De beste puzzelmat: voor puzzelaars die het groot willen aanpakken

Weet jij al wat een puzzelmat is? Een puzzelmat is een relatief nieuw fenomeen. Bij dit soort matten draait het allemaal om het bieden van een stevige ondergrond voor een puzzel. Je kunt deze matten goed gebruiken als je met een grote puzzel bezig bent en hier meerdere dagen over doet. Je hoeft de stukjes niet opnieuw uit te leggen, maar je kunt de hele puzzel in de mat oprollen. Rol je de mat weer uit? Dan ga je gewoon verder waar je was gebleven.

Onze zoektocht naar de puzzelmat: mat van formaat of veeg je je voeten eraan af?

In relatief korte tijd zijn er heel wat puzzelmatten op de markt verschenen. Sommige van die matten zijn van hoge kwaliteit, terwijl er ook matjes tussen zitten die we je niet durven aan te bevelen. Vandaar dat we de verschillende matten zelf hebben uitgeprobeerd. Het was best wel lastig genoeg producten van hoge kwaliteit te vinden, maar het is ons uiteindelijk gelukt.

Snel overzicht: Deze puzzelmatten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeOKELO Puzzelmap: Deze mat biedt ruimte voor wel 1000 stukjes. Door de donkere ondergrond wordt puzzelen overzichtelijker en de stukjes blijven goed op hun plek. Wat ons ook bevalt, is het vouwsysteem in plaats van een rolsysteem. Het doet precies wat het moet doen. Bovendien hoef je niet voorover te buigen, wat het comfort verhoogt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor grote puzzelsJumbo Puzzle & Roll Puzzelrol 1000 tot 3000 Stukjes: Deze puzzelmat is ideaal voor grotere puzzels en biedt ruimte voor maar liefst 1000 tot 3000 stukjes. Het vervoeren van puzzels wordt gemakkelijk gemaakt en het formaat van 122 bij 85 centimeter is indrukwekkend. De mat is eenvoudig op te rollen, maar een klein nadeel kan zijn dat het doek eerst gladgestreken moet worden. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieJumbo Puzzle & Roll Puzzelrol 500 tot 1500 Stukjes: Deze puzzelmat is volgens ons de beste budgetoptie van hoge kwaliteit. Er is genoeg ruimte voor puzzels variërend van 500 tot 1500 stukjes. De mat heeft een ruim formaat van 116 bij 66 centimeter en is gemaakt van vilt/karton. Ook na langer gebruik blijft deze puzzelmat in goede staat. Een klein nadeel kan zijn dat er initieel vouwen in het materiaal kunnen zitten, maar deze trekken na verloop van tijd weg. >> Check laagste prijs

Onze nummer één puzzelmat: op deze puzzelmat vallen alle puzzelstukjes samen

Wat ons betreft is de Okelo Legpuzzel Puzzelmat de beste optie puzzelmat. Deze is geheel oprolbaar en biedt ruimte voor liefst 1000 stukjes. De puzzel wordt exact op zijn plek gehouden. Dankzij de fraaie donkere achtergrond heb je ook meer contrast tijdens het puzzelen, wat het puzzelen makkelijker zou moeten maken. De mat vouwt ook nog eens heel makkelijk op!

De beste budgetoptie puzzelmat

Ben je eerder op zoek naar een beste budgetoptie puzzelmatje? Dan kunnen we je de Jumbo Puzzle & Roll Puzzelrol aanbevelen. Ook deze puzzelmat biedt ruimte aan 500-1500 stukjes. Een puzzel is uiteraard niet inbegrepen. Het vervoeren van de puzzel wordt makkelijker dankzij de volledig oprolbare vilten ondergrond. De koker kan aan beide kanten worden geopend. Het opgerolde vilt hou je met twee elastieken op zijn plek en schuif je vervolgens in de koker.

Geschikte puzzelmat reviewers: wij zijn het

Je kunt pas een puzzelmat reviewen als je een puzzelmat hebt uitgeprobeerd. Dat is dan ook precies wat we gedaan hebben. Een puzzelmat uitproberen betekent: puzzelen en kijken wat er vervolgens gebeurt als we een half afgemaakte puzzel in de mat oprollen en in de kast leggen. Soms viel het resultaat mee, soms viel het tegen – maar resultaat boekten we hoe dan ook.

