De top 10 met het beste gadget speelgoed

Gadget speelgoed; sommige mensen moeten eerst even Googelen wat dat eigenlijk is. Aan de ene kant groei je nu als kind op met gadgets, terwijl je misschien niet eens door hebt dat het dat zijn. En aan de andere kant heb je ouders of grootouders voor wie de ontwikkeling van de techniek (en dus ook gadgets en speelgoed) zo snel gaat dat ze het amper nog kunnen volgen. Je kunt dan als kind vaardiger worden in het gebruik van bepaald speelgoed dan de mensen om je heen.

Onze lastige zoektocht naar het beste gadget speelgoed

Voor die ouder of grootouder kan het dan wel eens moeilijk worden om een cadeau uit te zoeken als er weer een goed rapport is aan het einde van het schooljaar of als de verjaardag voor de deur staat. Vroeger kreeg je voor je communie een skippybal of – als het een duur cadeau mocht zijn – een nieuwe fiets, maar daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg. Kinderen willen technologische snufjes, want dat zien ze op school, op televisie en bij vriendjes en vriendinnetjes.

Wij vinden het ook wel eens lastig wat nu precies valt onder de term gadget speelgoed. Voor ons gaat het daarom om iets dat helemaal nieuw is en waaraan automatisch technologische elementen zijn toegevoegd, of het is iets dat al bestond, maar dat in een nieuwe vorm is gegoten waarbij een stukje automatisering komt kijken. Het was in ieder geval een hele verfrissende review voor het team dat aan dit onderzoek gewerkt heeft. Je leest hieronder de – soms zeer verrassende – resultaten.

Snel overzicht: Deze gadget-speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor fotografieLifell – Speelgoed digitale camera: Deze kindercamera is verkrijgbaar in het roze en blauw. Ideaal voor kinderen die graag foto’s en filmpjes maken. We waarderen vooral de leuke filters die je over de foto’s kunt projecteren en de automatische focus die handig is voor jongere kinderen die misschien nog niet zo goed kunnen richten. >> Check laagste prijs
Beste educatieve keuzeHoobi – Kindermicroscoop: Voor nieuwsgierige kinderen die dol zijn op details, is deze microscoop perfect. Kinderen kunnen allerlei items, zoals bladeren, insecten en voedsel, onder de microscoop leggen om ze van dichtbij te bekijken. We vinden het geweldig hoe het kinderen kan inspireren om meer te leren over de wereld om hen heen. >> Check laagste prijs
Meest vermakelijke spaaroptieJollity Works – Muntjes etende hond – Spaarpot: Deze spaarpot is niet alleen leuk voor kinderen die nog munten als zakgeld krijgen, maar kan ook hun interesse in techniek wekken als ze ouder worden door te laten zien hoe de happende hond werkt. We het een leuke en educatieve keuze. >> Check laagste prijs

Onze eerste keuze: dit is het beste gadget speelgoed van dit moment

Je eigen fototoestel is niet voor kinderhandjes geschikt en het is ook te duur en waardevol om zomaar uit te lenen aan een kleintje dat nog morst en van alles uit de handen laat vallen. De Lifell kindercamera (in roze of blauw) is daarom een uitstekend voorbeeld van gadget speelgoed en het scoort hoog vanwege de functionaliteiten. Je kind leert kijken, de camera stilhouden en een moment kiezen om de knopjes te bedienen. De motorische vaardigheden gaan vlot vooruit.

Waarom reviewen wij het beste gadget speelgoed vandaag?

Wij zijn zeker enthousiast over gadgets, maar weten niet altijd goed wat we met gadget speelgoed moeten. Als volwassene ben je gewend dat een tablet bijvoorbeeld bepaalde dingen kan en je weet hoe het werkt, maar wat mag je dan verwachten van een kindertablet? Wij vinden dit bij elke vorm van gadget speelgoed, of het nu serieus of gewoon grappig bedoeld is, best een uitdaging. Vandaar dat we er in deze test vol ingedoken zijn om tot een top 10 te kunnen komen.

Waarom je altijd kritisch moet blijven bij gadget speelgoed

Bij elke gadget speelt iets met techniek en/of technologie een rol en dat is ook meteen de zwakste schakel. Een pop of autootje kan kapot gaan als je er te ruw mee bent of te vaak wast, maar bij technologie hoef je niet eens iets verkeerds te doen, of het gaat stuk. Ook is speelgoed waaraan iets vernuftigs aan toegevoegd is vaak duurder dan gewoon speelgoed. Dat maakt de drempel om gadget speelgoed te kopen hoger, terwijl kinderen er wel vaak om vragen (of zelfs zeuren).

Gadget speelgoed; is dat nou wel zo’n goed idee?

Wij herinneren ons nog hoe een docent ooit verkondigde dat computerprogramma’s leuk zijn, maar alleen werken als je de achterliggende gedachte van zo’n programma snapt. Dat vinden wij bij het beste gadget speelgoed eigenlijk ook. Je kunt bij een kind dat leert tellen kiezen voor een authentiek houten telraam waarbij je de bolletjes van links naar rechts schuift, of je kunt een kindertablet met oefeningen met cijfers geven.

