Speelgoed top 10: beste speelgoed volgens onze test

Speelgoed is van alle tijden: 200 jaar geleden speelden kinderen al met speelgoed en over 200 jaar zullen kinderen nog steeds met speelgoed spelen. Hoe dat speelgoed eruit zal zien, weet niemand nog. Wel mag je verwachten dat er steeds meer moderne techniek in wordt verwerkt.

Onze zoektocht naar de speelgoed top 10: het ene na het andere artikel gezien

Het allerbeste speelgoed uitzoeken, is zo gemakkelijk nog niet. Het vinden van supergoed speelgoed is soms best een uitdaging. Een heleboel speelgoed ziet er superflitsend uit, maar is uiteindelijk helemaal niet van zulke hoge kwaliteit. Kwaliteit is uiteindelijk wel waar het allemaal om draait. Goed speelgoed dient ook de creativiteit te stimuleren. Zulk speelgoed zijn we gelukkig genoeg tegengekomen. In dit artikel delen we onze bevindingen per leeftijdsgroep.

Snel overzicht: Deze speelgoedsets raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor 2-jarigenMEGA Bloks Grote bouwtas: Deze set van 60 Maxi Blokken komt in een milieuvriendelijke tas en is ideaal voor de motorische ontwikkeling van tweejarigen. De kleurrijke blokken zijn ontworpen voor kleine handen en bieden een geweldige bouwervaring voor jonge kinderen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor 4-jarigenFisher-Price Little People Kerststal: Deze kerststal set, met een lichtgevende engel en 11 speelfiguren, laat kinderen het verhaal van de geboorte van Jezus ontdekken. We zijn onder de indruk van de hoge kwaliteit van de figuurtjes en het toegevoegde kerstmelodietje. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor 8-jarigenGraviTrax® Starter Set – Knikkerbaan: Deze moderne knikkerbaanset biedt kinderen de kans om hun eigen knikkerbaanwereld te creëren. Gemaakt van hoogwaardige materialen, deze set komt met verschillende opdrachten en bouwschema’s. Het is niet alleen leuk voor kinderen, maar trekt ook de aandacht van volwassenen. >> Check laagste prijs

Waarom een speelgoed top 10 per leeftijdscategorie?

Dat spreekt voor zich: wat leuk speelgoed is voor een één- of tweejarige is voor de tienjarige vaak helemaal niet geschikt. Bij speelgoed moet je altijd naar de ontwikkelingsfase van het kind kijken. Een ouder kind heeft meer uitdaging nodig en heeft een veel betere hand- oogcoördinatie. Kleurrijke blokken die een tienjarige als peuter zo leuk vond, zijn nu ineens “stom”.

Wat maakt ons geschikte speelgoed reviewers?

Wij zijn, net als zoveel andere kinderen, met tal van speelgoedsoorten opgegroeid. Door de jaren heen hebben we met verschillende stuks speelgoed gespeeld. Vandaag de dag is er speelgoed dat waar we nog altijd veel plezier naar kijken, terwijl er ook speelgoed is waarbij we ons afvragen waarom we het ooit leuk hebben gevonden. Pas op latere leeftijd, nu onze smaak gerijpt, zijn echt in staat het kwalitatief goede speelgoed van minder speelgoed te onderscheiden.

Blijf kritisch op het (altijd toenemende) aanbod speelgoed

Het aanbod speelgoed is ontzettend groot en wordt alleen maar groter. Het uitkiezen van goed speelgoed voor zich ontwikkelende kinderen is best een uitdaging. Let altijd op het volgende:

Speelgoed moet veilig zijn

Speelgoed is altijd van bepaalde materialen gemaakt – een zogenaamde “ingrediëntenlijst”. Zelfs als speelgoed van een duurzaam materiaal als hout is gemaakt, kan het nog schadelijke stoffen bevatten. Deze zitten dan bijvoorbeeld in de lak. Gelukkig bestaan er labels die de kwaliteit van de ingrediënten onderzoekt. Een eerste label dat je in de gaten moet houden, is het CE label van de Europese Unie. Ook zijn er verschillende landelijke labels die kwaliteit meten.

Veilig voor kleine kinderen

Speelgoed voor kleine kinderen moet weer aan aanvullende eisen voldoen. Zo mag het speelgoed bijvoorbeeld geen kleine onderdelen hebben, of scherpe hoeken hebben. Ook mogen er geen onderdelen los komen te zitten. Vooral bij kleintjes bestaat het gevaar van verstikking, omdat ze nog geen benul hebben wat ze wel of niet in neus en mond kunnen steken.

