Het beste speelgoed voor jongens: waar jongens van houden

Op televisie hoor je de leus regelmatig voorbijkomen: “meer voor mannen”. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in: “voor mannen”? En wat houdt “voor jongens” in? In feite gaat het meer om de achterliggende ideeën die de speelgoedfabrikant had toen hij het speelgoed op de markt zette. Het is niet zo dat alleen jongens of alleen meisjes met het speelgoed mogen spelen, maar dat de fabrikant ervan uitgaat dat vooral jongens het speelgoed leuk zullen vinden.

Onze zoektocht naar het beste jongensspeelgoed: van speelgoed naar speelgoed

Het beste jongensspeelgoed is opvallend vaak speelgoed waarmee ook meisjes heel goed overweg kunnen. Met andere woorden: écht jongensspeelgoed bestaat eigenlijk niet. Er zijn altijd wel meisjes te vinden die dol zijn op raceautootjes of speelgoedgeweertjes. Niets mis mee.

Snel overzicht: Deze jongensspeelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor realistisch speelplezierBosch Accessories Set: Dit is een prachtige set waarmee jongens (en soms ook meisjes) zich echte klussers kunnen voelen. We zijn vooral onder de indruk van de compleetheid van de verschillende onderdelen in deze set, die bijdraagt aan een perfect inlevingsvermogen. Het materiaal is veilig en het ontwerp combineert kinderlijke charme met een serieuze uitstraling. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor jonge autoliefhebbersPLAY IT Auto Speelgoed Monster Truck: We vinden dat deze set van drie monstertrucks geweldig is voor jongens die van speelgoedauto’s houden. Elk model heeft een unieke functie, wat zorgt voor gevarieerd speelplezier. We waarderen de hoge kwaliteit van deze autootjes en de 100%-tevredenheidsgarantie toont het vertrouwen van de fabrikant in het product. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor creatief bouwenSpaghetteez 70 stuks set: Dit unieke bouwspeelgoed is net iets anders. We zijn echt enthousiast over de flexibele bouwstaafjes die je kunt buigen en in elkaar kunt klikken om prachtige vormen te creëren. Het stimuleert de fantasie en helpt kinderen hun ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze jongensspeelgoed: het beste jongensspeelgoed voor (bijna) elke jongen

Een beetje typisch is het wel: de gereedschapskist van Bosch. Nou ja, je zult de meeste meisjes ook niet snel met een gereedschap/veiligheidssetje aan de slag gaan. Jongens vinden het maar wat leuk aan dingen te sleutelen, ook al blijken ze op latere leeftijd helemaal niet technisch te zijn. In dit setje van Bosch vind je leen veiligheidshelm, gehoorbeschermer, een paar handschoenen en een veiligheidsbril. Er zijn volop mogelijkheden om ‘veilig’ te hameren en te timmeren. Zo kan het kind volledig op gaan in zijn fantasiewereld.

Jongensspeelgoed: de beste budgetoptie

Op zoek naar een leuk goedkoop cadeautje? Kies dan voor het dokter setje met baby. Dit geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel. Het is hun taak ervoor te zorgen dat het kleintje goed en wel gezond blijft. Je kunt deze set in het blauw aankopen, maar ook in het roze. Doe precies wat de dokter doet en het kleintje blijft gezond. Dit speelgoed is vooral leuk voor jonge jongens.

Wij zijn geschikte jongensspeelgoed reviewers

Jongens zijn de meeste van ons ooit geweest. Daar komt nog een bij dat de uitspraak “Boys will be boys” zeker hout snijdt: ook in volwassen mannen komt het jongetje nogal eens naar boven. Dat gebeurt bij ons best vaak. Als wij leuk speelgoed tegenkomen, gaat ons hart sneller kloppen. De haartjes op onze armen staan overeind. Wij weten precies wat we op vijf-, zeven- of tienjarige leeftijd leuk vinden. We hebben maar één zetje nodig en zijn weer jong.

Jongensspeelgoed en een kritische houding: een vereiste

Als het op speelgoed aankomt, moet je altijd kritisch zijn. Niet alleen als je naar speelgoed voor jongens kijkt, maar naar speelgoed in het algemeen. Er zijn eigenlijk veel te veel speelgoedfabrikanten. Het is natuurlijk goed dat er veel keuze is, maar helaas zijn lang niet alle speelgoedsetjes van hoge kwaliteit. Laat het maar aan ons over de rotte appels eruit te pikken.

