Het beste duurzame speelgoed per leeftijd: tijdloos genieten van duurzaam speelgoed

Wat we vaak vergeten bij de aankoop van speelgoed: controleren of het speelgoed wel echt duurzaam is. De term “duurzaamheid” kun je op verschillende manieren opvatten. Dit heeft allereerst te maken met het materiaal. Kan het materiaal tegen een stootje? Of is het snel kapot? Duurzaamheid heeft ook te maken met de productie. Als het speelgoed duurzaam geproduceerd is, betekent dat gemaakt van materialen die ecologisch verantwoord zijn.

Onze zoektocht naar duurzaam speelgoed: tijdelijke rage of altijd populair?

Over het algemeen geldt dat je van duurzaam geproduceerd speelgoed veel langer kunt genieten dan speelgoed dat snel-snel en van goedkope materialen in elkaar is gezet. Vaak valt duurzaam geproduceerd speelgoed ook gewoon beter in de smaak. De kwaliteit liegt er niet om. In dit artikel hebben we goedkoop geproduceerd speelgoed vermeden en allereerst gekeken naar kwaliteit. Duurzame productie is ook belangrijk, maar komt hier op de tweede plaats.

Snel overzicht: Deze duurzame speelgoedartikelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene duurzame keuzeKapla bricks 200 pcs: Deze set bestaat uit 200 hoogwaardige grenenhouten plankjes. Handig verpakt in een doos met deksel en hengsels. Met deze set kun je 31 verschillende bouwwerken maken en het speelgoed past perfect bij ander speelgoed, zoals poppen, actiefiguren of autootjes. >> Check laagste prijs
Beste speelgoed van gerecycled materiaalClics Build & Play 8-in-1 bouwblokken: Gemaakt van duurzaam en gerecycled kunststof, deze bouwblokken zijn perfect voor eindeloos bouwplezier. Met 122 verschillende clics en 38 accessoires, zijn ze een ideale aanvulling voor elke speelhoek. >> Check laagste prijs
Speelgoed van het jaar 2021Geomag Super Color Recycled 78 delig: Dit constructiespeelgoed met bolletjes en staafjes is niet alleen innovatief maar ook volledig duurzaam. Alle bouwstenen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De set werd in 2021 zowel de winnaar van het Speelgoed van het Jaar als de Gouden Publieksprijs. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze duurzaam speelgoed: het beste duurzame speelgoed voor jou

Wat ons betreft, is het beste duurzaam geproduceerde speelgoed de Kapla Bricks 200 stuks set. Deze set bestaat uit houten plankjes gemaakt van grenenhout. Elk van de plankjes heeft exact dezelfde maat. De plankjes set wordt geleverd in een stevige doos van karton met een plastic deksels, inclusief hengsels. De Kapla bouwset is voorzien van bouwinstructies: in de 15 pagina tellende folder kom je maar liefst 31 bouwvoorbeelden tegen om na te maken.

De beste budgetoptie duurzaam speelgoed

Hout is erg populair duurzaam speelgoed, vandaar dat ook get beste budgetspeelgoed in deze lijst van hout is. Het Houten Tegenboog Telraampje van Little Dutch is puur natuur. Dankzij het telraampje doen jonge kinderen belangrijke vaardigheden op. Deze regenboog is voorzien van vijf kleurrijke bogen van ijzer, elk met een houten vaat. Aan elke boog vindt je kleintje liefst 10 verschillende houten kralen. O ja, het hout is volledig FSC gecertificeerd.

Wij als reviewers van duurzaam speelgoed

Wij zijn bijzonder ervaren in het reviewen van speelgoed in het algemeen. Zo hebben we heel wat speelgoed in onze handen gehad en de revue zien passeren. Meestal voelen we het gelijk of speelgoed van hoge kwaliteit is of niet en anders wordt dat na een korte inspectie vanzelf duidelijk. Ook weten we te achterhalen of speelgoed duurzaam is geproduceerd of niet.

Duurzaam speelgoed onderzocht: een kritische houding vereist

Er is maar weinig speelgoed dat écht 100 duurzaam is. Het moet hierbij gaan of materiaal dat duurzaam van oorsprong is, maar ook duurzaam gewonnen en bewerkt is. Denk maar eens aan hout: dat is duurzaam, maar niet als je het op grote schaal uit de Amazone plukt. Als je bomen kapt, moet je ook weer nieuwe bomen planten, om het bomenaantal op peil te houden. Bovendien mogen er bij het bewerken van het hout geen schadelijke stoffen vrijkomen.

