Beste speelgoed ter wereld aller tijden: van deze all-timers moet je hebben gehoord

Dit artikel is de Super Bowl of Champions League van speelgoed. We bespreken alleen het allerbeste speelgoed en dat van alle tijden. We focussen dus veel minder op actuele rages en veel meer op speelgoed dat ons hart blijvend veroverd heeft. Dit is vaak speelgoed waar ook volwassenen vroeger met veel plezier mee gespeeld hebben en waar met veel nostalgie op teruggekeken wordt. Sommige vormen van speelgoed staan al jarenlang aan de absolute top.

Onze uitgehoorde zoektocht naar het beste speelgoed ter wereld

Het beste speelgoed ter wereld vinden, is niet zo heel moeilijk: je komt het eigenlijk overal – in zo’n beetje elke serieuze speelgoedwinkel – wel tegen. Ook zal het speelgoed overal in de zoekresultaten naar boven komen. Wel betekent dat we in dit artikel extra kritisch moeten zijn – nóg kritischer dan gebruikelijk. De kwaliteit van het speelgoed moet onbetwist hoog zijn.


Snel overzicht: Deze speelgoedartikelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor creativiteitLEGO Classic Creatieve Grote Opbergdoos – 10698: Dit speelgoed vinden wij geweldig voor kinderen die hun creativiteit de vrije loop willen laten. De set bevat een diversiteit aan stenen in 33 verschillende kleuren en andere speciale onderdelen. Naast de stenen bevat het ook een ideeënboekje om kinderen op weg te helpen met het bouwen. Dankzij de opbergdoos kan alles netjes worden opgeborgen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor buitenspel1 kilo knikker bonken in een netje: Knikkeren is tijdloos en bijna elk kind is er dol op. Wij vinden deze set van 1 kilogram knikkers een uitstekende keuze, zowel qua prijs als kwaliteit. Ze zijn ook veelzijdig en kunnen gebruikt worden voor verschillende spelletjes of knikkerbanen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gezelschapsspelMonopoly Classic – Bordspel: Als je op zoek bent naar een bordspel voor het hele gezin, dan is Monopoly Classic volgens ons een topper. Het combineert de nostalgie van het originele spel met enkele vernieuwde elementen. Van jong tot oud, iedereen kan genieten van dit klassieke vastgoedspel. >> Check laagste prijs

Onze nummer één allerbeste speelgoed: hier doe je elk kind plezier mee

Denk je aan populair speelgoed voor uiteenlopende leeftijden kinderen, dan is de kans vrij groot dat je aan Lego kent. Lego is nu eenmaal speelgoed van heel hoge kwaliteit. Dat heeft er alles mee te maken dat je met de handige klik-systeem blokjes alle mogelijke kanten mee op kunt. Je kunt basisvormen bouwen, maar ook heel realistisch bestaande gebouwen in het klein nabouwen. Ga je voor een echte klassieker? Kies dan de Lego Classic Creatieve Grote Opbergdoos.

De beste budgetoptie beste speelgoed

Superleuk en tijdloos speelgoed kopen, maar je hebt niet heel veel geld beschikbaar? Dan vormen knikkers altijd een uitkomst. Knikkers zijn er in heel wat formaten, van erg groot tot lekker klein. Voor een paar euro zal je al een zakje kunnen aanschaffen. Elk jaar vormen knikkers wel een rage op het schoolplein. Kies bijvoorbeeld voor het zakje Knikkers “Kilo Bonken in Net”. Je krijgt maar liefst 1 kilogram aan glazen knikkers voor een bescheiden prijsje.

Wat maakt ons geschikte topspeelgoed reviewers?

Wauw! Als iemand ervaring heeft met speelgoed reviewen, dan zijn wij het wel. Door de jaren heen hebben we een ongelooflijk groot aanbod speelgoed gezien, in onze handen gehad en uitgetest. Meestal is het vrij snel te zien of iets een tijdelijke hit is of een blijvend succes.

Kritisch blijven op het enorme aanbod beste wereldwijde speelgoed

Zoals gezegd, moet het beste speelgoed ter wereld aller tijden van heel hoge kwaliteit zijn, wil het in deze lijst worden opgenomen. Dat wil helemaal niet zeggen dat het speelgoed in kwestie super hightech is, een super gestroomlijnd model heeft en ook bijna onbetaalbaar is. Nee, in deze lijst richten wij ons op betaalbaar speelgoed. De allerduurste gadgets vallen af.