De leeftijd van een jongen

Een jonge jongen speelt met heel ander speelgoed dan een al wat oudere jongen. Maar wat hun leeftijd ook is, uiteindelijk draait het allemaal om het opdoen van nieuwe ervaringen en het ontdekken van materialen, vormen, kleuren, texturen. Later ontdekken ze verschillende vormen, rekenen en allerlei feitjes over de wereld. Ook speelt tactiek een steeds grotere rol als ze ouder worden en leren dat het loont om met meerdere kinderen samen te spelen.

Wat vinden jongenspeuters leuk?

Jongenspeuters hebben uitdaging nodig. Voor het eerst ontstaat een echte voorkeur op speelgoedvlak. Blokken en auto’s doen het meestal goed. Niet ieder jongetje vindt auto’s even leuk.

Leuk voor jongens kleuters

Kleuters van vier of vijf jaar bouwen graag met blokken uit blokkendozen, maar vinden het ook leuk met stiften of klei te experimenteren. Uitdagingen op motorisch vlak doen het altijd goed.

Een zes- zevenjarige jongen

Een jongetje van zes of zeven jaar zijn volop bezig met leren en kunnen al flink wat woorden lezen. Ook worden er steeds meer spelletjes gespeeld. Spelletjes en boekjes doen het goed.

Als jongetjes acht jaar of ouder zijn

Sommige jongetjes komen vanaf een jaar of acht in de “stoere jongens” fase. De nadruk zal gelegd worden op raceautootjes, mini-soldaatjes, actiehelden en soortgelijke zaken. Bij jongens van acht jaar of ouder draait het niet alleen meer om uitdaging. Uitdaging wordt er ook op school en in het samenspel gevonden. Wat vooral belangrijk is, is dat het speelgoed leuk is.

Peil het jongetje in kwestie

Weten wat je voor een jongen of jongetje moet kopen? Dan loont het om te peilen wat hij al heeft en waar hij het meest mee speelt. Je hoeft niet altijd super origineel te zijn. Vaak zijn ze ook dolblij met een leuke en handige uitbreidingsset van een stuk speelgoed dat ze al hebben.

Aanvankelijke scepsis: jongensspeelgoed onder de loep gelegd

Bestaat er vandaag de dag nog wel zoiets als écht jongensspeelgoed. Eigenlijk niet. In feite is jongensspeelgoed speelgoed waarmee vooral jongens spelen, maar er is geen enkele regel die verbiedt dat meisjes er ook mee spelen. Andersom mogen jongen ook met speelgoed spelen waar meisjes zich vooral mee bezig houden. Je moet kinderen vrij laten om zelf te kiezen.

Wat beloven jongensspeelgoed makers meestal? Wat moet je daarvan denken?

“Stoer” speelgoed is een term die je vaak voorbij ziet komen. Ach ja, échte stoere mannen spelen natuurlijk niet met speelgoed. Laat een kind een kind zijn en geef hem iets waarmee hij zich vertrouwd voelt. Of die “talloze avonturen” er echt in zitten, zoals de makers vaak beloven, valt nog te bezien. Kijk eens naar speelgoedreviews. Wat zeggen ouders? Zijn hun jongens tevreden met het speelgoed wat ze gekregen hebben, of valt de kwaliteit vies tegen?

Jongensspeelgoed aanschaffen: hier let je op

Jongens en meisjes lijken uiteindelijk best sterk op elkaar als het op speelgoed aankomt. Ze willen allebei worden uitgedaagd. Er bestaan natuurlijk wel wat verschillen tussen jongens en meisjes.

Jongens zijn wat meer onbezonnen

Over het algemeen zijn jongen wat meer onbezonnen dan meisjes. Je ziet ze vaker in bomen klimmen en ruw spelen. Ze zijn niet bang om vies te worden. Als jongens gaat steppen of fietsen, willen ze snel mogelijk en het liefst zo snel mogelijk allerlei stunts doen. De kans is groot dat ze een smak vallen. Laat jongens flink doerakken, maar hou het wel zo veilig mogelijk. Meisjes zijn vaak wat voorzichtiger. Ze gaan niet zomaar over hun grenzen heen.

