Het beste speelgoed voor 5 jaar: dit is goud waard voor een 5-jarige

Vijfjarigen: wat doe je hen cadeau? Best een goede vraag, want de meeste mensen zouden het zo één-twee-drie niet weten. Vijfjarigen hebben een meer specifieke smaak dan peuters en baby’s. Ze weten wat ze leuk vinden, maar ook wat ze niet leuk vinden. Vaak begin je ook verschil te zien tussen speelgoed dat jongens leuk vinden en speelgoed dat mensen leuk vinden.

Onze zoektocht naar 5-jarigen speelgoed: zo heeft het eruit gezien

We zijn best lang op zoek geweest naar leuk speelgoed voor vijfjarigen. In de praktijk is het zo dat het meeste speelgoed dat vijfjarigen leuk vinden, ook leuk wordt gevonden door kinderen vier of zes jaar. Kortom: er is altijd overlap. Wat het ene kind leuk vindt, kan het andere daarnaast “stom” vinden. Om erachter te komen welk speelgoed echt bij kinderen in de smaakt valt, hebben we tal van producten vergeleken en vooral goed op de reviews gelet.

Snel overzicht: Deze 5-jarigen speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor mobiliteitLifeGoods HappyStep – Kinderstep: Deze step, speciaal ontworpen voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar, is volgens ons de perfecte keuze voor kleintjes die houden van beweging. Met zijn driewielmodel blijven ze goed in evenwicht, de wieltjes lichten op en dankzij het voetrempedaal kunnen ze snel stoppen indien nodig. We waarderen ook het verstelbare stuur en het robuuste aluminium frame. >> Check laagste prijs
Beste educatieve keuzeIk Leer Lezen: Spelenderwijs leren lezen wordt een fluitje van een cent met deze set. We vinden het vooral een geweldige keuze omdat het aansluit bij de woordenschat van een 5-jarige. Zelfstandig oefenen is ook mogelijk dankzij het lettersysteem. Met maar liefst 90 opdrachten op 3 niveaus, is het een schat aan educatieve waarde die ook nog eens gemakkelijk op te bergen is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor creativiteitBiopod InMotion – Bouw je eigen MEGA Dino: Voor de kleine dinosaurusliefhebbers is dit speelgoed een droom die uitkomt. We zijn onder de indruk van hoe kinderen hun eigen dino kunnen bouwen uit 25 onderdelen. De meegeleverde stickers maken het personaliseren nog leuker. Zodra de dino tot leven komt, met zijn groen oplichtende ogen en bewegende staart, is het plezier eindeloos. >> Check laagste prijs

Onze nummer één vijfjarigen speelgoed: 5-jarigen speelgoed weten hier wel raad mee

Op dit moment is onze nummer één speelgoed voor vijfjarigen de LifeGoods HappyStep. Deze step is voorzien van Ledverlichting en heeft een geheel verstelbaar stuur. Dit model is bedoeld voor kleinere kinderen, dus de kans is aanwezig dat je voor wat langere kinderen al een groter maatje moet hebben. De step is superleuk en rijdt heel super: leuk voor op straat en op het schoolplein. Hebben je vriendjes en vriendinnetjes er ook één? Dan kun je samen steppen.

Wat maakt ons geschikte reviewers van 5-jarigen speelgoed?

Speelgoed reviewen is soms best een uitdaging. We zijn zelf immers geen speelgoed meer. We weten nog precies wat we vroeger leuk vinden, maar de technologie heeft sinds die tijd niet stilgestaan en het speelgoed van nu is niet meer hetzelfde als dat van toen. Al blijft de basis natuurlijk wel hetzelfde: bepaalde dingen als stepjes, blokken, poppen en knikkers zullen altijd populair blijven. Reviewen zit in ons bloed: wij doen het als sinds jaar en dag.

Blijf kritisch op het aanbod 5-jarigen speelgoed

Kritisch blijven op het 5-jarigen speelgoed zal altijd een vereiste blijven. Waarom? Ook de vijfjarige is nog volop in ontwikkeling. Kinderen kijken naar elkaar en vergelijken elkaars speelgoed. Kinderen van 5 jaar hebben steeds meer een eigen wil, maar ook volgen ze de trends.

