Beste speelgoed 4 jaar: dit speelgoed is voor kinderen van 4 en ouder

Als ze vier zijn, gaan ze voor het eerst naar school. Hoewel het in de eerste twee klassen vooral nog spelen en ontdekken is, kan het echte werk beginnen. Thuis en op het speelplein lekker spelen hoort er natuurlijk ook bij. In dit artikel bespreken we het beste speelgoed wat je online voor een vierjarige zult vinden. Dit speelgoed is uitdagend, educatief, maar ook heel leuk.

Onze zoektocht naar beste vierjarigen speelgoed: het ene na het andere gezien

Speelgoed voor de vierjarige kom je in heel wat verschillende maten en vormen tegen. We zijn erg onder de indruk van het ruime aanbod. Natuurlijk is het aan ons de taak het beste speelgoed van het mindere speelgoed te onderscheiden. Veel speelgoed wordt gemaakt met als doel het zo snel mogelijk e met een zo hoog mogelijke winst te verkopen. Daar werken we liever niet aan mee. Daarom richten we ons op kwaliteit: speelgoed waar je echt iets aan hebt.

Snel overzicht: Deze 4-jarigen speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste educatieve keuzeIk Leer Schrijven van Ik Leer: We vinden dit een ideaal educatief cadeau voor vierjarigen. Het helpt ze bij het leren van letters en simpele woordjes schrijven. Met 20 verschillende kaarten en 94 opdrachten die opnieuw te gebruiken zijn, is dit een topkeuze. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor budget & educatieElectro Basisschool Groep 1 & 2: Dit is volgens ons de beste budgetoptie voor vierjarigen speelgoed. Met liefst 350 verschillende opdrachten en 3 moeilijkheidsgraden, kunnen kinderen zich volop ontwikkelen. Het speelgoed maakt leren leuk door vragen te verbinden aan het juiste antwoord met behulp van kabeltjes. Gelukkig zijn de benodigde batterijen al meegeleverd. >> Check laagste prijs
Meest innovatieve & duurzame keuzeClixo Itsy 18 stuks set (blauw/geel): We zijn onder de indruk van het innovatieve en duurzame ontwerp van dit magnetische speelgoed. De set bevat 18 flexibele stukken in 6 verschillende vormen. Kinderen kunnen ze klikken, buigen en stapelen zoals ze willen. Bovendien zijn de stukken gemaakt van synthetisch, recyclebaar papier wat goed is voor het milieu. >> Check laagste prijs

Onze nummer één speelgoed voor 4 jaar: kan niet missen – altijd raak

Het handigste speelgoed dat wij zijn tegengekomen, is de “Ik Leer Schrijven” set van Ik Leer. Dit is een educatief cadeau waarmee elke vierjarige spelenderwijs letters en woorden kan ontdekken. De opdrachten zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd en sluiten aan bij de kennis en de ervaring van een vierjarige. Dankzij het handige schrijfsysteem kunnen kleine kinderen ook zelf oefenen. De kaarten zijn afwisselend en tellen verschillende opdrachten.

De beste budgetoptie 4-jarigen speelgoed

Op zoek naar een budgetcadeautje voor een vierjarige dat van hoge kwaliteit is? Dan kies je voor de Electro Basisschool Groep 1&2. Deze Electro set is ideaal voor kinderen die pas net naar school gaan. Deze set bestaat uit 350 opdrachtjes op 3 uiteenlopende niveaus. Een kind kan vraag en antwoord met elkaar verbinden door middel van blauwe en rode kabeltjes. Als het antwoord correct is, wordt het kind meteen beloond met een vrolijk brandend lampje.

Wat maakt ons geschikte reviewers van 4-jarigen speelgoed?

Door de jaren heen hebben we flink wat speelgoed gereviewd: speelgoed voor jongens en voor meisjes, maar ook genderneutraal speelgoed. We maakten onderscheid in speelgoed voor verschillende leeftijden. Inmiddels hebben we flink wat ervaring in het reviewen en ook flink wat kennis van wat er op speelgoedvlak te krijgen is. Vandaar dat wij je verder kunnen helpen bij je speelgoedvragen. Waar je ook naar op zoek bent: wij hebben het antwoord voor je.

