Beste speelgoed 10 jaar: het ideale speelgoed voor de beginnende tiener

De tijd is daar: je kind is een tiener… Om nu te denken dat de puberteit meteen al aanbreekt, is wat overdreven. Maar het is toch zeker een grote stap voor je kind. Tieners zullen zich meer volwassen willen opstellen. De kans dat ze speelgoed waar ze een paar jaar terug nog met plezier mee speelden nu “stom” zullen vinden, zit er dik in. Kinderachtig mogen ze niet meer zijn. Toch zijn en blijven het kinderen: met het juiste speelgoed maak je ze maar wat blij.

Ons uitgebreide zoektocht naar het beste 10-jarigen speelgoed

We hebben flink wat onderzoek gedaan naar het aanbod speelgoed voor 10-jarigen. Dat was wel nodig ook, want het aanbod is ontzettend groot. Als je echt iets leuks wil geven, is het soms zoeken naar een naald in een hooiberg. Vandaar dat we ons voor een groot gedeelte hebben laten inspireren door wat ouders zelf te vertellen hebben in de vorm van reviews.

Snel overzicht: Deze speelgoed voor 10-jarigen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor Star Wars fansLEGO BrickHeadz Star Wars De Mandalorian & Baby Yoda: Deze LEGO set combineert het beste van zowel LEGO, Star Wars als BrickHeadz. Met twee geliefde personages uit Star Wars waaronder een beweegbare Baby Yoda zijn ze niet alleen leuk om te bouwen, maar ook om naar te kijken. Voeg daar de ‘zwevende’ kinderwagen voor Baby Yoda aan toe, en het is duidelijk waarom wij dit de beste keuze vinden voor Star Wars fans. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor Formule 1 liefhebbersBburago Max Verstappen #33 Red Bull RB16 Formule 1: Een budgetvriendelijke en gedetailleerde miniatuur van Max Verstappen’s Red Bull RB16. Ideaal voor alle leeftijden en vooral voor fans van Formule 1.Wij vinden dit de ideale keuze voor Formule 1 liefhebbers vanwege de uitstekende details en de voordelige prijs. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor luxe en detailLEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37 – 42115: Deze indrukwekkende LEGO Technic sportwagen staat niet alleen voor uren bouwplezier, maar ook voor luxe en details. We waarderen vooral de unieke serienummer toegang voor online content. Hoewel het een grotere investering is, vinden wij dit de ultieme keuze voor wie op zoek is naar luxe en detail. >> Check laagste prijs

De nummer één keuze 10-jarigen speelgoed: het beste voor de kersverse tiener

Hoe maak je een tienjarige blij? Onder meer met Lego BrickHeadz: Baby Yoda en de Mandalorian. De Mandalorian is een populaire nieuwe Star Wars serie en iedereen is het erover eens dat Baby Yoda superschattig is. Deze miniatuur BrickHeadz hebben een goed herkenbaar ontwerp, plus herkenbare details als de geweren van de Mandalorian en de grote oren van Baby Yoda. Die oortjes zijn te verstellen en duiden meerdere emoties aan.

De beste budgetoptie 10-jarigen speelgoed

Een leuk budgetcadeautje voor een 10-jarige? Je kiest natuurlijk voor de Burago Red Bull RB16 – een miniatuur van de racewagen waarin Max Verstappen zijn races rijdt en waarin hij wereldkampioen geworden is. Dit miniatuurmodel is 12 centimeter groot (schaal 1:43). Niet alleen is het miniatuurtje leuk om naar te kijken, je kunt er ook zelfs verschillende stunts mee uitvoeren.

Wat maakt ons goede reviewers van 10-jarigen speelgoed?

Speelgoed reviewen doen wij voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo hebben we een goed beeld kunnen vormen waar het gemiddelde kind van een bepaalde leeftijd naar op zoek is. We kijken hierbij niet alleen naar de leeftijdsspecificatie op het speelgoed zelf, maar ook naar de uitdagingen die het speelgoed biedt. Het beste speelgoed is voor bijna alle leeftijden geschikt. Dit is het speelgoed dat we bij voorkeur in top 10 lijsten opnemen.

Waarom je kritisch blijven moet op elk assortiment 10-jarigen speelgoed

Zoals gezegd, is het blij maken van een tienjarige best een uitdaging. Dat vereist een goede voorbereiding.

