Beste bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

Je verwacht het in eerste instantie misschien niet, maar constructiespeelgoed is toch echt voor alle leeftijden. Hoe dat zit? De eerste stap van constructie is bouwen en zelfs baby’s zijn al bezig met bouwen als ze zachte blokken stappen. Meesterarchitecten zijn het nog niet, maar bouwen wordt er al vanaf jonge leeftijd ingegoten. Dat heeft er alles mee te maken dat bouwen de creativiteit prikkelt. Met een goede bouwset kun je zo’n beetje alle kanten op.

Onze zoektocht naar het beste bouw- en constructiespeelgoed: zo zijn we hierbij uitgekomen

Persoonlijk vinden we bouwspeelgoed het leukste speelgoed dat er bestaat. Een pop als een Barbie of een superheldenpop is leuk. Als je er meerdere hebt, kun je er een verhaal omheen verzinnen en ze tal van avonturen laten beleven, maar uiteindelijk hebben ze toch maar beperkte kanten op. Met een grote blokkenset of een grote doos Lego kun je bijna eindeloos combineren. Kinderen worden eigenlijk alleen gelimiteerd door hun eigen creativiteit. Fraai toch?

Snel overzicht: Deze bouwspeelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor peutersLittle Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower: Dit speelgoed is ideaal voor de jongste bouwers en wordt geroemd vanwege zijn duurzame houten onderdelen en het feit dat het geen scherpe randen heeft. Bovendien zijn de zachte pastelkleuren een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. We waarderen het ontwerp en de aandacht voor veiligheid. >> Check laagste prijs
Beste magnetische optieMagformers My First Set Line- bouwset 30 stuks: Voor kinderen die graag met magneten spelen, is deze set fantastisch. De diverse vormen en zes oliepastelkleuren maken eindeloze combinaties mogelijk. De bijgeleverde speelboek en bouwkaarten zijn een extra bonus, en de magnetische stenen garanderen stevige constructies. We zijn onder de indruk van de duurzaamheid en veelzijdigheid van dit product. >> Check laagste prijs
Beste veelzijdige keuzeJoyage 48 stuks Magnetisch Speelgoed: Dit speelgoed biedt een scala aan verschillende bouwvormen die allemaal door magnetisme verbonden kunnen worden. We vinden het geweldig dat het zowel stevige constructies als een divers kleurenpalet biedt. Bovendien kan dit speelgoed eenvoudig worden gecombineerd met ander speelgoed, wat het een uitstekende keuze maakt voor creatieve kinderen die graag hun fantasie gebruiken. >> Check laagste prijs

Indeling beste bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

In dit artikel bespreken we wat het beste constructie- en bouwspeelgoed per leeftijd is. Dat heeft er alles mee te maken dat “bouwen” een erg breed begrip is. Hoe ouder kinderen zijn, hoe verfijnder hun motoriek en hoe groter hun verbeeldingskracht. Kleine kinderen kun je absoluut niet met Lego laten spelen, omdat Lego heel veel kleine onderdelen heeft waar ze makkelijk in kunnen stukken. Om die reden is er voor 4+ Lego Duplo ontwikkeld: Lego met grote stukjes.

Ook aandacht voor beste budgetopties bouw- en constructiespeelgoed

Met het meeste bouwspeelgoed kun je eindeloos veel richtingen in. Wel vinden we het een belangrijke vereiste dat het speelgoed betaalbaar blijft. Het speelgoed in dit lijstje is niet buitensporig duur, maar geschikt om cadeau te doen – soms misschien wat te duur om een kind van een ander cadeau te doen, maar niet te duur voor je eigen kinderen bij een speciale gelegenheid. We zijn van mening dat speelgoed sowieso niet superduur hoeft te zijn om leuk te zijn.

Wat maakt ons de geschikte bouw- en constructiespeelgoed reviewers?