Jongens en meisjes

Smaken verschillen. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als typisch “jongens-” of typisch “meisjesspeelgoed”, maar in de praktijk is het wel zo dat meer meisjes voor barbies kiezen en meer jongens voor raceauto’s. Jongens kunnen poppen stom gaan vinden en meisjes zullen ook sterke voorkeuren ontwikkelen. Het punt is: waar speelgoed op jongere leeftijd voor jongens en meisjes nog precies hetzelfde was, zal er hierin nu variatie gaan ontstaan.

Kies voor klassiekers

Weet je niet precies wat de vijfjarige in kwestie leuk vindt? Kies dan voor een klassieker als autootjes, poppen, een step, tekenspullen of Lego. Dit soort cadeaus vinden de meeste kinderen leuk. Wat kinderen van vijf ook graag doen: rollenspel. Informeer bijvoorbeeld eens bij de ouders (als het je eigen kind niet is) wat hun favoriete personages uit film of van tv zijn.

Aanvankelijke scepsis in ons onderzoek naar 5-jarigen speelgoed

Vijf jarigen speelgoed: is dat echt zo anders dan speelgoed voor een zes- of vierjarigen? Ons eerlijke antwoord: nee. Het is altijd lastig rekening te houden met de voorkeuren van elk kind afzonderlijk, maar dat weerhield ons er niet van kritisch onderzoek te doen. Zo zijn we onder meer ook veel speelgoed tegengekomen dat niet van hoge kwaliteit was. Jammer, maar helaas.

Wat beloven makers van speelgoed voor 5-jarigen? Zijn dit beloftes waar je van op aan kunt?

Speelgoedmakers, in het algemeen – of het nu speelgoed voor een vijfjarige is of voor een andere leeftijd, – zullen kinderen het grootst mogelijke avontuur en eindeloos plezier beloven. Neem dat maar vast met een korreltje zout: geen enkel kind kan zich met slechts één stuk speelgoed vermaken. Variatie is nodig en geen enkel speelgoed is gevarieerd genoeg om elke dag opnieuw mee aan de slag te gaan. Staar je dus niet blind op slechts één artikel.

Aanschaf vijfjarigen speelgoed – let hier op

Vijfjarigen spelgoed – hier let je op bij aanschaf:

Leeftijd van het kind

Bij elke leeftijd hoort een eigen set vaardigheden. Natuurlijk ontwikkelen niet alle kinderen zich op dezelfde manier, maar over het algemeen kun je stellen dat de nadruk bij alle 5-jarigen op creativiteit ligt. Rollenspel is super populair: geef ze speelgoed waarmee ze hun eigen verhalen en avonturen kunnen verzinnen, of het nu verkleedsets of actiefiguurtjes zijn.

Veilig speelgoed

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar veilig speelgoed is speelgoed dat alle strengste eisen voldoet. Begin bij het CE-label. Heeft speelgoed het Europees label niet? Laat het dan lekker liggen. Helemaal zeker van de kwaliteit ben je bij speelgoed met aanvullende labels.

Speelgoed van hoge kwaliteit gaat lekker materiaal

Dit is speelgoed waarmee kinderen flink kunnen rouwdouwen. Kinderen zijn wild, soms wilder dan de bedoeling is. Je wilt niet dat het speelgoed na één rake tik al kapotgaat. Zonde van het geld.

Uitdagend

Uitdagend speelgoed is speelgoed waarmee je verschillende kanten uit kunt. Denk maar aan bouwblokken: hier kun je eindeloos veel vormen van maken. Met goedkope actiefiguurtjes daarentegen, kun je eigenlijk maar één ding. Een kind – hoe fantasierijk ook – zal dit snel beu zijn.

Spelen met of tegen elkaar

Kinderen van vijf zullen – zeker op het schoolplein – eerder samenspelen dan alleen. Het speelgoed dat je koopt moet hierop aansluiten. Kies bijvoorbeeld voor een bordspelletje, of een set waterpistolen. Hierbij spelen ze tegen elkaar. Bouwen kunnen ze samen doen, dus met elkaar. Hoe het ook zij, gedeelde pret is dubbele pret en gedeelde smart is halve smart.