Geef ze educatief speelgoed

Tienjarigen blijven ontdekken. Complexere puzzels, denkspellen, of speelgoed waarbij ze hun kennis moeten toepassen, leert ze zich beter te concentreren en verbetert daarnaast hun inzicht. Spellen met verschillende moeilijkheidsgraden doen het ook goed, net als spellen waarin kinderen het tegen elkaar op kunnen nemen en er maar één vijand kan zijn.

Constructiespeelgoed is een aanrader

Bestaat het gezin uit zowel meisjes en jongens? En zijn er meerdere kinderen die met het speelgoed samenspelen? Dan is het een aanrader te kiezen voor bouwsets van Playmobil of Lego. Deze worden meestal door zowel jongens als meisjes leuk gevonden en bieden heel wat plezier.

En op creatief vlak?

Meisjes zijn vaak net iets vaker creatief bezig dan jongens. Ze houden zich vooral bezig met het ontwerpen van kleding of kunstwerkjes maken. Knutselpakketjes (geen goedkope, maar kwalitatieve) kunnen voor de nodige uitdaging zorgen. Kinderen van tien zien ook graag resultaat van waar ze mee bezig zijn. Zorg ervoor dat ze iets kunnen maken waar ze echt wat aan hebben.

Gamen wordt steeds populairder

Bij tienjarigen wordt gamen meer en meer populair. Ook animatiefilms doen het goed. Het fijne van dit soort spelletje is bovendien dat ze weinig rommel achterlaten. Kinderen zijn al gauw een hele middag bezig. Je hoeft nauwelijks op ze te letten: ze vermaken zichzelf wel.

Competitief zijn ze allemaal

Kinderen van 10 willen graag winnen, dus geef ze eens een spelletje waarbij ze hun talenten kunnen laten zien en hun vaardigheden kunnen testen, bijvoorbeeld 30 Seconds of Escape Games.

Sceptische eerste houding: onderzoek naar 10-jarigen speelgoed

Er is tienjarigen speelgoed in overvloed. Vandaar dat een sceptische houding altijd een harde eis is. Alleen door goed onderzoek te doen naar het speelgoed, kun je speelgoed kopen dat er niet alleen heel mooi uitziet, maar ook heel goed is. De verpakking zegt lang niet alles.

Wat beloven 10-jarigen speelgoed makers meestal? Geeft dit een eerlijk beeld?

Je kent het wel: op een speelgoeddoos zijn van die overdreven blije kinderen met het speelgoed in hun handen afgebeeld. Leuk en aardig, maar dat is natuurlijk geen eerlijk beeld. Neem beloften van speelgoedmakers altijd met een korreltje na. Ga eens na in de reviews wat ouders te vertellen hebben. Hier lees je vaak of kinderen écht blij zijn met het artikel.

Aanschaf 10-jarigen speelgoed: hier let je op?

Bij de aanschaf van speelgoed, ook voor 10-jarigen, draait het altijd om het volgende:

Hoe uitdagend het speelgoed is

Hoe ouder ze worden, hoe meer ze kunnen en hoe minder snel het speelgoed uitdagend zal zijn. Voor tienjarigen geldt dat ze heel wat vaardigheden onder de knie hebben. Ze zullen zich niet snel meer laten verleiden door een lichtje dat gaat branden of een ander leuk effect. Kortom: je moet ze echt aan de bak zetten en het idee geven dat ze zichzelf moeten pushen.

 • Al het speelgoed dient geheel veilig te zijn, ook het speelgoed voor 10-jarigen
 • 10-jarigen speelgoed kopen dat toch duurzaam is?

Duurzaamheid zit hem vooral in het ontwerp. Het materiaal moet stevig zijn, maar veel belangrijk nog is dat het kind niet snel raakt uitgekeken op het ontwerp. Zo moet dit super uitdagend blijven. Met Lego kan een 10-jarige nog altijd alle kanten op: de constructie kan zo moeilijk en complex worden gemaakt als hij of zij zelf wil. Tactische bordspelletjes die met meerdere kinderen tegen elkaar worden gespeeld, blijven ook uitdagend. Kinderen leren van elkaar.