De ontwikkeling

Ga maar na: het beste speelgoed is bijna altijd speelgoed dat bijdraagt aan de algemene ontwikkeling van kinderen. Bij knikkeren is hand-oog coördinatie heel belangrijk en bij touwtjespringen is het vooral hand-voet coördinatie. Rolschaatsen en skateboarden gaat allemaal om het behouden van het evenwicht. Een denkspel als dammen of schaken gaat allemaal om het ontwikkelen van de hersenen. Lego stelt de creativiteit van kinderen op de proef.

Het beste speelgoed blijft lange tijd leuk

Speelgoed is alleen leuk als het lange tijd uitdagend blijft. Denk maar eens aan knikkeren: het principe is heel makkelijk, maar wat het spannend maakt, is dat je telkens tegen andere tegenstanders speelt en met verschillende grootte knikkers. Je kunt winnen en verliezen.

Gender overschrijdend

Er is speelgoed waarmee vooral jongens spelen en speelgoed waar vooral meisjes gek op zijn. Er is echter ook speelgoed waarmee zowel jongetjes als meisjes graag spelen, wat hun voorkeur qua speelgoed verder ook is. Knikkers zijn een voorbeeld. Pokémonkaarten ook. alle kinderen spelen graag bordspelletjes en toen we klein waren speelden we allemaal met blokken.

Leerdoelen per leeftijd

Wat het beste speelgoed is, verschilt per leeftijd. Tienjarigen spelen niet met het speelgoed waarmee baby’s spelen, dat is nogal wiedes. Het beste speelgoed sluit aan bij de leerdoelen van de leeftijdsgroep. Lego doet dit heel handig door voor bijna alle leeftijden iets te bieden: voor de kleintjes is er Lego Duplo, dan zijn er gewone Lego sets, meer uitdaging zit er in Lego Technic en voor tieners (en zelfs volwassenen) zijn er modelbouwsets om miniaturen mee te bouwen.

Bijdrage aan de sociale ontwikkeling

Het beste speelgoed draagt bij aan de sociale ontwikkeling. Prentenboekjes voor kleintjes spelen een grote rol. Touwtjespringen en knikkeren doe je samen. Spelenderwijs leren kinderen hun speelgoed te delen. Ook leren ze nieuwe technieken van elkaar. Door tegen elkaar te spelen worden ze gedwongen hun eigen plan van aanpak te overdenken en te verbeteren.

Bijdrage aan de emotionele ontwikkeling

De emotionele ontwikkeling wordt bijvoorbeeld ontwikkeld door zorg te dragen voor een interactieve pop die je om de zoveel tijd te eten en te drinken moet geven en die echt knuffels verlangt. Ook leren kinderen omgaan met principes als winnen en verliezen. Ze leren dat ze niet altijd alles kunnen winnen. Emotieregulatie speelt bij frustratie een grote rol.

Wat beloven beste speelgoed makers meestal? Is dit lariekoek of zijn het zoete broodjes?

Ja, speelgoedmakers beloven je maar wat graag uren speelplezier. Helaas kunnen ze dit lang niet allemaal waarmaken. Gelukkig hoef je je daar bij het beste speelgoed ter wereld aller tijden geen zorgen om te maken. Dit is kwaliteitsspeelgoed, waarbij kwaliteit een zekerheid is.

Aanschaf beste speelgoed aller tijden: hier let je op

Er zijn verschillende zaken om op te letten bij de aanschaf van kwaliteitsspeelgoed.

 • Speelgoed dient een hoge speelwaarde te hebben – met andere woorden: kinderen moeten hun fantasie erin kwijt kunnen. Het speelgoed moet bij de belevingswereld aansluiten
 • De kwaliteit van het materiaal dient hoog te zijn – hiermee wordt ook de veiligheid van het product gegarandeerd
 • Kleur en vormgeving zijn ook belangrijk
 • De kracht zit hem ook in het ontwerp – denk maar aan het slimme ontwerp van een ‘doodgewone’ Lego steen
 • De leeftijdsgroep – per leeftijdsgroep is weer ander speelgoed geschikt
 • Is het speelgoed geschikt voor meisjes-meisjes, jongens-jongens of juist voor iedereen? – Hoe meer kinderen van het speelgoed kunnen genieten, hoe beter
 • Speelgoed dat vernieuwend is, scoort ook altijd goed (op het gebied van techniek, maar ook qua ontwerp).
 • Onze onderzoeksdata: beste speelgoed aller tijden onderzocht

Bij onze kwaliteitsbeoordeling van speelgoed maken we altijd van een paar simpele criteria:

 • We willen speelgoed met een inspirerend ontwerp zien
 • We willen speelgoed zien dat tot de verbeelding spreekt
 • We willen speelgoed van stevig, sterk en veilig materiaal zien
 • Originaliteit is een pré, maar niet altijd een vereiste
 • Het speelgoed moet goed betaalbaar zijn
 • Ook dient het speelgoed goede reviews te hebben (uitgedrukt in een cijfers of aantal sterren).

