Bordspellen: van strategisch meesterbrein tot onbekommerd vermaak

Bordspellen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Sommige bordspelletjes speel je met zijn tweeën, terwijl je bij andere spellen al snel meer spelers nodig hebt om het leuk te houden. Er worden elk jaar ontzettend veel spellen uitgebracht, waardoor het vaak best lastig is door de bomen het bordspelbos te zien. In dit artikel bespreken we onze favoriete bordspellen.

Onze zoektocht naar leukste bordspel: dit zijn de vakjes die wij doorkruist hebben

Het leuke van bordspellen is dat ze voor alle leeftijden zijn. Dat kun je van het meeste speelgoed helaas toch niet zeggen. Bordspellen kun je gemakkelijk met meerdere personen tegelijk spelen, maar ook met volwassenen en kinderen gecombineerd. Door de jaren heen hebben we tal van bordspelletjes in onze handen gehad en hebben we een goed beeld gekregen van de verschillende spelmechanismen. We hebben een oog voor wat werkt en wat niet.

Snel overzicht: Deze bordspellen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste klassieke keuzeCatan Basisspel Bordspel: Dit bordspel is een ware klassieker in de bordspelwereld. We zijn vooral fan van de mix tussen strategie en geluk. Uitbreidingen zijn ook beschikbaar om het spel nog uitdagender te maken. Bovendien is het zowel geschikt voor jong als oud en bevordert het onderhandelingsvaardigheden tijdens het handelen. >> Check laagste prijs
Beste avonturenspelTicket to Ride Europe – Bordspel: We zijn onder de indruk van dit spel dat je uitdaagt om de hoeken van Europa te verkennen. Het laat spelers verschillende Europese steden en landen zien en meer te weten komen over deze plekken. Bovendien is het geschikt voor zowel duo’s als grotere groepen, wat zorgt voor variatie in speelstijl en strategie. >> Check laagste prijs
Beste partyspel30 Seconds® Bordspel: Dit is het ideale spel voor een avondje uit met vrienden of familie. We houden ervan hoe het raadspel teams tegen elkaar opzet in een spannende strijd tegen de klok. Het is ideaal voor grotere groepen en garandeert een avond vol gelach en competitie. >> Check laagste prijs

Onze nummer één keuze bordspel: het leukst bordspel van dit moment

Het Catan Basisspel van 999 Games blijft toch wel onze favoriet. Dat heeft er onder meer mee te maken dat je het eindeloos kunt uitbreiden en dat het voor alle leeftijden geschikt is. Het bekende kolonistenspel heeft een verrassend simpele opzet. Iedereen zal zich de regels snel eigen maken. Het was in 1999 dat Catan tot Speelgoed van het Jaar werd verkozen. Nu, ruim 20 jaar later, wordt het nog steeds volop gespeeld en blijven mensen ervan genieten.

Op zoek naar een goedkoop (maar goed) bordspel? Dit is de beste keuze

Schaf je liever een wat goedkoper bordspel aan, dan is Escape Room the Game Puzzle Adventures – Secret of the Scientist echt iets voor jou. Dit spel is uitgegeven door Identity Games. Het werd zowel in België als in Nederland uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar. Dit spel combineert een legpuzzel met een Escape Room. Doel: het verkennen van een mysterieus oud huis en één voor één de geheimen blootleggen. Speel alleen of juist samen.

Wat maakt ons geschikte bordspel reviewers?

Simpel: door de jaren heen hebben we tal van bordspellen gespeeld. Onze liefde voor het bordspel is onverminderd groot gebleven. We speelden al als kinderen en nu spelen we als volwassenen. De beste bordspellen zijn niet leeftijdsgebonden en hebben iedere speler wat te bieden.

Blijf kritisch op het ruime aanbod bordspellen: let op deze dingen…

Het aanbod bordspellen is ontzettend groot. Juist daarom moet je kritisch blijven. Let bij het uitkiezen van een bordspel in ieder geval altijd op de volgende zaken:

Met hoeveel personen kun je het spel spelen?

Leuk dat je het spel met minimaal 4 mensen moet spelen, maar als je alleen thuiszit, of met z’n tweeën bent, heb je daar helemaal niets aan. Als je niet voortdurend links en rechts mensen op kunt trommelen om met je te spelen, kun je het beste kiezen voor een spel dat ook met 2 spelers te spelen is. De beste spellen stellen je overigens in staat met een grote variëteit aan spelers te spelen blijven bovendien spannend. Je speelt ze met 2, 4 of zelfs 6 personen.