De afwerking

Het draait bij duurzame producten ook allemaal om de afwerking. Je kunt wel een product van mooi hout kopen, maar als er vervolgens giftige lak op wordt gesmeerd, is het alsnog slecht speelgoed dat niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet en geen CE-label zal krijgen.

Het FSC-label

Ken jij het FSC-label al? Dit label geeft aan of hout duurzaam geproduceerd en verwerkt is. Merken die houten speelgoed van goede kwaliteit verkopen, zullen allemaal het FSC-label hebben.

Het moet wel uitdagend blijven

Wij verwachten van speelgoed dat het uitdagend is, of het nu duurzaam geproduceerd is of niet. Uitdagend speelgoed is speelgoed dat kinderen op alle mogelijke manieren uit zullen willen proberen. Dit is speelgoed dat tot de verbeelding spreekt en waar ze niet snel op zijn uitgekeken.

Lopende bandspeelgoed

Lopende bandspeelgoed kan ontzettend leuk zijn voor je kind, maar het kan goed zijn dat dit onder de verkeerde omstandigheden gemaakt is – er is vervolgens kinderarbeid bij komen kijken. Kies daarom voor een fabrikant waarvan je de oorsprong kan herleiden en dat een goede reputatie heeft. Kies eens voor ambachtelijk speelgoed, dit met de hand gemaakte speelgoed brengt kinderen de meerwaarde van duurzaam bij en leert ze speelgoed meer waarderen.

Goedkoop is duurkoop

Je kent het gezegde vast wel: goedkoop is duurkoop. Dit heeft er alles mee te maken dat wanneer je goedkoop speelgoed koopt, dit snel kapot gaat en het kind er snel op uitgekeken is. Met andere woorden: je moet alweer snel iets anders kopen en bent uiteindelijk dus duurder uit.

Wat beloven duurzaam speelgoed makers meestal? Is dit betrouwbare info?

Je ziet vaak voorbij komen dat het materiaal van speelgoed “duurzaam” is. Meestal wordt hiermee niet bedoeld dat het materiaal duurzaam en ecologisch verantwoord geproduceerd is, maar domweg dat het materiaal “stevig” is. Natuurlijk is het van belang dat speelgoed stevig is, maar laat je niet misleiden door een term die meerdere betekenissen heeft en die op meerdere manieren opgevat kan worden. Lang niet al het duurzame speelgoed is écht duurzaam.

Aanschaf duurzaam speelgoed: hier let je op

Duurzaam speelgoed kopen? Let in ieder geval op het volgende:

Het materiaal

Met duurzame materialen worden veelal natuurlijke materialen bedoeld, zoal hout, wol en natuurlijk rubber. Plastic is niet bepaald duurzaam. Plastic kan overigens wel heel stevig zijn en een lang leven hebben. Zo is van hardplastic/kunststof Legoblokjes bekend dat ze erg lang meegaan. Hout is ook niet per se duurzaam. Niet als er voor het speelgoed speciaal bomen gekapt zijn. Is het houten speelgoed van resthout (afvalhout) gemaakt? Dan is het weer wel duurzaam.

Ken je Bioplastic al?

Bioplastic is plastic maar dan duurzaam, veelal gemaakt uit natuurlijke materialen. Er zijn verschillende manieren waarop grondstoffen verwerkt kunnen worden – bij bioplastic gebeurt dit op een verantwoorde wijze. Er wordt dus geen chemische verf bij gebruikt.

De prijs

We zijn groot voorstander van duurzaam speelgoed, maar het moet natuurlijk wel redelijk geprijsd zijn. Dat geldt niet alleen voor speelgoed, maar bijvoorbeeld ook voor biologisch eten. Duurzaam speelgoed is inderdaad vaak duurder dan ‘gewoon’ speelgoed, maar daar staat tegenover dat het ook een stuk langer meegaat. Kwaliteit kopen is investeren in de toekomst.