Beste speelgoed 1: het beste speelgoed aller tijden is ongetwijfeld Lego, denk eens aan…

Volgens ons is het allerbeste speelgoed, zoals gezegd, Lego. Hier brengen we een hommage aan de “roots” van Lego met de Lego Classic Creatieve Grote Opbergdoos. Deze doos bevat heel wat verschillende Lego stenen zoals je die in de eerste Lego uitgaven van het merk tegenkwam.

 • Stenen in liefst 33 aparte kleurtjes
 • Stenen in verschillende fortmaten, plus speciale stenen, evenals deuren en ramen
 • Dankzij het ideeënboekje kun je verschillende modellen makkelijk en stapsgewijs samenstellen
 • Er zijn 1001 manieren om de tijd te doden met deze stenen set
 • Je krijgt onder meer ook twee bouwplaten om constructies op neer te zetten
 • Dankzij de handige opbergdoos hoeft het nooit een rommeltje in huis te worden.

Beste speelgoed 2: Knikkeren is ook van alle tijden, knikker bijvoorbeeld met de Knikkers Kilo Bonken In Net

Waarom knikkeren?

 • Knikkeren is elk schooljaar wel weer populair
 • In deze zak van 1 kilogram krijg je verschillende formaten knikkers voor een scherpe prijs
 • De knikkers zien er prima uit
 • Ook leuk om naar te kijken en gewoon in je hand te hebben
 • Gebruik de knikkers ook in knikkerbanen en dergelijke.

Beste speelgoed 3: Monopoly Classic – Bordspel van alle tijden

In dit lijstje populaire spelgoed kunnen natuurlijk geen bordspelletjes ontbreken. Welk spel past er nu beter in de lijst dan Monopoly Classic – een spel dat we allemaal weleens hebben gespeeld?

 • Hét klassieke vastgoedspel in een nieuw jasje
 • Inclusief leuke ‘pionnen’, zoals het badeendje, de pinguïn en natuurlijk de machtige T-rex
 • De Algemeen Fondskaarten zijn vernieuwd
 • Leuk spel voor heel het gezin: jong en oud
 • Aanwinst in elke spellenkast.

Beste speelgoed 4: met een goede set tekenpotloden maak je iedere creatieveling blij, kies bijvoorbeeld voor de Rubye Tekenpotloden – 54 Stuks

Geschikt speelgoed voor uiteenlopende leeftijden (en ook volwassenen) vind je ook tussen de tekensets. De Rubye Tekenpotloden is een set die je zeker kunt overwegen je kinderen te geven.

 • Heel veel verschillende potloden (van hard tot zacht) voor verschillende doeleinden
 • In en handige opbergdoos
 • Je komt ook Metallic kleurpotloden tegen die een fraaie glans geven aan de kleur
 • De houtskoolpotloden zijn ideaal voor het snel creëren van grotere donkere oppervlaktes
 • De waterverfpotloden kunnen in water opgelost worden. Je kunt deze potloden zowel droog als nat aanbrengen. Waterverfpotloden zijn prima te combineren met aquarelverf
 • Ook kom je een handig penseel, gum, puntenslijper en liniaal tegen: kortom alles zit erop en eraan.

Beste speelgoed 5: zomerpret begint bij een goed gevuld waterpistool – kies bijvoorbeeld de NERF Fortnite Super Soaker RL

In de hete zomers spelen kinderen, groot en klein, maar wat graag met waterpistolen. Geef ze eens een NERF Fortnite Super Soaker. Dit Super Soaker model waterpistool is liefst 60 cm groot.

 • Vuur water af met de handige hendel
 • Gebaseerd op het model Blaster uit het populaire videospel Fortnite
 • Gemaakt van stevig kunststof
 • De waterstraal is krachtig en reikt heel ver
 • Een nadeel is dat je hem met z’n 200 ml inhoud snel zal moeten hervullen.

Beste speelgoed 6: speciaal voor meisjes – Barbie is de moeder aller poppen

Barbies zijn al vele jaren razend populair. Lange tijd werd er alleen door meisjes met Barbies gespeeld, maar er wordt ook steeds meer door jongens mee gespeeld. Hier benoemen we de Barbie Dreamtopia.

