Het beste educatieve speelgoed per leeftijdscategorie

Ouders en kinderen hebben bij de term “educatief speelgoed” vaak een verkeerd beeld van speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is, maar een soort lesboekje. Het doet denken aan school en aan een verplichting. Gelukkig draait het bij lang niet al het educatie speelgoed om “moeten”. Bij het beste educatieve speelgoed hebben kinderen niet eens door dat ze aan het leren zijn – het gaat gewoon vanzelf! Kinderen zijn zichzelf op een leuke manier aan het uitdagen.

Zoektocht naar educatief speelgoed: overstap van speelgoed naar speelgoed

De vraag naar en het aanbod van educatief speelgoed is de afgelopen jaren flink groter geworden. Steeds meer bestaat het idee dat speelgoed kinderen ook iets bij moet brengen, in plaats van alleen maar leuk moet zijn. Daar zijn wij het eigenlijk wel mee eens. Al mag het educatieve element natuurlijk niet ten koste gaan van het speelplezier. Speelgoed is voor vrije tijd en vrije tijd bij kinderen draait natuurlijk vooral om zoveel mogelijk plezier maken.

Snel overzicht: Deze educatieve speelgoedjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor tactisch denkenSmartGames – Smart Farmer: Dit spel werd uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar in 2019. Het is niet alleen leuk, maar stimuleert ook het tactisch denken van kinderen. Met een makkelijk te begrijpen ontwerp en 60 uitdagende levels, vinden we het geweldig voor kinderen van vier jaar en ouder. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptie voor kleurherkenningJumbo Kleurentorentjes Kinderspel Kleuren Leren: Dit spel helpt kinderen kleuren te herkennen en stimuleert hun motoriek. Samen spelen met ouders is een bonus. Met vier verschillende torentjes en 24 kleurrijke kralen, is dit zowel betaalbaar als educatief. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor interactief lerenElectro Wonderpen Nijntje – Educatief Spel: Nijntje is al jaren geliefd bij kinderen. Dit interactieve speelgoed prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen met zijn elektronische feedback mechanisme. Als kinderen het juiste antwoord aanraken met de pen, licht deze op en speelt er een muziekje af. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze educatief speelgoed: leerzamer kom je het niet tegen

Onze nummer één educatief speelgoed is toch wel de Smart Farmer game van Smart Games. Een veel slimmere game kom je dan ook niet tegen. Dit speelgoed was in 2019 winnaar van de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Het doel van het spelletje: de dieren op de boerderij uit elkaar houden. Helaas heeft de boer maar drie verschillende hekjes tot zijn beschikking. Aan kinderen de taak deze hekjes zo te ordenen dat de dieren toch op de juiste plek komen te staan.

De beste budgetoptie educatief speelgoed

Wat is dan de beste optie educatief speelgoed voor een bescheiden budget? Volgens ons is dat het Kleurentorentjes Kinderspel Kleuren Leren. Dit spel is van Jumbo en toch vooral bedoeld voor de echte kleintjes. Het spel heeft als doel jonge kinderen kennis van kleuren bijbrengen. Er moeten torentjes worden gebouwd en houten kralen moeten in de juiste volgorde bevestigd worden. Concentratie en samenspel spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Wat maakt ons geschikte reviewers van educatief speelgoed?

In het verleden hebben we speelgoed in alle soorten en maten gereviewd. Nog altijd houden we ons bezig met het reviewen van speelgoed, naast andere producten. We hebben er een goed oog voor gekregen welk speelgoed over educatieve eigenschappen beschikt en welke niet. De term “educatief” is ook erg breed – bij iedere leeftijdscategorie van kinderen hoor weer een andere uitdaging. Wij hebben oog voor de verschillende uitdagingen die speelgoed biedt.

Educatief speelgoed: kritisch blijven op het assortiment

Het is belangrijk kritisch te blijven op het aanbod educatief speelgoed. Het is leuk en aardig als je van speelgoed een hoop kunt opsteken, maar als het speelgoed niet leuk is, zullen kinderen er niet aan willen beginnen. Het eerste doel van speelgoed is dan ook vermaak. Dat mogen de producenten van educatief speelgoed niet vergeten als ze speelgoed ontwikkelen.