Onze onderzoeksdata: 10-jarigen speelgoed als volgt onderzocht

Als wij online onderzoek doen naar het aanbod speelgoed voor tienjarigen, beoordelen wij op basis hiervan:

 • Het speelgoed moet bij de leeftijdscategorie aansluiten
 • Het speelgoed moet blijven uitdagen, of juist een tijdloos ontwerp hebben
 • Al het speelgoed moet eerlijk geprijsd zijn
 • Een goede prijs-kwaliteitverhouding is een vereiste
 • Ook moeten de reviews over het speelgoed positief zijn.

Tienjarigenspeelgoed 1: de LEGO BrickHeadz Star Wars De Mandalorian & Baby Yoda is de beste algemene keuze

Onze topkeuze: Lego BrickHeadz van Star Wars. Dit is waarom:

 • Lego Star wars BrickHeadz combineert het beste van Lego, van Star Wars én van BrickHeadz
 • Schaf twee miniatuurmodellen van geliefde Star Wars personages aan
 • Met fraaie en authentieke details
 • De puntoortjes van Baby Yoda kunnen bewegen
 • Bouwen is leuk, ermee spelen ook; maar zelfs als je er niet mee speelt, zijn de BrickHeadz leuk om naar te kijken
 • Inclusief ‘zwevende’ kinderwagen voor Baby Yoda.

Tienjarigenspeelgoed 2: van de Burago Max Verstappen Red Bull RB16 Formule 1 12 cm wordt elke formule 1 fan blij

Een leuk budgetcadeautje is de Red Bull RB16 miniatuur van Max Verstappen.

 • Steun Max Verstappen tijdens al zijn races
 • Geheel op school (1:43)
 • Voor alle leeftijden, niet alleen voor 10-jarigen, ook voor als ze ouder worden
 • Inclusief vele details
 • Voordelige koop.

Tienjarigenspeelgoed 3: LEGO Technic Lamborghini Sián FKP 37 – 42115 is een absolute blikvanger

Over fraaie autootjes gekomen: de Lego Technic Lamborghini Sián FKP 37 mag er ook zijn. Deze miniatuurauto van Lego technic bestaat uit talloze onderdeeltjes en biedt veel bouwplezier

 • Hij is geheel op schaal (1-8) en voorzien van prachtige details
 • Ideaal voor op een bureau, op een dressoir of kast, of in een vitrine
 • Elke sportwagen fan zal er één willen hebben
 • Leuk voor kinderen en volwassen racefan
 • In de doos vind je een exclusief koffietafelboek met bijbehorende bouwinstructies, plus interviews achter de schermen en de fraaiste afbeeldingen
 • Er zit een uniek serienummer onder de motorkap die toegang geeft tot online content
 • Let wel: dit is een echte investering, dus best duur.

Tienjarigenspeelgoed 4: Robotime DIY modelbouw pakket Emily’s Bloemenwinkel is een fraai miniatuurhuis

Je maakt een tienjarige ook blij met een DIY Modelbouwpakket van Emily’s Bloemenwinkel.

 • Het poppenhuis is super modieus ingericht
 • Je mag de onderdelen zelf aan elkaar lijmen
 • Het poppenhuis uitdossen met een vers paar bloemen? Een fantastisch idee
 • Inclusief Led lichtje (met 3V batterijtjes)
 • Al het benodigde gereedschap is inbegrepen.

Tienjarigenspeelgoed 5: de grote modellen LEGO Harry Potter & Hermelien Griffel zijn volledig beweegbaar

Geef een tienjarige ook iets leuks van Harry Potter, zoals de grote Modellen Harry en Hermelien.

 • Zet je eigen grote modellen van deze geliefde personages in elkaar
 • De figuren zijn lekker groot (26 centimeter hoog) en komen met z’n tweetjes
 • De heupen, de benen en handen zijn te bewegen net als bij de miniatuurpoppetjes van Lego
 • Inclusief te assembleren toverstokken
 • De bouwconstructies zijn bijgeleverd
 • Het gewaad van stof van Harry is afneembaar.

Tienjarigenspeelgoed 6: ook fraai van Lego – de Lego Technic Terreinbuggy – 42124

Lego heeft nog veel meer leuks te bieden, zoals de op afstand bestuurbare Terreinbuggy.