Vijfjarigen speelgoed onderzocht: onze onderzoeksdata

Vijfjarigen speelgoed beoordelen wij op basis van deze criteria:

 • We zoeken een leuk, praktisch ontwerp
 • We zoeken materialen die tegen een buts of stootje kunnen
 • We zoeken speelgoed dat goedkoop is en tóch van hoge kwaliteit
 • Ook zoeken we speelgoed waarbij samenspel gestimuleerd wordt
 • We zoeken speelgoed dat uitdaagt en prikkelt
 • Daarnaast raden we alleen speelgoed aan dat positief beoordeeld is in klantreviews.

5-jarigen speelgoed één: de LifeGoods Happy Step – Kinderstep is onze beste algemene keuze

Waarom kiezen voor de LifeGoods Happy Step? Dat heeft verschillende redenen:

 • Allereerst blijven kinderen dankzij het driewielen model goed in evenwicht
 • De wieltjes lichten bovendien op
 • Dankzij het voetrempedaal kunnen kinderen bij nood rap en goed remmen
 • Het stuur van de step is verstelbaar
 • Het frame is van stevig aluminium
 • Kinderen die iets groter zijn kunnen ook voor de LifeGoods TurboRide kiezen.

5-jarigen speelgoed twee: Ik Leer Lezen van Ik Leer helpt je kind spelenderwijs te leren lezen

Ik Leer Lezen is goed educatief speelgoed voor kinderen dat jonge kinderen spelenderwijs helpt bij lezen.

 • Dit is onze beste budgetoptie
 • De Ik Leer Lezen set sluit prima aan bij de woordenschat van een 5-jarige – het is niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk
 • Zelfstandig oefenen is ook mogelijk dankzij het lettersysteem
 • Liefst 90 opdrachten, verdeeld over 15 kaarten (opdrachten op 3 niveaus)
 • Alle onderdelen zijn makkelijk in het koffertje op te bergen.

5-jarigen speelgoed drie: de Silverlit BIOPOD InMotion Dino is een MEGA Dino die je zelf in elkaar kunt zetten

Het derde speelgoed voor vijfjarigen in deze lijst is de Silverlit BIOPOD InMotion Dino.

 • Kinderen kunnen deze dino zelf in elkaar zetten (bestaat uit 25 onderdelen)
 • Dankzij de stikkers kun je de dino extra opfleuren
 • Druk op de knop en je ziet je dino tot leven komen – hij loopt zelf en beweegt zijn staart
 • Inclusief groen oplichtende ogen
 • De twee benodigde AAA batterijen worden meegeleverd.

5-jarigen speelgoed vier: leuk spelletje voor kinderen het Haba spel Dino’s op het Spoor

Nog meer dino’s in deze lijst, ditmaal een leuk en enigszins bizar spelletje voor kinderen.

 • Dino’s in de moderne tijd: dat is nog eens leuk!
 • Kinderen nemen het tegen elkaar op en moeten goed nadenken over hun stappen
 • De kwaliteit van het spel is prima
 • Daagt kinderen uit.

5-jarigen speelgoed vijf: fan van Lego en Disney? Dan is het Disney Frozen 2 Elsa en de Nokk iets voor jou

De meeste vijfjarigen zullen gek zijn op de Disney film Frozen (en het vervolg: Frozen 2). Voor hen zijn er speciale Lego Disney Frozen 2 speelsets, zoals deze set met Elsa en de Nokk.

 • (Mini)figuurtjes zijn bekend van de film
 • De Lego set is, zoals verwacht, van prima kwaliteit
 • Stimuleert rollenspel bij kinderen
 • Uitbreiden met andere Disney Legosets kan natuurlijk ook
 • Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Daarna volgt het spelen.

5-jarigen speelgoed zes: de Schleich Horse Club Lusitano en haar Gezellige Paardenstal is een leuke speelset voor paardenliefhebbers

Op vijfjarige leeftijd zullen sommige kinderen liefde voor paarden gaan ontwikkelen? Dat komt goed uit.

