De top 10 met de beste poppen en knuffels

Heb jij hem nog? Jouw favoriete pop of knuffel van toen je klein was? Bij sommige mensen staat hij op een hogere plank in de kast, zodat de kleinkinderen er niet aan kunnen. Anderen bewaren hem in een doos op zolder, of – indien het exemplaar niet meer in zeer goede staat was – de knuffel of pop zit inmiddels achter glas in een klein kastje waar je altijd naar hem kunt kijken, maar waarvan je weet dat hij daar ook veilig opgeborgen is. 

Onze uitgebreide zoektocht naar de beste poppen en knuffels

Oké, niet iedereen heeft de knuffel of pop van vroeger nog. Er zijn mensen die er helemaal niks meer om geven en er al lang geleden afscheid van genomen hebben. Je kunt ook weinig aan materiële zaken hechten en alle knuffels en poppen die je nog ergens had aan je kleinkinderen hebben gegeven.

Wij zijn eens na gaan denken en bij ouders en grootouders gaan vragen wat nu eigenlijk zo bijzonder is aan een goede knuffel of pop. En we komen tot de conclusie dat de favorieten binnen het team eigenlijk net zo divers waren als het aanbod dat er in die tijd was. Wat met Sinterklaas op de voorkant van de speelgoedgids stond die in de brievenbus viel, verkocht automatisch goed. Maar wat zijn tegenwoordig de beste poppen en knuffels die geliefd zullen zijn bij je kind?


Snel overzicht: Deze poppen en knuffels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor diversiteitHappy Horse – Konijn Richie knuffel: Dit konijn komt in verschillende vrolijke kleuren. We waarderen de variatie en mogelijkheid om het konijn in diverse formaten te krijgen. Het kan zelfs gewassen worden, wat altijd een pluspunt is voor kinderspeelgoed. >> Check laagste prijs
Beste pop met karakterHaba – Pop Liese: Deze pop straalt pure vrolijkheid uit, vooral vanwege de blosjes op de wangen en de schattige bloemetjes op de jurk. Wat ons betreft valt deze pop op door haar grote, sprekende ogen en het opvallende haar dat uitnodigt om mee te spelen. >> Check laagste prijs
Beste knuffeldoekje voor baby’sHappy Horse – Konijn Richie knuffeldoekje: Deze variant van onze nummer 1 keuze is speciaal ontworpen als knuffeldoekje. We zijn enthousiast over de levendige kleuropties en het feit dat het goed aan elkaar genaaid is. Een ideale keuze voor de kleintjes. >> Check laagste prijs

Onze winnaars: dit zijn twee van de beste poppen en knuffels

Het merk Happy Horse maakt vele knuffels, maar konijn Richie wordt als beste beoordeeld. Je krijgt hem in diverse kleuren, zodat je hem al van baby af aan in de kleur van de babykamer kunt kiezen. Het konijn heeft lange oren en voelt lekker zacht aan. Dat je hem kunt wassen, zorgt ervoor dat hij lang meegaat.

De beste pop komt van het merk Haba en het gaat dan om Liese. Het leuke van deze pop vinden wij dat – als je kind er helemaal weg van is – je nog meer poppen van Haba hebt, zodat er samen mee gespeeld kan worden. Liese zelf heeft knalrood haar en sproetjes, maar je hebt onder andere ook Annelie (blond haar en rode jurk), Cari (zwart haar en groene jurk) en Cassie (blond haar en rode tuinbroek).

Wie zijn wij om de beste poppen en knuffels te reviewen?

Nee, onze favoriete knuffel of pop staat niet bij ons op kantoor op het bureau en hij staat ook niet thuis in de kast achter slot en grendel. Een aantal van ons heeft nog maar weinig spullen van vroeger en een ander deel van het team heeft een doos met wat aandenken van vroeger en hier kan de pop of knuffel wel onderdeel van uitmaken. Dat betekent echter niet dat we geen waarde hechten aan kinderspullen.