Blijf kritisch op het aanbod 4-jarigen speelgoed

Kritisch blijven op het speelgoedaanbod is altijd heel belangrijk. Het aanbod is groot. Niet alle kinderen vinden elk soort speelgoed leuk. Het speelgoed moet aansluiten bij de smaak. In de meeste gevallen geldt dat constructiespeelgoed erg in de smaak valt, bij jongens en bij meisjes.

Soorten constructiespeelgoed

Er zijn veel soorten constructie- of bouwspeelgoed. Het bekendste is Lego en Lego Duplo voor peuters. Constructiespeelgoed is meestal duurzaam en biedt heel veel creatieve mogelijkheden. Omdat kinderen eindeloos kunnen variëren, zullen ze er best wel even zoet mee zijn. Met Lego bouw je vooral gebouwtjes en huizen. Met een merk als Hubelino bouw je achtbanen voor knikkers. K’nex vinden veel kinderen ook een leuk constructiemateriaal.

Verkleden

Kinderen houden van verkleden. Verkleden hoort bij rollenspel: kinderen zullen bijvoorbeeld een personage willen zijn dat ze op tv hebben gezien. Ze spelen riddertje, winkelier, dokter of brandweerman. Door te spelen leert je kind ook meer over de verschillende beroepen in de wereld.

Creatief met stiften en verf

Jonge kinderen houden van kliederen, of het nu met een potlood of met vingerverf is. Er bestaan heel wat soorten creatief speelgoed: van toverstiften tot strijkkralensets. Ook klei is erg leuk.

Poppen en knuffels

Kinderen van vier hebben nog volop behoefte aan knuffels. Met poppen zullen ze ook graag spelen. Poppen passen bij elk soort rollenspel. Kinderen zullen instinctief goed voor hun pop willen zorgen, waardoor ze ook een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen – essentieel voor elk kind.

Kinderfietsjes en stepjes

Bekend van kleuters is dat ze graag en veel rennen. Ze zijn graag in beweging. De beste manier om ze in beweging te houden is met fietsjes en stepjes, zowel op het schoolplein als erbuiten.

Gezelschapsspelletjes

Kinderen van vier kunnen al goed samenspelen. Dat niet alleen, ze zijn ook al competitief, wat betekent dat ze graag willen winnen. Gezelschapsspelletjes bieden dus voldoende uitdaging.

Programmeren

We leven in het digitale tijdperk. Programmeer speelgoed houdt in dat kinderen onderdelen aan elkaar moeten bevestigen. De functies van het speelgoed worden elektronisch bepaald.

Buitenspeelgoed

Wil je je kind bekend maken met buitenspelen? Geef hem een voetbal. Voetballen doen ze in de zomer, maar ook in herfst en winter. Ander buitenspeelgoed zijn tennissets, vliegers, of juist waterpistolen bij warm meer. Er is genoeg te denken voor kinderen om zich buiten te vermaken.

Wat beloven producenten van kinderspeelgoed? Wat kun je met zo’n belofte?

Producenten van kinderspeelgoed zullen je maar wat graag uren speelplezier beloven. Ze doen je graag geloven dat hun speelgoed het beste is voor elk kind, terwijl dat in de praktijk soms aardig tegenvalt. Als je speelgoed aanschaft, moet je altijd kritisch zijn en vooral ook de reviews van klanten erbij pakken. Deze laten zien of kinderen écht veel met het speelgoed bezig zijn.

Aanschaf vierjarigen speelgoed: hier let je op

Leuk speelgoed voor de vierjarige kopen? Er zijn verschillende factoren om op te letten:

Smaak van het kind

Sommige kinderen houden van techniek, andere kinderen houden van racen. Ook zijn er kinderen die graag met knuffels en poppen spelen. Sommige kinderen lezen heel veel, terwijl andere kinderen volop buiten bezig zijn. Kortom: zorg dat het speelgoed bij het type kind past.

Veilig speelgoed

Veilig speelgoed is speelgoed dat niet snel breekt, versplinterd, waarvan onderdelen niet los komen, dat geen schadelijke stoffen bevat en dat je bovendien gemakkelijk schoon kunt maken.

Educatief

Het beste speelgoed voor een vierjarige is speelgoed waar het kind iets van opsteekt, bij voorkeur wanneer het meer op spelen dan ‘studeren’ lijkt. Spelenderwijs leren is leren zonder er ‘moeite’ voor te doen. Er zijn heel wat dingen waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen: van geheugentraining tot samenspel en van behendigheid tot motoriek.

