De beste cadeaus voor verschillende leeftijden kinderen

Op zoek naar leuke cadeaus voor kinderen? Dan kom je al snel bij speelgoed uit. Speelgoed is er in veel verschillende soorten en maten. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is speelgoed van gemaakt. In dit artikel kijken we minder naar wat in het algemeen de beste cadeaus voor kinderen zijn, maar ligt onze nadruk met name op wat het beste cadeau per leeftijdscategorie is. Er is een wereld voor je te ontdekken, dus lees vooral verder en doe inspiratie op.

Onze zoektocht verschillende leeftijden cadeaus

Zoeken naar geschikte cadeaus speelgoed voor (kleine) kinderen kan best een uitdaging zijn. Zeker als het niet je eigen kind is waarvoor je speelgoed koopt en je niet precies weet wat de voorkeuren zijn. Des te meer reden goed onderzoek te doen. Of je vertrouwt natuurlijk op onze inzichten. Helemaal geen gek idee, want wij hebben flink wat ervaring met speelgoed voor kinderen. Door de jaren heen hebben we tal van producten bekekenen en vele reviews doorspit.

Snel overzicht: Deze cadeaus voor kinderen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor 2-jarigenStick-O Bumba set: Dit magnetische speelgoed is een absolute hit voor peuters van twee jaar. Met 14 afzonderlijke stukken en verschillende figuurtjes zoals een zon, bloem en boompje, vinden wij dit speelgoed perfect voor de jongste ontdekkers. Het is ook geheel veilig te gebruiken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor 4-jarigen4-in-1 Montessori visspel van MyFidget: Voor de vierjarige avonturiers is dit visspel zowel leuk als leerzaam. We waarderen hoe het de motorische vaardigheden van het kind stimuleert en dat het zowel binnenshuis als erbuiten te gebruiken is. Het feit dat je er ook samen met je kind mee kunt spelen, maakt het voor ons een topkeuze. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor 8-jarigenVillage speelkleed: Met een formaat van 200 bij 140 centimeter, vinden wij dit speelkleed perfect voor 8-jarigen. Het fungeert zowel als een prachtige vloerbedekking als een speelgebied waar kinderen hun autootjes en poppen kunnen voortbewegen. Bovendien is het antislip aan de achterzijde, wat wij een groot pluspunt vinden. >> Check laagste prijs

Onze eerste keuze beste cadeaus speelgoed per leeftijd: dit is het beste dat het internet te bieden heeft

Kinderen zijn rap in ontwikkeling: waar een éénjarige behoefte aan heeft is natuurlijk niet hetzelfde als waar een tienjarige behoefte aan heeft. Vandaar dat je niet zomaar blindelings een stuk speelgoed moet aanschaffen, maar altijd eerst dient te kijken naar de leeftijd van het kind. Speelgoed voor jonge kinderen is vaak voor jongens en meisjes gelijk, terwijl er op latere leeftijd voorkeuren ontstaan. Wat die voorkeuren precies zijn, moet je van tevoren wel weten.

Ook aandacht voor de beste budgetcadeaus voor kinderen

Natuurlijk raden we ook niet zomaar de duurste stuks speelgoed aan. Dat zou niet eerlijk zijn, want er moet wel een eerlijk prijskaartje aanzitten als je een cadeau geeft. De cadeaus in deze lijst zijn stuk voor stuk redelijk geprijsd. Het ligt er natuurlijk ook aan welk budget je beschikbaar hebt gesteld voor je cadeau. Laat je in ieder geval inspireren door het grote aanbod.

Wat maakt ons geschikt als beste cadeaus reviewers?

