Het beste genderneutrale speelgoed: speelgoed voor iedereen!

Wat is dat nu: genderneutraal speelgoed? Vraag je je misschien af. Het is een term die je misschien wat afschrikt, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. In feite komt het neer op speelgoed dat zowel jongens als meisjes leuk vinden om mee te spelen. Eigenlijk is best veel speelgoed genderneutraal: denk maar eens aan knikkers, Legoblokken, houten blokken, een step. Wat ook belangrijk is: de marketing van het speelgoed moet gericht zijn op meisjes én jongens.

Onze zoektocht naar genderneutraal speelgoed: best een uitdaging

Echt genderneutraal speelgoed (speelgoed dat gemaakt is met als opzet genderneutraal te zijn) is nog best moeilijk te vinden. Helemaal niet erg: veel speelgoed is van zichzelf al vrij neutraal. We zijn het er ook niet per se mee eens dat álle speelgoed genderneutraal moet worden gemaakt. Als er al een probleem is, dan zit het probleem erin dat het ene speelgoed wordt aangeprezen als voor meisjes en het andere voor jongens. Kinderen moeten lekker zelf kiezen.

Snel overzicht: Deze genderneutrale speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste interactieve keuzeLEGO Super Mario Avonturen met Mario Startset: Dit speelgoed won de Speelgoed van het jaar verkiezing 2021 in België en combineert het beste van Mario en Lego. We zijn vooral onder de indruk van de interactieve eigenschappen, zoals de luidspreker en lcd-schermen. Door de bewegende platforms en verschillende levels biedt het veel uitdaging. Ook kun je virtuele munten sparen via de Lego Super Mario app voor extra speelopties. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor de kleintjesFisher-Price Baby’s Eerste Blokken: Blokken zijn blokken, of je nu een meisje of een jongen bent! We houden van deze set vanwege de vrolijke vormen en kleurtjes. Het is niet alleen geweldig voor het stapelen, maar de emmer fungeert ook als een vormenstoof. Daarnaast draagt het bij aan de motorische vaardigheden van baby’s en is het opruimen een fluitje van een cent: alle blokjes gaan terug in de emmer. >> Check laagste prijs
Meest unieke ontwerpGSB genderneutrale speelkaarten: Deze kaarten onderscheiden zich van de rest doordat ze geen Heer, Boer of Vrouw bevatten. We waarderen het unieke concept waarbij GSB staat voor Goud, Zilver en Brons. Het kaartenspel werkt net als elk ander kaartenspel, maar met een moderne twist. Je hebt zelfs de keuze tussen een bordeaux rode of een zwarte set, en we hebben gemerkt dat de kaarten van hoge kwaliteit zijn. >> Check laagste prijs

Nummer één keuze genderneutraal speelgoed: dit speelgoed is zeker de moeite waard

Mario vinden ze bijna allemaal leuk, dat is een feit. Mario doet het goed bij jongens, meisjes – bij alle kinderen. Lego valt ook altijd in de smaak. Deze set biedt kinderen het beste van beiden. Het begint allemaal met een Lego Super Mario figuurtje dat aan de hand van een lcd-scherm en luidspreker geluiden maakt en reageert op wat je doet. De Lego Mario set werkt gedeeltelijk digitaal en biedt kinderen meer dan genoeg uitdagingen voor alleen- of samenspel.

De beste budgetoptie genderneutraal speelgoed

Ze als ze nog klein zijn kennis laten maken met genderneutraal speelgoed? Gebruik hiervoor de Fisher-Price set Baby’s Eerste Blokken. Deze blokken zijn geschikt voor alle kleintjes. De emmer zit vol vrolijk gekleurde blokken die voor een kleintje makkelijk zijn vast te pakken. De uitdaging zit hem in het stapelen, of juist via de openingen het juiste stuk in de emmer te krijgen. In de emmer zelf worden alle blokken netjes opgeslagen. Je draagt de emmer met de hendel.

Wat maakt ons geschikte genderneutraal speelgoed reviewers?

Nu zijn we niet per se specialisten op het gebied van genderneutraal speelgoed, maar wel hebben we veel verstand van speelgoed in het algemeen. Door de jaren heen hebben we behoorlijk wat speelgoed gereviewd. We hebben een goed beeld gekregen van wat leuk is voor jongens, wat leuk is voor meisjes en met welk speelgoed álle kinderen uit de voeten kunnen. In dit artikel richten we onze pijlen uiteraard op die laatste speelgoedcategorie.

