De top 10 met het beste houten speelgoed

Is er iets mooiers dan houten speelgoed? De natuurlijke uitstraling en geur van het hout, de stevigheid van het materiaal en de verschillende vormen waarin het gezaagd en gladgeschuurd kan worden, zijn een aantal typische karakteristieken. Daarnaast gaat het meeste houten speelgoed ontzettend lang mee en wordt het vaak doorgegeven van ouder op kind. De kans is daarom groot dat jij nog houten speelgoed van je vader of opa in huis hebt. Dat vraagt om verder onderzoek.

Onze zoektocht naar het beste houten speelgoed dat er is

Als het bij speelgoed om hout in zijn natuurlijke vorm betreft, kan er weinig misgaan. Wat al snel tijdens on onderzoek naar voren komt, is dat hout vaak een positiever imago heeft dan het werkelijk verdient. Hout kan namelijk ook slecht voor je kind zijn als het verkeerd in elkaar gezet is of met het verkeerde materiaal behandeld is. Je doet er daarom goed aan om elk speelgoed van hout goed na te kijken, voordat je het koopt en dan niet alleen de verpakking, maar ook het speelgoed zelf.

Onze topper: dit is het beste houten speelgoed

Het houten speelgoed dat als beste uit de test komt, is de speelkubus van Hape. De kubus heeft vijf zijden (4 rondom en 1 bovenop) waarmee gespeeld kan worden. Eigenlijk is het een hele leerzame kubus, want je kind leert onder andere vormpjes in een bepaalde richting te bewegen, te draaien en vormen in het juiste gat te doen. Zolang je kind niet te groot wordt om er prettig aan te kunnen staan, blijft de kubus lang plezier brengen.

Snel overzicht: Deze houten speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor jonge leeftijdenHape – speelkubus: Deze kubus is groter dan gemiddeld, maar staat garant voor veel speelplezier. We waarderen hoe kinderen verschillende activiteiten kunnen uitvoeren en daardoor steeds vaardiger worden. Ook is het ideaal om samen met vriendjes te spelen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor puzzelliefhebbersNew Classic Toys – brandweer knoppuzzel: Dit houten speelgoed toont aan dat simpelheid soms het beste werkt. De kleurrijke en vormrijke puzzelstukken zijn gemakkelijk te plaatsen, waardoor je kind snel leert hoe het werkt. Ideaal voor de jonge puzzelaars onder ons. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor oudere kinderenKapla – 280 blanke plankjes met voorbeeldboek: Aanvankelijk waren we sceptisch over de eenvoud van deze houten plankjes, maar nadat we zagen wat kinderen hiermee kunnen creëren, waren we overtuigd. Het stimuleert creativiteit en biedt eindeloze bouwmogelijkheden. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om houten speelgoed te reviewen?

Wij houden van hout en de degelijkheid ervan. Het hoeft voor ons niet per se in een vrolijke kleur geverfd te zijn, liever eigenlijk niet, maar wij snappen wel dat de kleur een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen uitoefent. Hout is stevig, (meestal) duurzaam en als de verf na veel jaren gebruik verdwijnt, kun je het makkelijk een nieuwe kleur geven. Houten speelgoed is vaak door zijn eenvoud een van de mooiste soorten speelgoed die er is.

Waarom je altijd moet opletten, ook bij het beste houten speelgoed dat getest is

Zelfs bij de nummer 1 in deze top 10 moet je zelf nog steeds goed de kleine lettertjes van de fabrikant lezen. Je kunt er niet vanuit gaan dat men alles getest heeft, voordat het in de verkoop gedaan wordt. Heel vaak zijn er keurmerken die ervoor zorgen dat iets dat je koopt veilig en niet schadelijk voor de gezondheid is, maar bij speelgoed blijkt dat een stuk lastiger te zijn. 

Houten speelgoed is toch veel te duur?

Laten we voorop stellen dat speelgoed vaak prijzig is en dat speelgoed dat als ‘milieuvriendelijk’ bestempeld is, vaak nog duurder is. Het label maakt er vaak meer van dan het echt is en men heeft de klant bereid gevonden om er ook meer voor te betalen. Het is net als biologische groente en fruit: met die stempel durven we er gewoon meer voor te vragen, ook als dat helemaal niet nodig is. Met houten speelgoed geldt dit ook, al ben je niet altijd duurder uit en is de prijs niet altijd bepalend.

Je kunt namelijk ook anders redeneren: Wat nou als je met het beste houten speelgoed meerdere generaties kunt doen? Het houten fietsje hoeft echt niet altijd nieuw uit de winkel te komen. Je kunt nu een houten hobbelpaard in huis halen en het later aan je kind geven als zij in verwachting is. Zo worden de mooiste momenten nog dierbaarder en geef je iets met emotionele waarde van de een door op de ander. Hoe langer het meegaat, hoe meer het de hogere prijs rechtvaardigt.

Wat zijn de beloftes van de makers van houten speelgoed? Komen ze die wel na?