Als jongens ruzie hebben, merk je dat meteen

Jongens voeren ruzies met heftige woorden, geduw en getrek. Ruzies zijn vaak kort en intens. Meisjes worden niet snel agressief, maar zijn nijdiger. Ook duren ruzies vaak veel langer.

Wat willen jongens met spelen bereiken?

Als het op spelen aankomt, willen jongens raag de beste zijn. Ze willen uitblinken, allemaal: of ze nu introvert zijn of extravert. Daarom zijn jongens vaak ook aangetrokken tot figuren van superhelden. Ze vinden niet leuk omdat deze “rechtvaardig” zijn, maar omdat ze het “sterkst” zijn. Meisjes zijn wat vaker down to earth. Tijdens rollenspel nemen ze bijvoorbeeld de rol van juf of mama op zich. Meisjes spelen dan ook liever met babypoppen dan jongens.

Onze onderzoeksdata: zo testten wij jongensspeelgoed

Hoe beoordelen wij jongensspeelgoed? We kijken niet naar iets dat “typisch” voor jongens is, maar zijn vooral op zoek naar speelgoed waar zoveel mogelijk jongens zich in kunnen vinden.

 • Speelgoed moet goed in elkaar zijn en van hoge kwaliteit zijn
 • Het ontwerp van speelgoed moet tot de verbeelding van jongens spreken – kunnen ze er iets mee?
 • Het speelgoed moet goed betaalbaar zijn
 • Met het speelgoed moet je ook goed kunnen samenspelen
 • Zijn er reviews over het speelgoed bekend? Dan moeten deze positief zijn (hoe meer positieve reviews, hoe beter).

Jongensspeelgoed 1: de veiligheidsspeelgoed van Bosch is onze beste algemene keuze

Zoals gezegd, zijn we erg te spreken over de set van Bosch.

 • Jongens kunnen zich kleine klussers wanen (meisjes vinden dat ook weleens fijn)
 • Het materiaal is veilig
 • Compleet aan verschillende onderdelen in deze set voor een perfect inlevingsvermogen
 • Alles is ook makkelijk op te bergen
 • Het ontwerp is kinderlijk met een serieus tintje
 • Advies om wat kindergereedschap erbij te kopen

Jongensspeelgoed 2: het Dokterssetje blauw met baby is onze beste budgetoptie

Waarom een dokters setje aanschaffen voor jongens?

 • Met dit dokterssetje leren ze voor een “baby’tje” te zorgen en breng je ze verantwoordelijkheid mee
 • Kleine kinderen vinden het leuk om naar te kopen
 • Beste budgetoptie voor jongens
 • In twee verschillende kleuren verkrijgbaar.

Jongensspeelgoed 3: de PLAY IT Auto Speelgoed Monster Truck 3 Stuks zijn leuke autootjes voor jonge jongens

Voor jongens die dol zijn op speelgoedautootjes raden wij toch zeker de Play IT Monster Truck aan.

 • Superstevige autootjes (trucks om precies te zijn)
 • Eén set bestaat uit drie verschillende modellen
 • Elke auto heeft een andere “specialiteit”: de ene kun je duwen en loslaten, de andere achteruit trekken en loslaten; de derde truck rolt vrijuit
 • De autootjes zijn van hoge kwaliteit
 • Bevallen de autootjes niet? Je krijgt je geld terug dankzij de 100%-tevredenheidsgarantie.

Jongensspeelgoed 4: de Spaghetteez 70 stuks set vormt het ultieme duurzame constructie speelgoed voor jongens

Jongens vinden het leuk om met de Spaghetteez te spelen, maar meisjes toch zeker ook. Maar wat zijn het nu eigenlijk precies – “Spaghetteez”? De naam geeft je alvast een idee.

 • Spaghetteez zijn net als spaghetti lang en dun: het zijn flexibele staafjes die je kunt buigen
 • Je klikt afzonderlijke staafje in elkaar en maakt zo de mooiste vormcreaties
 • De starter set bestaat uit 70 stukjes, maar er zijn ook sets met nog meer stukjes – uitbreiden met een andere Spaghetteez set kan natuurlijk altijd
 • Dit speelgoed prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht bij jonge kinderen.

Jongensspeelgoed 5: de PLAYMOBIL 1.2.3 Autobus – 6773 is bij alle jonge jongens populair

Waarom een Playmobil 1.2.3 Autobus cadeau doen?