Hoe lang blijven de spelmechanismen uitdagen?

Je kent het vast wel: je hebt een spel zo vaak gespeeld, dat je precies weet welke tactiek je aan moet houden om te winnen. Ook weet je precies wanneer winnen niet mogelijk is. Een spel waarbij alles steeds volgens dezelfde formule verloopt, zit eigenlijk niet zo goed in elkaar. Je kunt zo’n bordspel beter vermijden en naar iets uitdagenders op zoek gaan.

Hoe zit het met de leeftijden van de spelers?

Sommige spellen zitten lastiger in elkaar dan anderen. Je dient altijd uit te gaan van de kennis en de vaardigheden van de jongste speler. Als een jonge speler de opzet van het spel niet begrijpt, kun je het spel niet spelen. Sommige spellen zijn heel makkelijk te begrijpen, maar blijven toch uitdagen, hoe vaak je het ook speelt en hoe oud of jong je ook mag zijn.

De duur van het spel

Strategische spellen duren meestal wat langer dan gelukspellen, denk maar eens aan schaak, het spel dat 100% strategie en 0% geluk is. Een goed potje staat tegen een sterke opponent kan zomaar een uur of twee duren. Daar staat tegenover dat andere spellen juist razendsnel verlopen en al na 10 minuten afgelopen kunnen zijn. Het is afhankelijk van jou waaraan je de voorkeur geeft.

Thema’s van het bordspel

Bepaalde thema’s zoals het opbouwen van een stad of handelen zijn eindeloos uitgemolken. Dat geldt ook voor quizzen. Sommige mensen vinden het niet erg als een spel meer lijkt op een variant van een ander spel dan echt origineel is, terwijl andere mensen juist gek zijn op originaliteit.

Klein of groot formaat

Sommige spellen zijn super handig om mee te nemen naar een vriend of vriendin, een weekendje weg of op vakantie, terwijl andere spellen in een grote doos zitten en hier te onhandig voor zijn. Als het spel in je koffer past, is dat natuurlijk een groot voordeel.

Spellen awards

Spellen die van heel hoge kwaliteit zijn, winnen meestal een award. Zo’n award geeft een indicatie van hoe goed een spel wel niet is. Als je reviews leest, kom je alles te weten over de goede kanten en eventuele slechte kanten van het spel. Zo bepaal je gemakkelijk of het spel bij je past.

Aanvankelijke scepsis: bordspellen vaak dertien in een dozijn

Je zult het misschien niet willen horen, maar de meeste spellen lijken toch echt sterk op elkaar. Dat komt omdat er maar beperkte variatie in de spelmechanismen zit. Als er in het spel zelf ook niet voldoende variatie zit, raak je er te snel op uitgekeken. Dat is zonde. In de praktijk is het toch echt een grote uitdaging voor spellenmakers om een supergoed spel uit te brengen.

Wat beloven bordspel makers meestal? Is dit wel echt zo?

Wie een bordspel produceert, belooft uren speelplezier en eindeloze spelvariatie. Genieten voor jong en oud. Sommige spellen lossen die beloftes zeker in, anderen niet. Andere spellen gaan na een paar keer al vervelen. Het is ook afhankelijk van smaak welk spel je bevalt en welke niet. Neem nu schaak: bij schaken zijn de mogelijkheden zo goed als onbeperkt. Het is voor alle leeftijden. Sommige mensen vinden schaken geweldig, anderen hebben er een hekel aan.

Waar let je op als je een nieuw bordspel aanschaft?

Als je een nieuwe bordspellen koopt, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten, namelijk:

 • Het minimum en maximum aantal spelers
 • De spelmechanismen en de variaties in die mechanismen
 • De verhouding tussen kans en strategie
 • Hoe lang het spel duurt
 • De kwaliteit van de materialen en het ontwerp zijn ook belangrijk
 • De prijs: vooral belangrijk in verhouding tot de kwaliteit van het spel
 • Reviews van klanten en gebruikers online.

