Beste speelgoed 6 jaar: waar elke 6-jarige mee uit de voeten kan

Een zesjarige is niet langer een kleuter, maar een heuse meneer of mevrouw. De meeste zesjarigen zitten al in groep 3. Zij houden zich voor het eerst bezig met lezen, schrijven, maar ook rekenen en andere klusjes. Met andere woorden: er wordt flink gewerkt. Een beetje ontspanning op zijn tijd is niet meer dan verdiend. Spelen maakt ook onderdeel uit van het groeiproces.

Onze zoektocht naar het beste 6-jarigen speelgoed: zo ziet dat eruit

Wij hebben uitgebreid – en dan bedoelen we echt uitgebreid – onderzoek gedaan naar het aanbod speelgoed online. Er is veel speelgoed online te vinden waarmee zesjarigen prima uit de voeten kunnen. Het ideale speelgoed voor een zesjarige lijkt sterk op het speelgoed dat je een vijf- of zevenjarige zou geven. Wat belangrijk is, is dat je weet waar het kind in kwestie in geïnteresseerd is. Ook belangrijk: kijk goed naar productreviews zoals wij dat altijd doen.

Snel overzicht: Deze speelgoed voor 6-jarigen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeAmigo Wave Stuntstep: Deze step is een uitstekende algemene keuze voor zesjarigen. Ondanks dat deze step oorspronkelijk voor iets oudere kinderen is, geloven we dat zesjarigen er ook goed mee overweg kunnen. De step is duurzaam, biedt een stevige grip en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieDomino Express Amazing Looping ’16 (van Goliath): Voor wie op zoek is naar een betaalbare, maar toch leuke optie, raden we deze Domino set aan. Het biedt veel mogelijkheden voor domino stunts en is zowel geschikt voor individueel spel als voor groepsactiviteiten. >> Check laagste prijs
Beste voor avontuurLEGO City Grote Ladderwagen – 60282: We vinden dat deze LEGO set garant staat voor talloze avonturen. Hij is niet alleen onderdeel van de populaire Lego City reeks, maar heeft ook een werkende hoogwerker arm en wordt geleverd met handige bouwinstructies. >> Check laagste prijs

Zesjarigen speelgoed: onze nummer één keuze voor elke zesjarige

Voor de zesjarige raden wij de Amigo Wave Stuntstep aan. Waarom? Deze stem is in zijn geheel van duurzame, sterke materialen gemaakt. Je kunt er niet alleen mee springen, maar ook een aantal stunts mee uitvoeren (als je al wat meer ervaring hebt). Dankzij de griptape schuiven je schoenen niet zomaar weg. De step is in verschillende kleurtjes te koop. De handvaten van de step zijn zacht en de rem werkt uitstekend. Je kunt er een paar jaar mee vooruit.

Beste budgetoptie zesjarigenspeelgoed

Op zoek naar een goedkope speelgoedoptie om cadeau te doen? Dan is de Domino Express Amazing Looping van Goliath een prima keuze. Deze doos zit vol dominostenen en geeft kinderen heel wat mogelijkheden om zelf express banen te maken. Je kunt de gevallen stenen met één korte beweging weer rechtop zetten. Deze set heeft onder meer de double wave en de loop the loop. Kortom: er is veel te beleven voor één kind of meerdere kinderen samen.

Wat maakt ons geschikte reviewers van zesjarigen speelgoed?

We zullen niet beweren dat speelgoed voor de zesjarige onze expertise is. Wel is het zo dat we door de jaren heen heel wat speelgoedsets in onze handen hebben gehad en dat we er een scherp oog voor hebben ontwikkeld welk speelgoed van hoge kwaliteit is en welke je het beste in de schappen kunt laten liggen. Uiteindelijk draait het allemaal om kwaliteit. Ook het ontwerp is heel belangrijk, want als dat niet deugt, zullen kinderen het links laten liggen.

Blijf kritisch op het ruime aanbod kinder- en zesjarigen speelgoed

Juist omdat het aanbod speelgoed voor (jonge) kinderen zo groot is, moet je er heel kritisch op blijven. Kinderen van zes zijn volop bezig met lezen en doen elke dag weer nieuwe kennis op. Ook worden ze met de dag creatiever. Juist daarom is het zo belangrijk dat je speelgoed voor jonge kinderen aanschaft waarmee ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Blijf kinderen uitdagen.