Het ligt een beetje aan het kind en het doel van je gadget speelgoed of je dat plank raak, of helemaal misslaat. Je kunt een kind laten wennen aan gadgets en overstappen van het rustieke telraam naar de tablet, of je kunt het op de tablet leuker maken om te tellen als de telraam begint te vervelen. Het kan om de techniek of het achterliggende rekendoel gaan. Wij houden er in ieder geval niet van om zomaar allerlei gadget speelgoed te geven, want daarvoor vinden wij het te duur.

Wat beloven speelgoedfabrikanten bij gadget speelgoed?

 • Ze besteden aandacht aan de uitstraling, zodat het aantrekkelijk voor een kind is. (tablets krijgen oortjes, leuke kleurtjes, et cetera)
 • Ze zorgen voor een eenvoudiger niveau om de gadget te bedienen, terwijl er toch vaardigheden geoefend worden die later van toepassing zijn.
 • Ze zoeken naar gadgets die passen bij de toekomst.
 • Ze proberen een goede balans te vinden tussen de prijs en kwaliteit van gadget speelgoed.

De criteria waar we gadget speelgoed op beoordelen

Waar het bij ons vooral om gaat, is de werking van de gadget. We denken dan aan het volgende:

 • Wat kan je kind leren met het gadget speelgoed?
 • Welke technologie zit erachter?
 • Hoe lang zou het product mee moeten kunnen gaan?
 • Van welk materiaal is de behuizing gemaakt? (van belang bij artikelen zoals een fotocamera, tablet en horloge)
 • Hoe is het product gebruiksvriendelijk gemaakt voor kinderen?

Hoe we het beste gadget speelgoed verzameld hebben: onze testgegevens

Op internet naar gadget speelgoed zoeken, levert heel diverse resultaten op. We zijn daarom gaan kijken naar wat nuttige gadgets in de vorm van speelgoed zijn, maar ook wat gewoon leuke gadgets zijn om mee te spelen. Het hoeft niet altijd een leereffect te hebben om goed gadget speelgoed te zijn.

We hebben een selectie gemaakt en de onderstaande tien producten hebben de test goed doorstaan. De test bestond overigens uit een fase waarin ons eigen testteam met het gadget speelgoed gestoeid heeft en een tweede fase waarin de kids hun gang hebben mogen gaan. Je merkt al snel wat favoriet is en wat onaangeraakt in een hoek blijft liggen.

De top 10 met het beste gadget speelgoed

1. Lifell – Speelgoed digitale camera

Deze kindercamera is er in het roze en blauw en je kind kan er foto’s en filmpjes mee maken.

Pluspunten:

 • Er zitten leuke filters bij die je over de foto kunt projecteren.
 • Het handigste vinden wij de automatische focus, aangezien niet elk kind al goed kan richten en scherpstellen.

Minpunten:

 • Het blijft om techniek gaan, dus je moet de camera – ondanks de beschermhoes – niet te hard laten vallen.

2. Hoobi – Kindermicroscoop

Dit vinden wij een van het beste gadget speelgoed voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar details.

Pluspunten:

 • Voordat je het weet, neemt je kind van alles mee naar huis om onder de microscoop te leggen. Blaadjes, beestjes, eten… er wordt van dichtbij naar gekeken.

Minpunten:

 • Er zit wat materiaal bij dat niet voor de allerjongste kinderen geschikt is.

3. Jollity Works – Muntjes etende hond – Spaarpot

Is dit het aller beste gadget speelgoed? Nee, maar het is wel gewoon heel leuk voor het kind dat nog muntjes als zakgeld krijgt.

Pluspunten:

 • Zodra je kind ouder wordt, kun je de techniek achter de happende hond laten zien door het uit elkaar te halen. Het kan er zomaar voor zorgen dat je kind interesse in techniek krijgt.

Minpunten:

 • Op een bepaalde leeftijd is dit geen leuke spaarpot meer, dan wil je kind iets dat automatisch telt hoeveel er in de spaarpot zit. (En die gadgets zijn er ook.)

4. Ohome – Smart Watch voor kinderen – inclusief tracker

Een kind dat zijn ouder kopieert, wil ook een horloge dragen.

Pluspunten:

 • Voor sommige ouders zal de trackingfunctie een hele geruststelling zijn.
 • Je kind leert klokkijken, videobellen en kan er spelletjes op spelen.

Minpunten:

 • Het is een zwart horloge en dat is niet heel leuk voor een kind.
 • Let wel op dat de beloofde simkaart meegeleverd wordt bij je bestelling.

5. Stuff4You – Infinity Magic Cube

Toen we de kubus voor het eerst zagen, hadden we niet direct door wat dit nou voor gadget was, laat staan dat het op onze lijst met het beste gadget speelgoed terecht zou komen. Als je ermee gaat spelen, ontdek je al snel de charme van deze gadget.

Pluspunten:

 • Door de beweging die er in de losse, geschakelde onderdelen van de kubus zit, ontstaat er een soort rust.
 • Er zijn ook nog andere kleuren.

