lucht. Je komt ogen tekort om te ontrafelen wat je allemaal op de puzzel afgebeeld ziet. En dat is precies wat Jan van Haasteren zo uniek maakt: je moet telkens weer lachen als je een deel van de setting compleet hebt.

Wie zijn wij om puzzels te reviewen?

Puzzelen doen wij niet consequent, maar soms is er ineens de drank om een puzzel te kopen en lekker samen te gaan zitten aan tafel met een nieuwe puzzel. We hebben meerdere soorten puzzels gemaakt en ieder heeft zo zijn eigen favoriet als het om een thema of de hoeveelheid details gaat. Voor deze test focussen we ons alleen op Jan van Haasteren puzzels, want alleen zo kom je te weten welke het leukst zijn.

Waarom je niet de eerste de beste puzzel moet kopen

Een puzzel is eigenlijk een heel delicaat iets. Een afbeelding kan gebaseerd zijn op een foto of een tekening (zoals bij de puzzels in deze review) en deze wordt dan op een dikker karton afgedrukt. Daarna komt de echte techniek pas eraan te pas die er een puzzel van maakt. Het grote geheel moet namelijk in kleine puzzelstukjes omgetoverd worden.

Jan van Haasteren puzzels; zeker niet voor iedereen

Zoals we eerder al zeiden moet je bij Jan van Haasteren puzzels wel van details houden, anders doe je de puzzelstukjes snel weer terug in de doos. Wat wij zo leuk vinden aan de puzzels, is ook dat ze in het buitenland steeds populairder worden. En dat betekent dat de Nederlandse plaatjes van volkstuintjes en kamperen in het bos dus ook over de grens als grappig ervaren worden. Eigenlijk deel je met deze puzzels een stukje cultuur met anderen.

Wat belooft Jumbo als producent van Jan van Haasteren puzzels?

 • Jumbo is de enige die Jan van Haasteren puzzels produceert.
 • Zij delen soms ideeën met studio Jan van Haasteren om te kijken of er een idee bijzit wat uitgewerkt kan worden tot een puzzel.
 • Zij accepteren ideeën voor puzzels van studio Jan van Haasteren om hier puzzels van te maken.
 • Zij hebben de uiteindelijke kwaliteitscontrole in de hand die ervoor moet zorgen dat de puzzels goed in de verpakking terechtkomen.

De criteria waar we de puzzels op beoordelen

Wat vinden wij belangrijk als het gaat om puzzels in het algemeen en puzzels van Jan van Haasteren in het bijzonder:

 • De puzzelstukjes moeten scherp gesneden zijn, zodat het onderste deel van het karton niet scheurt.
 • De afbeelding moet helder afgedrukt zijn op het karton.
 • De doos moet de voorbeeldafbeelding goed laten zien.
 • De puzzelstukjes moeten compleet zijn.
 • Het onderwerp moet op je lachspieren werken.

Hoe we Jan van Haasteren puzzels getest hebben: onze testresultaten

Nee, we hebben niet alle Jan van Haasteren puzzels gekocht om ze een voor een te maken en te beoordelen op hun kwaliteit. Dat zou maanden tijd gekost hebben en dan waren we niet meer aan andere reviews toe gekomen.

Voor deze test hebben we gekeken naar de afbeeldingen van de puzzels en er een aantal gekocht om te kijken of de kwaliteit consistent was. Zo weet je of Jumbo alle puzzels met een zelfde niveau aflevert. Bij de plaatjes ging het er vooral om hoe leuk ze zijn en hoezeer ze uitdagen om aan de puzzel te beginnen en hem af te maken. Dat leverde de onderstaande top 10 op.

De top 10 met de beste Jan van Haasteren puzzels

1. NK Puzzelen – 1000 stukjes

Het is een drukte van jewelste tijdens het NK puzzelen.

Pluspunten:

 • Dit is een typische Jan van Haasteren puzzel met elementen die je normaal niet bij een puzzelcompetitie zou verwachten.
 • Je ziet onder andere een tent, kerstversieringen, een marktkraam, vlieger, schildpad.

Minpunten:

 • Bij alle puzzels geldt dat de stukjes klein zijn en niet geschikt zijn voor kleine kinderen. Dit minpunt zal niet bij elke puzzel herhaald worden en geldt als waarschuwing voor alle puzzels.

2. De dierentuin – 1000 stukjes

Een doldwaze situatie ontstaat wanneer mensen aan de verkeerde kant van de dierenverblijven terecht komen.

Pluspunten:

 • Grappig zijn: de olifant in de boom, de mensen in de bek van de nijlpaarden, de pinguïns die de rug van de ijsbeer wassen en de giraf die de muts van iemands hoofd pakt.

Minpunten:

 • Je ziet hier zowel hele drukke als wat rustigere vlakken.

3. De vakantiebeurs – 1000 stukjes

Wie nog nooit naar de vakantiebeurs geweest is, kan zijn hart aan deze puzzel ophalen en iets van de sfeer proeven.

Pluspunten:

 • Er wordt gegeten, gedronken, gevaren, een haai zwemt door de hal, de scouting is op de camper geklommen en zo is er nog veel meer te zien.

4. De winterspelen – 1000 stukjes

Dit is een van de rustigste puzzels van Jan van Haasteren.

Pluspunten:

 • De drukste plekken zijn de tribune met toeschouwers, het kabelbaantje en de plek waar de score bijgehouden wordt.
 • Voor de rest is het voor een Jan van Haasteren puzzel echt een minder gedetailleerde afbeelding.

