Beste speelgoed 1 jaar: het beste voor een éénjarige

Wat koop je nu precies voor een éénjarige? Veel mensen zullen zich dat hebben afgevraagd. Voor een baby koopt men meestal kleertjes, maar hoe zit het dan met speelgoed? Wat voor speelgoed schaf je aan voor de allerkleinste? Dat is precies de vraag die we onszelf gesteld hebben. In dit artikel geven we je het antwoord. We hebben het beste eenjarige speelgoed voor je verzameld. Ook delen we tips voor het zelf aanschaffen van speelgoed voor één jarigen.

Onze zoektocht naar het beste speelgoed voor een 1-jarige: een lange zoektocht

De zoektocht naar puik één jarigen speelgoed nam best een poosje in beslag. Het aanbod is best groot en op het eerste gezicht lijkt al het speelgoed voor baby’s sterk op elkaar. Grondig onderzoek was dus een vereiste. Online hebben we gekeken naar de omschrijvingen en de prijzen van producten, maar vooral naar de productreviews. We hebben de klantreviews van ouders en peetouders bekeken en ook verschillende stuks speelgoed zelf in onze handen gehad.

Snel overzicht: Deze 1-jarigen speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeSmartMax My First – Safari Animals: Dit speelgoed bevat 6 safaridieren en fantasiedieren die je kunt maken. Met heerlijk zachte en grote onderdelen, is dit een geweldige aanvulling voor de kleintjes. Het magnetisch speelgoed is leuk vormgegeven en kan ook gecombineerd worden met ander speelgoed van SmartMax. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieSmartMax My First – Totem: Deze set, die de Speelgoed van het Jaar 2021 verkiezing in België won, bevat acht blokken met verschillende vormen en structuren. De blokken maken ook geluid, en er zijn 24 bouwopdrachten inbegrepen. We vinden dat de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is. >> Check laagste prijs
Meest veelzijdige setStick-O Bumba set: Dit magnetisch speelgoed bevat 14 verschillende stukken in 14 verschillende vormen. Ze kunnen gecombineerd worden om verschillende vormpjes te bouwen. We waarderen de combinatiemogelijkheid met ander magneetspeelgoed en het feit dat het volledig veilig is voor kleintjes. >> Check laagste prijs

Dit is ons nummer één 1-jarige speelgoed: probeer dit speelgoed zeker uit

Speciaal voor jou vallen we alvast met het babyspeelgoed in huis: volgens ons is het SmartMax “My First Safari Animals” magnetisch speelgoed de beste keuze voor de kleintjes. Waarom? Met deze speelset kan een baby zes verschillende safaridiertjes maken, of zelf een fantasiedier vormen. De magnetische speeltjes zijn geheel veilig voor jonge kinderen vanaf 12 maanden. De onderdelen zijn zacht en extra groot. Ze klikken heel eenvoudig in elkaar.

De beste budgetoptie speelgoed voor 1-jarige

Op zoek naar de beste budgetoptie voor een kleintje? Ook dan raden we speelgoed van SmartMax aan. De “My First Totem” is uitstekend budgetspeelgoed voor kleintjes. Met deze set kunnen kleintjes zelf hun eigen totem bouwen. Het magnetische speelgoed bestaat uit acht blokken, elk met een afzonderlijke vorm. De structuren van de blokken verschillen ook. Bij de set horen 24 opdrachten voor het vormen van totems. Ook leuk: er zitten geluidjes bij.

Wat maakt ons geschikte speelgoed voor 1-jarigen reviewers?

Ach ja, baby’tjes zijn we allemaal geweest. Nu zul je ons niet horen beweren dat we nog precies weten hoe het is om een baby te zijn en waar we als baby behoefte aan hebben. Wel zijn we ervaren speelgoed reviewers en dat houdt in dat we naar speelgoed voor alle leeftijden kijken, dus ook voor baby’s. We hebben een goed beeld gekregen van waar speelgoed voor één jarigen aan moet voldoen en wat de allerkleinsten leuk vinden om mee te spelen.