Onze onderzoeksdata: duurzaam speelgoed in praktijk onderzocht

Bij het onderzoeken van duurzaam speelgoed kijken we hier naar:

 • We gaan op zoek naar speelgoed dat duurzaam geproduceerd is
 • We gaan ook op zoek naar speelgoed dat duurzaam bewerkt is
 • Vervolgens moet het speelgoed veel te bieden hebben – net zo uitdagend zijn als niet-duurzaam speelgoed
 • Duurzaam speelgoed mag er best mooi uitzien
 • Duurzaam speelgoed moet enigszins redelijk geprijsd zijn
 • Tot slot moet duurzaam speelgoed goede reviews krijgen online.

Duurzaam speelgoed 1: de Kapla bricks 200 stuks set is onze beste algemene keuze duurzaam speelgoed

Wat heeft de Kapla Bricks sets van 200 stuks je te bieden?

 • Liefst 200 hoogwaardige grenenhouten plankjes van hetzelfde formaat
 • Alle plankjes worden in een handige doos met deksel en hengsels geleverd
 • Zelf bouwen kan, maar je kunt natuurlijk ook één van de liefst 31 voorbeeld bouwwerken maken
 • Variëren kan op heel wat manieren
 • Je kunt er ook ander speelgoed bij betrokken, zoals poppen en actiefiguurtjes, of juist autootjes.

Duurzaam speelgoed 2: het Little Dutch Pure & Nature Houten Regenboog Telraam is het beste budgetspeelgoed voor jonge kinderen

Of kies je voor de Little Dutch Pure & Nature houten regenboogjes?

 • Dit telraam ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens hartstikke praktisch
 • Heeft maar liefst vijf gekleurde bogen van ijzer
 • Op elke boog vind je 10 grote houten kralen
 • Ook een leuke decoratie voor de kinderkamer
 • Gemaakt van volledig FSC-gecertificeerd hout
 • De kindvriendelijke verf is op waterbasis.

Duurzaam speelgoed 3: de Clics bouwblokken – bouwset 8 in 1 is geheel gemaakt van gerecyclede kunststof

Ook leuk om mee te spelen zijn de duurzame Clics bouwblokken.

 • De bouwblokken van Clics zijn gemaakt van duurzaam en gerecycled kunststof
 • Met Clics kun je eindeloos bouwen – je bouwt niet alleen je eigen ontwerpen, maar ook aan de hand van meegeleverde “bouwplannen”
 • Het Clics starterspakket kan gemakkelijk aangevuld worden met andere Clics sets
 • Liefst 38 accessoires en 122 verschillende clics
 • Speelgoed voor jongens en meisjes.

Duurzaam speelgoed 4: Met het Dieren Knutselpakket van Re-Cycle-Me knutsel je een hele dierentuin in elkaar

Kind fan van knutselen en van dieren? Dan is dit het speelgoed voor hem/haar.

 • Aan de hand van dit knutselpakket kunnen kinderen een gehele dierentuin bij elkaar knutselen
 • Inclusief duidelijke handeling
 • Met verschillende uitknipfiguren
 • Je gebruikt materialen zoals een melkpak, keukenrollen en toiletrollen om zelf de leukste beestjes te maken
 • Dit speelgoed is duurzaam omdat het van afval gemaakt is
 • Kinderen worden zich meer bewust van de mogelijkheden van materiaal – is iets ooit écht afval?

Duurzaam speelgoed 5: de Geomag Super Color Recycled 78-delig is Winnaar Gouden Publieksprijs en Speelgoed van het Jaar Nederland 2021

Ken jij de Geomag Super Color Recycled al? De kans is groot dat je in eerste instantie niet precies weet wat hiermee wordt bedoeld. Geomag is constructiespeelgoed met bolletjes en staafjes.

 • Je kunt de staafjes en de bolletjes dankzij magneetwerking aan elkaar bevestigen
 • Nieuwe vaardigheden worden aangeleerd, wat de leeftijd van het kind ook is
 • De bouwstenen zijn in hun geheel van gerecycled plastic gemaakt
 • In 2021 was Geomag winnaar Speelgoed van het jaar én winnaar van de Gouden Publieksprijs
 • In het pakket vind je 28 staafjes, 20 bollen, verschillende panelen – 16 driehoekige en 12 vierkanten, plus nog eens 2 vijfhoekige panelen.