Leeftijdscategorie

Bij het meeste speelgoed zul je op het label een leeftijdscategorie zijn staan, bijvoorbeeld 3+ of 6+. Dit geeft aan voor wie het speelgoed veilig is, maar ook hoe uitdagend het speelgoed is en vanaf welke leeftijd kinderen meestal in staat zijn de uitdagingen de baas te kunnen.

Duurzame materialen?

Zoals gezegd, is lang niet al het speelgoed gemaakt van duurzaam materiaal. Hout is in de regel duurzaam, maart voor houten speelgoed om als duurzaam te boek te staan, moet het ook onbewerkt zijn of van organische lak zijn voorzien. Duurzaam heeft ook te maken met hoelang het materiaal meegaat. Stevig materiaal gaat veel langer mee dan goedkoop plastic.

Aanvankelijke scepsis: speelgoedonderzoek

Ons onderzoek naar speelgoed heeft in eerste instantie tot best wat scepsis geleid. Dat heeft er alles mee te maken dat lang niet alle speelgoed van hoge kwaliteit is, hoe leuk het er op het eerste gezicht ook uitziet. Zoals met alle aankopen geldt bij speelgoed dat je kwaliteit moet kiezen.

Wat beloven speelgoed producenten zoals? Is dit erg betrouwbare informatie?

Speelgoed makers zullen geneigd zijn kinderen uren speelplezier te bieden. Is het speelgoed gebaseerd op personages uit films of series, dan zullen ze je vertellen dat je er alle bekende avonturen mee kunt herbeleven. Dat is natuurlijk flauwekul. De magie van een film of serie, in een fantasiewereld waarin alles mogelijk is, is niet zomaar na te bootsen met speelgoed.

Waar let je op als je nieuw speelgoed aanschaft?

Goed speelgoed uitkiezen is vaak makkelijker gezegd dan genoeg. Hieronder een aantal criteria om de kwaliteit van speelgoed te meten. Goed speelgoed heeft de volgende kenmerken:

 • Het heeft een educatieve functie, zonder dat je je daar bewust van bent
 • Sluit aan op de ontwikkeling van kinderen

Speelgoed vind je in 1001 vormen en maten, maar over het algemeen kun je toch stellen dat peuterspeelgoed er anders uitziet dan speelgoed voor negenjarigen. Negenjarigen bezitten een fijne motoriek die peuters domweg nog niet hebben. Een kind van twee kan nog niet wat een kind van zeven kan. Oefening baart kunst – speelgoed helpt ook bij de algemene ontwikkeling.

Biedt veel variatie

Het leukste speelgoed is speelgoed waarbij je eindeloos kunt variëren en waarbij fantasie de vrije loop kan gaan. Leuk speelgoed biedt de mogelijkheid om eindeloos te bouwen, of steeds een nieuwe strategie te kiezen. Op speelgoed als Lego raken jonge kinderen nooit uitgekeken.

Heeft een duurzaam ontwerp

Speelgoed dat een duurzaam ontwerp heeft, is speelgoed dat lang meegaat. Het kan tegen lichte stootjes en valt niet stuk als je het per ongeluk laat vallen. Kinderen zijn soms wat lomp en dat betekent dat het speelgoed wat te verduren krijgt: goed speelgoed kan hier tegen.

Is tijdloos

Met tijdloos bedoelen we dat het leuk blijft. De leukste knikkerbanen zijn fantastisch voor elke vierjarige, maar ook iemand van 10 zal er – mits er genoeg uitdaging in zit – nog van kunnen genieten. Een vierjarige zal graag met Lego spelen, maar een tienjarige ook. Het kind van 10 heeft namelijk weer nieuwe mogelijkheden ontdekt tot het bouwen van huisjes en vormpjes.

Veiligheid is ook belangrijk

Dus: geen giftige stoffen, geen onderdelen die zomaar losschieten of scherpe hoeken en randen die voor verwondingen kunnen zorgen. Als speelgoed veilig is, heeft het vaak een keurmerk. Een gebruiksaanwijzing is ook altijd handig.

Onze onderzoeksdata: het beste speelgoed in de praktijk onderzocht

Als wij de kwaliteit van speelgoed onderzoeken, kijken we onder meer naar de kwaliteit in vergelijking tot de prijs. Ook kijken we naar de reviews die er online over het speelgoed zijn geschreven. Deze reviews geven namelijk een eerlijk beeld van de kwaliteit van het product.