Hierom blijf je kritisch op het speelgoedaanbod voor een 1-jarige

De motoriek van kleine kinderen is, op zijn zachtst gezegd, nog niet zo geweldig. Dat houdt in dat baby’s nog weleens per ongeluk met speelgoed gooien, zichzelf stoten aan speelgoed of op dingen bijten waarop ze eigenlijk niet zouden moeten bijten. Met andere woorden: al het speelgoed voor één-jarigen dient “baby proof” te zijn en de motorische ontwikkeling te stimuleren.

 • Goed baby speelgoed stelt de jongste kinderen in staat spelenderwijs te ontdekken en te leren. Maar als het speelgoed te moeilijk is, dan leidt dat juist tot frustratie.
 • Goed baby speelgoed moet natuurlijk ook veilig zijn, dat betekent: geen losse onderdeeltjes, geen scherpe randjes, geen vreemde of nare luchtjes. Kijk altijd naar keurmerken. Het Europese CE-label is een goed begin, aanvullende labels zijn mooi meegenomen
 • Als speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie, zul je er een speciale waarschuwing op vinden. Let op het symbooltje van de baby, met de tekst “0-3” in een doorgestreepte rode cirkel, als een verkeersbord. Dit speelgoed bevat kleine onderdelen.

Wat kan een kind van één jaar precies?

Over het algemeen geldt voor kinderen van één dat ze…

 • Zelfstandig kunnen zitten
 • Vrij rondkruipen (ook op en over banken en stoelen)
 • Kleine dingetjes in tussen duim- en wijsvinger oppakken
 • Met gebaartjes kunnen communiceren
 • Al enkele woordjes spreken
 • Papa en mama het liefst zoveel mogelijk nadoen
 • Een eenjarige zal op onderzoek uit willen gaan
 • Een eenjarige is meestal ook bezig met leren lopen en imiteren van anderen
 • Een eenjarige kan meestal ook korte opdrachten begrijpen en uitvoeren.

Dit doet een éénjarige graag

De gemiddelde éénjarige is graag bezig met…

 • Torens bouwen en puzzelen
 • Met papa of mama boekjes lezen of liedjes zingen
 • Nieuwe bewegingen uitproberen
 • Kleuren
 • Bellenblazen of zandbak spelen.

Aanvankelijke scepsis: stroeve vorderingen

Het vinden van het juiste speelgoed voor één jarigen was soms wat lastig. Nu is dat gelukkig niet zo erg, want geduld hebben we wel. Het aanbod online is groot, maar je moet maar net weten waar je zoeken moet en waar je het voor een voordelig prijsje kunt vinden. Gelukkig hebben we op basis van ons uitgebreide onderzoek toch een superleuke top 10 kunnen samenstellen.

Wat beloven kinderspeelgoedmakers meestal? Is dit lariekoek of niet?

Je zult vaak tegenkomen dat producenten van kinderspeelgoed beweren dat hun speelgoed de motorische vaardigheden van kinderen verbetert. Vaak is dit ook wel zo, maar je moet het ook niet overdrijven. “Uren speelplezier” is vaak ook wat overdreven. Soms heeft een kleintje geen zin om te spelen en kijkt hij of zij veel liever om zich heen en speelt met mama en papa.

Waar let je op bij aanschaf van 1-jarigen speelgoed?

Hoe kleiner ze zijn, hoe belangrijker het is op de veiligheid van het speelgoed te letten. Voor alle kinderen onder de drie jaar geldt dat je ze nóóit speelgoed met kleine onderdelen moet geven. Deze onderdelen kunnen ze los peuteren en in neus of mond steken. In het ergste geval stikken ze hierin. Koop ook geen speelgoed met scherpe puntjes, randjes of andere uitstekende onderdelen. Hieraan kunnen kleintjes zich akelig bezeren. Geen goedkoop plastic dus!

Kwaliteit over kwantiteit

Zoals met veel dingen geldt dat je nooit teveel speelgoed aan je kleine moet aanbieden. Dat geeft namelijk teveel prikkels. Het is beter voor een kleintje om zich met één stuk speelgoed bezig te houden en dit van boven tot onder te ontdekken, dan alles maar voor de helft te zien. Wat ook scheelt: papa en mama zullen een opgeruimd(e) wiegje en kinderkamer zeker waarderen.