Richtlijnen voor educatief speelgoed

Voor elke leeftijdsgroep bestaat ander educatief speelgoed. Wat uitdagend is voor een baby, is dat allang niet meer voor een vierjarige. Kortom: zorg ervoor dat je het juiste speelgoed voor de juiste leeftijd aanschaft. Educatief speelgoed moet daarnaast, net als elk ander speelgoed 100% veilig zijn. De doelstelling moet leuk zijn voor kinderen en kinderen moeten ook geïnteresseerd zijn in het behalen van die doelstelling, anders zullen ze zich er niet voor inspannen.

Bouwspeelgoed

Bouwspeelgoed is speelgoed waarmee kinderen hun fijne motoriek oefenen, net als hun probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht. Er is bouwspeelgoed voor verschillende leeftijden kinderen: van heel eenvoudige bouwblokken tot ingewikkelde bouwmodellen van Lego. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze in staat zullen zijn praktische uitdagingen de baas te zijn.

Emotionele ontwikkeling

Speelgoed dat bijdraagt aan de emotionele ontwikkeling is speelgoed waarmee kinderen hun verantwoordelijkheidsgevoel vergroten. Bij het vergroten van de verantwoordelijkheid denk je bijvoorbeeld aan de aanschaf van een huisdier, maar in een eerdere fase in hun leven kun je ze ook een (interactieve) pop geven om voor te zorgen. Instinctief zullen ze de pop (hun vriendje) willen beschermen. Sommige poppen moeten geknuffeld en gevoederd worden.

Oefenen met taal en rekenen

Voor kinderen die net op de basisschool zitten of naar groep drie gaan, is er verschillend speelgoed te vinden waarmee ze spelenderwijs nieuwe woordjes leren of rekensommetjes leren oplossen.

Puzzelen

Er is heel wat puzzelspeelgoed op de markt: van legpuzzels tot sudokuboekjes. Puzzelen is goed voor oplossingsgericht redenen. Daarnaast verbeteren puzzels het ruimtelijke inzicht.

Strategisch denken

Denk je speelgoed waarbij ze hun ruimtelijk inzicht verbeteren, dan denk je met name aan bordspellen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren dammen. Of speel het bekende strategische spel Stratego met ze. Als ze wat ouder zijn, kun je ze ook leren schaken. Schaken is het ultieme denkspel.

Wat beloven educatief speelgoed makers meestal? Steekt de vork echt zo in de steel?

Bij educatief speelgoed draait het allemaal om eindeloze uitdagingen. Dat is dan ook precies wat educatief speelgoedmakers zullen beloven – dat kinderen “eindeloos uitgedaagd”  worden. Dat is natuurlijk nogal een forse bewering. Er is maar weinig speelgoed dat uit blijft dagen. Schaken is een spel dat altijd uitdaagt. Lego blijft ook uitdagen. Maar er is ook genoeg speelgoed waarbij, als de basisprincipes eenmaal duidelijk zijn, de uitdaging ook verdwenen is.

Aanschaf educatief speelgoed: hier let je op

Er zijn verschillende zaken om op te letten bij de aanschaf van educatief speelgoed:

Het speelgoed moet blijven uitdagen

Het meeste educatieve speelgoed is gericht op één of twee uitdagingen. Als het kind weet wat er precies moet gebeuren, is de pret eraf. Maar weinig educatief speelgoed biedt de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Dat kan bijvoorbeeld wel bij Lego of schaken, maar ook bij elk ander tactisch spel dat goed in elkaar zit, waarbij ze het tegen elkaar of jou op kunnen nemen.

Wat wordt er precies getraind?