Waarom je kritisch moet blijven op het grote assortiment puzzelmatten

Het hoe en wat van de puzzelmat is zeker geen raketwetenschap. Deze mat zit vrij simpel in elkaar. In de regel heb je alleen een mat nodig bij het puzzelen als je meerdere dagen over een puzzel doet of wil doen. Of als je een puzzel op een locatie begint en vervolgens ergens anders mee naartoe wil nemen om hem daar af te maken. De puzzelmat is als het ware de back-up van je vorderingen, net zoals je een computerspel tussentijds op kunt slaan. Handig toch?

Voordelen van de mat

Een goed werkende puzzelmat heeft verschillende voordelen. Allereerst is het eenvoudig om een puzzel naar wens van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Als alle stukjes op één plek liggen, is dat natuurlijk super overzichtelijk. Het fijne van de mat is dat je ook voor kortere tijd kunt puzzelen, bijvoorbeeld telkens een kwartiertje. De puzzelmat zelf neemt weinig ruimte in: je kunt deze goed kwijt in of op een kast, in een lade of in de hoek van de kamer.

De ondergrond

Veel mensen vinden puzzelen op een ondergrond van vilt fijn. Over het algemeen kun je de stukjes op een puzzelmat relatief makkelijk verschuiven. Als er onhandige hobbels in de mat zitten, krijg je deze met strijken er meestal relatief snel weer uit. De ondergrond is meestal dus prima.

Mogelijke nadelen van de mat

Bij sommige puzzelmatten kan het zo zijn dat er per ongeluk toch een stukje uitvalt – niet handig als je onderweg bent, je één of meerdere stukjes kwijtraakt en de puzzel niet meer compleet is. Soms komt het ook nog weleens voor dat stukjes vallen als je de mat op- of afrolt. Sommige matten hebben losse draadjes, waar puzzelstukjes nog weleens achter blijven haken. Er komt relatief makkelijk vuil op de mat en deze komt soms hobbelig uit de doos.

Zijn er ook alternatieven?

Voor puzzelmatten zijn een aantal alternatieven te bedenken. Sommige mensen nemen genoegen met een ‘gewone’ woonkamer tafel. Zeker als deze van massief hout is, voldoet hij prima. De puzzelmap is een puzzelkoffer met dezelfde functie als de puzzelmat maar wel een ander ontwerp. Puzzelen met puzzelborden, op dienbladen en met sorteerbakjes komt ook veel voor.

Aanvankelijke scepsis: puzzelmatten onderzocht

Op basis van het bovenstaande waren we aanvankelijk wat sceptisch als het op de puzzelmat aankwam. Was dit wel echt zo’n fantastische oplossing? Of toch meer gebakken lucht? Toch is het ons gebleken dat puzzelmatten van hoge kwaliteit echt uitkomst kunnen bieden. Let op: kies dan wel voor échte kwaliteit. In dit artikel prijzen we alleen de allerbeste matten aan.

Wat beloven puzzelmat makers zoal? Is dit betrouwbare info?

De beloften van puzzelmat makers spreken redelijk voor zich: optimaal opberggemak bij het puzzelen. Als de puzzelmat van hoge kwaliteit is, is dit inderdaad het geval. Is de mat van lage kwaliteit, dan kunnen er nog weleens stukjes losraken of uitvallen. Die matten kun je beter laten liggen. Zoals met alle aankopen geldt: je geniet alleen van de voordelen bij échte kwaliteit.

Waar let je op? Aanschaf puzzelmat

Wie een puzzelmat aanschaft of cadeau doet, moet in ieder geval op het volgende letten:

Afmeting van de mat

Let er op dat de maat van de puzzel groot genoeg is om alle stukjes van de puzzel op kwijt te kunnen. Hierbij let je niet alleen op het formaat van de puzzel (in opgebouwde vorm), maar ook op het aantal stukjes waarmee je puzzelt – hoe meer stukjes je hebt, hoe meer ruimte je nodig zult hebben. Puzzel je al gauw met duizenden stukjes, dan heb je een erg grote mat nodig.

Materiaal ondergrond

Meestal betekent puzzelen op een mat puzzelen op vilt. Let er wel op dat het vilt van hoge kwaliteit is en dat er geen losse draadjes zijn waarachter puzzelstukjes kunnen blijven hangen. Daarnaast wil je hobbels voorkomen – lees eens in de reviews of mensen hobbels tegenkomen.

Een opblaasbare oprolbuis?