Duurzaam speelgoed 6: de Kapla Houten plankjes set Octocolor 8 kleuren 100 st KAPL172102 is Kapla in acht verschillende kleuren

Nog meer Kapla speelgoed in de lijst – ditmaal een houten plankjes set in maar liefst acht kleuren.

 • Ook deze plankjes zijn van duurzaam grenenhout gemaakt
 • In de stevige doos zit een deksel van doorzichtig plastic zodat je ook opgeborgen je setje kunt bewonderen
 • Je kunt variëren zoveel je wil, nu ook op kleur
 • Verbetert de motoriek, de behendigheid en natuurlijk het ruimtelijk inzicht
 • Kinderen krijgen de kans hun creativiteit volop te ontwikkelen.

Duurzaam speelgoed 7: de Poppenhuis keuken accessoires van Small Foot Company bestaat uit 12 leuke accessoires voor in de keuken

Ook leuk voor de kleintjes is het poppenhuis vol keuken accessoires van Small Foot Company.

 • Deze speelgoed set bestaat uit prachtige miniatuurtjes uit het huishouden
 • Je komt onder meer een stofzuigertje en een strijkijzertje tegen
 • Mooi gemaakt, wel een beetje klein van formaat
 • Ideaal te gebruiken in poppenhuizen en dergelijke
 • Met CE keurmerk.

Duurzaam speelgoed 8: Funmais – Mix 1600 big box van SES is gemaakt van écht mais

Heb jij al gehoord van Funmais? Je kunt er een hele hoop mee.

 • In de grote doos vind je maar liefst 1600 “funmaisjes” die je eindeloos kunt combineren
 • Een beetje water toevoegen en de mais wordt kleverig waarna je het zonder lijm kunt plakken
 • Je kunt er de leukste figuurtjes mee maken
 • Snijden kan ook met het bijgeleverde mesje
 • Leuken voor ouders om met de kinderen samen te doen
 • De creativiteit wordt flink gestimuleerd
 • De funmais bestaat voor een groot gedeelte uit natuurlijke grondstoffen
 • Daarnaast is de verpakking van de doos van 100% gerecycled karton.

Duurzaam speelgoed 9: de Little Dutch Houten Autobaan Pure & Nature van FSC Hout is een superleuke eerste autobaan

Wij zijn erg tevreden over het merk Little Dutch. Je kunt hier heel wat kanten mee op. Zo kun je onder meer deze leuke autobaan kopen waarbij je 4 autootjes bijgeleverd krijgt om mee te spelen.

 • Plaats de autootjes bovenaan en ze vinden vanzelf hun weg naar beneden
 • Gemaakt van duurzaam FSC hout
 • Al geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden
 • Ook een leuk accessoire voor in de kinderkamer
 • Een nadeel: de autootjes zouden nog weleens vast kunnen blijven zitten in de baan.

Duurzaam speelgoed 10: de Jouéco Houten Blokken 100-delige set bestaat uit tal van frisse kleurtjes

Van houten blokken kun jee eigenlijk nooit genoeg hebben. Daar speelt Jouéco handig op in.

 • Deze houten blokken set bestaat uit liefst 100 blokken
 • Het hout is van hoge kwaliteit
 • Bouw wat en zoveel je zelf wilt
 • Goed voor de creatieve en motorische ontwikkeling
 • Inclusief handige opbergton
 • Makkelijk uitbreiden met één of meerdere andere blokkensets.

De houten kubus of vormenstoof: het beste duurzame speelgoed uit de test volgens Bestekinderadvies.nl

Ook handig houten speelgoed, wat wij nog niet genoemd hebben, is een vormenstoof of houten kubus. Dit is voor baby’s en peuters toch één van de leukste stuks speelgoed die ze kunnen hebben. Niet alleen kun je met blokken van hoge kwaliteit flink stapelen, kinderen kunnen ook vormen oefenen door ze door de bijpassende openingen in het krat te krijgen.

Jouw duurzaam speelgoed vervolgstap

Ben jij al leuk en leerzaam duurzaam speelgoed tegengekomen? In dit blog hebben we je aardig wat tips gegeven, plus we hebben onze top 10 met je gedeeld. Kortom: kies nu maar raak!