Beste speelgoed 1-jarige: de Clementoni Baby Clemmy tas met 24 zachte speelblokken is ideaal voor één jarigen

De Baby Clemmy tas voorzien van 24 zachte speelblokken is volgens ons het beste speelgoed voor één jarigen – jongen of meisje, maakt niet uit. Het fijne van deze zachte blokken is dat ze makkelijk te stapelen zijn en kinderen helpen bij het ontwikkelen van handelingen. Ook verbeterd het de hand-oog coördinatie. Deze blokken hebben kleintjes (en ouders) het volgt te bieden:

 • De zachte blokken komen niet hard aan als ze gegooid worden
 • Stapelen wordt een makkie? Stort de stapel in: geen paniek – de landing is zacht
 • Het materiaal is gemakkelijk schoon te wassen
 • De blokken zijn niet giftig en ook niet van parfum voorzien
 • Je krijgt er een zak bij waarin de blokken opgeborgen kunnen worden.

Beste speelgoed 2-jarige: de Mega Bloks First Builders 60 Maxi Blokken met blauwe tas zijn de beste keuze voor tweejarigen

Ook een tweejarige zal graag met blokken spelen, maar misschien is iets meer uitdaging op zijn plaats. Dat extra beetje uitdaging biedt de Mega Bloks First Builders set van 60 Maxi Blokken.

 • De blokken worden geleverd in een milieuvriendelijke tas
 • De 60 blokken hebben verschillende kleuren en bijzondere vormen
 • Het formaat van de blokken is afgesteld op kleine handen
 • Deze blokken bevorderen de motoriek van jonge kinderen
 • Gemakkelijk te combineren met ander Mega Bloks speelgoed voor peuters en kleuters.

Beste speelgoed 3-jarige: de Mr. Dendro houten ABC Blokken met opbergzak 28 blokken zijn perfect voor spelenderwijs leren

Met wat voor speelgoed kan een driejarige goed uit de voeten? Nou, bijvoorbeeld met de Mr. Dendro houten blokken set. Deze blokken van hout zijn alweer van iets stevigere kwaliteit.

 • De set van 28 blokken wordt met opbergzak aangeleverd
 • Met deze blokkenset kan je kleintje het alfabet leren en verschillende dierennamen
 • Ook leert je kind te spellen
 • Als je een blokje kwijt bent, kun je Mr. Dendro bellen, waarna je een vervangend blokje toegestuurd zal worden
 • De blokken zijn van duurzaam beukenhout gemaakt.

Beste speelgoed 4-jarige: de Fisher-Price Little People Kerststal Met Lichtgevende Engel is ideaal voor de vierjarige

Voor een vierjarige raden wij de Fisher-Price Little People Kerststal aan. Deze kerststal is voorzien van een lichtgevende engel en zou iedere vierjarige genoeg te bieden moeten hebben.

 • De engel geeft licht
 • De kerststal komt inclusief 11 speelfiguren
 • Laat je kleintje op eigen houtje het verhaal rond de geboorte van Jezus ontdekken
 • De set is ook voorzien van kerstmelodietje
 • De verschillende figuurtjes zijn van hoge kwaliteit.

Beste speelgoed 5-jarige: Ik Leer Lezen van de “Ik Leer” reeks is ideaal voor 5-jarigen die beginnen met lezen

Een vijfjarige gaat school en zal over een jaartje al naar de “grote” groep 3 gaan, waar voor het eerst wordt geleerd. In groep 3 wordt voor het eerst begonnen met lezen en wat is er nu beter voor een kind van 5 hier alvast mee te oefenen. Spelenderwijs leren lezen doe je met de “Ik Leer” reeks.

 • Zorgvuldig uitgekozen woordjes van maximaal 5 letters
 • Kinderen kunnen zelf oefenen met het lettersysteem
 • De blokjes zijn zo vormgegeven dat ze op maar één plek – de juiste plek – passen
 • De 90 opdrachten zijn over 3 niveaus verdeeld.

