Hoe kun je je bestelling bij Bol.com laten inpakken als cadeau? Waar kun je de inpakservice aanklikken, zodat je je product(en) meteen als cadeau kunt laten versturen, misschien zelfs met een kaartje en persoonlijke boodschap? Hier geven we je alle recente ontwikkelingen…

Bol inpakservice: hoe en wanneer kun je hiervan gebruikmaken?

Het inpakken van pakketjes bij Bol.com was lange tijd standaardpraktijk, maar inmiddels komt dit in verband met milieuoverwegingen steeds minder voor. Wel is de bekende inpakservice er in sommige seizoenen nog wel, via Bol Select. Activeer de tijdelijke inpakservice van Bol hier via Bol Select >>

Sinds juni 2020 worden pakketjes alleen nog ingepakt als dit strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld als het om kwetsbare of fragiele producten gaat. Op die manier worden producten beter beschermd en is er minder kans dat ze tijdens transport kapot gaan. Ook artikelen die een dusdanig ‘privékarakter’ hebben (denk bijvoorbeeld aan erotische artikelen, maar ook aan cadeautjes) worden van verpakkingen voorzien. Bij dit soort pakketjes is het vaak niet wenselijk dat iedereen zomaar kan zien wat je precies hebt besteld.

De inpakservice is tegenwoordig alleen in sommige seizoenen beschikbaar

Hoewel de inpakservice niet meer 365 dagen per jaar te gebruiken is, keert deze service in bepaalde seizoenen terug waarin veel cadeautjes gegeven worden. Dat kan dan namelijk via Bol Select, maar zoals net gezegd: slechts in enkele seizoenen.

Niet altijd inpakpapier meer vanwege het klimaatneutraal streven Bol.com

Het niet langer op grote schaal inpakken van cadeautjes is onderdeel van een groter streven van Bol.com. De online webshop streeft ernaar klimaatneutraal winkelen mogelijk te maken in 2025. Dit houdt in dat de ecologische voetafdruk flink moet worden teruggebracht – tot 9 gram aan CO2 uitstoot. Op het hoogtepunt van de Bol.com verpakkingenhype was zeker 20 procent van de CO2 uitstoot van het bedrijf direct afkomstig van de verpakkingen van pakjes.

Wil jij nog wel gewoon jouw product mooi inpakken, dan kan dat dus soms via bovenstaande Select-oplossing óf door er cadeaupapier bij te bestellen en het zelf thuis in te pakken voordat je het aan iemand geeft. Extra tip: schaf hier meteen even Bol-inpakpapier aan >>

Wél soms nog een inpakservice met Bol Select

In 2021 introduceerde Bol.com gelukkig wel een inpakservice als je gebruikmaakt van Bol Select in bepaalde seizoenen. Deze pilot geldt voor wie Select heeft. De prijs van Select is erg vriendelijk, dus dit lijkt vooralsnog een goede keuze.

Is de inpakservice momenteel niet beschikbaar? Dit is het alternatief:

Bleek dat de inpakservice op dit moment niet beschikbaar is? Dan is het alternatief om er meteen een rolletje inpakpapier bij te bestellen zodat je het in een paar minuutjes zelf inpakt. Onze tip: schaf zelf hier inpakpapier aan bij Bol en zorg alsnog voor een vrolijk ingepakt cadeau >>

Het hele aanbod onder de loep

Om het nobele klimaatdoel te realiseren, is het hele assortiment van Bol.com kritisch onder de loep genomen. Er is uitvoerig nagegaan welke pakjes zonder verpakking kunnen worden verstuurd. Ook wordt er in het distributiecentrum van Bol.com onderzoek gedaan naar de artikelen die met slecht een klein aanpassinkje in de originele verpakking geschikt worden voor onverpakte verzendingen. Er zijn tal van artikelen die een originele verpakking hebben die met name geschikt is voor aanbod in fysieke winkelschappen, denk aan doorzichtige vensters. Voor digitale verzending wordt een alternatieve originele verpakking van karton gekozen.

Rol van de partners van Bol.com

Bol.com spoort ook zijn partners aan om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken en enkel te kiezen voor het broodnodige. Een gedeelte van de Bol.com verkooppartners heeft de hele logistiek aan Bol uitbesteed. Hun assortiment ligt in het Bol.com distributiecentrum. Bol is ook actief bezig met het uitbreiden van het duurzame assortiment in samenwerking met zijn partners. De duurzame partners worden uitgelicht en in het online platform in het zonnetje gezet.

Geen inpakpapier, wel cadeauzakje

Eind 2020 was Bol.com bezig met een experiment van het aanbieden van cadeauzakjes voor pakjes. In de periode voor de feestdagen is de vraag naar pakjes en cadeautjes groot. Juist bij Bol.com kun je het ideale cadeautje inslaan voor je partner, je familie, je vrienden, kinderen. Eind 2020 was het mogelijk pakjes in te laten pakken met speciale cadeauzakjes. Aan het tot uitvoer brengen van dit experiment ging een uitgebreid ontwerpproject vooraf. Er was zowel een ontwerpkant als een logistieke kant van de pilot. De pilot van eind 2020 leek een groot succes.

Ook capaciteitsprobleem

Dit is niet alleen een probleem van Bol.com: er is wereldwijd een tekort aan inpakmateriaal omdat men wereldwijd opeens veel meer pakketjes ging bestellen in de pandemie. Het niet langer op grote schaal aanbieden van verpakkingen van pakketjes heeft ook te maken met de groeiende vraag die Bol.com heeft en het onvermogen om voor elk van die pakketjes de tijd te nemen ze in te pakken. Er is simpelweg de capaciteit niet meer alles in te pakken. Een praktisch probleem wordt opgelost door er een duurzame oplossing op te plakken en daar is natuurlijk niets mee. Uiteindelijk heeft iedereen er baat bij als bedrijven als Bol.com klimaatneutraal gaan werken. De toekomstige generaties hebben baat bij zulke initiatieven.

Onze tip: schaf zelf hier inpakpapier aan bij Bol en zorg alsnog voor een vrolijk ingepakt cadeau >>

Oogpunt van duurzaamheid

Meer en meer producten van Bol.com zullen zonder kartonnen verzenddoos verzonden worden. Deze trend is ingezet en zal alleen maar doorzetten. Het zijn niet alleen de dozen die worden weggelaten, ook wordt er veel minder gebruik gemaakt van opvulmateriaal. In dozen zit vaak veel opvulmateriaal om producten veilig te vervoeren, maar met behulp van elke slimme designingrepen is het mogelijk ook zonder opvulmateriaal te transporteren. De eigen verpakkingen van veel producten zijn inmiddels sterk genoeg om onverpakt te kunnen verzenden.

Inpakken wordt schaars

Ben je op zoek naar een mooie verpakking van je pakketje, dan hoef je vandaag de dag niet meer bij Bol.com te zijn. Dat is geen ramp, want zoals uit de pilot van eind 2020 is gebleken, heeft Bol.com nog altijd initiatieven voor en tijdens feestdagen om alsnog een verpakking te scoren.