Wij vinden het juist heel belangrijk dat een baby van kleins af aan iets heeft om mee te spelen, troost uit te halen of mee te knuffelen. Het kan zelfs om speelgoed gaan waar het iets van leert. Hierdoor zijn we met veel plezier aan deze review begonnen. Het was voor een deel een trip down memory lane en voor de rest hebben we onze ogen uitgekeken naar wat er tegenwoordig allemaal aan poppen en knuffels te koop is.

Waarom uitermate goed opletten bij poppen en knuffels?

Laten we er maar geen doekjes om winden, want bij elke producent draait het natuurlijk alleen maar om de verkoopcijfers en winstmarges, ook bij fabrikanten van speelgoed. Wat je vooral ziet is dat er steeds nieuwe exemplaren ontworpen en geproduceerd worden, zodat je kind telkens weer iets nieuws ziet dat het wil hebben. Daar zijn ook alle reclames op televisie of internet op gebaseerd. Dat maakt dat je altijd moet blijven checken, ook als ze als de beste poppen en knuffels bestempeld zijn.

En dus is het blijven opletten bij de aankoop van een knuffel of pop, want volgens de Consumentenbond is er nogal wat onveilig speelgoed op de markt gebracht. Ze hebben zelfs een heel artikel gewijd aan hoe je nou zelf kunt nagaan of speelgoed voor je kind veilig is. Het advies is soms logisch (pak het speelgoed eerst zelf eens in je handen en laat je zintuigen zijn gang gaan), maar soms moet je er heel wat meer voor doen om uit te vinden of iets veilig is ja of nee.

Knuffels en poppen worden toch niet verkocht als ze niet veilig zijn?

Hier ga je de mist in, want het gebeurt wel en zelfs regelmatig. Bepaalde klantenorganisaties – zoals de Consumentenbond en Radar – publiceren regelmatig producten waar iets niet goed aan is. Het kan dan gaan om het materiaal waarvan speelgoed gemaakt is (giftige stoffen in kunststof), de verf die na een tijdje loslaat en ingeslikt kan worden, batterijen of andere kleine items die los kunnen komen van het speelgoed, of nog hele andere zaken die fatale gevolgen kunnen hebben.

Wat beloven producenten van de beste poppen en knuffels?

 • Speelgoedfabrikanten zeggen dat ze speelgoed speciaal voor kinderen maken, maar buitenlandse fabrikanten werken niet altijd volgens dezelfde richtlijnen die in de Europese Unie met alle landen afgesproken zijn. Wat je via internet van ver haalt, kan dus meer risico opleveren.
 • De makers van speelgoed bedenken een leeftijd waarvoor het speelgoed geschikt is. Je moet je eerder zorgen maken of een kind niet te jong is, dan of het te oud is. Langer doorspelen met bepaald speelgoed is niet erg.
 • De meeste fabrikanten zorgen ervoor dat knuffels in de wasmachine gewassen kunnen worden.
 • Er wordt wel gelet op bijvoorbeeld plastic oogjes die niet goed vastgehecht zijn, maar soms is de controle of het originele idee toch niet ideaal.

De criteria waar we de beste poppen en knuffels op beoordelen

Wij vinden het bij speelgoed in het algemeen en poppen en knuffels in het bijzonder van belang dat ze aan de volgende criteria voldoen:

 • Veilig, veilig, veilig – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen en wanneer je iets via internet koopt, test het dan voordat je er cadeaupapier omheen doet en het aan een kind geeft.
 • Knuffels: gemaakt van een lekkere zachte stof, goed gestikt zodat er geen vulling uit kan ontsnappen, geen losse elementen die voor stikgevaar kunnen zorgen
 • Poppen: gemaakt van materiaal dat geen gezondheidsgevolgen kan hebben, bij losse elementen een passende ondergrens voor de leeftijd op de verpakking
 • Batterijen: passend bij de leeftijd en meegeleverd als ze nodig zijn voor het functioneren van het speelgoed (er is niets vervelender dan een cadeau geven dat niet werkt)

Hoe zijn we tot de beste poppen en knuffels gekomen: onze onderzoeksdata

Alle knuffels en poppen die in deze top tien terecht gekomen zijn, waren onderdeel van een uitvoerige test door zowel volwassenen als kinderen. De volwassenen hebben eerst een soort hufterproof onderzoek uitgevoerd, waarbij er ruw omgegaan is met alle items. Ook is er in eerste instantie bij het uitpakken van het speelgoed goed opgelet. Maak je een doos open en komt je een chemische geur tegemoet? Dan moet je je afvragen of je die pop wel aan een kind wilt geven.

