Hoe veilig is shoppen via Bol.com? Alles over certificering en het keurmerk Thuiswinkel Waarborg

Je leert in dit artikel hoe de certificering van een webwinkel werkt en wat dit betekent voor de dienstverlening van Bol.com. Ook ontdek je wat je zelf kunt doen om veilig online te winkelen. Er komt namelijk toch iets meer bij kijken dan alleen een keurmerk verdienen en voldoen aan de eisen van dat keurmerk. Laat je niet verrassen door iets dat je had kunnen voorkomen en lees daarom dit artikel goed door.

Bekijk hier het bewijs van de thuiswinkelwaarborg voor Bol >>
Deze tips geeft Bol zelf over veilig bestellen >>
Alles over de veiligheid bij externe verkopers via Bol >>

Welke zekerheden biedt Bol.com vanwege het keurmerk Thuiswinkel Waarborg?

Het voornaamste voor jou als klant is dat je via de website van het keurmerk op kunt zoeken of een bedrijf wel of niet gecertificeerd is. Bij Bol.com is dit het geval sinds 2009. Wat betekent het certificaat concreet?

Het gaat om de volgende aspecten:

  • Je weet dat het bedrijf echt is, omdat er een adres aan gekoppeld is.
  • Er zijn bepaalde garanties over de bestelprocedures (inclusief bedenktijd), hoe de website vormgegeven is en welke prijzen artikelen hebben.
  • Bestellen en betalen verloopt veilig en je gegevens worden niet gedeeld met derden.
  • De reviews worden geschreven door klanten van Bol.com die het product ook echt besteld, ontvangen en gebruikt hebben.

Het keurmerk mag je echter niet zomaar blijven gebruiken op je website zodra je het een enkele keer behaald hebt. Een bedrijf wordt elk jaar opnieuw gecheckt – al kunnen wij nergens vinden hoe dit dan gebeurt of is er een jaarlijks certificaat te vinden – en de certificering geldt dus niet eeuwig. Je moet er als bedrijf wel iets voor doen om het keurmerk te kunnen blijven behouden.

Wat heb je aan het Thuiswinkel Waarborg bij problemen?

Klachten of problemen kun je niet alleen bij Bol.com zelf kwijt, maar kun je ook via de geschillencommissie van Thuiswinkel Waarborg spelen als je je niet gehoord voelt bij Bol of geen stap verder komt. Het geeft een gevoel van zekerheid dat je er niet alleen voor staat, mocht je de geschillencommissie ooit nodig hebben. Waar we niet goed uitkomen, is of andere aanbieders die de website van Bol.com gebruiken om hun producten te verkopen ook vallen onder hetzelfde keurmerk.

Bekijk hier het bewijs van de thuiswinkelwaarborg voor Bol >>

Is bestellen via Bol.com altijd 100% veilig?

Het bestellen via Bol is in zoverre veilig dat Bol.com er alles aan doet om aan hun kant alle systemen en procedures veilig in te richten. Maar veiligheid stopt natuurlijk niet bij Bol, je moet er zelf ook iets aan doen om bestellen veilig te laten verlopen. Als je de inloggegevens van je account op een papiertje zet en dit verliest, ben je de pineut. Hebben hackers toegang tot je computer, omdat je geen virusscanner hebt, dan kun je ook in de problemen komen.

Een tweede aspect dat we belangrijk vinden om aan te stippen, is dat de kwaliteit van de producten die uit het magazijn van Bol.com komen en die die door externe partijen wordt aangeboden, kan verschillen.

Bekijk hier het bewijs van de thuiswinkelwaarborg voor Bol >>
Deze tips geeft Bol zelf over veilig bestellen >>
Alles over de veiligheid bij externe verkopers via Bol >>

Wat doe je bij problemen of vragen over een ontvangen artikel?

Als de kwaliteit niet voldoet, een bestelling niet aankomst of je hebt een ander probleem met je bestelling bij Bol.com, dan zijn er twee opties:

  1. Je artikel komt inderdaad uit de voorraad van het magazijn van Bol.com zelf en kunt je dus ook tot de klantenservice van Bol wenden.
  2. Of je artikel is via de website van Bol.com door een externe verkoper geleverd en dan heeft het geen zin om Bol te benaderen, want zij hebben alleen de procedure geleverd en niet het product zelf.

Je doet er volgens ons dus altijd goed aan om vóórdat je een bestelling plaatst goed te checken wie werkelijk de verkopende partij van een product is. Een beetje onderzoek doen naar deze externe verkoper kan veel nuttige informatie opleveren. Een signaal kan hierbij de prijs zijn. Is een item dat je op Bol.com vindt zo idioot goedkoop dat er allerlei alarmbellen afgaan? Dan kan het zijn dat de kwaliteit veel minder is en de verkoper Bol.com gebruikt als betrouwbare website.

Laat je dus niet alleen leiden door de veiligheid van het platform en de procedures van Bol.com en blijf wakker als je gaat bestellen. Zorg verder voor een computer die goed beveiligd is tussen indringers van buitenaf en trap niet in phishing praktijken waarbij je gevraagd wordt naar je persoonlijke (inlog)gegevens. Je zou de eerste niet zijn die hierin trapt, aangezien dit soort wanpraktijken steeds gehaaider zijn door logo’s en lettertypen te kopiëren.

Meer bronnen over de veiligheid van Bol.com

https://radar.avrotros.nl/forum/webwinkels-f69/hoe-veilig-is-bol-com-eigenlijk-t195746.html https://www.thuiswinkel.org/leden/bol-com/

https://www.thuiswinkel.org/leden/bol-com/platformcertificaat/