5. De bibliotheek – 1000 stukjes

Dit is dan weer precies het tegenovergestelde van de winterspelen, want hier is geen enkel rustig plekje in de ruimte te vinden.

Pluspunten:

 • Honden, papegaaien, mensen die vechten om een boek, weer die scouting, iemand die ligt te slapen, boorwerkzaamheden midden in de zaal; het kan niet gekker.

6. De verhuisdag – 950 stukjes

Heb jij nog nooit zelf een verhuizing meegemaakt? Je krijgt een goede indruk van wat je allemaal kunt verhuizen en hoe het mis kan gaan.

Pluspunten:

 • Je ziet iemand in de piano zitten terwijl hij door drie man opgetild wordt, de kluis kiepert van de trolley af, er wordt al gestofzuigd en geverfd terwijl de ruimte nog niet leeg is en iemand besluit om met de toiletpot aan de haal te gaan.

7. De Navy cadet training – 500 stukjes

Deze setting is niet voor iedereen herkenbaar, maar het blijft een ontzettend leuke puzzel om te maken.

Pluspunten:

 • Je ziet bijvoorbeeld dat er uitgelegd moet worden wat een storm is (donkere wolk boven zee), er staat een houten klomp met een zeil om te varen, er zwemt een haai door het leslokaal en alle cadetten – behalve die ene die met rode oortjes naar een knappe dame zit te kijken – is bezig met iets dat met varen te maken heeft (of zou moeten hebben).
 • Dit is een van de puzzels met de minste puzzelstukjes voor wie 1000 of 2000 stukjes echt nog te hoog gegrepen vindt.

8. Kerstmis – 1000 stukjes

De hectiek van de periode net voor de kerst wordt perfect afgebeeld in deze puzzel.

Pluspunten:

 • Sinterklaas redt de kerstman die door de sneeuw van het dak glijdt. Er staat een oliebollenkraam. De rendieren zitten achter het paard van Sinterklaas aan. Men probeert kerstlampjes op te hangen. Het is een grote, dolle boel.

9. De volkstuintjes – 1000 stukjes

Als je er nog nooit bent geweest, ga je nu zeker kijken hoe het er in het echt uitziet bij volkstuintjes.

Pluspunten:

 • Je ziet onder andere: de scouting (alweer, echt hilarisch), een hele grote pompoen, een wigwam met een indiaan ervoor, een wc waar het wc-papier aan de buitenkant hangt, een dame die al veel te lang in haar bikini in de zon ligt en iemand die vanuit Australië helemaal naar een Hollands volkstuintje lijkt te hebben gegraven.

10. Kamperen in het bos – 2000 stukjes

Je snapt inmiddels bij nummer 10 de strekking van een Jan van Haasteren puzzel wel. Het gaat altijd om idiote situaties die verzameld zijn in een plaatje.

Pluspunten:

 • Er komt een beer uit het bos, het zand is te heet om op te staan en dus verbrandt de onderkant van je voeten, het lukt een stel maar niet om de tent op te zetten, de indiaan zit rooksignalen de lucht in te sturen en er zit een octopus in het water. Natuurlijk is er ook weer politie aanwezig.

Beste Jan van Haasteren puzzels volgens Beslist

Beslist geeft een aantal favorieten aan als het om de puzzels van Jan van Haasteren gaat:

 • De kunstmarkt
 • Het kerstdiner
 • Een dagje naar het museum
 • De rendierrace
 • De muziekwinkel

Deze puzzels doen het allemaal goed en worden veel verkocht. Mensen zijn dol op de details in de puzzels en het thema (feestdag of bijzondere activiteit) spreekt ze duidelijk aan.

Wist je trouwens dat er ook juniorpuzzels van Jan van Haasteren zijn? Die verschijnen namelijk niet altijd bij de beste Jan van Haasteren puzzels als je daar concreet op zoekt. Deze juniorpuzzels passen bij het referentiekader van kinderen en hun leeftijd als het gaat om de hoeveelheid stukjes in een doos.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar Jan van Haasteren puzzels

https://www.ad.nl/branded/de-avonturen-van-jan-van-haasteren-puzzels~a1668d8e/
https://www.beslist.nl/products/speelgoed_spelletjes/speelgoed_spelletjes_395617/c/th_puzzels~10788836

Doe dit voor je volgende puzzelmoment

Om in je eentje of met je puzzelclubje aan een echte Jan van Haasteren puzzel te beginnen, hoef je alleen maar een (of meerdere) van de links te openen en op ‘bestellen’ te klikken. Haal er lekker wat hapjes bij, zet de verwarming – als het winter is – een tandje hoger, zodat je lekker een paar uur kunt puzzelen en jij en je bezoek zijn blij.

Conclusie

Puzzelen is een ontspannende bezigheid. Het heeft een duidelijk begin en doel en de aanpak kan nog wel eens verschillen. Bij de meeste puzzels heb je duidelijke vlakken die je bij elkaar kunt verzamelen en de rand en hoeken zijn ook puzzelstukken die snel uit de doos gefilterd worden. Bij een Jan van Haasteren puzzel zijn er geen duidelijke vlakken te onderscheiden vanwege alle kleine figuurtjes die je ziet. Wij zijn benieuwd wat jouw aanpak is om deze puzzels te maken.