Cadeautjes geven? Ja, daar staan we wel om bekend. Cadeautjes geven is een vak apart. Je moet niet alleen weten welk cadeau van hoge kwaliteit is, maar ook waar een kind precies behoefte aan heeft. Veel hangt samen met smaak en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Blijf kritisch op speelgoedcadeaus voor verschillende leeftijden

Zoals gezegd, is een kritische houding een vereiste. Per leeftijd verschilt het waar kinderen behoefte aan hebben. Neem de “spelregels” in acht, maar overweeg ook eens op één van deze opties:

Overdaad is een slecht idee

Ten eerste wil je niet teveel geld kwijt zijn voor je cadeau. Daarnaast wil je natuurlijk niet een cadeau geven dat een kind al heeft. Pasgeboren baby’s krijgen eindeloze hoeveelheden blokken en kledingstukjes van kennissen en familieleden. Allemaal prima natuurlijk, maar hoe meer een kind van iets heeft, hoe minder jouw gift nog op zal vallen. Koop daarom iets dat een kind nog niet heeft (vraag een verlanglijstje), of geef een specifieke uitbreidingsset

Ouders zitten niet op zeeën van speelgoed te wachten

Kinderen hebben speelgoed nodig, maar het probleem vandaag de dag is dat kinderen er al snel veel te veel van hebben. Veel van hetzelfde ook. Voorkom dat je een kind zijn vijfde superheldenpop geeft (vier is er al meer dan genoeg). Geef iets genoeg, of geef iets dat ook met ander speelgoed te combineren is. Met een nieuw Legosetje bijvoorbeeld kan een kind eindeloos combineren met zijn huidige collectie. Een nieuw setje knikkers valt ook zeker in de smaak.

Geef eens een knutselpakket

“Knutselset” mag je best ruim opvatten. Hiermee bedoelen we eigenlijk een cadeau dat de creativiteit écht stimuleert, zoals een tekenblok, een blok klei, een schildersetje, of iets vergelijkbaars.

Spulletjes voor op de kamer

Kinderen houden wel van een poster of twee. Maar misschien hebben ze wel meer aan een lamp of klok. Een werkbureautje of nieuw stoeltje kan ook uitkomst bieden. Hier genieten kinderen langere tijd van. Het is net zo leuk – of misschien wel leuker – om te krijgen dan speelgoed.

Een gezelschapsspelletje

Gezelschapsspelletjes zijn niet alleen leuk voor het kind dat het krijgt, maar voor het hele gezin.

Scepsis in ons onderzoek naar de beste cadeaus voor verschillende leeftijden kinderen

Cadeaus voor kinderen zijn er in overvloed. Het is een welbekend probleem dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Vandaar dat we je aanraden eerst goed na te denken voor je besluit iets te kopen. Kijk ook goed naar de kwaliteit van het product. Zou je het zelf willen hebben toen je nog een kind was? Was dat niet het geval? Lekker laten liggen dan.

Wat beloven kindercadeau makers meestal? Hoezeer kun je dit vertrouwen?

Denk je aan kindercadeaus, dan denk je in eerste instantie meestal aan speelgoed. Toch hoef je niet altijd de speelgoed-richting op te gaan. Onthoud: makers van kinderproducten zullen allemaal beweren dat hun speelgoed of artikel het beste is en bij elk kind in de smaak valt. Of dat echt zo is, is natuurlijk helemaal afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van het kind.

Waar let je op bij als je cadeaus voor kinderen aanschaft?

Wie cadeaus voor kinderen aanschaft, let in ieder geval op het volgende:

Hoe ‘vriendelijk’ is het materiaal?

Kies altijd voor materiaal dat gifvrij is. Kies bij voorkeur ook voor materiaal dat biologisch is, met de hand gemaakt en volledig eerlijk. Het fijne van handgemaakte artikelen is dat een kind waardering krijgt voor vak- en maatwerk en ook de waarde van goederen beter gaat inzien. Als alles wat een kind bezit uit de fabriek afkomstig is, wordt het “eenheidsworst”.

Kinderen kopiëren

Het is een bekende eigenschap van kinderen dat ze kopiëren wat ze tegenkomen. Zo leren ze over de wereld en ontwikkelen ze zich stap voor stap. Pas op latere leeftijd nemen kinderen een meer kritische houding aan en kunnen ze voor zichzelf bepalen wat ze wel of niet willen of denken. Zorg er dus voor dat je een cadeau uitkiest waarmee kinderen de goede dingen kopiëren.

Heeft het kind het nodig?