Wij zijn opgegroeid met speelgoed. Eerst speelden we met blokken en daarna met Lego. Zoals je ongetwijfeld weet, is het aanbod Legosets ontzettend groot. In eerste instantie kon je met Lego vooral primitieve huisjes en dergelijke bouwen. Vandaag de dag heb je allerlei sets die aansluiten bij populaire televisieprogramma’s en films (denk eens aan Star Wars en Harry Potter). Wat wij naar verloop van tijden: de sets uiteen halen en onderdelen opnieuw gebruiken.

Blijf kritisch op het brede aanbod bouw- en constructiespeelgoed

Hieronder een lijst met criteria waaraan constructie- en bouwspeelgoed tenminste moet voldoen:

Bouwspeelgoed moet veilig zijn

Dat betekent in de praktijk: speelgoed zonder scherpe randjes, gemaakt van veilig materiaal, zonder schadelijke stofjes. Ook mag er geen inslikgevaar gelden bij speelgoed voor de allerkleinsten.

Let op bij hout

Hout is stevig en duurzaam materiaal, maar let wel op splinters en op de gebruikte lak. Het komt nogal eens voor dat er schadelijke lak wordt gebruikt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Motorische vaardigheden

De motorische vaardigheden zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Meestal geldt dat hoe kleiner het kind is, hoe groter de “blokken” moeten zijn. Baby’s spelen met grote blokken. Omdat ze vaak nog (onbedoeld) met dingen gooien, kan het speelgoed ook maar het beste zacht zijn. Pas als ze wat ouder zijn, is hout of hard plastic bij kinderen aan te raden.

Aanvankelijke scepsis: onderzoek naar bouw- en constructiespeelgoed per leeftijd

Bouw en constructiespeelgoed 13 in een dozijn? Nou ja, soms wel. Veel bouwspeelgoed lijkt sterk op elkaar. Hou er ook rekening mee dat er vaak “namaak” wordt gemaakt – zoals bouwsets die verdacht veel op Lego lijken, maar geen Lego zijn en ook niet zo goed als Lego zijn. Kies het liefst voor een vertrouwd merk dat zich in het verleden heeft onderscheiden.

Wat beloven de makers van bouwspeelgoed zoals? Kun je hierop bouwen of is het los zand?

Doorgaans zullen de producenten van bouwspeelgoed uren speelplezier beloven. Dat mag je altijd met een korreltje zout nemen. De meeste bouwsets bestaan uit minder dan 100 blokken. Dat betekent dat het aantal mogelijkheden nog relatief beperkt is. Wil je echt dat je kinderen uren zoet is met bouwen, dan zul je al verschillende uitbreidingen moeten kopen. Soms zit er technische snufjes aan bouwspeelgoed. Niet al deze ‘snufjes’ hebben een lang leven.

Bouw- en constructiespeelgoed aanschaffen: hier let je op

Hier let je op als je bouwspeelgoed koopt:

Daagt het uit?

Er zijn verschillende redenen waarom bouwspeelgoed niet uitdaagt. Een eerste reden is dat je speelgoed voor de verkeerde leeftijdsgroep hebt gekocht. Wat voor een driejarige super spannend is, is dat voor een achtjarige allang niet meer. Bij bouwspeelgoed draait het ook om het aantal blokken: hoe meer blokken en hoe meer manieren om die te combineren, hoe uitdagender het speelgoed. De uitdaging zit hem natuurlijk ook in het aanbod extra functies

Extra functies

Een groot kasteel bouwen, is leuk en aardig, maar als dit eenmaal staat, moet het spelen eigenlijk pas beginnen. Het fijne van Lego is dat je én bouwstenen hebt én actiefiguurtjes om actiescènes mee uit te werken. Wat ook spannend is: je eigen model knikkerbaan opbouwen en deze vervolgens in de praktijk uittesten met knikkers. Meestal geldt bij bouwspeelgoed dat je ook ergens naartoe moet kunnen bouwen. Wat je bouw moet een praktische functie hebben.

Jongetjes en meisjes

Niet al het bouwspeelgoed is voor alle kinderen geschikt. Het fijne van blokken voor kleine kinderen en Lego voor oudere kinderen, is dat je er alle kanten mee op kunt: zowel meisjes als jongens zullen hier verhaaltjes bij bedenken. Jongens voelen zich eerder tot technisch bouwspeelgoed aangetrokken en meisjes eerder tot bouwspeelgoed waarbij je bijvoorbeeld sieraden moet maken. Overigens zijn er ook zat “stoere” meisjes en “zorgzame” jongens.