Zesjarige jongens en meisjes

Meestal kunnen jongens en meisjes van zes prima met hetzelfde soort speelgoed spelen, maar vaak zijn er wel sterke voorkeuren. Bij de meeste meisjes zullen poppen, Playmobil, bordspelletjes, rollenspelletjes, knutselsets en setjes van Lego Friends sterk in de smaak vallen. Jongens spelen ook met Playmobil, al zullen zij de voorkeur geven aan “stoerdere” setjes. Daarnaast doen speelgoedvoertuigen, puzzels, bordspellen en racebanen het goed.

De kracht van Lego, schoolspullen, stiften

Mes zes jaar zullen kinderen de mogelijkheden van Lego echt gaan waarderen. Het is bekend dat je met Lego bijna ontelbare kanten op kunt en als kinderen zes zijn, zullen ze voor het eerst merken dat Lego hen uitdaagt écht van hun fantasie gebruik te maken. Hetzelfde geldt voor tekenspullen als stiften, potloden en poppen. Wat ook een verrassend goed cadeautje is: schoolspullen.

Aanvankelijke scepsis in het zesjarigen speelgoedonderzoek

Ja, het speelgoedaanbod is ontzettend groot. Dat is geen geheim meer. Juist daarom zijn we redelijk sceptisch. Maar uiteindelijk vonden we het aanbod goed zesjarigen speelgoed toch prima: er was genoeg te vinden, zolang je maar weet hoe je zoeken moet. De kwaliteit van het product is het beste te achterhalen door naar de reviews van boze of tevreden klanten te kijken.

Zesjarigen speelgoedproducenten: dit beloven ze zoal (top of flop)?

Zesjarigen hebben een eindeloze verbeeldingskracht. Speelgoedmakers zullen speelgoed beloven dat aansluit bij die grenzeloze fantasie. In de praktijk zijn kinderen toch verrassend vaak snel uitgekeken op hun speelgoed. Dat is nu eenmaal zo. Het heeft dus weinig zin een fortuin te investeren in speelgoed als de kans bestaat dat ze het snel naast zich neerleggen. Veel beter is het om ze een uitbreidingsset te geven van iets waarvan je al weet dat ze het leuk vinden.

Aanschaf zesjarigen speelgoed: je let hier op

Er zijn verschillende elementen waarop je kunt letten als je speelgoed voor een zesjarige aanschaft.

Buitenspelen wordt steeds belangrijker

Zesjarigen zul je, als het even kan, op grote schaal buiten zien spelen. Ze rolschaatsen, ze fietsen, ze spelen met ballen of springen op de trampoline. Ook zijn er verschillende schoolpleinrages die elk jaar wel een keer langs komen, zoals knikkeren en speelkaarten ruilen.

Realiteit speelt ook een grote rol

Dan bedoelen we niet alleen speelgoed dat lijkt op wat je in de grote mensen wereld vindt, maar ook actiefiguren met allerlei bijzondere superkrachten die er levensecht uitzien. Een treintje of autootjes moet er ook zo echt mogelijk uitzien. Met babypoppen wordt minder snel gespeeld. De voorkeur gaat nu vooral uit naar superhelden, barbies en soortgelijke poppen.

Experimenteren hoort er ook bij

Op de basisschool wordt graag geknutseld. Dat doen ze met behulp van verf, stiften, met kleurpotloden en klei. Duplo wordt niet langer gebruikt: tegenwoordig is het allemaal Lego en dan bij voorkeur Lego met een specifiek thema – zoals Lego City, riddertjes, of Lego Friends.

Alles digitaal

Kinderen vandaag de dag leven in de digitale generatie. Ze komen dagelijks met heel wat beeldschermen in contact. Niet alleen wordt er hierop films gekeken, er wordt ook op gegamed. Ook steeds meer speelgoed is met behulp van een app op de smartphone te bedienen.

Hou het educatief

Educatieve spellen en ander speelgoed met een educatieve functie valt nog altijd prima in de smaak. Kinderen van zes en ouder vinden het ook leuk om strategisch of tactisch te denken.

Een rol voor wetenschap?