Kies alleen iets waarvan je weet dat het bijdraagt aan de ontwikkeling en/of het speelplezier van een kind. Iets kopen om iets te geven te hebben, is leuk en aardig, maar heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde. Kies bijvoorbeeld iets waarbij kinderen spelenderwijs kunnen groeien.

Onze onderzoeksdata: zo hebben wij de beste kindercadeaus onderzocht

Hoe het ook zij, als wij speelgoed cadeau doen, letten we sowieso op het volgende:

 • Wat is de kwaliteit van het materiaal? Is het stoot- en krasbestendig? (kinderen spelen soms ruw)
 • Is ook het ontwerp goed? Zitten er scherpe hoekjes af, of plekjes die onmogelijk schoon te maken zijn? Het oog wil natuurlijk ook wat
 • Prijs-kwaliteit: is de prijs eerlijk? Of kun je zelfs een koopje scoren?
 • Niet te vergeten: productreviews. Deze geven het eerlijkste beeld van de kwaliteit van het product.

Beste cadeau voor 1-jarige: leuk voor de 1-jarige is de Quutopia Foam badpuzzel “Treasure Island met Schildpad”

Kleintjes in bad doen is niet altijd het makkelijkste wat het is. Je moet het ze daarom leuk maken. Dat doe je bijvoorbeeld met de Quutopia Foam Badpuzzel “Treasure Island” met schildpadje

 • Deze badschuim set stimuleert de fijne motoriek
 • Het schuim is zacht (leidt niet tot verwondingen) en bovendien vrij van schadelijke stofjes
 • Liefst 12 stukken per set voor veel variatie
 • Ook twee vingerpopjes bijgeleverd
 • Water wordt niet opgenomen: de stukken blijven goed schoon
 • Je kunt het product 30 dagen gratis retoursturen.

Beste cadeau voor 2-jarige: de Stick-O Bumba set 14 stuks magnetisch speelgoed is super leuk voor jonge peuters

Een tweejarige ontdekt graag. Ontdekken kan met het magnetische speelgoed van Stick-O Bumba.

 • Dit speelgoed is geheel magnetisch
 • Liefst 14 afzonderlijke stukken
 • Verschillende leuke figuurtjes, onder meer een zon, bloem en boompje
 • Geheel veilig te gebruiken.

Beste cadeau voor 3-jarige: het VanPauline strandsetje is het ideale zandbak- en strandspeelgoed

De meeste driejarigen brengen graag tijd door in de zandbak. De ideale zandbakspeeltjes vind je bij VanPauline.

 • Deze strand- en zandbak set bestaat uit zeven delen: schepjes, emmertje, gietertje, een mandje en ijsjes
 • Berg alles gemakkelijk in het mandje op
 • De materialen en onderdelen zijn op veiligheid getest
 • Niet goed? Krijg je geld terug (100% garantie).

Beste cadeau voor 4-jarige: het 4-in-1 Montessori visspel van MyFidget biedt uren speelplezier

Waar brengt een vierjarige graag zijn tijd mee door? Onder meer met het MyFidget Montessori visspel

 • Dit vis spel is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens een leerzame uitdaging die onder de meer de motorische vaardigheden stimuleert
 • visjes zijn geheel magnetisch
 • Je gebruikt dit speelgoed zowel binnenshuis als erbuiten
 • Speel eventueel ook samen met je kind.

Beste cadeau voor 5-jarige: het Dino ei/de dinosaurus puzzel is een ideaal cadeau voor kleine dinofans

Is je kleine fan van dino’s? Dan is de dinosaurus ei en puzzel het ideale cadeau.

 • Los de puzzel op (60 stukjes)
 • De eieren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Geheel van milieuvriendelijk materiaal gemaakt
 • Leuke verrassing voor elke dinosaurus fan
 • Het materiaal is stevig genoeg voor meerdere keren puzzelen.

Beste cadeau voor 6-jarige: kies eens een boek – kies Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle

Een superleuk educatief cadeau is natuurlijk een boek en welk kinderboek is nu leuker dan Rupsje Nooitgenoeg?