Onze onderzoeksdata: bouw- en constructiespeelgoed in de praktijk getest

Hoe het ook zij, wij beoordelen speelgoed op basis van de volgende criteria:

 • De kwaliteit van het bouwmateriaal – wij geven de voorkeur aan duurzaam
 • De kwaliteit van het bouwontwerp – Legoblokjes zijn niet duurzaam geproduceerd, maar ze zijn zo ontworpen dat je ze eindeloos in elkaar kunt klikken en combineren
 • Prijs-kwaliteit: hoe meer je betaalt, hoe meer “bouwmateriaal” je daarvoor terug dient te krijgen
 • Productreviews: reviews geven het meest eerlijke beeld van de kwaliteit van het bouwspeelgoed.

Bouwspeelgoed 1-jarige: de Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower is ideaal voor de kleinste architecten

Voor de kleinste bouwers raden wij de Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower aan.

 • De bouwonderdelen zijn van duurzaam hout
 • Uitgevoerd in zachte pastelkleur
 • Zonder scherpe randen of hoekjes
 • Past bij de meeste interieurs.

Bouwspeelgoed 2-jarige: het PINMULTI-UP! – Nopper van Bristle Blocks Bouwspeelgoed – 50 stuks werkt met fijne sluitnoppen

Voor een tweejarige raden wij de PINMULTI-UP Nopper aan. Deze speelset is voor baby’s, voor peuters en voor kleuters.

 • Eenvoudig ontwerp
 • Je kunt verschillende kanten op met bouwen
 • De stenen zijn fraai van vorm en kleur
 • Inclusief handige opbergkoffer.

Bouwspeelgoed 3-jarige: de Magnetische knikkerbaan 125 stuks van Mr. Marbelous bestaat uit talloze magneet blokken

Natuurlijk vind je in deze lijst ook een knikkerbaan terug. Mr Marbelous levert hoge kwaliteit.

 • De onderdelen van de baan zijn geheel magnetisch
 • Inclusief duurzame opbergdoos
 • De motoriek van kleine kinderen wordt verbeterd
 • De creativiteit wordt geprikkeld
 • Dankzij de magnetische onderdelen is elk ontwerp lekker stevig.

Bouwspeelgoed 4-jarige: de Magformers My First Set Line- bouwset van 30 stuks is superleuk en makkelijk te gebruiken

Een vierjarige zal zeker uit de voeten kunnen met de Magformers My Frist Set Line.

 • Combineer eindeloos vormen en kleuren
 • In zes verschillende prettige oliepastelkleuren
 • Behalve magnetische bouwsteentjes kom je ook een speelboek en bouwkaarten tegen
 • Magneten zorgen voor duurzame, stevige constructies.

Bouwspeelgoed 5-jarige: het Joyage 48 stuks Magnetisch Speelgoed constructie speelgoed

Nog meer magneetjes met het Joyage 48 stuks Magnetisch speelgoed.

 • Verschillende bouwvormen die je met magneetwerking kunt verbinden
 • Stevige constructies
 • Verschillende kleuren
 • Dit bouwspeelgoed is ook goed met ander speelgoed te combineren.

Bouwspeelgoed 6-jarige: bouwen met het Kapla LIVR3 bouwspeelgoed betekent bouwen met fraai hout

Een zesjarige zal erg veel plezier beleven aan het Kapla LIVR3 bouwspeelgoed.

 • Het hout is van hoge kwaliteit
 • Je kunt eindeloos vormen combineren
 • Leuk speelgoed dat je zeker zult bewaren, ook als kinderen er niet meer spelen
 • Duurzaam ontwerp en materiaal.

Bouwspeelgoed 7-jarige: het Quercetti Techno Bouwspeelgoed – 80 stuks voor de kleine technicus

Een zevenjarige mag zich gaan wagen aan meer technische uitdagingen, zoals het Quercetti Techno Bouwspeelgoed.