Beste speelgoed 6-jarige: de Domino Express Amazing Looping ’16 van Goliath is super leuk voor elke zesjarige

Een zesjarige wil behalve volop woordjes leren op school ook volop kunnen spelen. Dankzij de spannende en uitdagende Domino Express Amazing Looping ’16 is dat helemaal mogelijk:

 • Bij deze Domino express baan hoort onder meer een loop, double wave en tal van stenen
 • Deze Domino set is op tal van andere Domino sets van Goliath aan te sluiten
 • Kleurrijke stenen
 • Variëren is volop mogelijk
 • De fijne motoriek van kinderen wordt geoefend.

Beste speelgoed 7-jarige: ideaal voor de zevenjarige een stoere Amigo Army Stuntstep

Wat vindt een zevenjarige leuk om mee te spelen? De Amigo Army Stuntstep bijvoorbeeld. Hiermee kan hij of zij de hele straat of het hele schoolplein afracen en zelfs enkele stunts doen.

 • De step is van sterke en duurzame materialen gemaakt
 • Stunten en springen is mogelijk (laat je kind wel helm en beschermers dragen)
 • De Army Stuntstep kan in verschillende kleuren worden aangeleverd
 • Ook als kinderen nog geen ervaring hebben met steppen, is deze step geschikt.
 • Je kunt de step tot wel 100 kilogram belasten
 • De voetrem is van staal en het stuurgrip is antislip.

Beste speelgoed 8-jarige: wat te denken van een hypermoderne GraviTrax® Starter Set – Knikkerbaan?

Wat moet je een achtjarige geven? Bijvoorbeeld de GraviTrax super moderne Starter Set. Dit is een knikkerbaan set waarbij je in verschillende formaties meerdere knikkers los kunt laten.

Bouw aan je eigen knikkerbaanwereld: begin klein en eindig groot – je stelt je eigen parcours samen

 • Fraai ontwerp van hoge kwaliteit materialen
 • Alle GraviTrax sets kun je naast elkaar gebruiken
 • In een boekje vind je verschillende opdrachten en bouwschema’s
 • Niet alleen achtjarigen kunne hiervan genieten; ook volwassenen zullen er graag naar kijken.

Beste speelgoed 9-jarige: wie is er nu geen fan van Harry Potter? Kies de Harry Potter Lego Zweinstein Geheime Kamer

De meeste negenjarigen zijn bol op bouwen, maar dan wel bouwen met de nodige uitdaging. Die uitdaging vind je bijvoorbeeld in de Harry Potter Zweinstein Geheime Kamer, bekend van het boek en de film. Ook de Grote Zaal maakt onderdeel uit van deze fraaie Lego bouwset.

 • Bevat Lego-stenen en Lego-minifiguurtjes van hoge kwaliteit
 • Fantaseer maar raak met de verschillende magische items
 • Bevat ook een gouden jubileum Voldemort figuur, plus 6 tovenaarskaarttegels
 • De details lijken sprekend op die uit de films.

Beste speelgoed 10-jarige: kies voor de magie van Smoke & Mirrors’ Mindf*ck Illusies en Experimenten van Victor Mids

Wat geef je een tienjarige cadeau? Een sprankje hoop en vleugje fantasie natuurlijk. Dit doe je in de vorm van de Mindf*ck Illusies en Experimenten set van Victor Mids, die bekend is van tv.

 • De set bestaat uit liefst 25 verschillende illusies
 • Zowel jong en oud zal hiervan kunnen genieten
 • De illusies vallen binnen verschillende categorieën als visuele illusies, vingervlugheid en gedachtenlezen
 • Inclusief speciale online aflevering van Mindf*ck.

Beste speelgoed voor 10- en 11-jarigen uit de test volgens Allesoverspeelgoed.nl

Allesoverspeelgoed.nl heeft ook een eigen mening paraat over wat het beste speelgoed voor de 10- en 11jarige is. Onder meer Crime City doet het erg goed: een spel waarin op elke straathoek een misdaad plaatsvindt. Spelers werken samen om de misdaden op te lossen.

Jouw beste speelgoed vervolgstap

We hebben je verschillende tips gegeven over wat volgens ons per leeftijdscategorie het beste speelgoed is. Natuurlijk moet je ook rekening houden met zaken als persoonlijke voorkeuren. Naar iets anders op goed? Aan de hand van de criteria kun je zelf op onderzoek uit gaan.

Gebruikte bronnen in dit onderzoek naar het beste speelgoed:

Voor ons onderzoek naar het beste speelgoed voor verschillende leeftijdscategorieën hebben we van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/speelgoed-kiezen

https://speelgoedinfo.nl/informatie/10-speelgoedregels/.