Na die eerste selectieronde bleven er poppen en knuffels over die verdeeld zijn onder een groep met kinderen die binnen de gewenste leeftijdscategorie vielen. Elk kind kreeg een combinatie van vijf poppen en knuffels en de favoriet (met de reden waarom) is in onderstaande lijst terechtgekomen.

De top 10 met beste poppen en knuffels

1. Happy Horse – Konijn Richie knuffel – tot 14 jaar

Wij zijn niet alleen fan van een mooie, zachte knuffel, maar worden ook blij van alle kleuren waarin konijn Richie te krijgen is.

Pluspunten:

 • Wit is mooi voor op de boekenplank, met bruin en groen kan ook goed gespeeld worden.
 • Ze kunnen door jouzelf gewassen worden.
 • Je hebt het konijn in verschillende formaten.

Minpunten:

 • Controleer na het wassen altijd of het stiksel nog goed is.

2. Haba – Pop Liese – vanaf 6 jaar

Deze pop is een en al vrolijkheid met de blosjes op de wangen en de lieve bloemetjes op de jurk.

Pluspunten:

 • Het haar trekt de aandacht om mee te spelen en de grote ogen kijken je recht aan.
 • Bij de productie is goed gelet op de stevigheid van de verschillende onderdelen.

Minpunten:

 • Sommige teamleden vonden de prijs van de pop aan de hoge kant, maar ze scoort toch hoog in de lijst met beste poppen en knuffels.

3. Happy Horse – Konijn Richie knuffeldoekje – 0 tot 4 jaar

Van de nummer 1 in deze lijst is er ook een konijn met een onderlijf dat hem als knuffeldoekje geschikt maakt.

Pluspunten:

 • Ook dit konijn is in vrolijke kleuren verkrijgbaar, van roze tot felgeel en van oudgroen tot meerdere kleuren grijs.
 • Het knuffeldoekje is goed aan elkaar genaaid.

Minpunten:

 • We hebben geen nadelen aan dit knuffeldoekje kunnen ontdekken, want het kan mee met de was, kan in de droger en het is alleen opletten dat de vulling goed in het omhulsel blijft zitten.

4. Lamaze – Freddie de Vuurvlieg – 0 tot 3 jaar

Dit is het ideale speelgoed als je je kindje wilt stimuleren om verschillende stofjes aan te raken.

Pluspunten:

 • De stoffen maken verschillende geluiden en voelen anders aan.
 • Er zit een klein spiegeltje in een vleugel verwerkt, al is het formaat wel echt mini.

Minpunten:

 • Als je deze knuffel wilt wassen, kunnen de plastic onderdelen beschadigd raken. Je kunt dan proberen de knuffel in een waszakje te doen, maar dit is geen gegarandeerd succes.

5. Happy Horse – Dikkie Dik No. 1 Knuffel – tot 14 jaar

Dikkie Dik is niet bij iedereen favoriet, maar als je fan bent, mag deze knuffel niet ontbreken.

Pluspunten:

 • Ze zijn er in verschillende maten en houdingen (staand, zittend)
 • De kleur blijft behouden na het wassen.

Minpunten:

 • Check altijd de naden na het wassen en drogen. Zie je iets van de vulling? Laat de knuffel dan repareren of pak zelf naald en draad.

6. Tiamo Collection – Hello Little One Knuffelbeer 100 centimeter – 0 tot 4 jaar

Deze gigantische beer wordt vaak tijdens kraambezoek gegeven door dierbare familieleden en hoort terecht in deze top 10 met de beste poppen en knuffels.

Pluspunten:

 • De beer is ook in twee kleinere maten verkrijgbaar.
 • De kop van de beer valt op door de grote ogen, uitstekende oren en lach op zijn gezicht.
 • De poten zijn groot en hierdoor blijft de beer zittend goed in balans.

