De top 10 met het beste Harry Potter speelgoed

Heb jij de boeken van Harry Potter verslonden en raak je onder de indruk van de avonturen in het Hogwartts kasteel? Kun je maar geen genoeg krijgen van alles wat met Harry, Hermelien of Dobby te maken heeft? Dan zul je vandaag blij worden van onze nieuwe top 10 met het beste Harry Potter speelgoed van dit moment.

Onze zoektocht naar het beste Harry Potter speelgoed van nu

Wij zijn geen fan van Harry Potter, maar we hebben gelukkig mensen in onze directe omgeving die dat wel zijn. Als je bij elke nieuw boek of elke film die weer uitkomt na het weekend over Harry Potter van hen hoort, ga je vanzelf kijken of het genre (fantasie) je kan bevallen. De boeken hebben we even gelaten voor wat ze zijn, maar de films hebben we wel gekeken. Wat ons in het bijzonder opvalt, zijn de special effects die toegepast zijn bij alle trucs en de avonturen van Harry.

Onze absolute aanrader: dit is het beste Harry Potter speelgoed

Vanuit die gedachte zijn we naar speelgoed gaan kijken en wat blijkt? Voor de LEGO en Harry Potter liefhebber is er meer dan genoeg keuze. Een van de best verkochte LEGO dozen is die van de film Fantastic Beasts en dan wel de variant ‘Newt’s Case of Magical Creatures’ (oftewel het koffer van Newt met de magische wezens).

Snel overzicht: Deze Harry Potter speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor bouwplezierLEGO Harry Potter Fantastic Beasts Newt’s Koffer: Met bijna 700 onderdelen kun je een magische koffer bouwen die open kan gaan. Wanneer je het koffer opent, kun je een deel van Fantastic Beasts naspelen. We vinden dit speelgoed geschikt voor de wat oudere fans van Harry Potter, gezien het aantal onderdelen en de complexiteit. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor herkenbaarheidDobble Harry Potter – Kaartspel: Dit kaartspel, in het thema van Harry Potter, heeft herkenbare figuren waardoor het zelfs met jonge kinderen gespeeld kan worden. We adviseren om de kaartjes te lamineren voor een langere levensduur. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor samenwerkingHarry Potter and the Battle of Hogwarts: In dit Engelstalige spel kruip je in de huid van de hoofdrolspelers. Je gebruikt de speelkaarten en samenwerking om het kwaad te bestrijden. We zijn vooral onder de indruk van het concept waarbij je door de ‘jaren’ heen gaat in het spel, wat het boeiend houdt. >> Check laagste prijs

Waarom reviewen wij Harry Potter speelgoed?

Nee, wij zijn nog steeds niet hoteldebotel over Harry Potter en we hebben zeker geen hele verzameling aan speelgoed van Harry en zijn vrienden en vijanden in huis. Toch kunnen we het wel waarderen dat anderen er zo vol passie over praten. Kinderen fantaseren er op los en wij zien ook wel in dat het voor hen een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling kan zijn. Het speelgoed past daar goed bij.

Waarom blijven opletten bij Harry Potter artikelen?

Iedere speelgoedfabrikant wil natuurlijk alleen maar verkopen, verkopen, verkopen. Alles draait tegenwoordig om winst maken en niet zozeer om het plezier in de huiskamer brengen. Als er niks verkocht wordt, is de speelgoedfabriek snel gesloten. En dus proberen fabrikanten op elke trend in te spelen en die van Harry Potter blijkt een schot in de roos. Toch moet je uitkijken met wat je waar koopt, want er kunnen wel eens nepartikelen bijzitten. Het betreft dan goedkope namaak.

Harry Potter is toch een boek en film, speelgoed is dan toch niet leuk?

Voor kinderen is speelgoed altijd leuk om mee te spelen, maar bij Harry Potter ligt er ook nog de link met de verhalen. Een wat ouder kind leest de boeken misschien zelfs wel in het Engels en wil daarna lekker met LEGO knutselen. Een jonger kind vindt een spel misschien leuker en kan daar zijn energie en fantasie in kwijt. De lat ligt hoog om het beste Harry Potter speelgoed in kaart te brengen.

Wat belooft de maker van Harry Potter speelgoed?

 • Alle bedenkers van het speelgoed zoeken aansluiting bij de verhaallijn, of het nu om de gebouwen, figuren of andere wezens gaat.
 • Ze beweren de afwerking altijd in orde te hebben en hebben hiervoor een speciale afdeling die steekproefsgewijs de kwaliteit onderzoeken.
 • Ze produceren speelgoed in verschillende prijsklassen. Hoe meer details of onderdelen, hoe duurder het speelgoed vaak is.

