Het beste waterspeelgoed voor de warme zomermaanden (of juist in bad)

In hartje winter is het misschien ondenkbaar: maar er bestaat ook nog zoiets als een hittegolf. Wat moeten kinderen als het overal te warm voor is? Te warm om in de zon te liggen? Te warm om binnen te spelen? Te warm om buiten actief bezig te zijn? Ze hebben verkoeling nodig en de beste verkoeling vind je natuurlijk in de vorm van water. Rijden naar het strand of meertje teveel gedoe? Laat ze dan genieten van een waterpistolen gevecht.

Onze zoektocht naar het beste waterspeelgoed: zo haalden wij het zonnetje in huis

Waterspeelgoed is écht buitenspeelgoed, dat bedoeld is voor de warme maanden. Bij waterspeelgoed draait het, zoals de naam al aangeeft, allemaal om water. Met water kun je een heleboel. Niet alleen kun je elkaar natspuiten met waterpistolen, je kunt ook heerlijk ontspannen plaatsnemen in een buitenbadje. Spelen in het water is leuk. Het is net als in bad gaan, maar uitdagender. Wij wilden er meer over weten en zijn op onderzoek uitgegaan.

Snel overzicht: Deze waterspeelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor ontwerpTOMY Octopus Familie – Badspeelgoed: De TOMY Octopus Familie is speciaal ontworpen voor kinderen om in bad mee te spelen. Met tien verschillende onderdelen waaronder mama Tala de Octopus en haar acht kleintjes in verschillende kleuren, is dit zeker een hit bij de kleintjes. Deze octopussen kunnen ook als schenkkop worden gebruikt en hebben zuignappen om ze aan het bad te bevestigen. Elke octopus heeft een unieke gezichtsuitdrukking die de kinderen zeker zal aanspreken. >> Check laagste prijs
Beste emmertjesLittle Dutch Bad emmertjes Gans Little Goose 4-delig: Dit waterspeelgoed is niet alleen leuk, maar ook educatief. Het helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden van jonge kinderen. De set bestaat uit vier bekers in leuke kleuren, elk met mooie illustraties van Little Goose en zijn vriendjes. De bekers hebben gaatjes in de bodem voor een sproei-effect, wat een extra laag plezier toevoegt tijdens het badderen. >> Check laagste prijs
Beste interactieve optiePlayMaxx Badspeelgoed – Badspeeltjes: Dit badspeelgoed is perfect voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Wanneer deze speeltjes in contact komen met water, beginnen hun bewegende onderdelen te draaien, wat voor leuke interactie zorgt. Met ontwerpen zoals een ster, een aapje en een watermolen, wordt baddertijd een avontuur. Bovendien kan je dankzij de zuignappen het speelgoed op gladde oppervlaktes vastzetten. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze waterspeelgoed: het beste waterspeelgoed voor elk kind

Op dit moment is de Willy de Walvis Baby speelgoed van CJX wat ons betreft het beste waterspeelgoed, voor baby’s dan. Baby’s moeten dagelijks in bad, maar zullen daar niet altijd zin in hebben. Gelukkig kun je daar wel wat op verzinnen: van elke keer in bad gaan een spannend avontuur maken. Dit leuke badspeeltje kan onder meer water sproeien. Dit gebeurt dankzij een ingebouwde sensor. Ook zal Willy in verschillende kleuren ledlicht oplichten.

Waterspeelgoed: de beste budgetoptie

Op zoek naar een leuk speeltje voor in bad? Kies dan voor de First Steps badkrijtjes. Hiermee kunnen kleintjes op tegelwanden en op andere gladden oppervlakten tekenen en schrijven. Het voordeel van deze krijtjes is dat de creativiteit flink gestimuleerd wordt, dat in bad gaan een pretje wordt en dat het krijt gemakkelijk kan worden afgewassen. Ideaal badspeelgoed dus voor driejarigen+. Niet getreurd: verderop vind je ook waterspeelgoed voor oudere kinderen.

Waarom we geschikte waterspeelgoed reviewers zijn

Waterspeelgoed is van alle tijden: wij hebben er vroeger ook zat vaak mee gespeeld. Nog steeds vinden we het leuk om in de warme maanden zo af en toe de ‘trekker’ over te halen en waterpistolen op elkaar af te vuren. We volgen de ontwikkelingen in speelgoedland op de voet, dat geldt ook voor het aanbod waterspeelgoed. Als er iets nieuws uitkomt dat onze aandacht trekt, zullen we dat zo snel mogelijk verder uitpluizen en uitgebreid onderzoeken.