 • Je hebt winkels die houten speelgoed verkopen die met de hand gemaakt zijn. Het gaat dan van spellen tot puzzels en van fietsjes tot houten poppen. Vaak nemen ze hier ook speciale bestellingen aan als je maatwerk wilt.
 • Dan heb je nog de fabrieken die honderden onderdelen van hout per dag maken en deze onderdelen later in elkaar zetten tot een geheel.
 • Meestal is de eerste winkel beter bezig dan die fabriek die houten speelgoed maakt. De bewustwording van het werken met hout (wat het voor positief effect kan hebben als je het goed doet en wat slecht afloopt als je het verkeerd doet) is daar heel hoog.
 • We kunnen concluderen dat niet alle fabrikanten voldoende onderzoek doen naar de effecten van hun houten speelgoed. Niet alles is even veilig en soms is het zelfs ongezond.

De criteria waar we houten speelgoed op beoordelen

Nu we weten dat het ook wel eens mis kan gaan, kijken we naar de elementen die bepalend zijn bij de kwaliteit van het beste houten speelgoed:

 • Soort hout en afwerking
 • Wel of geen bewerking van de buitenlaag
 • Wijze van bevestigen van verschillende onderdelen
 • Geen scherpe randen of onderdelen die snel loslaten
 • Hoe lang het houten speelgoed interessant blijft om mee te spelen

Hoe we houten speelgoed getest hebben: onze researchdata

Voor een uitgebreide test zijn wij naar een speelgoedspeciaalzaak geweest waar ze vooral houten speelgoed verkopen. We zijn het gesprek met de eigenaar van deze zaak aangegaan om te kijken waar volgens hem de grootste verschillen inzitten tussen zijn assortiment en dat wat online aangeboden wordt. Dat was het startpunt van ons verdere onderzoek, want met deze informatie was het veel duidelijker hoe we onderscheid konden maken tussen goed en minder goed speelgoed.

De top 10 met het beste houten speelgoed

1. Hape – speelkubus – 1 tot 3 jaar

Deze kubus is een wat groter element voor in je huiskamer, maar het levert een boel plezier op.

Pluspunten:

 • Je ziet je kind steeds vaardiger worden door alle verschillende activiteiten die het spelenderwijs doet.
 • Het is ook een leuke kubus om met meerdere kindjes van dezelfde leeftijd mee te spelen.

Minpunten:

 • Het is wel meteen het duurste houten speelgoed in onze top 10 en hoe leerzaam de kubus ook is, niet iedereen zal dit bedrag willen of kunnen betalen.

2. New Classic Toys – brandweer knoppuzzel – 2 tot 6 jaar

Dit is een eenvoudige puzzel met acht grotere stukken. Het beste houten speelgoed hoeft dus niet altijd complex te zijn.

Pluspunten:

 • Door de kleuren en de vormen is een puzzelstuk makkelijk te plaatsen.
 • Je kind leert het puzzelknopje vast te pakken en het puzzelstukje op zijn plek in de vorm te leggen.

Minpunten:

 • Wij denken niet dat iemand van 6 jaar dit nog een leuke puzzel vindt. Na een aantal keren wordt hij te makkelijk en wil je een puzzel met meer uitdaging.

3. Kapla – 280 blanke plankjes met voorbeeldboek – 4 tot 10 jaar

Wij snapten eerst niet waarom dit tot het beste houten speelgoed hoorde, maar als je ziet wat kinderen met de houten plankjes maken, zie je het wel.

Pluspunten:

 • De kracht van dit houten speelgoed zit hem in de eenvoud. Je maakt een gebouw na uit het voorbeeldboek of gaat je eigen ontwerpen maken.
 • Je krijgt ook gekleurde plankjes van Kapla als je kind het echt leuk vindt.

Minpunten:

 • Het zijn maar houten plankjes en dan vinden wij de prijs wel erg hoog. De creatieve ouder maakt ze zelf.

4. New Classic Toys – Puzzel met geometrische vormen –  2 tot 6 jaar

De tweede puzzel in deze lijst heeft 18 stukjes.

Pluspunten:

 • Deze puzzel is iets moeilijker dan de vorige, omdat er in een vorm twee puzzelstukjes bij elkaar gezocht moeten worden.
 • De kleuren verklappen een deel van de puzzel.

Minpunten:

 • Bij elke puzzel geldt meestal dat hij niet heel lang blijft boeien.

5. Tactic – Mölkky – vanaf 4 jaar

Dit is een lekker actief spel waarbij je je gooitechnieken kunt ontwikkelen.

Pluspunten:

 • Iedereen die kan gooien, kan meedoen met Mölkky.
 • Het is een leuk spel om in de buitenlucht te doen.
 • Het kan ook mee op vakantie.
 • Je kind kan leren hoofdrekenen en hiermee krijgt het beste houten speelgoed ook een educatieve functie.

Minpunten:

 • Om ze wat beter te beschermen kun je er voor kiezen om ze in de (blanke) lak te zetten.

6. Little Dutch – trein met blokken – 3 tot 5 jaar

Dit treintje staat leuk in de babykamer vanaf dag een.