 • Deze paardenstal van Schleich bestaat uit 12 onderdelen
 • De kwaliteit van het speelgoed is prima
 • Draagt zorg voor de Lusitano merrie: zet deze lekker droog in de stal of laat haar buiten rondlopen
 • Mooi vormgegeven paardje
 • Schleich heeft nog meer paarden- en paardenstal setjes voor de liefhebber.

5-jarigen speelgoed zeven: de Crea You Nagelstudio Meisjes is de eerste nagellak set voor jonge kinderen

Vijfjarige meisjes (jongens soms ook) krijgen voor het eerst aandacht voor “grote-mensen” make-up. Laat ze veilig experimenteren en oefenen met hun eigen nagellak setje.

 • In dit setje vind je speciale nagellak voor kinderen, plus glitters, stickers en zelfs diamantjes
 • Er zit ook een wit met roze nageldrogertje bij
 • Ook vind je handige teen spreiders voor het lakken van teennagels
 • Handig tasje om alles in op te bergen
 • Nadeeltje: de twee benodigde batterijtjes voor de droger worden helaas niet meegeleverd.

5-jarigen speelgoed acht: de Clics bouwblokken duurzaam speelgoed vormen fantasierijk bouwspeelgoed

Ook vijfjarigen spelen graag met bouwblokken, bijvoorbeeld die van het merk Clics.

 • De Clics blokken zijn duurzaam en van gerecyclede kunststof gemaakt
 • Je kunt eindeloos variëren met de 226 Clics-onderdelen en de verschillende accessoires
 • De creativiteit wordt flink geprikkeld
 • De bijgestopte bouwplannen stellen je kind in staat stapsgewijs voorgemaakte ontwerpen te bouwen.

5-jarigen speelgoed negen: Spaghetteez 100 stuks set is een set van liefst 100 super flexibele bouwstaafjes

Ken jij Spaghetteez al? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn deze niet eetbaar.

 • Spaghetteez stellen kinderen in staat tegelijkertijd te knutselen en te bouwen
 • De flexibele en zachte staafjes zijn makkelijk in elkaar te klikken
 • Maak wat je maar wil – the sky is the limit!
 • Kinderen komen Spaghetteez in verschillende kleuren en afmetingen tegen
 • Dankzij het instructieboekje kun je gemakkelijk bouwplannen volgen.

5-jarigen speelgoed tien: de Exost RC 360 Cross II Stuntauto groen 1:18 is een superhandige bestuurbare auto

Vijfjarigen zullen ook dol zijn op spelen met stuntauto’s. De Exost RC 360 Cross II biedt uitkomst.

 • Met deze stuntauto kun je 360 graden spinnen
 • Makkelijk besturen met een controler
 • Dankzij de fijne grote banden kun je op verschillende ondergronden rijden
 • Twee verschillende designs
 • Een flip maken is ook makkelijk
 • De batterijtjes zijn helaas niet meegeleverd.

Bouwspeelgoed: het beste 5-jarigen speelgoed volgens Speelgoedtop10.nl

Volgens Speelgoedtop10 zijn vijfjarigen het liefste bezig met bouwen. Daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. Hier hebben we niets tegenin te brengen. Het fijne van degelijk speelgoed is dat het niet alleen goed voor de motoriek is, maar dat je ook eindeloos kunt variëren. Kinderen zien bovendien gelijk resultaat van hun inspanningen en dat vraagt om meer. Wat vijfjarigen verder wensen? Educatief speelgoed natuurlijk en gezelschapsspellen.

Jouw 5-jarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we je de beste tips gegeven voor het zelf uitkiezen van speelgoed van een vijfjarige. De belangrijkste tip als het cadeautje niet voor je eigen kind is: vraag papa of mama wat de kleine precies wil hebben. Ook kun je natuurlijk één van de cadeautjes uit de top 10 aanschaffen. De keuze is aan jou: jij beslist. We hopen dat je iets geschikts kunt vinden.