De beste soorten legpuzzels en merken: hiermee ben je uren zoet

Wist je dat legpuzzels weer razend populair zijn? Dat heeft alles te maken met de lockdowns vanwege een zekere wereldwijde pandemie… Legpuzzels doen het niet alleen heel goed bij kinderen, maar zijn ook bij volwassenen populair. Het is het ideale tijdverdrijf voor binnen, voor op een luie zondag op een bewolkte of regenachtige herfst- of winterdag. Het leuke van puzzelen is dat je het alleen kunt doen of samen. Puzzels kunnen tal van fraaie ontwerpen hebben.

Onze zoektocht de beste legpuzzels: puzzelstukje voor puzzelstukje gelegd

Er zijn online heel wat legpuzzels te vinden. Het belangrijkste is toch wel dat het design van de legpuzzel je bevalt. Want vind je de afbeelding maar niets, dan zul je niet gemotiveerd zijn de oplossing te vinden. Ook het aantal stukjes is van belang: kinderen zullen een wat makkelijker op te lossen puzzel nodig hebben en in de regel geldt: hoe minder stukjes, hoe makkelijker de puzzel te leggen is. Je moet een klein kind geen puzzel van duizenden stukjes geven.

Snel overzicht: Deze legpuzzels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeJan van Haasteren A Trip to the Museum puzzel: Deze puzzelset biedt twee fraaie puzzels voor de prijs van één en zijn collectors items uit de Jan van Haasteren collectie. We zijn vooral gecharmeerd van de speciale handelsmerken zoals de haaienvin, de Sinterklaas en het zelfportret van Jan. Een geweldige puzzel om samen te doen of juist alleen, ook geschikt voor kinderen. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieWasgij Mystery 20 Vakantie in de Bergen! puzzel: We vinden deze puzzel van 1000 stukjes niet alleen scherp geprijsd, maar ook zeer leuk ontworpen. Steeds weer ontdek je nieuwe dingen in het design. De puzzel is gemaakt van stevig karton, wat hem duurzaam maakt. Zowel jong als oud zal veel plezier beleven aan het in elkaar zetten van deze puzzel. >> Check laagste prijs
Beste feestelijke puzzelWasgij Christmas 16 De Kerstshow! puzzel: Ideaal voor de kerstperiode of koude winterdagen. Deze puzzelset van Wasgij biedt twee puzzels voor de prijs van één. We houden van de kleurrijke ontwerpen en de uitdaging van de tweemaal duizend stukjes. Gemaakt van stevig karton, dit is een puzzel waar je keer op keer van kunt genieten. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze legpuzzel: hiermee ben je sowieso uren zoet

Als je fan bent van puzzelen, dan ken je ongetwijfeld de talloze ontwerpen van Jan van Haasteren. De Jan van Haasteren puzzels zijn echte Nederlandse puzzelklassiekers. Eén van de beste algemene keuze puzzels vinden wij A Trip to the Museum. Deze puzzel in de Jan van Haasteren collectie bestaat uit tweemaal duizend stukjes. Het zijn namelijk twee puzzels voor de prijs van één. De ontwerpen van beide puzzels zijn weer van heel hoge kwaliteit.

De beste budgetoptie legpuzzel

Op zoek naar een fraaie legpuzzel voor een zacht prijsje? Kies dan voor de Wasgij Mysterie 20 – Vakantie in de Bergen puzzel. Deze puzzel bestaat uit 1000 stukjes. De afbeelding: een leuk, idyllisch stadje in de bergen. Je ziet de plaatselijke bevolking druk in de weer zijn en de toeristen van de omgeving genieten. Het leuke van deze puzzel: de afbeelding zit vol hints en aanwijzingen die je kunt volgen. Ontdek wat er allemaal misgaat in dit idyllisch paradijsje.

Wat maakt ons geschikte legpuzzel reviewers?