Waterspeelgoed en een kritische houding

De term “waterspeelgoed” is erg breed. Waterspeelgoed is speelgoed dat je in, op, rond of met water speelt. Dat betekent dat waterspeelgoed zowel kan gelden voor badspeelgoed binnen, waterpistolen voor buiten, of speelgoed voor in zee, riviertje of mee. Wees kritisch op:

De veiligheid van het speelgoed

Het laatste dat je wilt is je kleintje in bad speelgoed geven dat schadelijk blijkt te zijn voor de gezondheid. Het bad is een plek waar je ze in doet om schoon te worden, gezond te blijven; niet om ziek te worden. Bij veiligheid moet je ook denken aan waterpistolen die geen te harde waterstralen afvuren. Als het water te hard aankomt, kan dit voor verwondingen zorgen.

Vaardigheden en leeftijd van kinderen

Je moet bij waterspeelgoed goed letten op de leeftijd van je kind en de vaardigheden die hierbij horen. In waterpistolen zit bijvoorbeeld al best veel verschil: zo zijn er heel kleine waterpistooltjes die gemakkelijk te hanteren zijn, maar ook grote en zware waterpistolen die alleen geschikt zijn voor oudere kinderen. Met andere woorden: geef je kinderen nooit zomaar iets, maar let goed op de leeftijdsspecificatie die bij het waterspeelgoed vermeld is.

Duurzaam speelgoed

Het meeste waterspeelgoed is helaas niet duurzaam. Dat betekent dat het niet ecologisch verantwoord geproduceerd is. Kies je toch voor waterspeelgoed, kies dan een product dat een stevige kwaliteit heeft. Het materiaal dient goed te zijn, zodat het speelgoed niet snel vies wordt of kapot gaat. Een goede waterspeelgoed investering is een investering waar je kind zolang mogelijk van kan genieten. Let hierbij ook op of het speelgoed lang uitdagend blijft.

Creatief waterspeelgoed

Ook bij waterspeelgoed is het belangrijk dat kinderen hun creativiteit erin kwijt kunnen. Al het speelgoed dient creatief te zijn. Een waterpistool gevecht blijft uitdagen, de meeste wildwaterbanen ook. Badspeelgoed is leuk voor kleintjes, maar al minder voor oudere kinderen.

Samen spelen blijft belangrijk

Ga maar na: in je eentje een waterpistoolgevecht houden, daar is weinig aan. Je moet toch minstens met zijn tweeën zijn om het spannend te houden. Maar eigenlijk geldt: hoe meer zielen hoe meer vreugd. Samenspelen is daarnaast belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren samen te werken, voor elkaar te zorgen en met verlies om te gaan.

Aanvankelijke scepsis en ons uitgebreide waterspeelgoed onderzoek

Ook voor waterspeelgoed geldt dat er heel wat speelgoed op de markt is en dat lang niet al het waterspeelgoed van even hoge kwaliteit is. Zo kom je veel goedkope waterpistooltjes, goedkope schepnetjes en badspeeltjes voor de kleintjes tegen. Aan ons de taak het kaf van het koren te scheiden en jou het beste waterspeelgoed voor te schotelen in onze top tien.

Wat beloven producenten van waterspeelgoed zoal? Is dit naar waarheid of is het een koude douche?

Het spreekt voor zich dat makers van waterspeelgoed je heel veel waterpret beloven. Vaak is dit ook wel het geval: kinderen zijn creatief en vinden al snel manieren om zich te vermaken, ook in de zomerse hitte. Speelgoed kan flink bijdragen aan dit plezier, maar dan moet het wel van hoge kwaliteit zijn. Dat is het niet altijd, maar daarom gaan wij juist op onderzoek uit.

Aanschaf waterspeelgoed: let altijd op het volgende

Wie waterspeelgoed koopt, moet in ieder geval het volgende niet vergeten:

Toezicht in open water

Met wat voor waterspeelgoed ze ook spelen, als je ze “vrij loslaat” in de zee, een meertje of een rivier, moet je altijd goed toezicht houden, want een ongeluk zit in een klein hoekje en de stroming kan sterk zijn. Zwembandjes verhinderen niet altijd dat kinderen kopje onder gaan.

Veilig waterspeelgoed

Kinderen zijn niet het meest verfijnd als het op motoriek aankomt. Ze zijn soms wat lomp en de stukken speelgoed vliegen soms door de lucht. Kies daarom voor speelgoed dat tegen een stootje kan, dat niet snel kapotgaat of versplintert. Kies bijvoorbeeld waterpistolen van hard plastic.