 • Eerst in elkaar zetten en vervolgens… racen maar!
 • Ook geschikt voor niet verharde ondergronden
 • Besturen dankzij de CONTROL+ App
 • Een primeur in de Lego Technic reeks: de Terreinbuggy is voorzien van zowel voor- als achtervering
 • Volledig uitgerust met openbare motorkap, retrostickers en antenne
 • Inclusief geluidseffecten en verschillende uitdagingen.

Tienjarigenspeelgoed 7: de Smoke & Mirrors Mindf*ck Illusies en Experimenten is een ideale gift voor jonge illusionisten

Elkaar op spannende wijze voor de gek houden, doen kinderen met de Smoke & Mirrors Mindf*ck Illusies.

 • In deze set vind je maar liefst 25 verschillende illusies die je zelf thuis kunt uitvoeren
 • Leer alles over hoe je brein en je zintuigen samenwerken (en elkaar soms tegenwerken)
 • Inclusief speciale online aflevering van het bekende programma Mindf*ck
 • Leer onder andere hoe je pasjes kunt laten zweven, lepels kunt ombuigen en gedachten kunt lezen.

Tienjarigenspeelgoed 8: de Revell – RMS Titanic 1:600 + 3D Puzzle (Iceberg) easy-click-systeem is de miniatuur der miniaturen

Een ander geschikt cadeau is de Revell – RMS Titanic.

 • Deze legpuzzel is 3D en geheel op schaal (1:600)
 • Haal een levensecht model van de Titanic in huis
 • Boots de scène met de botsing met het ijsblok na
 • De 3D puzzelstukjes zijn gemakkelijk aan elkaar te bevestigen met het “easy-click” mechanisme
 • Je kunt het model eventueel ook schilderen, al is dat geen vereiste (verf in zes kleuren).

Tienjarigenspeelgoed 9: de Wereld Kraskaart van Cris.com houdt al je reisbestemming op de wereld voor je bij

Wat de meeste tienjarigen ook wel leuk zullen vinden is de Cris.com Wereld Kraskaart.

Op deze kraskaart kunnen (jonge) kinderen alle bestemmingen bijhouden waar ze zijn geweest

 • Kras alle landen op de wereld weg waar je geweest bent
 • De wereldkraskaart is iets waar je langere tijd van kunt genieten
 • Ook leuk om als wereldkaart aan de muur te hangen
 • Kras je landen weg? Dan komen er allerlei mooie kleurtjes tevoorschijn
 • Wel opletten met krassen: het karton kan beschadigd raken als je te wild bent.

Tienjarigenspeelgoed 10: de Silverlit MacroBot Robot voert opdrachten voor jou uit

Altijd al een robotje willen hebben dat opdrachten voor je uitvoert? Dan heb je zeker iets aan de Silverlit MarcroBot.

 • Deze robot balanceert op wieltjes en kan zich alle kanten op bewegen
 • Zijn oogjes lichten in drie kleuren
 • Laat de robot kleine voorwerpen verplaatsen op het bijgeleverde plateau
 • De robot heeft een geheugen en kan onder meer routes opslaan en deze opnieuw afleggen
 • Neem teksten op met de opname functie (deze worden in robotstem door de robot herhaald)
 • Met de “follow me” functie aan zal de robot je overal kunnen volgen
 • Nadeel: je moet de 2 benodigde AAA batterijen zelf aanschaffen.

Bordspellen: het beste speelgoed voor 10-jarigen volgens Speelgoedtop10.nl

Waar maak je 10-jarigen het meest blij mee? Volgens Speelgoedtop10.nl bordspellen. Het leuke van bordspellen is dat ze meestal geschikt zijn voor heel het gezin en dat iedereen ervan mee kan genieten. Kinderen kunnen de spelletjes ook met elkaar spelen. De meeste 10-jarigen zijn erg competitief en dat komt natuurlijk goed: bij bordspelletjes draait het om winnen.

Jouw 10-jarigen speelgoed vervolgstap

Op basis van de tips in dit artikel kun je voor jezelf bepalen welk speelgoed het beste bij de wensen van een 10-jarige aansluit. Kies voor één van de speelgoedopties uit onze top 10, of zoek zelf wat uit. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Er is altijd wel wat leuks online te v inden. Onze belangrijkste tip: vraag aan het kind zelf (of diens ouders) wat hij of zij graag hebben wil.