 • Playmobil is een gerespecteerd merk dat altijd sets van hoge kwaliteit produceert
 • Behalve een bus, krijg je ook drie minifiguurtjes en details als tassen, een koffer en een gevarendriehoek
 • Makkelijk combineren met ander speelgoed van Playmobil
 • De bus is mooi vormgegeven
 • Een nadeel: de wielen kunnen nog weleens een stroef lopen.

Jongensspeelgoed 6: de Electro Basisschool Groep 1 & 2 set is de ideale voorbereiding voor de basisschool

Jongetjes voorbereiden op naar de basisschool gaan? Geef ze dan de Electro Basisschool Groep 1 en 2.

 • Dit leuke, uitdagende en educatieve cadeau bevat maar liefst 350 verschillende opdrachtjes
 • Je kunt de opdrachten afstellen op moeilijkheidsgraad (drie niveaus)
 • Combineer vragen en antwoorden met elkaar met behulp van blauwe en rode kabeltjes
 • Kinderen weten meteen of ze een antwoord goed hebben: er gaat namelijk een lampje branden
 • De batterijen (LR44) 2x AG13 zijn meegeleverd.

Jongensspeelgoed 7: alle jongens houden van bouwen, zeker met de 28 stuks Joyage Magnetisch Speelgoed bouwblokken set

Bijna alle jongens houden van dingen bouwen. Laat ze dat bijvoorbeeld doen met speelgoed van Joyage.

 • Deze starters set bevat 28 stukken magnetisch speelgoed
 • De creativiteit van jonge en oudere jongens wordt flink gestimuleerd
 • Alle stukje zijn makkelijk op te bergen in de opbergtas
 • Handig en slim combineren met andere magnetische Joyage speelgoed sets
 • Ook goed voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht bij kinderen.

Jongensspeelgoed 8: vier stuks DUMPER TRUCK Speelgoed Autootjes

Nog meer autootjes in deze lijst met jongensspeelgoed. Ditmaal de Dumper Truck speelgoed autootjes.

 • Deze autootjes komen in een set van vier
 • Goed voor de motoriek
 • De autootjes zijn van prima kwaliteit
 • Mocht het product je niet bevallen? Dan krijg je je geld terug (tevredenheidsgarantie).

Jongensspeelgoed 9: PlayMaxx biedt jongens een set van liefst 25 Metalen Racebaan Autootjes

Over autootjes gesprokken… Wat dacht je van de uitgebreide set metalen racebaan autootjes?

 • Deze set van PlayMaxx bestaat uit maar liefst 25 autootjes
 • Geschikt voor jongens vanaf 3 jaar, maar ook ouder en vaak ook geschikt voor meisjes
 • Leuke transparante, ronde doos – ideale cadeauverpakking
 • De autootjes rijden ook prima op houten vloeren en tapijt
 • Meenemen naar een vriendje of op vakantie? Dat kan uitstekend

De autootjes zijn volledig val- en stootbestendig.

Jongensspeelgoed 10: het LEGO NINJAGO Legacy Toernooi der Elementen – 71735 is de ideale compact bouw set

Jongens zijn vaak gek op Lego, zeker op Lego met kleine vechtertjes, zoals de ninja’s van Ninjago.

Dit Ninjatoernooi biedt verschillende uitdagingen: het spinnerwapen, een ronddraaiend wapen, een gevechtsplatform en een spinnerwapen

 • Maar liefst zeven minifiguurtjes
 • Ter ere van 10 jaar Lego Ninjago Bouwsets krijg je er een Lloyd Legacy goudkleurig mini-figuurtje bij.
 • Ninjago is bekend van televisie
 • Combineren met andere Lego (Ninjago) sets kan altijd.

De Kindercamera: het beste jongensspeelgoed voor een 5-jarige uit de test volgens Keuzehelper.nl

Speelgoed waar wij nog niet eens aan gedacht hebben, maar Keuzehelper.nl is de camera voor kinderen – de Kindercamera. De meeste kindercamera’s zijn vrij stevig en leveren foto’s van redelijke kwaliteit op. Leuk voor kinderen om hun creatieve kanten mee te ontdekken.

Jouw jongensspeelgoed vervolgstap

Wat blijkt: jongensspeelgoed is erg gevarieerd. Er is ook veel jongensspeelgoed dat populair is bij meisjes. We hebben onze top 10 gevonden en hopen dat er iets leuks voor jouw jongen bij zit.