Door de jaren heen hebben we heel wat legpuzzels gelegd. Het vinden van de beste puzzels is ook weer een legpuzzel op zich. Gelukkig is het aanbod groot en is er altijd wel iets leuks te vinden. Het belangrijkste is dat je voor de juiste leeftijdscategorie de juiste puzzel weet te vinden. Ook moet je kleine kinderen geen puzzels met teveel stukjes geven. Hoge kwaliteit afbeeldingen en puzzels van uitstekende materiaalkwaliteit? Hieronder vind je onze top 10.

Kritisch blijven op het aanbod legpuzzels: daarom is het een vereiste

Legpuzzels zijn er in veel verschillende vormen, soorten en maten. Vandaag de dag heb je ook al zogenaamde 3D-puzzels. Deze werken min of meer hetzelfde als platte (2-D) puzzels, in de zin dat je verschillende stukjes in elkaar moet passen. Deze stukjes hebben inkepingen en uitsteeksels. Alleen zijn de stukjes niet plat, maar hebben ze rondingen, waarmee je ook ronde en drie dimensionele vormen kunt maken. Er zijn dus uitdagingen te over, onder meer in ontwerp.

Het belang van ontwerp

Misschien wel het allerbelangrijkste aan een legpuzzel is het ontwerp. Als het ontwerp niet deugt of “stom” is, zullen kinderen – en volwassenen – de puzzel niet willen leggen. Jonge kinderen zijn naar andere ontwerpen op zoek dan oudere kinderen. Volwassenen willen vaak iets realistisch, zoals een legpuzzelfoto. Ook zijn er verschillen tussen wat jongens en meisjes leuk vinden.

Wat beloven legpuzzels makers meestal? Beschrijven deze ‘legstukjes’ het totale plaatje?

Ach, er zijn niet zo heel veel ‘grote’ beloften die puzzelmakers kunnen doen. Puzzels zijn puzzels en de functie van de puzzel spreekt voor zich – de verschillende stukjes leggen tot het ontwerp compleet is. Uren speelplezier heb je alleen als de puzzel genoeg stukjes heeft om uitdagend te zijn. Is dat niet het geval, dan zul je er snel op uitgekeken zijn. In zo’n geval moet je kiezen voor een puzzel met een fantastisch ontwerp – zoals bijvoorbeeld een eigen foto.

Aanschaf beste legpuzzel: hier let je op

Als je een eigen leg foto aanschaft, waar let je dan op? Er zijn verschillende factoren die meespelen:

Ontwerp

Zoals gezegd willen jongens iets anders dan meisjes, volwassenen iets anders dan kinderen. Zoek je een ontwerp dat bij iedereen in de smaak valt? Kies dan voor een legpuzzel van Jan van Haasteren.

Aantal stukjes

Hoe meer stukjes, hoe uitdagender de puzzel – dat spreekt voor zich. Maar hou er rekening mee dat jonge kinderen snel zullen afhaken als het te moeilijk wordt. Puzzels voor (jongere) kinderen mogen dus maar een beperkt aantal stukjes hebben. Voor volwassenen geldt: hoe meer, hoe beter. Hou er wel rekening mee dat meer puzzelstukjes vaak ook meer geld kost.

Hoeveel stukjes per leeftijd?

Eén- of tweejarigen kunnen maar een paar puzzelstukjes aan. Ook als ze drie tot vijf zijn, zal een puzzel toch maximaal 35 stukjes mogen tellen. Begin klein en bouw het aantal langzaam op. Als ze 5-8 zijn, zullen ze een puzzel van maximaal 100 stukjes de baas zijn. Zijn ze ouder dan 8, dan kun je toch wel naar de 500 stukjes per puzzel of misschien zelfs al wat meer.

3D-puzzels

3D puzzels zijn wat lastiger om te maken: zowel voor de producent, als voor de koper om ze in elkaar te zetten. Een kind jonger dan acht zal met een 3D puzzel nog niet overweg kunnen.