Wetenschap gaat ook een steeds grotere rol spelen. Kinderen zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal in de wereld te ontdekken zijn. Informatieve boeken vol plaatjes, illustraties en grappige teksten vallen ook goed in de smaak. Weetjesboeken zijn ook heel leuk voor jonge kinderen.

Onze onderzoeksdata: zesjarigen speelgoed onderzochten wij zo

Zesjarigen speelgoed beoordelen wij op deze criteria:

 • Het speelgoed dient allereerst een leuk ontwerp te hebben – kinderen moeten het prettig vinden naar speelgoed te kijken en het in hun handen te hebben
 • Het materiaal dient ook van voldoende hoge kwaliteit te zijn – plastic dat snel breekt, is niet alleen teleurstellend, maar ook nog eens gevaarlijk; kies voor iets stevigs
 • Of het speelgoed veilig is, zie je aan de labels
 • De prijskwaliteit is ook belangrijk: wat krijg je precies voor je geld?
 • Tot slot of bij twijfel controleer je de klantreviews: deze geven een eerlijk beeld van de wáre kwaliteit.

Zesjarigenspeelgoed 1: de Amigo Wave Stuntstep is de beste algemene keuze voor de zesjarige

Zoals gezegd, zal de gemiddelde zesjarige wel raad weten met de Amigo Wave Stuntstep. Hoewel deze step eigenlijk voor net iets oudere kinderen is, denken we dat zesjarigen onder begeleiding er ook prima mee om kunnen gaan. Je koopt deze step ook een beetje op de “groei”.

 • De step is van sterk, duurzaam materiaal gemaakt
 • Als ze wat ouder zijn kunnen ze er ook op springen en stunts mee doen
 • Dankzij de griptape blijven ze stevig in hun schoenen staan
 • Je kunt de step in meerdere kleurtjes aanschaffen
 • De handvaten zijn lekker zacht
 • Met uitstekende stalen voetrem.

Zesjarigenspeelgoed 2: de Domino Express Amazing Looping ’16 (van Goliath) is de beste budgetoptie

Zoals gezegd, is onze beste budgetoptie de Domino Express Amazing Looping. Deze set biedt…

 • Veel mogelijkheden voor domino stunts
 • De mogelijkheid alle stenen in één beweging weer overeind te zetten
 • Komt inclusief “loop the loop” en “double wave”
 • Is leuk voor één kind of meerdere kinderen samen.

Zesjarigenspeelgoed 3: het LEGO Friends Boshuis – 41679 is superleuk voor elke Lego liefhebber

Lego is populair onder kinderen van zes jaar, dat is een feit. Lego Friends is een serie Lego sets die het vooral bij meisjes heel goed doet, al kunnen ook meisjes er prima mee spelen.

 • De boomhut heeft een prachtig ontwerp
 • Het miniatuurhuisje heeft meerdere fraaie kamers om te verkennen
 • Inclusief verschillende kleine Lego Friends figuurtjes
 • Past uitstekend bij de andere Lego sets van Heartlake City
 • Eerst bouwen en dan spelen maar!

Zesjarigenspeelgoed 4: de LEGO City Grote Ladderwagen – 60282 staat garant voor tal van avonturen

Ook de Lego City reeks doet het heel goed bij jonge kinderen. De Grote Ladderwagen is echt een aanrader.

 • Deze brandweer set keert terug in de Lego City Adventures televisieserie
 • De hoogwerker arm van de ladderwagen werkt echt
 • Inclusief altijd makkelijke bouwinstructies
 • Download ook de extra app voor tablets en smartphones.

Zesjarigenspeelgoed 5: ook Amigo heeft een superleuke step op de markt gebracht – de Army Stuntstep

Nogmaals een step in deze lijst, ditmaal de Army Stuntstep. Wat heeft de Army Stuntstep te bieden?

 • Een sterk, stevig en bovenal duurzaam frame
 • Ook stunten en springen moet geen probleem zijn
 • Op het deck zit handige griptape
 • Verschillende kleuren ontwerpen
 • Met zachte handvaten, plus goede voetrem
 • Met Europees CE-certificaat.

Zesjarigenspeelgoed 6: het Bayer Kaphoofd Charlene (90088AA) laat je kind zelf de mooiste kapsels maken

Voor veel jonge kinderen is kapper een droomberoep. Daar speelt Bayer handig op in met het Kaphoofd Charlene.