Spelen is een leerproces

Zeker bij baby’s geldt dat leren onderdeel uitmaakt van het leerproces. Spelen moet ook leuk zijn. Bij spelen geldt ook dat ze fouten mogen maken. Het hoeft niet altijd meteen goed te gaan bij het stapelen van blokken en bouwen van torens. Mama en papa kunnen zo nodig samenspelen, zodat het kind van de ouders kan leren. Vier handen kunnen meer dan twee!

Spelen is samenspelen

Zeker voor kleintjes geldt dat het allemaal draait om samenspelen. De meeste spelletjes worden samen met mama, papa of verzorger gedaan. Spelen is pas echt leuk als er iemand toekijkt.

Onze onderzoeksdata: 1-jarigen speelgoed in de praktijk getest

Wij raden niet zomaar speelgoed voor kleintjes aan, maar alleen speelgoed dat in de praktijk is getest en bewezen supergoed is. Zo hanteren wij in ons één jarigen speelgoed onderzoek deze criteria:

 • Het materiaal moet duurzaam zijn en tegen een stootje kunnen
 • Het materiaal moet helemaal veilig zijn
 • Het ontwerp moet uitdagend zijn voor een baby, maar ook niet té uitdagend
 • De prijs-kwaliteit moet goed zijn
 • Natuurlijk is het ook belangrijk dat een product goede reviews heeft
 • Heeft speelgoed een prijs gewonnen? Dan is dat mooi meegenomen.

1-jarigen speelgoed één: SmartMax My First Safari Animals magnetisch speelgoed is de beste algemene keuze

Het eerste stuk één jarigen speelgoed in deze lijst hebben we al benoemd, dit is de My First Safari Animals van SmartMax. SmartMax is sowieso wel een merk dat goed babyspeelgoed maakt.

 • De set werkt met leuke en handige magneetjes
 • Je kunt 6 safaridieren en verschillende fantasiedieren maken
 • De onderdelen zijn heerlijk zacht en lekker groot
 • Makkelijk combineren met ander speelgoed van SmartMax
 • Leuk vormgegeven diertjes.

1-jarigen speelgoed twee: SmartMax – My First Totem is de beste budgetoptie 1-jarigen speelgoed

Ook de nummer twee in deze lijst is van SmartMax. Op de tweede plek hebben wij de My First Totem staan.

 • Deze totem heeft de Speelgoed van het Jaar 2021 verkiezing in België gewonnen
 • Alle acht blokken hebben verschillende vormpjes en structuren
 • De blokken maken ook geluid
 • Bij de set horen maar liefst 24 verschillende bouwopdrachten
 • De prijs-kwaliteit is uitstekend.

1-jarigen speelgoed drie: de Stick-O Bumbo set bestaat uit 14 stuks leuke magnetische stukjes en figuurtjes

Of geef je je kind de Stick-O Bumbo set? Ook dit is superleuk speelgoed voor één jarigen.

 • Ook de Stick-O Bumbo set is magnetisch
 • Bouw verschillende vormpjes
 • 14 verschillende stukjes in 14 verschillende vormen
 • Handig combineren met ander magneetspeelgoed
 • Helemaal veilig.

1-jarigen speelgoed vier: deze 10 stuks speelset Blockaroo boot is ook ideaal te gebruiken als badspeelgoed

Ook Blockaroo doet een duit in het zakje. De Boot van Blockaroo is prima voor bij het in bad gaan.

 • Ook de Blockaroo Boot bestaat uit magnetische onderdelen
 • mee in bad worden genomen
 • De bouwstenen zijn van zacht schuimrubber en groot genoeg voor kleine handen
 • De bouwstenen blijven druiven – aan metalen badkuipen blijven ze zelfs kleven!
 • Als de onderdelen vies zijn, kun je ze uitwassen in de vaatwasser
 • Voldoen aan alle strengste internationale speelgoednormen
 • Je kunt de magnetische blokken 360 graden laten draaien as ze op elkaar zitten
 • Leuke klikgeluiden voor extra speelplezier.

1-jarigen speelgoed vijf: de Dede Vormenstoof is rechttoe rechtaan voor jongens en voor meisjes

Ook leuk voor de allerkleinsten: de Vormenstoof van Dede. Dit is een vrolijk en educatief huisje.

 • Een eenvoudige legpuzzel
 • Helpt kinderen kleuren en vormpjes te herkennen
 • Het huisje is ook gelijk een opbergkrat voor de verschillende vormpjes
 • Helpt bij de hand-oog coördinatie.