Je kunt van een baby niet verwachten dat ze tactisch kunnen denken en de gevolgen van hun acties kunnen overzien. Dat kunnen zelfs de slimste baby’s niet. Kies voor speelgoed dat qua uitdaging aansluit op de leeftijd van het kind. Bij baby’s horen uitdagingen in motoriek, het herkennen van vormen, kleuren en misschien hun eerste woordjes. Tactiek zit er nog niet bij.

Algemene kennis

Educatief speelgoed dat bij elke leeftijdscategorie goed in de smaak valt, is speelgoed dat de algemene kennis vergroot. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren, maar wel op hun eigen initiatief en tempo. Educatieve boekjes vallen meestal heel goed in de smaak.

Leren op eigen tempo

Zoals hierboven genoemd, is het belangrijk dat kinderen zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Ze moeten zich niet gedwongen voelen. Ook moet je voorkomen dat ze zich “dom” voelen.

Onze onderzoeksdata: educatief speelgoed in de praktijk onderzocht

Onze onderzoek criteria zijn redelijk eenvoudig. Wij zoeken educatief speelgoed dat:

 • Uitdaagt en blijft uitdagen
 • Voor jongens én meisjes geschikt is
 • Dat 100% veilig is
 • Dat goed te betalen is
 • En dat goede klantreviews krijgt.

Educatief speelgoed 1: Smart Games – Smart Farmer (SG091) onze eerste keuze wat betreft educatief speelgoed

Waarom kiezen voor de Smart Farmer game van Smart Games?

Dit speelgoed was Speelgoed van het Jaar in 2019

 • Kinderen leren tactisch na te denken
 • Leuk en makkelijk te begrijpen ontwerp
 • Leuk om in je eentje of met meerdere kinderen te spelen
 • Maar liefst 60 verschillende uitdagingen
 • Leuk vanaf vier jaar en ouder.

Educatief speelgoed 2: Kleurentorentjes Kinderspel Kleuren Leren van Jumbo is de beste budgetoptie (voor jonge kinderen)

En waarom kiezen voor de Kleurentorentjes van Jumbo?

 • Met deze kleurentorentjes leren kinderen kleuren herkennen
 • Samen leren spelen zit er ook bij (ook met mama of papa)
 • De motoriek wordt geoefend en het concentratievermogen geprikkeld
 • Met vier verschillende torentjes en liefst 24 gekleurde kralen.

Educatief speelgoed 3: de Electro Wonderpen Nijntje is ook ideaal educatief speelgoed voor jonge kinderen

Wat kinderen ook supertof zullen vinden: de Electro Wonderpen van Nijntje.

 • Nijntje is al vele jaren een geliefd personage bij kinderen
 • Ontdek verschillende educatieve ontwerpen
 • De nieuwsgierigheid van het kind wordt geprikkeld dankzij de spannende elektronica
 • Kinderen kunnen met de punt van de pen een antwoord aanraken, als het antwoord juist is, zal er een lampje gaan branden en wordt er een muziekje afgespeeld.

Educatief speelgoed 4: Atlantis Escape van Smart Games is een IQ Spel voor 8+

Een educatief spelletje om wat oudere kinderen mee uit te dagen? Dat vind je in Atlantis Escape.

 • Dit speelgoed was voor Speelgoed van het jaar 2019 genomineerd
 • Leuk klassiek thema – ontsnap de stad Atlantis voordat deze onder water verdwijnt
 • Maar liefst 60 verschillende 3-D uitdagingen
 • Leuk om alleen te spelen of juist voor meerdere kinderen
 • Verrassend uitdagend, ook voor oudere kinderen en voor volwassenen.

Educatief speelgoed 5: het Bing maxi memo 36-delige spel met dierfiguren van Bambolino Toys & Bing traint het geheugen

Het geheugen trainen? Dat kan met het Bing Maxi Memo spel.

 • Met leuke en herkenbare officiële afbeeldingen van Bing
 • 24 lekker grote speelkaartjes gemaakt van stevig karton
 • Verschillende uitdagingen
 • Goed voor het trainen van het geheugen, maar ook goed voor de concentratie
 • Kinderen spelen leuk samen.