 • Je kind kan zelf verschillende kapsels aanbrengen bij de pop
 • Make-up wordt bijgeleverd
 • De pop heeft een lief gezichtje en mooi blond haar
 • Met kam, borstel en verschillende krul- en haarspeldjes
 • Eén nadeeltje: de gel make-up kan snel wat kleverig aanvoelen.

Zesjarigenspeelgoed 7: LEGO Super Mario Personagepakket Series 3 – 71394 is een Mario verrassingspakket

Wat vindt een zesjarige nog meer leuk? Nou, onder meer een Super Mario figuurtje van Lego Mario.

 • Een leuk klein, cadeautje
 • Dit cadeautje is ook ideaal voor in de schoen tijdens sinterklaas
 • Je kunt verschillende Mario figuurtjes verzamelen (10 in totaal)
 • Welk personage je krijgt, is een verrassing
 • Naast een bouwbaar personage krijg je ook een mini-personage
 • Download ook de gratis Lego Super Mario app voor aanvullende instructies
 • Let op: deze figuurtjes horen bij een Lego Super Mario basispakket.

Zesjarigenspeelgoed 8: de Longfield Sjoelbak wedstrijd staat garant voor uren speelplezier en verbetert de hand-oog coördinatie

Sjoelen: dat is iets waar de meeste jonge kinderen nog niet bekend mee zijn, maar wat ze zeker leuk zullen vinden.

 • Bij deze wedstrijdsjoelbak worden 30 sjoelstenen bijgeleverd
 • Ideaal om met meerdere kinderen en/of volwassenen te doen, maar het kan ook alleen
 • Spelen in teams: ook dat kan
 • Leuke decoratie voor in huis
 • Een nadeeltje: de meningen over de kwaliteit van het materiaal zijn verdeeld.

Zesjarigenspeelgoed 9: kind van Hot Wheels? Dan is de Track Builder Unlimited Snelle Start Bouwbox het perfecte cadeau!

Zesjarigen houden van Hot Wheels, met name de kinderen. De Track Builder Unlimited biedt uitkomst.

 • Deze bouwset heeft alles erop en eraan: liefst 30 onderdelen voor het zelf bouwen van een racebaan
 • Experimenteer met drie afzonderlijke stuntroutes
 • Dankzij de handige opbergvakken zijn losse onderdelen gemakkelijk op te bergen
 • Je kunt de banen en verbindingstukken ook aan andere sets van Hot Wheels koppelen
 • Inclusief helling en dubbele lussen
 • De baan is ontzettend groot
 • Een nadeel: de baan is wat lastig in elkaar te zetten
 • Een nadeel is dat sommige parcoursonderdelen alleen werken als de baan helemaal recht staat.

Zesjarigenspeelgoed 10: de PLAYMOBIL Volkswagen T1 Campingbus – 70176 doet je aan vakantie denken

Tot slot: ook Playmobil valt bij jongere kinderen altijd in de smaak. Voor onze tiende plaats in deze top 10 hebben we gekozen voor het miniatuurmodel Volkswagen T1 Campingbus.

De Volkswagen T1 Campingbus heeft in Nederland (2021) de Speelgoed van het Jaar verkiezing gewonnen

 • Model op schaal vol leuke details, zoals de iconografische voorzijde
 • Het Volkswagen logo met rood en witte kleurscheiding is ook heel fraai
 • De dakdrager is afneembaar en het dak zelf fraai afgerond
 • Inclusief authentiek ‘interieur’
 • De prijs voor deze Playmobil set is ook zeer schappelijk.

Bex Kubb Family: het beste zesjarigen (jongens)speelgoed uit de test volgens Kinderspeelplezier.nl

Kinderspeelplezier.nl heeft de Bex Kubb Family uitgeroepen tot beste jongensspeelgoed voor zesjarigen. Dit is een familiespel dat van hoogwaardig berkenhout (afkomstig uit Zweden) gemaakt is. Het is een actief spel dat in teams wordt gespeeld waarbij met werpstokken de torens van het andere team worden omgegooid. Een lekker en actief spel voor de zesjarige dus.

Jouw zesjarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we onze inzichten op het gebied van zesjarigenspeelgoed gedeeld. We hebbe onze top 10 speelgoedaanraders met je gedeeld. We hopen dat hier iets leuks voor je bij zit.