Onze onderzoeksdata: legpuzzels als volgt onderzocht

De criteria die wij voor legpuzzels hanteren, spreken voor zich:

 • Wij zoeken legpuzzels met een uitdagend of sprekend ontwerp
 • Wij zoeken puzzels van hoogwaardig karton (of een ander stevig materiaal)
 • Wij zoeken puzzels met voldoende uitdaging per leeftijdscategorie
 • Wij zoeken een zacht prijsje bij de beste kwaliteit
 • Wij zoeken puzzels die positief beoordeeld zijn door klanten.

Legpuzzel 1: A Trip to the Museum uit de Jan van Haasteren collectie (2 x 1000 puzzelstukjes) is de beste algemene keuze

Wat mag je van de A Trip to the Museum puzzel verwachten?

 • Twee fraaie puzzels voor de prijs van één
 • Collectors items uit de collectie Jan van Haasteren
 • Inclusief het handelsmerk: de haaienvind, plus de Sinterklaas en het zelfportret van Jan
 • Puzzel samen of juist alleen (ook voor kinderen).

Legpuzzel 2: de Wasgij Mystery 20 Vakantie in de Bergen! puzzel – 1000 stukjes is de beste budgetoptie puzzel

Waarom voor de Wasgij Mysterie Vakantie in de Bergen puzzel kiezen?

 • 1000 stukjes tellende puzzel
 • Scherp geprijsd
 • Leuk ontwerp waarin je dingen blijft ontdekken
 • Geschikte puzzel voor jong en oud
 • Gemaakt van stevig karton.

Legpuzzel 3: de Wasgij Christmas 16 De Kerstshow! puzzel – 2 x 1000 stukjes is eveneens een puzzelpareltje van Wasgij

Wasgij heeft nog meer leuke legpuzzels, zoals de Kerstshow puzzel.

 • Ook deze puzzeldoos is twee voor de prijs van één puzzel
 • Ideaal voor de kerst, met Nieuwjaar, bij sneeuw, of op koude winterdagen in het algemeen
 • Kleurrijk en gemaakt van stevig karton
 • Tweemaal duizend puzzelstukjes zorgt voor voldoende uitdaging.

Legpuzzel 4: Rotterdammer opgelet s – de Rotterdam skyline met de Erasmusbrug van PuzzleWow is een must-have voor elke havenstadbewoner

Woonachtig in Nederlands havenstad? Dan is de Skyline van Rotterdam puzzel zeker iets voor jou.

 • Prachtig foto-ontwerp van de Rotterdamse skyline
 • Stevig karton
 • Mooi kleurenpallet
 • Kies uit een puzzel van 500 of van 1000 stukjes
 • Prima prijs-kwaliteitverhouding
 • Nadeel: de strakblauwe lucht is wat moeilijk te leggen.

Legpuzzel 5: de Jan van Haasteren Efteling Sprookjesbos puzzel – 1000 stukjes heeft elke Efteling fan iets te bieden

Meer van Jan van Haasteren in deze lijst, ditmaal een puzzel met de Efteling als ontwerp.

 • Deze puzzel won zowel de Speelgoed van het Jaar prijs in Nederland (2021) als de Gouden Publieksprijs
 • Betoverend ontwerp van het Sprookjesbos in de Efteling
 • Vol leuke details en humor
 • Lekker samen puzzelen of alleen
 • De puzzelstukjes zijn ook weer van prima kwaliteit.

Legpuzzel 6: de Jigsaw Legpuzzel Zeepaard A3/A4 van 200 stukjes heeft een superfraai ontwerp

Zoek je een puzzel met een supermooi ontwerp? Dan is het Jigsaw Zeepaard echt iets voor jou.

 • Nu eens geen rechthoekige puzzel, maar een puzzel in de precieze vorm van een zeepaardje
 • Stukjes van hoge kwaliteit
 • Het zeepaardje is zeer leuk ontworpen en superkleurrijk
 • Ook leuk om aan de muur te hangen
 • Jigsaw heeft ook andere dierenpuzzels die perfect bij elkaar passen
 • Leuk voor volwassenen en voor kinderen.

Legpuzzel 7: de Ravensburger PAW Patrol 4-in-1 box puzzel heeft vier leuke kinderpuzzels in één doos

De Paw-Patrol vier-in-één box is ideaal voor de kleinste kinderen.