Tegenwoordig kun je ook vaak kiezen voor de puzzelmat die een opblaasbare oprolbuis heeft. Als je de mat niet in gebruik hebt, neemt een goed werkenden opblaasbare oprolbuis minder ruimte in beslag dan een koker. De rol meenemen wordt zo een stukje eenvoudiger.

Puzzelmatten onderzocht: dit zijn onze onderzoeksdata

Als we puzzelmatten gaan beoordelen, letten we hierop:

 • Kwaliteit van de ondergrond
 • De oppervlakte van de mat
 • Hoe fraai is het ontwerp?
 • Blijven de stukjes in opgerolde vorm op hun plek?
 • Wat betaal je voor een puzzelmat?
 • Wat is de prijs-kwaliteitverhouding van een mat?
 • Hoe wordt de mat in reviews beoordeeld?

Puzzelmat 1: De OKELO Puzzelmap/ Puzzel opbergsysteem/ Puzzelkoffer is de beste algemene keuze

Waarom kiezen voor de Legpuzzel puzzelmat van Okelo?

 • Deze puzzelmat biedt ruimte voor liefst 1000 stukjes
 • Dankzij de donkere ondergrond wordt puzzelen heel wat overzichtelijker
 • Je hoeft niet voorover te buigen met deze mat
 • De stukjes blijven goed op hun plek zitten
 • De mat is lekker groot
 • Vouwsysteem in plaats van rolsysteem
 • Doet exact wat het moet doen

Puzzelmat 2: de Jumbo Puzzle & Roll Puzzelrol 500 tot 1500 Stukjes Puzzelmat is de beste budgetoptie puzzelmat

Ook de Jumbo Puzzle & Roll is een ideale rol voor tijdens het puzzelen.

 • Wat ons betreft de beste budgetoptie hoge kwaliteit puzzelmat
 • Genoeg ruimte voor puzzels van 500, 1000 of zelfs 1500 stukjes
 • Vervoeren van puzzels wordt een makkie
 • Ruim formaat puzzelmat: 116 bij 66 centimeter
 • De ondergrond is van vilt/karton
 • Inclusief twee elastieken en twee plastic kappen voor de kokerOok na een meer dan een maand is de puzzelmat nog prima te gebruiken
 • Nadeel: de mat kan opgevouwen geleverd worden, waardoor er in eerste instantie vouwen in het materiaal kunnen zitten. Na verloop van tijd trekken deze wel weg.

Puzzelmat 3: de Jumbo Puzzle & Roll Puzzelrol 1000 tot 3000 Stukjes Puzzelmat is ideaal voor grotere puzzels

Je kunt ook kiezen voor de Jumbo Puzzle & Roll groot formaat.

 • Deze puzzelmat biedt ruimte liefst 100-3000 stukjes
 • Ook met deze puzzelmat wordt het vervoeren van puzzels een eitje
 • Inclusief handige elastieken
 • Formaat: liefst 122 bij 85 centimeter
 • Het oprollen van de mat gaat zeer eenvoudig
 • Een nadeel kan zijn dat het doek eerst gladgestreken moet worden voor de stukjes goed blijven liggen.

Puzzelmat 4: Homezie Puzzelmat Oprolbaar komt met 4 sorteerbakjes en handige opbergtas

Ook Homezie heeft een oprolbare puzzelmat van hoge kwaliteit voor je.

 • De puzzelmat is geschikt voor puzzels tot wel 1500 stukjes
 • De afmetingen: 116 bij 66 centimeter
 • Je krijgt er ook een opbergtas en vier sorteerbakjes bij
 • De puzzelstukjes blijven uitstekend op hun plek liggen
 • Dankzij de indicatielijnen heb je een goed beeld van waar je het beste kunt beginnen met stukjes leggen
 • De mat is antislip: puzzelstukjes zullen niet zomaar verschuiven
 • Er zitten geen bobbels in het vilt.

Puzzelmat 5: Ravensburger Roll Your Puzzel XXL is een Puzzelmat voor 1000 t/m 3000 stukjes

Waarom kiezen voor de Roll Your Puzzel XXL van Ravensburger?

 • Ook deze puzzelmat biedt ruimte voor liefst 1000-3000 puzzelstukjes
 • Het formaat is liefst 150 bij 100 centimeter
 • Eenvoudig ruimtebesparend opbergen
 • Je krijgt er drie elastiekjes bij om de rol vast te maken
 • De ondergrond is van vilt en de oprolbuis van kunststof
 • Fraaie zwarte kleur
 • Het is een opblaasmodel dat je goed met lucht moet vullen (inclusief ventiel)
 • Nadeel: stukjes kunnen soms wat sterk aan het vilt blijven kleven.