Educatief speelgoed 6: altijd een hersenkraker is de puzzelkubus MoYu Speed Cube 3×3

Bij veel kinderen zal de puzzelkubus MoYu Speed Cube ook goed in de smaak vallen.

Het design is anti-stick: dankzij speciale holtes in de kubus wordt verhinderd dat de individuele blokjes elkaar raken en aan elkaar blijven “plakken”

 • Ook anti-pop: de blokjes zitten stevig op hun plek en zullen niet uit de kubus loskomen
 • Dankzij speciale “corner cutting” kun je de kubus ook bedienen zonder te kijken
 • De stroefheid van de middelste blokjes is in te stellen
 • De kubus heeft een extra ruwe oppervlakte waardoor je voldoende grip hebt
 • Ook een krasbestendig en stickerloos ontwerp.

Educatief speelgoed 7: Basisdoos Loco Mini bied je de basis voor dit leuke educatieve denkspel

Of geef je ze de Basisdoos Loco Mini?

 • Maak de verschillende opdrachten uit het boekje
 • De goede antwoorden controleren doe je gemakkelijk zelf aan de achterzijde van de kaartjes
 • Zelfcorrectie heel eenvoudig
 • Leer samen met de kinderen, of laat ze alleen leren – ze kunnen ook met meerdere kinderen samen aan de slag.

Educatief speelgoed 8: Zwijsen De Gorgels, Tafels oefenen helpt je bij het oefenen van de rekentafels

De rekentafels zijn nog best een uitdaging voor kinderen. Laat ze deze oefenen met Zwijsen De Gorgels.

 • De rekentafels oefenen is voor veel kinderen een vervelend klusje: nu kun je hen deze op een leuke manier laten oefenen
 • Netjes in een doos
 • De Gorgels zijn bekende en populaire personages bij (jonge) kinderen
 • Laat ze samen oefenen of juist alleen
 • Geeft ze een streepje voor in de lesbank.

Educatief speelgoed 9: ook Cube Duel van SmartGames is een leuk IQ spel voor 8 jaar en ouder

Ook leuk om als denkspel cadeau te doen: Cube Duel van uitgever SmartGames.

 • Dit denkspelletje was genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020
 • Deze Smartgame is geschikt voor meer dan één speler, maar alleen spelen kan natuurlijk ook
 • Spelers testen hun 3D-bouwvaardigheden
 • Behalve ruimtelijk denken spelen planning en strategie ook een centrale rol.

Speelgoed 10: de Osmo Genius Starter Kit educatief speelgoed voor iPad van Play Osmo werkt volledig digitaal

Of geef je ze de Osmo Genius Starter Kit?

 • Met dit educatieve speelgoed kunnen kinderen zich over heel wat onderwerpen bijspijkeren, bijvoorbeeld wikskunde en wetenschap, maar ook zaken als kunst
 • Kies uit één van de vijf verschillende games: Newton, Words, Masterpiece, Tangram of Numbers
 • Inclusief Osmo iPad basis, spelstukje en spiegeltje
 • Download de bijbehorende apps gratis (je vindt ze in de Apple App Store).

Ravensburger TipToi: beste educatief speelgoed uit de test volgens Vergleich.org

Welk educatief speelgoed valt nog meer bij ze in de smaak? Nou, onder meer Ravensburger TipToi. Volgens Vergleich.org is dit het beste educatieve speelgoed (test uit 2015). Met dit spel kunnen kinderen op speelse wijze van alles leren over talen en over zaken als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Als je met de speciale TipToi pen op een voorwerp, tekst of afbeelding drukt, zal er een fraaie ingesproken tekst, geluid of liedje worden afgespeeld.

Jouw educatief speelgoed vervolgstap

Educatief speelgoed is er in heel wat verschillende geuren en kleuren. Er is voor elk kind wel wat te ontdekken. Kies voor je kind één van de tien stuks educatie speelgoed uit onze eigen lijst, of ga zelf naar iets leuks op zoek. Gebruik onze criteria om zelf een geschikt spelletje te vinden.