Dit kan een kind van vier jaar

Een gemiddeld kind van vier jaar kan het volgende:

 • Tot tien tellen en ook cijfers lezen
 • Kleuren en vormen herkennen plus benoemen
 • Knippen, plakken en een beetje schrijven
 • Klimmen en klauteren
 • Simpele spelregels aanhouden
 • Imitatiespel heeft plaats gemaakt voor fantasiespel – een eigen wereld ontwikkelen.

Dit leert een vierjarig kind bij

Een kind van vier jaar leert bij over het volgende:

 • Makkelijker optellen en aftellen (tot 10, 11 of 12)
 • Zelf knutselwerk maken (knippen, vouwen, plakken)
 • Fietsen zonder gebruik van zijwieltjes
 • Zwemmen
 • Fantasie speelt een grotere en grotere rol: speelgoed moet hierop aansluiten.

Onze onderzoeksdata: 4-jarigen speelgoed hebben we als volgt getest

Voor onze top-10 speelgoed hebben we naar de volgende zaken gekeken:

 • Het ontwerp van het speelgoed (spreekt het tot de verbeelding?)
 • Het materiaal (is het speelgoed stevig? Duurzaam? Veilig?)
 • Hoe zit het met de kwaliteit, in vergelijking tot de prijs?
 • Zijn klanten positief in hun reviews?
 • Krijg je garantie? En kun je gratis retourneren?

4-jarigen speelgoed één: Ik Leer Schrijven van Ik Leer – het ideale educatieve cadeau voor de vierjarige

Het eerste speelgoed in deze lijst hebben we al benoemd. Dit is het “Ik leer Schrijven” speelgoed: een educatief niveau waar elke vierjarige blij van zal worden. Dit heeft Ik Leer te bieden:

 • Vierjarigen leren letters en simpele woordjes schrijven
 • De opdrachten zijn uitdagend, maar nooit te moeilijk voor een kind van vier
 • De kaarten zijn af te wissen en opnieuw te gebruiken
 • Liefst 20 verschillende kaarten met 94 opdrachten
 • Opdrachten op 5 niveaus
 • Een nadeel: je moet de 3 LR14 batterijen zelf aanschaffen.

4-jarigen speelgoed twee: Electro Basisschool Groep 1 & 2 is de beste budgetoptie vierjarigen speelgoed

De Electro Basisschool Groep 1 & 2 is ideaal voor kinderen uit groep 1 en 2. Een leuk begin voor een spannend basisschool avontuur. Dit speelgoed zit bomvol educatieve uitdagingen:

 • Beste budgetoptie
 • Liefst 350 verschillende opdrachten
 • Kies uit 3 moeilijkheidsgraden
 • Verbind zelf de vraag aan het juiste antwoord met behulp van kabeltjes en zie een lampje oplichten
 • De benodigde batterijen zijn meegeleverd.

4-jarigen speelgoed drie: de Clixo Itsy 18 stuks set (blauw/geel) is superhandig en flexibel magnetisch speelgoed

Ken jij het Clixo Itsy speelgoed al?

 • Dit speelgoed is volledig magnetisch
 • Deze set bevat 18 flexibele stukken in 6 verschillende vormpjes
 • Klikken, buigen en stapelen horen er allemaal bij
 • De stukken van Clixo zijn gemaakt van synthetisch, recyclebaar papier.

4-jarigen speelgoed vier: de Clics bouwblokken bouwset 8 in 1 is duurzaam en multi inzetbaar

Ook kinderen van 4 zullen nog graag met bouwblokken aan de slag gaan. Deze bouwblokken stellen je in staat een eigen wereld op te bouwen. Of kies voor één van de instructievormen.

 • De bouwemmer stelt je in staat tal van vormen te bouwen
 • Gebruik de instructies voor om standaardvormpjes te bouwen
 • Maar liefst 122 Clics en 38 accessoires in één bouwset
 • Daarnaast krijg je ook nog eens stickers meegeleverd
 • Het gebruikte plastic is gerecycled.

4-jarigen speelgoed vijf: de SMOBY FleXtreme Discovery set is een 184 track supersnelle racebaan

Of kies voor de Discovery set van FleXtreme. Hiermee bouw je eenvoudig een snelle racebaan.

 • De racebaan is maar liefst 4.4 meter lang
 • De rupsen kun je zelfs over een bed, stoel of dressoir heen ‘krullen’
 • Krijg een extra carrosserie en entry/exit track meegeleverd
 • Ook de batterijen zijn meegeleverd
 • Je kunt eindeloos variëren in het ontwerp van de baan.