De criteria waar we het beste Harry Potter speelgoed op beoordeeld hebben

Zelfs als je geen 1000% fan van iets of iemand bent, moet je objectief kunnen kijken naar wat je in een review beoordeelt. Voor ons ligt er de link met andere speelgoedartikelen die we regelmatig reviewen en voor het thema hebben we ons verder in Harry Potter zelf verdiept. Onze lijst met criteria ziet er als volgt uit:

 • Als het om figuren gaat, moet de gelijkenis er zijn.
 • Bij spellen moet de verhaallijn kloppen en het spel uitdagen om ermee te blijven spelen.
 • Bij bouwstenen moet het pakket compleet zijn en goed afgewerkt zijn.
 • Bij Harry Potter zie je veel items die meerdere vormen aan kunnen nemen (onderdeel van het tovenaarsthema) en dan moet die wisseling van vorm wel goed functioneren.
 • De kleuren moeten goed zijn.
 • De prijs moet in verhouding staan tot het soort speelgoed.

Hoe we Harry Potter speelgoed getest hebben: onze onderzoeksdata

We hebben in onze omgeving contact gezocht met de Harry Potter fans waar we aan het begin van deze review aan refereerden. Met hun hulp hebben we een selectie gemaakt en speelgoed besteld om het daarna met hen te testen. Door zelf naar de algemene kanten van speelgoed te kijken en hen te betrekken bij de Harry Potter aspecten van het speelgoed, zijn we tot de onderstaande lijst met het beste Harry Potter speelgoed gekomen.

De top 10 met het beste Harry Potter speelgoed

1. LEGO – Harry Potter Fantastic Beasts – Newt’s koffer met magische wezens – vanaf 8 jaar

Je bouwt een koffer en dat blijkt open te kunnen: dat is magie.

Pluspunten:

 • Zodra het koffer opengaat, kun je een deel van Fantastic Beasts naspelen.

Minpunten:

 • Met bijna 700 onderdelen is dit niet voor de jongste fans van Harry Potter.
 • Het is wel een prijzig magisch koffer.

2. LEGO – Harry Potter Zweinstein kasteel – vanaf 16 jaar

Als er iets is dat je moet hebben als fan, dan is het wel kasteel Zweinstein. Het is dan ook zeker niet vreemd dat dit kasteel hoog op de lijst met het beste Harry Potter speelgoed staat.

Pluspunten:

 • Met bijna 900 onderdelen heb je lang bouwplezier.
 • Er zitten veel poppetjes/figuren bij.

Minpunten:

 • Net als bij andere LEGO pakketten, ontbreekt er wel eens een klein stukje. Zorg dat je zelf niks kwijtraakt.

3. Zygomatic Board Game Studio – Harry Potter Dobble kaartspel – vanaf 6 jaar

Dobble is er in veel varianten en deze met het thema Harry Potter bevat figuren die herkenbaar zijn.

Pluspunten:

 • Door de plaatjes kun je dit spel al met jonge kinderen spelen.

Minpunten:

 • De kaartjes zijn soms wat te dun en wie een lamineerapparaat in huis heeft, kan de kaartjes dan ook het beste voordat er mee gespeeld gaat worden van een stevig plastic laagje voorzien.

4. Usaopoly – Harry Potter Hogwarts Battle – vanaf 11 jaar

Dit is ook een spel en het behoort met recht tot het beste Harry Potter speelgoed, want je kruipt zelf in de huid van de hoofdrolspelers en gebruikt de speelkaarten en je samenwerking om het kwaad te bestrijden.

Pluspunten:

 • Het is een leuk spel voor 2, 3 of 4 spelers.
 • Je gaat door de ‘jaren’ heen in het spel en daardoor blijft het ook lang een boeiend spel.

Minpunten:

 • Het is een Engelstalig spel en dat vinden sommigen lastig.

5. Mattel – Harry Potter pop – vanaf 6 jaar

De poppen blijven altijd favoriet bij boeken en films die goed scoren bij het grote publiek. Hier heeft Mattel weer goed zijn best gedaan voor Harry Potter.

Pluspunten:

 • Je krijgt alle karakters in poppenvorm.

Minpunten:

 • Wij vinden de haren en kleding goed lijken, maar de gezichten niet altijd.

6. LEGO – Harry Potter Hogwarts Moment Herbalogy Class – vanaf 8 jaar

We hadden op nummer 1 van het beste Harry Potter speelgoed al het koffer dat open kan en hier gaat het om een van de vele boeken die je open kunt slaan.

Pluspunten:

 • Alle boeken zijn echte liefhebbersartikelen.