 • In deze doos vind je maar liefst vier verschillende puzzels voor de allerkleinsten – een puzzel van 12, één van 16, één van 20 en één van 24 stukjes)
 • Paw-Patrol is bekend van televisie en gaat over 6 heldhaftige puppy’s (die je in de puzzels terugvindt)
 • De stukjes zijn gemakkelijk in elkaar te zetten.
 • Pas op: de stukjes van de verschillende puzzels zouden nog weleens door elkaar kunnen liggen.

Legpuzzel 8: de Ravensburger puzzel Pokémon Challenge – 1000 stukjes is de favoriet van elke Pokémon fan

Voor échte Pokémon fans is er de Ravensburger Pokémon Challenge puzzel.

 • Met 1000 stukjes is de puzzel voor zowel de ervaren als de beginnende puzzelaar
 • Fraai ontwerp vol bekende Pokémon personages
 • Dankzij het standaard format is het resultaat ook prima in te lijsten en op te hangen
 • Bijna oneindige vormvariatie van de puzzelstukjes
 • De puzzelstukjes zijn van hoge kwaliteit en passen uitstekend in elkaar.

Legpuzzel 9: de Little Dutch Legpuzzels Dieren – 6 Puzzels zijn ideale dierenpuzzels voor kleine kinderen

Little Dutch is een Nederlands bedrijf dat verschillende producten van hoge kwaliteit op de markt brengt. Ook legpuzzels, zoals deze dieren legpuzzel set speciaal gericht op kleinere kinderen.

 • Maar liefst 6 verschillende puzzels in de vorm van een dier
 • 3-5 puzzelstukjes per dier
 • Goed voor het ontwikkelen van puzzelvaardigheid en fijne motoriek
 • Ook goed voor het herkennen van verschillende duren
 • Puzzelstukjes van dik en stevig karton
 • Voldoet in zijn geheel aan Europese speelgoedrichtlijnen
 • Ook leuk om samen met papa of mama op te lossen.

Legpuzzel 10: de Ravensburger Eiffeltoren Night Edition is een prachtige 3D puzzel gebouw met ledverlichting

We zijn het aan onze stand verplicht ook een 3D legpuzzel in deze top 10 lijst op te nemen. Onze voorkeur gaat uit naar de Ravensburger Eifeltoren en dan de superfraaie Night Edition.

 • Deze 3D puzzel bestaat uit liefst 216 stukjes
 • Fraai model op schaal van de Parijse Eiffeltoren
 • De Night Edition is voorzien van Ledverlichting – superfraai in het donker
 • Kies voor zachte verlichting of juist licht met wisselende kleurtjes
 • Inclusief handleiding
 • Nadeel: de drie benodigde AAA batterijtjes zijn niet inbegrepen.

De Ravensburger Beautiful Sky Lines is de beste legpuzzel (voor volwassenen) uit de test volgens Speelkeuze.nl

Volwassenen puzzelen ook graag, zeker tijdens een winterse lockdown. Puzzelen is echt voor alle leeftijden, net als bordspelletjes. Puzzels blijven uitdagend, maar bovenal zijn ze gewoon puur aangenaam tijdverdrijf waarbij je zo een paar uurtjes kwijt bent. Neem nu de Beautiful Sky Lines van Rome met het Vaticaan centraal – ben je al eens in Rome geweest, dan zul je dit zeker herkennen. Deze puzzel heeft een prachtig ontwerp en doet aan zomerse oorden denken.

Jouw legpuzzel vervolgstap

In dit artikel hebben we verschillende legpuzzeltips met je gedeeld. We hebben je van alles verteld over het ruime aanbod legpuzzels dat online te vinden is. Plus je weet nu hoe je zelf de beste legpuzzel voor verschillende leeftijd uit kunt kiezen. Kiezen voor een veilige keuze? Ga dan voor één van de legpuzzels van hoge kwaliteit uit onze eigen fantastische legpuzzel top 10.