Zoek je de beste gezelschapsspellen om te kopen, waarmee je zeker niet mis kunt zitten? Een hele dag regen in het weekend, vrienden die op bezoek komen; of het nu voor vermaak is of om verveling tegen te gaan, een goed gezelschapsspel houdt je lang zoet. Wij hebben de beste aanraders ooit op een rijtje gezet. Lees verder…

Snel overzicht: Deze gezelschapsspellen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor strategieRisk: Dit is een klassiek bordspel waarin je gebieden moet veroveren door strategisch te denken en te spelen. Het spel komt in verschillende varianten zoals Original, Legacy (Engelstalig), Vikings, StarWars, en Junior. We vinden Risk ideaal voor degenen die houden van een langdurige strijd en het opzetten van tactieken tegen vrienden en familie. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor woordliefhebbersCodenames: Dit is een spannend spel waarbij je aan de hand van aanwijzingen moet raden welke spionnen tot jouw team behoren. Het is zowel geschikt voor twee spelers als voor grotere groepen. Andere versies zoals Pictures, Duet, XXL en Pictures XXL zijn ook beschikbaar. We vinden Codenames een uitstekende keuze om een spelletjesavond mee te starten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor snelle denkersRummikub: Dit is een denkspel waarbij je zo snel mogelijk al je stenen kwijt moet raken door combinaties te maken. Of je nu dezelfde getallen of reeksen van getallen legt, het doel is om te winnen door snel en slim te spelen. We zijn van mening dat Rummikub perfect is voor die momenten waarop je een mix van strategie en snelheid wilt. Er zijn verschillende versies zoals Original, XXL, reis- en kindereditie. >> Check laagste prijs

1. Mens erger je niet!

Om te beginnen met een echte klassieker is er het bordspel Mens erger je niet. Je gooit de dobbelsteen en pas als je zes gooit, mag je je startpositie innemen. Daarna gaat het er met jouw kleur om, om zo snel mogelijk al je pionnen in de veilige thuishaven te krijgen. Maar let op: wanneer iemand met de dobbelsteen gooit en op jouw plek terecht komt, ben je af en word je pion verwijderd. Je moet dan eerst weer zes gooien om je pion op het bord te mogen laten starten. Het spel is in diverse varianten verkrijgbaar: met dobbelautomaat (zodat de dobbelsteen niet kwijt kan raken), classic, dierenvriendjes, Woezel & Pip en reiseditie.

2. Monopoly

Bij Monopoly wil elk kind (en soms ook de volwassene) de bank zijn, want dat is de mogelijkheid bij uitstek om vals te spelen. Je begint met een startbedrag en kunt na het gooien met de dobbelstenen op een plaats en straat terecht komen die je kunt kopen, tenminste, als je daarvoor genoeg geld hebt. Gaandeweg kun je geld verliezen, maar ook geld erbij krijgen en huizen in je straat bouwen. Anderen moeten betalen als ze in jouw straat komen. Verkrijgbaar in veel edities, waaronder Classic,  Junior, Efteling en Stranger Things.

3. De slimste mens ter wereld

Van dit bekende spel op televisie is er nu ook een versie om thuis te spelen. Vinger aan de knop en vragen beantwoorden binnen de tijd. Ook beschikbaar in Junior editie en als reisspel voor wie helemaal verslaafd raakt aan dit spel.

4. Codenames

Dit spel kun je met zijn tweeën spelen, maar ook met grotere groepen. Het draait er in de basis om dat je door middel van aanwijzingen duidelijk maakt welke spionnen in jouw team zitten. Hier en daar kom je valkuilen tegen en dat maakt dit spel zo spannend. Andere versies van Codenames zijn: Pictures, Duet, XXL en Pictures XXL. Tijdens een spelletjesavond is dit een leuk spel om mee te starten als opwarmer.

5. Escape Room

Dit is geen klassiek bordspel, maar je kent het vast wel van de Escape Room locaties die door het land verspreid zijn. Nu heb je een spel dat je met je team thuis aan tafel speelt. Door opdrachten goed uit te voeren en verborgen aanwijzingen te vinden hoop je binnen de tijd ontsnapt te zijn. Er is een editie speciaal voor twee spelers, er zijn twee basisspellen en er is een Jumanji editie. Ook krijg je uitbreidingssets die elk een thema hebben.

6. Stratego

Probeer op strategische wijze de vlag te veroveren en je eigen vlag te blijven beschermen tegen de vijand. Beschikbaar in onder andere: original, Pirates (voor kinderen), Junior en Vintage editie.

7. Risk

Wederom een strategisch spel, maar nu verover je geen vlag, maar gebieden. Te krijgen in: Original, Legacy (Engelstalig), Vikings, StarWars, Junior en nog een paar varianten.

8. Party&Co

Iedereen kan tekenen en dat is fijn als je met verschillende leeftijden wilt spelen, want opa is er niet per definitie beter in dan zijn kleindochter. In de Junior versie van dit spel is wel rekening gehouden met jongere spelers. De overige varianten zijn: Original, Family, Disney, Meisjes en Ultimate, maar dezen kunnen voor kinderen wat te ingewikkeld zijn.

9. Rummikub

Ben jij je Rummikub stenen als eerste kwijt? Dan heb je namelijk gewonnen, maar om te winnen moeten er combinaties van dezelfde getallen, of getallen binnen een reeks (kleur) gelegd worden. De regels zijn niet ingewikkeld, nadenken is wel nodig. Rummikub krijg je in Original, XXL, reis- en kindereditie.

10. Wie is het? – voor kinderen

Wie kent het niet van vroeger? Heeft ze blond haar? Heeft hij een bril op? Kinderen leren kijken naar de plaatjes en beschrijven wat ze zien, om zo de persoon die de tegenspeler heeft geselecteerd te achterhalen. Je kind leert observeren en vragen stellen.