Puzzelmat 6: Qualico 1500 – Puzzelmat Neopreen heeft een handige Antislip laag

Een andere geschikte puzzelmat is de Qualico 1500 Neopreen.

Deze puzzelmat van Qualico biedt ruimte voor 1500 stukjes

 • Hij is 66 bij 120 centimeter groot
 • Opruimen van de puzzel wordt een makkie
 • Je kunt de mat in één vloeiende beweging opbergen
 • Stukjes verliezen zit er niet bij
 • De bovenzijde is van heerlijk zacht polyester en rafelt niet
 • Wordt ook opgerold geleverd
 • Inclusief drie straps voor sluiting en een infokaart voor de klantendienst.

Puzzelmat 7: de AWEMOZ Puzzelmat – Puzzelbord voor 500, 1000 & 1500 stukjes heeft een opblaasbare buis

AWEMOZ heeft verschillende puzzels gemaakt, maar draagt ook zijn steentje bij met mooie puzzelmatten.

 • Deze draagbare puzzelmat komt in het stijlvol zwart
 • De buis is opblaasbaar en bespaart ruimte als deze niet opgeblazen is
 • De puzzelmat is stevig genoeg
 • Je krijgt er een handpompje bij voor het opblazen van de buis
 • Bevestigen gaat aan de hand van twee riempjes
 • Voor maximaal 1500 stukjes geschikt
 • Nadeel: soms enkele plooien in de mat.

Puzzelmat 8: de Puzzlup 1500 – Puzzelmat Neopreen is geheel zelfsluitend (plus antislip)

Waarom kiezen voor de puzzelmat Neopreen van Puzzlup?

 • Deze puzzelmat is voor gemiddeld grote puzzels tot aan 1500 stukjes
 • Hij is 66×120 centimeter in afmeting
 • De mat is antislip en zelfsluitend (het sluitingssysteem is zelfs gepatenteerd)
 • Stevig materiaal van voldoende hoge kwaliteit
 • Met een stevige onderzijde van natuurrubber
 • De mat voelt ook prettig aan op de huid
 • Geniet twee jaar lang van een volledige alles-in-één garantie
 • Je kunt de mat ook aanschaffen in uitvoering voor 3000 stukjes.

Puzzelmat 9: de Schmidt Puzzlepad – Puzzelmat biedt ruimte voor 500 tot 3000 stukjes

Of kies je toch voor der Puzzelmat van Schmidt Puzzlepad?

 • Deze mat biedt ruimte voor een gevarieerd aantal puzzelstukjes – van 500 tot maar liefst 3000
 • Als de puzzelstukjes eenmaal liggen, blijven ze goed op hun plek
 • Opbergen en tevoorschijn halen is een peulenschil
 • Goed geprijsd
 • Dat de stukjes lastig te verschuiven zijn, kun je ook als een nadeel opvatten.

Puzzelmat 10: de Innovaland Puzzelmat Premium is een mat voor 500, 1000 of 1500 Stukjes in stijlvol zwart

De laatste puzzelmat in deze lijst is de Puzzelmat Premium van Innovaland.

 • Deze mat biedt ruimte voor 500, voor 1000, zelfs voor 1500 stukjes
 • Opbergen, op- en afrollen, wordt een makkie
 • Groot formaat mat: 117 bij 66 centimeter
 • Inclusief handige elastische opbergbandjes
 • De mat biedt een uitstekende puzzelondergrond
 • Nadeel: in het begin kunnen er een paar vouwen inzitten, maar die krijg je er wel weer uit.

De Jumbo Puzzle & Roll Puzzelmat Puzzelrol is de ideale puzzelmat voor 500 tot 1500 stukjes volgens Zalig.nl

We hebben hem hierboven aangeprezen als beste budgetoptie: de Jumbo Puzzle & Roll Puzzelmat voor 500-1500 stukjes. Door Zalig.nl is deze uitgeroepen als beste puzzelmat. Onder meer omdat hij zo scherp geprijsd is en natuurlijk precies doet wat hij belooft.

Jouw puzzelmat vervolgstap

We hebben onze top 10 beste puzzelmatten met je gedeeld. Ook hebben we je meerdere tips gegeven over je het beste de kwaliteit van een puzzelmat kunt achterhalen. We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben. Zelf een handige puzzelmat kopen? Veel succes met puzzelen!