1-jarigen speelgoed zes: het Mamabrum Houten Hobbelpaard wit is leuk voor zowel kind als ouders

Als kleintjes ergens van houden dan is het wel een hobbelpaard, zoals dit modelletje van Mamabrum.

 • Het hobbelpaardje is van duurzaam hout gemaakt en er is ecologisch verantwoorde verf gebruikt
 • De stijl is modern
 • De beugel kan verwijderd worden (groeit met de kinderen mee)
 • Inclusief voetsteuntje
 • Dankzij de beschermende leuning kunnen ouders ook van een afstandje toekijken
 • Let op: enige begeleiding van je kleintje is wel nodig! Blijf erbij tijdens het hobbelen.

1-jarigen speelgoed zeven: de Loopauto tractor groen van Active Time helpt je kleintje het lopen oefenen

Wat kleintjes ook leuk vinden: de Loopauto tractor.

 • Wist je dat deze loopauto van Active Time kleine kinderen helpt bij het leren lopen?
 • Gemaakt van duurzaam materiaal
 • Omvallen? Daar hoef je dankzij de extra beveiliging veel minder bang voor te zijn
 • De rugleuning is superstabiel
 • Het zitje kan omhoog worden gedaan om in het vakje spulletjes op te bergen.

1-jarigen speelgoed acht: Mega Bloks First Builders 60 Maxi Blokken set komt inclusief blauwe opbergtas

Kleintjes zullen ook dol zijn op de Mega Bloks First Builders set.

 • Deze blokkenset komt inclusief 60 blokken van groot formaat
 • Je kunt de blokken makkelijk opbergen in de bijgeleverde opbergtas (deze is milieuvriendelijk)
 • De bouwblokken hebben speciale vormen en zijn gemaakt voor kleine handen
 • Bouwblokken in vrolijke kleuren
 • Combineren met andere Mega Bloks sets kan eindeloos.

1-jarigen speelgoed negen: de Small Foot Company 100 blokken set is ideaal voor de kleine ingenieur

Dan is er nog de 100 blokken set van Small Foot Company. Dit is bouwspeelgoed gemaakt van hout.

 • Deze set bestaat uit maar liefst 100 bouwstenen van groot formaat
 • Met handige opbergzak voor de blokken
 • Gemaakt van duurzaam hout
 • Kleintjes kunnen eindeloos bouwwerken combineren
 • Wel oppassen met gooien en omvallende torens.

1-jarigen speelgoed tien: de Huanger Ballenbaan biedt urenlang uitdagend ballenplezier

Eén ding is zeker: kleintjes zijn dol op ballen. Zeker als die ballen rollen, stuiteren en in beweging zijn

 • Het ontwerp is dat van een spiraaltoren waarover de ballen glijden
 • De pret begint bij het steken van de rollende bal in de grote mond van de aap
 • Veel beweging: kleine oogjes zullen zich blijven verwonderen
 • Ook geschikt voor wat oudere kinderen
 • Gemaakt van stevige onderdelen
 • Makkelijk afbreken en opnieuw opbouwen van de ballenbaan.

Pop of Knuffelbeer: volgens BlaBloom het beste 1-jarigen speelgoed dat je maar kunt bedenken

Alle kleintjes hebben behoefte aan het gezelschap van een vriendje. Dat erkent BlaBloom. Voor kinderen vanaf één jaar wordt de mini pop Bonikka aangeraden. Dit is een popje met stoffen lichaampje, dat veilig te gebruiken is voor kinderen. Erop sabbelen kan gewoon. Kiezen voor een schattig beertje kan natuurlijk ook – let wel op veiligheid labels. De stoffen moet veilig zijn voor kinderen. Knuffels en poppen stimuleren kinderen om aan rollenspel te doen.

Jouw 1-jarigen speelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we het beste speelgoed voor kleintjes besproken. Zoek je een cadeau voor een kleintje (je eigen kleintje of dat van een kennis of familielid) dan kun je elk van de artikelen uit onze top 10 geven. Zit er iets leuks voor je bij? Misschien wil je zelf iets kiezen. Ook dat kan. Aan de hand van de tips die we gegeven, moet het mogelijk zijn zelf iets uit te zoeken.