 • Deze set bestaat uit liefst 80 stuks
 • Creëer vormen en schroef deze op het witte bord vast
 • Kinderen kunnen het voorbeeldboekje gebruiken of eigen combinaties maken
 • Het speelgoed is van hoge kwaliteit.

Bouwspeelgoed 8-jarige: het LEGO City Stadscentrum – 60292

In een lijst met bouwspeelgoed hoort natuurlijk minstens één Lego set te staan. Voor de achtjarige hebben wij gekozen voor de reeks Lego City en meer specifiek het Lego City Stadscentrum.

 • Je komt onder meer een recyclingstation, een pizzarestaurant, een elektrisch laadpunt, een dojo, een park en een autowasstraat tegen
 • Ook deze Lego set is rijk aan mini-figuren
 • Handig uitbreiden met andere Lego (City) sets
 • Inclusief bekende eenvoudige bouwgids
 • Genoeg inspiratie voor eindeloos rollenspel.

Bouwspeelgoed 9-jarige: bouw je eigen Porsche met de LEGO Technic Porsche 911 RSR – 42096

Ook voor de 9-jarige raden wij een Lego bouwset aan, maar ditmaal een heel ander soort set. Namelijk een superfraai miniatuurmodel van een Porsche in de Lego Technic reeks.

 • Dit model laat je een Porsche op schaal nabouwen
 • Prachtig ontwerp (replica van het origineel)
 • Niet alleen leuk voor kinderen – o nee, ook voor volwassenen!
 • Superleuk collectors item en echte blikvanger
 • Vol details zoals het radarscherm, een brandblussersysteem, een werkend stuur en een circuitopdruk
 • De set telt maar liefst 1580 onderdelen
 • Een nadeel: deze miniatuur is wel aan de prijzige kant (er meerdere cadeautjes naast geven, zit er waarschijnlijk niet bij).

Bouwspeelgoed 10-jarige: de Ravensburger Empire State Building Night Edition – 3D Puzzel van 216 stukjes

Wat geef je een tienjarige? Nou bijvoorbeeld een model van Empire State Building bij nacht van Ravensburger.

 • Veel bouwplezier
 • Stevige kunststof puzzelstukjes – lijm is overbodig
 • In het donker schittert de toren in verschillende kleuren
 • Een echt collectors item voor elke New York fan.

Lego Classic: beste bouw- en constructiespeelgoed uit de test volgens speelgoedtoptien.nl

Lego blijft toch het onbetwiste beste bouwspeelgoed, dat vindt ook Speelgoedtoptien. Met Lego (Technic) kun je zo’n beetje alles: takelen, rijden, verschuiven en verplaatsen. Zet heel eenvoudig voertuigen in elkaar en breek ze weer blokje voor blokje af om er iets anders van te maken. Het materiaal is van hoge kwaliteit en stelt kinderen in staat eindeloos te variëren in hun spel. Het ruimtelijk inzicht wordt flink getraind en de creativiteit van de geest wordt aangewakkerd.

Jouw bouw- en constructiespeelgoed vervolgstap

In dit artikel hebben we besproken wat volgens ons het beste bouwspeelgoed is. Onze eigen beste keuzes bouwspeelgoed voor verschillende leeftijden (1-10 jaar) kinderen hebben we met je gedeeld. Nu is het aan jou om voor jezelf een keuze te maken. Zat er speelgoed tussen waarmee je een kind superblij kunt maken? Mocht je het liefst zelf op zoek gaan naar leuk bouw- en constructiespeelgoed van kinderen, maak dan gebruik van onze tips. Succes!

Gebruikte bronnen in dit onderzoek naar bouw- en constructiespeelgoed

Voor ons onderzoek naar het beste constructiespeelgoed hebben we de onderstaande bronnen geraadpleegd:

https://www.consumentenbond.nl/kind-en-veiligheid/speelgoed-kiezen

https://www.mamaliefde.nl/duurzaam-speelgoed-eerlijk-houten-leeftijd/