4-jarigen speelgoed zes: kleine dino fan in huis? Dan is het Schleich Dinosaurus Brachiosaurus model ideaal voor jou!

Ken je een vierjarig die fan is van dino’s? Dan moet je zeker het dino model Brachiosaurus uitproberen.

 • Model op schaal
 • Gemaakt van hoogwaardig kunststof
 • Leuk collectors item
 • Ook niet te duur.

4-jarigen speelgoed zeven: het Hot Wheels Cadeau set van 5 Auto’s is een verrassingspakket

Voor kinderen die dol zijn op raceautootjes zijn er natuurlijk de Hot Wheels. Kies voor de cadeau set en…

 • Krijg liefst vijf verschillende autootjes
 • Welke autootjes je precies krijgt is de verrassing
 • Breid je verzameling gemakkelijk uit
 • De prijs-kwaliteit is prima
 • Mooie modellen op schaal.

4-jarigen speelgoed acht: LEGO Classic Creatieve Grote Opbergdoos – 10698 – biedt uren bouwplezier

Vierjarigen spelen waarschijnlijk al niet meer met Duplo. Toch kun je ook niet meteen van ze verwachten dat ze met Lego met piepkleine onderdelen overweg kunnen. De Classic Creatieve Grote Opbergdoos biedt uitkomst. Deze set zit namelijk vol stenen van groter formaat.

 • In deze set kom je stenen in 33 kleuren tegen
 • Vol deur- en raamelementen plus andere speciale stenen
 • Inclusief ideeënboekje voor het bouwen van verschillende gebouwtjes
 • Inclusief handige plastic opbergdoos
 • De fantasie van jonge kinderen wordt zeker aangesproken.

4-jarigen speelgoed negen: de LEGO Friends 4+ Kattenverzorgingswagen – 41439 – is ideaal voor meisjes

De meeste meisjes van vier zullen dol zijn op de Lego Friends Kattenverzorgingswagen, maar eigenlijk is deze set voor ideaal voor elke jonge kattenvriend. Ook jongens zullen er mee spelen.

 • Superleuk voor kattenvriendjes
 • Inclusief mini-personages Mia en Emma
 • Het plezier begint al met het opbouwen van de set
 • Supermakkelijk uit te breiden met andere Lego (Friends) sets
 • Vergroot de bouwvaardigheden van kinderen.

4-jarigen speelgoed tien: L.O.L. Surprise! Movie Magic Tots – Minipop – is een spannende surprise set

Weet jij al wat L.O.L Surprise is? De Movie Magic Tots is een spannende surprise set met minipopje

 • Dit speelgoed won in België de Speelgoed van het Jaar Verkiezing (2021)
 • Je pakt 10 verschillende verrassingen uit, onder andere filmscènes, filmrekwisieten, Movie Magic pop en een 3D-brilletje.
 • Dankzij de speciale lens kun je verborgen berichten op de poppen openen
 • Als je de pop onder de kraan houdt, zal deze van kleur veranderen
 • Voordeel of nadeel? Kinderen krijgen willekeurig één van de 12 verzamelbare Movie Magic poppen.

Kleine bouwblokken: het beste 4-jarigen speelgoed volgens Blabloom.com

Volgens Blabloom, “duurzame conceptstore voor het hele gezin”, zijn kleine bouwblokken het beste speelgoed voor kinderen van vier jaar. Dat is ook niet zo gek. Dit speelgoed traint de fijne motoriek en zit bovendien boordevol uitdagingen. Er zijn tal van bouwsets op het internet te vinden, dus er zit er altijd wel eentje tussen die je kind helemaal zal bevallen. Wat het ook altijd goed doet? Teken- en schrijfmateriaal, plus natuurlijk gezelschapsspelletjes.

Jouw 4-jarigen speelgoed vervolgstap

Zelf een vierjarig kind? Of op zoek naar een cadeau om het vierjarig kind van een ander cadeau te doen? In dit artikel hebben we onze top 10 vierjarigen speelgoed met je gedeeld. Ook hebben we je heel wat tips gegeven over hoe je zelf een geschikt cadeautje voor een vierjarige kunt kopen. Kortom: wat houdt je tegen? We wensen je heel veel succes in je zoektocht.