Genderneutraal speelgoed: kritisch blijven op het aanbod

Er ligt nog steeds veel speelgoed in de schappen van de speelgoedwinkel dat specifiek voor jongens of voor meisjes bedoeld is. Op zich is dat niet erg, want jongens-jongens en meisjes-meisjes zullen altijd blijven bestaan. Zij hebben zo hun eigen speelgoedvoorkeuren. Er is ook een hoop speelgoed waarbij alle kinderen graag spelen, maakt niet uit wat hun sekse is. Vandaag de dag zijn er veel speelgoedfabrikanten die hun speelgoed actief marketen op alle kinderen.

Het voorbeeld van Lego

De Deense fabrikant van Lego is een goed voorbeeld van een fabrikant die het speelgoed op alle kinderen richt. Uit onderzoek van Lego is gebleken dat een groot deel van de jongens bang is uitgelachen te worden als er met “meisjes” speelgoed gespeeld zou worden. Meisjes zijn hier wat minder bang voor: zij schamen zich er niet voor met typisch “jongensspeelgoed” te spelen. Lego richt zich met zijn bouwsets op alle kinderen, jong en ouder. Lego is voor iedereen.

Aanvankelijke scepsis en ons onderzoek naar het beste genderneutrale speelgoed

Soms zijn we wel een beetje bang dat speelgoedproducenten het net iets te bont maken en bijvoorbeeld 100% genderloze speelgoedpoppen op de markt brengen. Het onderscheid tussen jongens en meisjes mag best worden vervaagd, maar in de wereld om hen heen zullen kinderen voor het grootste gedeelte toch “jongetjes” en “meisjes” tegenkomen. Het speelgoed moet wel blijven aansluiten op de belevingswereld. De fout zit hem eerder in de marketing.

Niet het ontwerp, maar de marketing

Poppen mogen best typisch mannelijke eigenschappen (zoals een volle baard en enorme spierballen) hebben en “vrouwtjespoppen” mogen er best slank en elegant uitzien. Het is ook niet zo dat als je jongens alleen met “spierballenmannetjes” laat spelen, ze later gaan denken dat ze net zoveel spierballen moeten kweken om geaccepteerd te worden. Nee, wat belangrijk is, is dat in de schappen geen onderscheid gemaakt wordt tussen jongens- en meisjesspeelgoed.

Wat beloven genderneutraal speelgoed makers meestal? Zijn die beloften te vertrouwen?

Spelen met een genderneutrale pop spreekt niet altijd tot de verbeelding. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen eruitziet als een typisch meisjes-meisjes of typische jongen-jongen, maar het is wel belangrijk dat het aanbod aansluit bij de wereld die ze om zich heen zien. In de wereld zie je toch vooral mannen en vrouwen voorbijkomen, zonder dat er iedereen er uitziet als een spierbundel of supermodel. Ons advies: sla ook weer niet te ver door met de ontwerpen.

Aanschaf genderneutraal speelgoed: hier let je op

Als het om genderneutraal speelgoed gaat, is het soms wat lastig om te bepalen waarop je moet letten. Genderneutraal speelgoed moet voor het grootste gedeelte aan dezelfde eisen als ander speelgoed voldoen. Het is dan ook niet zo dat dit speelgoed “revolutionair” hoeft te zijn.

 • Al het speelgoed moet 100% veilig
 • Al het speelgoed moet zijn gemaakt van hoge kwaliteit materiaal
 • Kinderen moet zelf kunnen kiezen welk speelgoed ze leuk vinden

Lopen ze een speelgoedwinkel binnen, dan zullen ze automatisch tot bepaald speelgoed worden aangetrokken. Dan is het fijn als er bij dit speelgoed geen labeltje “voor jongens” of “voor meisjes” staat. Dat kan voor verwarring zorgen. Als een jongen graag speelgoed wil hebben waar bij staat “voor meisjes” wat zegt dit dan over het kind? Eigenlijk niets, maar zo’n onhandig gekozen label kan wel voor een hoop onzekerheid zorgen bij kinderen.

Genderneutraal speelgoed is “inclusief”

Bij het beste genderneutrale speelgoed heb je niet eens door dat het genderneutraal is. Het gaat bijvoorbeeld om puzzels, blokken, Legostenen, bordspelletjes of waterpistooltjes. Dit speelgoed zullen zowel jongens als meisjes leuk vinden. Toch hoef je het als genderneutraal te marketen. Voor dit speelgoed bestaan ook geen stereotypen van voor wie het bedoeld is.