Minpunten:

 • Er lijkt soms een misbaksel bij te zitten waarbij het tijdens de fabricage niet helemaal goed gegaan is. Voor dat bedrag mag je wel een goede afwerking en langdurige kwaliteit verwachten.

7. BABY Born – Soft Touch Babypop – 3 tot 9 jaar

De Baby Born is voor veel kinderen dé pop vanaf een bepaalde leeftijd. Ze sjouwen de baby overal mee naartoe en willen er allerlei attributen bij hebben. (kinderwagen, kleding, et cetera)

Pluspunten:

 • De geluiden en bewegingen lijken op die van een echte baby.
 • Hij kan mee in bad.

Minpunten:

 • Let wel op welke Baby born je kiest, want je krijgt ze in verschillende huidskleuren en ook verschillende soorten kleding.

8. Goki – Familie buigpoppen – 6 tot 8 jaar

Heeft jouw kind een poppenhuis? Dan past deze familie daar heel mooi bij.

Pluspunten:

 • De poppen zijn gemiddeld 9 centimeter hoog.
 • Ze zijn van hout en stof gemaakt, met aan de binnenzijde materiaal dat het mogelijk maakt om de poppen in iedere gewenste houding te buigen.

Minpunten:

 • Er zijn twee verschillende varianten in omloop en hierdoor weet je bij online bestellen niet altijd zeker welke je krijgt.

9. Cicciobello – Bobo Pop – 3 tot 12 jaar

Deze pop is leuk voor elk kind dat zorgzaam wil zijn. (Het is dus zeker niet alleen voor meisjes.) Wij snappen goed dat dit vanaf een bepaalde leeftijd een van de beste poppen en knuffels voor een kind is.

Pluspunten:

 • Er zitten allerlei attributen bij om te kijken waarom de baby zich niet lekker voelt en om hem/haar weer beter te laten voelen.
 • De speen geeft licht in het donker.

Minpunten:

 • Volgens de verpakking heet de pop Bobo, maar daar kun je natuurlijk elke draai aan geven.
 • Het is – samen met de grote knuffelbeer op nummer 6 – het duurste cadeau op deze lijst.

10. VTech Little Love – Kiekeboe Baby – 1 tot 6 jaar

Deze pop is leuk voor je kind om zelf kiekeboe mee te leren spelen.

Pluspunten:

 • Zodra je hebt laten zien hoe het werkt, kan je kind dit nadoen bij de pop. De handjes passen voor de ogen.
 • De pop reageert met geluid en woordjes.

Minpunten:

 • Er moeten wel batterijen in deze pop, anders komt er geen geluid uit en is de grootste lol er vanaf.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Kieskeurig geeft de mogelijkheid om poppen en knuffels te selecteren aan de hand van populaire groepen, zoals bijvoorbeeld Baby Born, Barbie of de poppen uit de Disney film Frozen. Ook het merk Happy Horse komt regelmatig terug in de lijst met meest gekochte knuffels. Je ziet behalve het konijn en Dikkie Dik (nummer 1, 3 en 5 in onze top 10) ook een muisje en beertje van Happy Horse, maar dit zijn beiden knuffeldoekjes.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar de beste poppen en knuffels

https://www.kieskeurig.nl/poppen
https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/waarschuwing-nvwa-roept-babypoppen-terug
https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/babyspeelgoed-kopen
https://www.kieskeurig.nl/knuffel

Doe nu dit om de beste pop of knuffel in huis te halen

Er staat je nu niets meer in de weg om een knuffel of pop te kiezen, want je hebt alles wat je nodig hebt in deze review. Met prijzen van tussen de 10 en 80 euro bij onze top tien van beste poppen en knuffels, zouden wij wel altijd aanbevelen om – als het geen cadeau voor je eigen kind is – even na te vragen bij de ouders of het deze pop of knuffel al heeft.

Conclusie

Er komt een moment dat een kind geen knuffel of pop meer wil. Het heeft misschien nog een favoriet die voor de rest van het leven bewaard blijft en met een verhuisdoos mee het ouderlijk huis verlaat als het tijd wordt om op zichzelf te gaan wonen, maar van de rest wordt afscheid genomen. Die ene met emotionele waarde gaat echter nooit de deur uit.