 • Onderstaand exemplaar is karton en ingebonden
 • Rupsje Nooitgenoeg is wereldberoemd en geliefd onder tal van kinderen en ouders
 • Dit boek draait om eten, eten, eten; vervolgens bouwt het Rupsje een eigen huisje en het eindigt met het rupsje als vlinder
 • Het kinderboek is fraai vormgegeven en supergrappig.

Beste cadeau voor 7-jarige: Full Diamond Painting voor kinderen (maar stiekem ook voor volwassenen)

Full Diamond Painting: wat kinderen leuk vinden. Full Diamond heeft verschillende modellen voor het zelf maken van leuke kunstwerkjes. Onderstaand model is met koeien, paarden en kippen.

 • Lekker groot kindercanvas van 30 bij 40 centimeter
 • Komt met tal van diamantjes om vormen meet te maken en een breed aanbod accessoires
 • Bouw gemakkelijk het bijgeleverde plaatje na met de 3 gratis pennen en de metalen pincet wax
 • Uitstekende prijskwaliteit.

Beste cadeau voor 8-jarige: het Village speelkleed 140 bij 200 cm van Associated Weavers

Waar maak je een 8-jarige blij mee? Bijvoorbeeld met het Village speelkleed van 200 bij 140 centimeter.

 • Dit speelkleed is zowel een leuke vloerbedekking als een stuk speelgoed voor kinderen
 • Je kunt hier vrijuit autootjes en tal van popjes op voortbewegen
 • De achterzijde van het tapijt is antislip zodat hij niet wegglipt
 • Een leuk ontwerp met fraaie kleuren.

Beste cadeau voor 9-jarige: de LEGO NINJAGO Waterdraak – 71754 speelgoeddraak en onderwater speelset

De meeste negenjarigen zullen nog altijd graag met Lego spelen, onder meer met de Waterdraak van Lego Ninjago.

 • Deze speelset is bekend van de Ninjago Tv-serie
 • De kop van de zeedraak is geheel verstelbaar; dat geldt ook voor de staart, de vleugels, de kaak, de nek en de poten
 • Deze Lego set komt met 5 minifiguurtjes
 • Speelgoed van hoge kwaliteit
 • Gemakkelijk te combineren met andere Lego sets (of dat nu Lego NINJAGO is of niet)
 • Een nadeeltje van Lego is natuurlijk wel dat het nogal prijzig is.

Beste cadeau voor 10-jarige: leerzaam en superfraai de Schaakset van Olijfhout & Honing met laden

Wat geef je een 10-jarige dan cadeau? Waarom geen super fraaie schaakset?

Schaken is een denkspel dat écht bijdraagt aan de algemene ontwikkeling. Schaken is daarnaast van alle leeftijden: ze zullen er nog jaren plezier van hebben (en anders jij wel).

 • Deze schaakset is van hoge kwaliteit – met een fraai bord van Olijfhout
 • Inclusief van handige opbergladen om de stukken niet kwijt te raken
 • Ook als decoratie is deze schaakset heel geschikt
 • Deze schaakset is met de hand gemaakt: geen twee sets zullen precies identiek zijn.

Uno Junior van Mattel Games: één van de Beste kindercadeaus uit de test volgens Speelgoedtop10.nl

Uno is een bekend kaartspel. Mattel Games heeft nu ook een kindervariant op de markt gebracht. Het spel is vereenvoudigd, zodat zelfs kinderen vanaf 3 jaar het kunnen spelen. Zet een paar kinderen bij elkaar, geef ze de Uno Junior kaartset en ze houden elkaar zo urenlang zoet.

Jouw beste kindercadeau vervolgstap

In dit artikel hebben we de beste kindercadeaus met je gedeeld. Hiertoe behoort speelgoed, maar ook andere zaken, zoals gezelschapsspellen en denkspellen. Het aanbod voor kinderen is groot en zal altijd groot blijven. Aan jou de keuze: we hopen dat er iets geschikt voor je tussen zit.

Gebruikte bronnen in kindercadeau onderzoek

In ons onderzoek naar het beste kindercadeau hebben we van onderstaande bronnen gebruik gemaakt:

•          https://www.happinez.nl/favorites/goed-kindercadeau/

•          https://www.unicornsandfairytales.be/cadeautips-die-geen-speelgoed-zijn/