Pluspunten:

 • Als je kindje ouder wordt, kan het er ook mee spelen.
 • Het is een treintje en tegelijkertijd kun je de vormpjes op de wagons wisselen.

Minpunten:

 • Nog leuker is dit speelgoed als je het een persoonlijk tintje geeft, zoals de naam erop zetten. Dan wordt het van goed houten speelgoed ineens het beste houten speelgoed.

7. Melissa & Doug – houten voedselkistjes met 20 levensmiddelen – vanaf 2 jaar

Dit is een hele leuke toevoeging als je kind met een winkeltje of marktkraam begint.

Pluspunten:

 • Je krijgt vier kistjes met verschillende producten.
 • De kleuren zijn lekker fel.

Minpunten:

 • De houten kistjes zijn minder goed dan de voedselproducten. Je kunt er nog wat werk aan hebben als je ze wilt gebruiken.

8. Little Dutch – loopscooter – 2 tot 5 jaar

Van hetzelfde merk als de nummer 6 in deze top 10 met het beste houten speelgoed, komt deze loopfiets of loopscooter.

Pluspunten:

 • Je krijgt hem in roze, grijs en mintgroen.
 • Het zadel kun je hoger zetten als je kind groter wordt.

Minpunten:

 • Er zijn goedkopere fietsjes, maar deze heeft natuurlijk wel een robuustere uitstraling.

9. Engelhart – Bex original Kubb – 2 tot 12 spelers

Je denkt misschien dat dit spel lijkt op de nummer 5 in deze lijst (Mölkky), maar behalve dat het om houten speelstukken gaat, is er geen gelijkenis.

Pluspunten:

 • Met Mölkky verzamel je als individu punten en bij Kubb gaat het om teamspel.
 • Ook dit is een gaaf spel voor buiten in het gras of in het zand.
 • Je kunt rustig twee uurtjes voor dit spel uittrekken.

Minpunten:

 • We merkten dat niet al het hout van de onderdelen even stevig was. Na het spel bleek er schade aan de blokken te zijn. Dat was jammer, maar vormde verder geen obstakel tijdens het spelen.

10. Hasbro Gaming – Jenga – 1 tot 4 spelers – vanaf 6 jaar

Dit is zo’n klassieker die iedereen in zijn kast moet hebben liggen. Het hoort dan ook zeker – ook al is het de nummer 10 – op deze lijst met het beste houten speelgoed thuis.

Pluspunten:

 • Het is een spannend spel voor zowel kinderen als volwassenen.
 • Het gaat nooit vervelen.

Minpunten:

 • Doe je de doos voor het eerst open, dan is het prima, maar wij denken toch dat een zak handiger is voor het daarna weer opbergen van Jenga. De handige knutselaar draait er zijn hand niet voor om.

Beste houten speelgoed volgens de test van Beslist

Op Beslist kun je heel snel zien welke merken of welk type houten speelgoed goed scoren. Denk aan Little Dutch, Roba en Howa die alle drie leuke marktkraampjes of winkeltjes verkopen. Ook Eichhorn, Janod en Legler doen het goed. Je kunt op Beslist alleen niet op alleen ‘houten speelgoed’ zoeken. Je moet dus bij elke categorie – puzzel, schommel, duwkar, hobbelpaard, et cetera – kijken om te zien van welk materiaal het speelgoed gemaakt is.

Wat we uit onderzoek wel hebben geleerd, is dat er ook veel houten speelgoed verkocht wordt dat niet aan strenge eisen voldoet. Je denkt dan dat het prima is als iets van hout gemaakt is, maar ergens klopt er iets niet met de afwerking (de verf is bijvoorbeeld giftig) of het voldoet niet aan veiligheidseisen. De Consumentenbond geeft op haar website diverse tips waar je op kunt letten bij het kopen van houten speelgoed. Radar vertelt nog over houten speelgoed waarbij het vaak misgaat.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/houten-speelgoed-kopen
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/twee-derde-houten-speelgoedtreintjes-voldoet-niet-aan-veiligheidseisen/

Doe nu dit om het beste houten speelgoed te kopen

Je hebt alle links en beschrijvingen nu in bezit en kunt zonder veel tijd te verspillen je inkopen doen voor Sinterklaas, Kerst, communie of verjaardag. Ga – als je ervoor kiest om via internet te bestellen – wel altijd eerst zelf eens voelen aan wat er geleverd wordt, zodat je ook echt overtuigd bent van de kwaliteit van het houten speelgoed. Liever maak jij in die testfase iets per ongeluk kapot, dan dat het je kind gebeurt. Het gaat niet altijd om stikgevaar, je kunt ook uitglijden en je lelijk zeer doen.

Afsluiting

Het was weer een plezier om deze top 10 samen te mogen stellen voor onze lezers. We hebben vooral ook geleerd om kritischer te kijken naar houten speelgoed, maar ook naar andere materialen waar speelgoed van gemaakt is. Dat iemand het in zijn winkel verkoopt, wil niet automatisch zeggen dat het geen kwaad kan. Dat is de belangrijkste les. Voor de rest: genieten maar van het houten speelgoed met rustieke uitstraling.