Minpunten:

 • Er is verschil in kwaliteit te bemerken. Je hebt hele stevige, maar ook die van plastic die al snel niet meer fijn in de hand aanvoelen.

6. Electro – Dierenpret

We hebben toch nog gadget speelgoed ontdekt dat al langer in omloop is, want Electro bestaat al veel langer. Er zijn nu wel veel meer thema’s te ontdekken.

Pluspunten:

 • De fijne motoriek wordt getraind en je kind ziet en hoort als het een goede combinatie maakt.
 • Ook bij dit speelgoed is het leuk – als het kind wat groter is en niet meer met Electro speelt – om het later uit elkaar te halen om de techniek die eronder zit te laten zien.

Minpunten:

 • Heb je een kind dat hier veel mee speelt? Dan is de lol er wel snel af.

7. VTech Baby – activiteitentablet

Er staan twee tablets voor kinderen in deze lijst met het beste gadget speelgoed. Deze eerste is voor de kleintjes.

Pluspunten:

 • Al vanaf een jaar kan je baby leren op de icoontjes te klikken.
 • Het resultaat is dat je kind vrolijke liedjes en geluiden hoort.

Minpunten:

 • Deze tablet is aardig gevoelig voor stoten en vallen. Dat kan de levensduur nogal inkorten.

8. VTech Preschool – leertablet

De tweede tablet voor kinderen is – volgens de fabrikant – voor de fase van 4 tot 7 jaar.

Pluspunten:

 • Wat je kind op deze tablet leert, gebruikt het ook op school.

Minpunten:

 • Wij vermoeden dat een kind van 7 hier echt niet meer mee wil spelen. Die wil ook gewoon op de normale tablet van papa of mama spelletjes of oefeningen doen.

9. Vonyx – karaokeset met drumpad en microfoon

Deze set staat volgens ons geheel terecht in deze top 10 met het beste gadget speelgoed.

Pluspunten:

 • Bovenop de box zitten buttons waarmee je kunt drummen.
 • De set is in verschillende kleuren te krijgen voor als je zwart niet leuk genoeg vindt.

Minpunten:

 • In sommige gevallen blijkt de set al snel niet meer goed te werken. Je moet je dan afvragen of iets meer geld uitgeven aan een betere set niet meer oplevert.

10. TradeNL – anatomie skelet op wieltjes

We moeten het toegeven: dit is geen gadget met technologische snufjes. Toch hoort hij volgens ons in dit overzicht thuis, al is het vanwege het hoge fungehalte.

Pluspunten:

 • Je kind leert over het menselijk lichaam en als het moeite met biologie heeft, kan dit helpen.
 • Het kan een hele grappige toevoeging aan je Halloweendecoraties zijn.

Minpunten:

 • Deze makker is best duur.

Beste uit de test volgens Consumentenbond en InternetMatters

De Consumentenbond heeft een paar jaar geleden – toen de tablet voor kinderen in opmars was – een uitgebreide test uitgevoerd om erachter te komen wat de verschillen met gewone tablets zijn en hoe de speciale kindertablets scoren. De resultaten waren verrassend, want eigenlijk is het design van een kindertablet aantrekkelijk gemaakt, maar is de inhoud vaak veel minder waardevol dan een gewone tablet als je kijkt naar wat je kind ermee kan.

Je moet je dus afvragen waarom je een speciale kindertablet zou willen kopen. Wellicht heb je nog een tablet in huis die je zelf niet meer gebruikt en die je prima voor je kind in kunt richten met spelletjes en programma’s om iets te leren.

InternetMatters maakt onderscheid in verschillende soorten gadget speelgoed:

 • De smart watch speciaal voor de doelgroep kinderen (zie ook onze nummer 4 in deze top 10 met beste gadget speelgoed)
 • Het slimme speelgoed in de vorm van robots
 • Technologisch speelgoed dat met andere apparaten in huis verbonden kan worden

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://www.internetmatters.org/nl/resources/tech-guide/smart-toys-and-wearable-gadgets/
https://www.consumentenbond.nl/tablet/test-kindertablets
https://www.sbsupply.nl/blog/high-tech-speelgoed-kinderen/

Zet nu de volgende stap

Je hoeft niet meer ingewikkeld te doen en alleen maar te kijken welke gadget je kind nog niet heeft en waar zijn of haar interesses liggen. Wat wel nog belangrijk is, is het bepalen van je budget, want bij het beste gadgetspeelgoed gaat het meestal niet om het goedkoopste speelgoed. Wat we wel nog vermeldenswaardig vinden, is dat de leeropbrengst van dit soort speelgoed vaak veel hoger is dan je zou verwachten. Opa en oma kunnen dat lastig vinden, maar het is wel zo.

Afsluiting

Met de top 10 aan het beste gadget speelgoed heb je voldoende input om weer een leuk cadeau in huis te halen. Bedenk je ook dat sommige presentjes een kind met een beetje achterstand of een bepaalde vorm van leren (zoals bij het skelet als je meer visueel dan auditief georiënteerd bent) heel veel goed kunnen doen voor de ontwikkeling. Het is moeilijk om daar een prijskaartje aan te hangen, toch?