Wat is leuk voor baby’s en peuters?

Baby’s en peuters zijn dol op badspeelgoed en badeendjes. Wat ze ook kunnen waarderen, zijn strandballen of zwemzitjes voor aan het strand, net als luchtbedjes, watertafels en watersproeiers.

En voor de iets oudere kinderen?

Iets oudere kinderen zijn dol op waterfrisbees, op duikspeelgoed, op super soakers en op waterballonnen. Ook opblaasbaar speelgoed valt goed in de smaak. Voor kinderen is het vooral leuk waterspeelgoed aan te schaffen waarmee ze samen met en tegen elkaar kunnen spelen.

 • Bij zaken als opblaasbandjes en luchtbedden moet je altijd goed op de maat letten
 • Schoonmaken

Waterspeelgoed komt onder de modder, het gras, het zand of wat dan ook. Let er bij aankoop op dat je speelgoed koopt dat goed schoon te maken is. Harder plastic kun je eenvoudig schoon krijgen in water met een sopje. Even weken verwijdert aangekoekt vuil.

Onze onderzoeksdata: waterspeelgoed in de praktijk getest

Wij testen waterspeelgoed op min of meer vergelijkbare wijze en op dezelfde punten als ander speelgoed:

 • We kijken goed naar de stevigheid en duurzaamheid van het materiaal
 • We beoordelen wat je precies met het waterspeelgoed kan en bij welke leeftijden dit past
 • We kijken uiteraard ook naar de prijs-kwaliteitverhouding
 • We zoeken waterspeelgoed dat goed te onderhouden en schoon te maken is
 • Ook nemen we alleen waterspeelgoed op in onze top 10 dat positief beoordeeld is.

Waterspeelgoed 1: CJX Retail – Willy de Walvis – Baby Speelgoed vanaf 0 jaar is het beste waterspeelgoed voor (jonge) kinderen

Hoe maak je een baby of peuter blij? Met de Willy de Walvis natuurlijk.

 • Dit badspeelgoed sproeit automatisch water aan de hand van een sensor
 • De ingebouwde ledverlichting licht in verschillende kleuren op
 • Gemaakt van ABS duurzaam plastic
 • Dankzij de hoogwaardige siliconen blijft het batterijcompartiment geheel vrij van water
 • Als je Willy uit het water haalt, zal hij vanzelf uitschakelen
 • Iedereen wordt blij van Willy de Walvis – ook ouders.

Waterspeelgoed 2: de FIRST STEPS – kleuren in bad met badkrijtjes zijn de beste budgetoptie voor in bad

Ook leuk voor de kleintjes zijn de First Steps Badkrijtjes.

 • Makkelijk tekenen en kleuren op gladde oppervlakten zoals tegelwanden
 • Je krijgt de krijtstrepen ook weer makkelijk weggeveegd
 • Leuk speelplezier voor in bad
 • Voordelige koop
 • In vrolijke kleurtjes, die bij jonge kinderen van drie jaar of ouder zeker in de smaak zullen vallen.

Waterspeelgoed 3: de Opblaasbare hond Hot Dog Zilver van Fatboy is voor zowel kinderen als volwassenen

Waarom kiezen voor de Fatboy opblaasbare Hot Dog hond?

 • Heeft een mooie antracieten kleur
 • Honden afkomstig uit de “Sjef Balloon” collectie met iconische vormen
 • Kleine kunstwerkjes voor elke dierenvriend, jong en oud
 • Mooie en praktische opblaasfiguren voor in bad, maar vooral in open water
 • Gemaakt van stevig materiaal en gemakkelijk te gebruiken.

Waterspeelgoed 4: TOMY Octopus Familie – Badspeelgoed heeft een super leuk ontwerp

Ook leuk voor kinderen is de TOMY Octopus Familie. Dit is speelgoed voor kinderen speciaal voor in bad.

 • De Tomy Octupus speelset bestaat uit tien verschillende onderdelen: een drijvend eiland, mama Tala de Octopus en nog eens acht (octo) kleintjes in verschillende kleuren
 • Kan ook als schenkkop gebruikt worden
 • Elk vrolijk octopusje heeft een andere gezichtsuitdrukking
 • Met zuignappen, zodat je ze aan de het bad kunt vastmaken
 • Nadeel: de kleine octopusjes hebben een kleine opening aan de onderzijde waardoor ze van binnen moeilijk schoon te maken zijn.

Waterspeelgoed 5: de Little Dutch Bad emmertjes Gans Little Goose 4-delig komen overal tot hun recht

Ook leuk waterspeelgoed is het Little Dutch Bad emmertje.