 • Deze Barbie is een zeemeerminnetje voorzien van twinkelende lichtjes
 • Met de staart kunnen echte zwembewegingen gemaakt worden
 • Combineer met andere (Barbie) poppen
 • Inclusief leuke diadeem
 • Barbies zijn leuk voor kleuters maar ook van kinderen die wat ouder zijn.

Beste speelgoed 7: iedereen heeft wel een knuffelbeer gehad, bijvoorbeeld de Tiamo Collection Hello Little One Knuffelbeer 35 cm

Eén van de bekendste cadeaus om aan kinderen te geven, is de knuffelbeer. Bijna ieder kind heeft vroeger weleens een knuffelbeertje gehad. Voor kinderen van nu is er de Tiamo Hello Little One.

 • Deze knuffelbeer valt bij de allerkleinsten in de smaak
 • Je kunt kiezen voor een model van 35 cm, maar ook één van 50 of zelfs 70 cm
 • De knuffel is ook prima te gebruiken als decoratie in een kinderkamer
 • Je kunt de knuffel op 30 graden uitwassen in de wasmachine
 • Fraai geborduurde uitwerking.

Beste speelgoed 8: autootjes, autootjes, autootjes – denk bijvoorbeeld eens aan de Hot Wheels Action Wolkenkrabber Crash Speelset

Eén ding is zeker: jonge kinderen houden ontzettend van autootjes. Het bekendste merk autootjes van de afgelopen jaren is toch zeker wel Hot Wheels. Kies bijvoorbeeld deze wolkenkrabber set.

 • Laat meerdere auto’s tegelijk over de Wolkenkrabber speelset racen
 • De toren is liefst 61 hoog
 • Er is ruimte voor ruim 20 verschillende autootjes
 • In de baan zitten verschillende loopings
 • Extra handig: de Wolkenkrabber Crash set kan in zijn geheel opgevouwen worden en komt inclusief één Hot Wheels autootje.

Beste speelgoed 9: elk meisje had er vroeger wel één – een My Little Pony zoals de Zingende Ster Pipp

Ken je ze nog: de My Little Pony pop? Deze gaan ook alweer flink wat jaartjes mee. Vandaag kun je kiezen voor een model als de Zingende Ster Pipp: leuk voor meisjes, maar ook voor veel jongens.

 • Dit figuurtje is op de speelfilm My Little Pony: A New Generation gebaseerd
 • Pipp Petals is een echt prinsesje en heeft zacht, paars haars met krullen
 • Pipp maakt muziek (heeft een eigen nummer) en kan op verschillende manieren bewegen
 • Als je de benen samenknijpt, zullen de donzige vleugels flapperen
 • Scherp geprijsd paardje.

Beste speelgoed 10: stiekem willen we er nog weleens mee in bad – gele badeendjes

Je verwacht het misschien niet, maar één van de populairste speelgoedontwerpen ooit, is het badeendje.

 • De JohnToy badeendjes komen in een set van 8
 • De badeendjes dobberen zoals ze behoren te dobbelen
 • Ze hebben een leuke print
 • Ook zijn ze stevig genoeg
 • Schoonmaken van de eendjes? Dat gaat heel eenvoudig.

Amazon.nl (in samenwerking met het Oude Ambachten & Speelgoed Museum) heeft Lego, Monopoly, Barbie en Playmobil tot beste speelgoed aller tijden bekroond

Hoe dat zit? Uit onderzoek is gebleken dat dit speelgoed het meest geliefd was bij kinderen in de afgelopen 60 jaar. Dit is speelgoed dat al langere tijd meegaat en nog altijd populair is. Het onderzoek is verricht onder maar liefst meer dan 1200 ouders en kinderen in Nederland. Je weet nu waar je het zoeken moet als je naar het beste tijdloze speelgoed op zoek bent. Succes!

Gebruikte bronnen in dit beste speelgoed onderzoek

Ter inspiratie van dit blog over het beste speelgoed aller tijden hebben we deze bronnen bekeken:

•          https://www.ontwikkelingsadvies.nl/wp-content/uploads/2016/09/criteria-om-de-opvoedwaarde-van-speelgoed-en-spellen-te-beoordelen.pdf

•          https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/Portals/0/Nominaties/2016/Downloads/Jury/V16%20beoordelingscriteria%20tbv%20jury.pdf?ver=2016-08-02-135348-623.