Onze onderzoeksdata: genderneutraal speelgoed als volgt onderzocht

In feite beoordelen wij het aanbod genderneutrale speelgoed op dezelfde criteria als ander speelgoed:

 • We letten erop dat het speelgoed veilig is en geen schadelijke stofjes bevat
 • We letten op het ontwerp – spreekt dit bij kinderen tot de verbeelding?
 • We letten op de educatieve waarde – wat steken kinderen ervan op?
 • We letten op de mogelijkheden die het speelgoed biedt – hoeveel uitdaging biedt het speelgoed?
 • We letten op de prijs-kwaliteit
 • Natuurlijk kijken we ook naar productreviews: dat is de beste manier om gelijk te achterhalen wat de kwaliteit van het speelgoed is.

Genderneutraal speelgoed 1: de LEGO Super Mario Startset Avonturen met Mario – 71360

Waarom kiezen voor de Lego Super Mario starter set?

 • Dit speelgoed won de Speelgoed van het jaar verkiezing 2021 in België
 • Combineert het beste van Mario én Lego
 • Het speelgoed is geheel interactief: gebruik van de luidspreker en lcd-schermen
 • Spaar virtuele munten via de Lego Super Mario app en speel extra speelopties vrij
 • De Lego Mario starter set zit vol bewegende onderdelen als draaiende platforms die extra uitdaging bieden
 • Met de stenen zijn verschillende levels op te bouwen en uit te proberen
 • Makkelijk uitbreiden met aanvullende Lego Mario sets
 • De 2 benodigde AAA-batterijtjes zijn helaas niet meegeleverd.

Genderneutraal speelgoed 2: Fisher-Price Baby’s Eerste Blokken – Blokkendoos: meisjes of jongens? Blokken zijn blokken

Waarmee verras je je kleintje? Met de Fisher-Price Baby’s Eerste Blokken set natuurlijk

 • In deze set vind je vele blokken in vrolijke vormen en kleurtjes
 • Ideaal voor stapelen, maar de emmer is ook gelijk een vormenstoof
 • Makkelijk opruimen: stop alle blokjes terug in de emmer
 • Goed voor de motorische vaardigheden van alle baby’s.

Genderneutraal speelgoed 3: de GSB genderneutrale speelkaarten is een dubbelpak kaarten zonder gender

Heb jij al gehoord van de genderneutrale speelkaarten set? Dit zijn speelkaarten zonder Heer, Boer of Vrouw. GSB is een afkorting voor Goud, Zilver en Brons (Gold, Silver, Bronze in het Engels).

 • Het kaartenspel werkt precies hetzelfde als elk ander kaartenspel
 • Kaartenspel met een uniek ontwerp
 • Kies voor een bordeaux rode of juist een zwarte set
 • Speelkaarten van hoge kwaliteit.

Genderneutraal speelgoed 4: Creatable World™ Deluxe Personage Kit Blond Golvend Haar – Genderneutrale Pop

Als eens geprobeerd je kind een écht genderneutrale pop te geven? Nu kan het.

 • Kinderen zijn vrij hun eigen invulling te geven aan het personage en het karakter
 • Pop van liefst 30 cm hoog voor een eerlijke prijs
 • Combineer verschillende kledingstukken
 • Je kunt ook combineren met accessoires als schoenen, zonnebril en hoed
 • De Creatable World TM pop heeft bewegende schouders, polsen, ellenbogen, knieën, enkel en een bewegende nek voor het creëren van de ideale pose
 • Je kunt verschillende modellen poppen bij elkaar verzamelen.

Genderneutraal speelgoed 5: De Vloer Is Lava van Goliath is een kinderspel voor alle seksen

Ken jij het spelletje de Vloer is Lava nog? Dat heb je vast weleens gespeeld. Nu is er ook een officieel kinderspel van.

 • Werkt volgens het bekende concept
 • Dit spel traint de behendigheid van jonge kinderen
 • Inclusief gekleurde matten die je door de hele kamer kunt leggen
 • De uitdagingen in het spel worden steeds lastiger – wie blijft als laatste overeind?
 • Bewegen zit er volop bij en kinderen zijn al snel vele uurtjes zoet.

Genderneutraal speelgoed 6: 1 kilo knikker bonken in een netje – 4 verschillende formaten van Don Juan Knikkers

Knikkeren deden we vroeger allemaal, hoe we ons ook identificeerden. Maar waarom blijft het zo populair om te knikkeren? Het leuke van knikkeren is dat het zowel stoer als elegant is.