 • Deze badbekerset bestaat uit vier delen in vier leuke kleuren
 • Inclusief mooie illustraties van Little Goose en vriendjes
 • Perfecte maat voor kleine handjes
 • Motorische vaardigheden van jonge kinderen worden ontwikkeld
 • Met gaatjes in de bodem, zodat ze een sproei-effect hebben
 • Kindvriendelijk en stevig materiaal bekers.

Waterspeelgoed 6: het PlayMaxx Badspeelgoed is superleuk Badspeeltjes speelgoed voor Baby, Peuter & Kleuter (0-5 jaar)

Ook leuk waterspeelgoed is het badspeelgoed van PlayMaxx. Deze speeltjes zijn voor 0-5 jaar.

 • Als de badspeeltjes in het water gaan, zullen de bewegende onderdelen beginnen te draaien
 • Leuke ontwerpen van onder meer een ster, een aapje en een watermolen
 • Dankzij het waterbakje kan badwater aan de speeltjes worden toegevoegd wat voor leuke effecten zorgt – zo komt er onder meer water uit de mond van het aapje
 • Vastzetten van het badspeelgoed kan dankzij de zuignappen op gladde oppervlaktes
 • Je krijgt 100% geld terug garantie: als het speelgoed niet bevalt, krijg je je geld terug.

Waterspeelgoed 7: de Soft Blocks van Playgro vormen klassiekers onder het badspeelgoed

Ander waterspeelgoed dat van heel hoge kwaliteit is, zijn de Playgro Soft Blocks.

 • Heerlijke zachte blokken
 • Leuke, felle kleurtjes
 • Fraaie dierontwerpen
 • Goed voor ontwikkeling motorische vaardigheden en cognitief denken
 • Leuk voor in bad, maar ook voor aan het zwembad, het strand of in een riviertje.

Waterspeelgoed 8: de Munchkin Learn™ Bad letters en Nummers doen denken aan letters en getallen vermicelli

Wie aan vermicelli denkt, denkt in eerste instantie aan soep. Maar wist je dat je nu ook vermicelli hebt voor kinderen voor in bad? Dat klinkt spannend of niet? Dit heeft Munchkin te bieden:

 • Maar liefst 36 verschillende drijvende cijfers en letters
 • Letters en cijfers in 6 verschillende kleurtjes
 • De vormpjes kunnen eenvoudig tegen wandtegels en de rand van het bad worden geplakt
 • Kinderen leren op speelse wijze cijfers en het alfabet en kunnen hun eigen woordjes vormen
 • Stevig materiaal en goede kwaliteit vermicelli.

Waterspeelgoed 9: leer je kleintje van alles over de wereld met de Janod – Badspeelgoed Wereldkaart

Je kleintje kennis van de wereld rondom meegeven? Dat kan, met behulp van de Janod Badspeelgoed kaart.

 • In het model van een wereldkaart
 • Puzzelvorm met 25 drijvende schuim puzzelstukjes
 • Ook vier voertuigen bijgeleverd om over de kaart te verplaatsen
 • Handig opbergen in het opbergnetje met zuignappen
 • Mooi, vrolijk ontwerp.

Waterspeelgoed 10: eindeloos waterspeelplezier heb je met de BIG – Waterplay Niagara waterval

Tot slot hebben we een prachtige miniatuur Niagara waterval voor je.

 • Ontwerp met hoogteverschil
 • Met de handmatige stroomversneller kun je zelf een stroomversnelling maken
 • Eindeloos uitbreiden met andere BIG Waterplay setjes
 • Leuk waterspeelgoed voor in de achtertuin waarmee ze zo uren zoet zijn
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Nadeel: wel moeilijk compact op te bergen als je hem niet gebruikt.

De Watertafel Piratenboot van Little Tikes is het beste waterspeelgoed voor jonge kinderen volgens Speelgoedtop10.nl

Ook geschikt waterspeelgoed is de Piratenboot Watertafel van Little Tikes. Dit heeft een fraai ontwerp en zorgt voor flink wat speelplezier. Het is een wat prijzige watertafel, maar wel een heel uitgebreide. Demonteren kan niet, maar het is wel een juweeltje om naar te kijken.

Jouw waterspeelgoed vervolgstap

We hebben onze top 10 waterspeelgoed voor verschillende leeftijden met je gedeeld. Het is nu aan jou te kiezen wat het beste bij je past. Zelf iets aanschaffen? Neem onze tips in acht. Veel succes!