Minpunten:

 • Als je het boek dicht wilt doen, past niet alles erin.

7. LEGO – Harry Potter The Knight Bus – vanaf 8 jaar

Deze bus heeft ongeveer 400 onderdelen en er zitten 3 poppetjes bij.

Pluspunten:

 • De zijkant van de bus kan – nadat je hem in elkaar hebt gezet – open en zo kun je met de poppetjes in de bus spelen.

Minpunten:

 • Voor de adviesleeftijd zijn er uitdagendere bouwpakketten van LEGO. Deze vinden wij een stuk eenvoudiger en misschien al snel saai voor kinderen vanaf 8 jaar.

8. Mattel Games – Harry Potter UNO – vanaf 7 jaar

UNO is – net als de nummer 3 in deze lijst met het beste Harry Potter speelgoed – een spel dat in verschillende versies uitgebracht is, zo ook een Harry Potter versie.

Pluspunten:

 • De cijfers zijn gelijk aan de normale UNO, maar de plaatjes zijn allemaal gelinkt aan Harry Potter.
 • Dit spel kun je met lekker veel volwassenen en kinderen spelen en brengt veel lol.

Minpunten:

 • Het spel heeft wel een Harry Potter thema, maar het spel draait verder niet om Harry Potter of een van de boeken.

9. Zygomatic Board Game Studio – Harry Potter Story Cubes – vanaf 6 jaar

Het derde spel in deze lijst is ook voor de wat jongere fans.

Pluspunten:

 • Je dobbelt met de dobbelstenen en maakt dan je eigen verhaal met wat de dobbelstenen je gegeven hebben aan basisinformatie.

Minpunten:

 • Om er met zijn twaalven mee te spelen, vinden wij de dobbelstenen aan de kleine kant. Dit had best groter gemogen, ook omdat het voor jongere spelers bedoeld is.

10. Noble Collection – Harry Potter Magical Creatures – Gringotts Goblin – vanaf 6 jaar

Is dit echt speelgoed of niet? De meningen zijn verdeeld, maar er zijn genoeg mensen die met deze figuren de start van een verzameling ingeluid hebben en daarom vinden wij dat de Magical Creatures niet mogen ontbreken als het om het beste Harry Potter speelgoed gaat.

Pluspunten:

 • De karakters lijken sprekend op wat je in de films ziet.
 • De details zijn treffend.

Minpunten:

 • Het is een collectors item dat je handen vol geld gaat kosten als je er eenmaal aan begint.

Beste uit de test volgens Beslist

Op Beslist zie je meteen dat de spellen en het LEGO heel erg populair zijn als het om Harry Potter gaat. Er zijn meerdere pagina’s met alleen maar Harry Potter speelgoed. De poppen en figuurtjes die je kunt verzamelen zijn er ook, maar die worden minder goed verkocht dan het echte speelgoed waar je mee kunt spelen. Bij de verzamelobjecten wil je toch altijd ervoor zorgen dat ze niet beschadigd raken en die zet je dan snel in een vitrinekast of hoger op een boekenplank. Daarom kun je je afvragen of je ze wel als het beste Harry Potter speelgoed moet bestempelen.

Bij Radar is overigens een artikel over het kaartspel van Harry Potter geweest. Daar bleken – voor de echte kenners – vreemde vragen en soms onmogelijke antwoorden bij te zitten. Dat maakt een kaartspel natuurlijk waardeloos. Als je nog zo’n kaartspel hebt liggen, kun je volgens ons het beste alle kaarten een keer checken en de fouten eruit halen. Je kunt zelf met je kennis (of met behulp van internet) de kaartjes met vragen en antwoorden aanvullen en zo toch weer een complete set maken.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://www.beslist.nl/products/speelgoed_spelletjes/c/personage~11050068
https://radar.avrotros.nl/forum/speelgoed-f39/harry-potter-spel-t7943.html
https://harrypotter.fandom.com/wiki/LEGO_Dimensions

En dan…

… zit er niks anders meer op dan je volgende Harry Potter bestelling de deur uitdoen. Je hebt nu alle links naar het beste Harry Potter speelgoed hierboven staan en hoeft niet meer moeilijk te doen. Kijk wat je al hebt – of wat diegene die je een cadeau gaat geven al in zijn bezit heeft – en laat je bestelling lekker thuis afleveren. Hoe makkelijk kan het zijn?

Kortom

Wil je nog meer Harry Potter artikelen voor jouw verzameling? Als je geen zin hebt om het kasteel van LEGO te bouwen, kun je altijd nog voor de spellen of figuren kiezen. Je zult altijd veel lol met Harry Potter hebben en voor je het weet, zet je de DVD stiekem weer op de achtergrond aan.