 • Knikkeren is voor iedereen
 • Maar liefst 1 kilo glazen knikkers in deze zak
 • Scherp geprijsd
 • Kom de fraaiste knikkers in vier verschillende formaten tegen
 • Ze spelen lekker buiten: thuis of op het speelgoed
 • Uitstekend tijdloos speelgoed om samen te spelen.

Genderneutraal speelgoed 7: de Faber-Castell Connector Viltstiften koffer 60 stuks FC-155560, want kleuren is voor iedereen

Wat ze ook allemaal graag doen? Kleuren met stiften. Dus geef ze stiften van hoge kwaliteit.

 • Deze set bestaat uit maar liefst 60 verschillende viltstiften
 • Je kunt de viltstiften handig opslaan in de bijgeleverde koffer
 • De inkt is op waterbasis en kan uit de meeste stoffen gewassen worden
 • Combineren met Connector waterverf kan ook
 • De punten van de viltstiften zijn drukbestendig
 • Een nadeel: de dikte van de punten van de viltstiften zou nog wel eens kunnen verschillen.

Genderneutraal speelgoed 8: de Jan van Haasteren A Trip to the Museum puzzel (tweemaal 1000 stukjes)

Wat alle kinderen ook leuk vinden: lekker puzzelen. Geef ze een mooie puzzel van hoge kwaliteit.

 • De ontwerpen van Jan van Haasteren spreken altijd tot de verbeelding
 • Ontwerpen vol humor en detail
 • Maar liefst twee puzzels in deze voordeeldoos
 • Met 1000 stukjes zijn deze puzzels voor de meeste kinderen goed op te lossen
 • Kinderen puzzelen alleen of gezellig samen.

Genderneutraal speelgoed 9: de Fidget Toys speelgoed pakket set van AF-Tech bestaat uit maar liefst 50 delen

Wat ook veel kinderen leuk vinden, zijn de sensorische fidget speeltjes van AF-Tech.

 • Je kunt deze fidgets eindeloos opnieuw gebruiken en combineren
 • Je duwt de bubbels in elkaar wat voor een leuk knallend geluidje zorgt
 • Ook goed bij stressverlichting
 • Oefen de fijne motoriek
 • Leuk voor kinderen én voort volwassenen
 • Met de 50 verschillende delen in deze set kun je flink wat combineren.

Genderneutraal speelgoed 10: de Little Dutch Speelgoed Houten Keuken staat garant voor rollenspel plezier

Of geef je kind een leuk houten keukentje van hoge kwaliteit waar ze lekker vrijuit kunnen experimenteren.

 • Ideaal rollenspel voor jongens en voor meisjes
 • Lekker koken zonder bang te hoeven zijn dat het eten aanbrandt of het huis in brand vliegt
 • Leuk voor rollenspel
 • Zowel jongetjes als meisjes zijn dol op koken en lekker eten
 • De ontwerpen van Little Dutch zijn van hoge kwaliteit, dat geldt ook voor het houten materiaal
 • Een nadeel: een volwassene moet dit keukentje in elkaar zetten.

Lego en Playmobil worden genoemd als ideaal genderneutraal speelgoed op Aksecoaching.wordpress.com

Wat geef je jonge kinderen? Playmobil en Lego natuurlijk. Dit is speelgoed van hoge kwaliteit dat al jarenlang heel populair is bij zowel meisjes als jongens. Zowel Lego als Playmobil hebben heel wat verschillende leuke en spannende sets uitgebracht, waar bijna alle kinderen graag mee spelen. Kinderen kunnen ook uitstekend samenspelen en natuurlijk verschillende sets combineren.

Jouw genderneutraal speelgoed vervolgstap

Kinderen genderneutraal speelgoed geven is niet zo moeilijk als je misschien verwachtte. In dit artikel is gebleken dat het meeste speelgoed van nature al genderneutraal is. Vaak is dit speelgoed waarmee kinderen ook graag samenspelen. Kies je voor een pop, kies dan eens voor een wat neutraler design. Maar het allerbelangrijkste: laat kinderen zelf kiezen waar ze graag mee spelen. We hebben onze top 10 met je gedeeld en hopen dat er iets leuks voor je bij zit.

Genderneutraal speelgoed: onze gebruikte bronnen

De volgende bronnen hebben we ter inspiratie gebruikt voor ons onderzoek naar het beste genderneutrale speelgoed:

•          https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5259763/Lego-genderneutraal-meisjes-jongens-speelgoed.