Bordspel 1: de klassieker Catan met het Basisspel Bordspel van 999 Games is wat ons betreft de beste keuze

Zoals gezegd is het Basisspel Catan onze eerste keuze bordspel. Wat dit spel allemaal te bieden heeft?

 • Een basisspel dat gemakkelijk te begrijpen en doorgronden is
 • Een gezonde combinatie van strategie en geluk
 • Uit te breiden met verschillende Catan uitbreidingssets
 • In 1999 al uitgeroepen tot Beste Speelgoed van het Jaar (inmiddels dus een klassieker)
 • Leuk voor jong en oud
 • Handelen kan met de bank maar ook met medespelers.

Bordspel 2: Escape Room The Game Puzzle Adventures – Secret of the Scientist van Identity Games is de beste budgetoptie

De Escape Room Secret of the Scientist Puzzle Adventure is onze favoriete budgetoptie. Dit is waarom:

 • Scherp geprijsd spel
 • Winnaar Speelgoed van het Jaar in zowel België als Nederland (2021)
 • Leuke kruising tussen Escape Room en legpuzzel
 • Speel met een ander samen of speel alleen tegen de klok
 • Concept met een leuke verhaallijn en plot.

Bordspel 3: Ticket to Ride Europe van Days of Wonder is een spannend avonturenspel

Ken jij het spel Ticket to Ride Europe al? Dit bordspel daagt je uit de uithoeken van Europa te verkennen.

 • Zie verschillende Europese steden en landen en kom hier meer over te weten
 • Het spel kan met z’n tweetjes worden gespeeld, maar ook met groepen van tot en met vijf mensen
 • Volbreng verschillende bestemmingskaarten door verbindingslijnen te bouwen aan de hand van de juiste kaartcombinaties
 • Het spel heeft verschillende uitbreidingen.

Bordspel 4: 30 Seconds® Bordspel van 999 Games is het ideale partyspel voor vrienden en familie

De kans is groot dat je wel een keer 30 Seconds hebt gespeeld, bijvoorbeeld tijdens een avondje met vrienden. 30 Seconds is een raadspel waarbij je het in teams tegen elkaar opneemt.

 • Er is nu ook een Vlaamse editie te verkrijgen
 • Dit partyspel speel je in teamverband en is ideaal voor grotere groepen
 • Verbreed je kennis
 • De competitiedrang zal hoe dan ook opspelen.

Bordspel 5: Catch The Plane bordspel is een ideaal spel om in teams te spelen

Ken jij het spel Catch The Plane al? Ook dit is een spel dat je in teams speelt. Het doel? Het winnen van de laatste felbegeerde stoelen in het vliegtuig. In die zin lijkt het wel wat op stoelendans.

 • Het spel bestaat uit 6 afwisselende spannende rondes
 • Bind in 2 of 3 teams de strijd met elkaar aan
 • Je speelt het spel vanaf 4 en tot en met maar liefst 12 verschillende spelers
 • Gemiddeld ben je met dit spannende partyspel wel een uurtje zoet.

Bordspel 6: Wingspan Bordspel van 999 Games is ideaal voor de vogelliefhebber (en om nieuwe kennis op te doen)

Ken jij het Wingspan Bordspel al? Dit is een spel dat ideaal is voor de vogelliefhebber.

 • Genomineerd voor Nederlandse spellenprijs 2019 en het Speelgoed van het Jaar 2019
 • Laat verschillende vogels met elkaar samenwerken en verzamel zoveel mogelijk punten
 • Maar liefst 170 verschillende unieke vogelkaarten
 • Je speelt het spel in gezelschap (tot en met 5 spelers), maar je kunt het ook in je eentje spelen.

Bordspel 7: Azul – Bordspel van Next Move Games speelt zich af in het paleis van de koning van Portugal

Azul is een bordspel met een wel heel originele opzet: jouw doel is het verfraaien van het paleis van de koning van Portugal en voldoende punten te scoren om het tactische bordspel te winnen.

 • Gebaseerd op historische feiten
 • Het spel zit strategisch in elkaar en stimuleert ook de creativiteit
 • Je kunt het al vanaf 8 jaar spelen.
 • Bouw aan een eigen muur en decoreer deze zo fraai mogelijk.

Bordspel 8: De Kwakzalvers van Kakelenburg Bordspel van 999 Games speelt zich af in middeleeuwse setting

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een spel voor de jonge geneesheren in spe. Dit spel leert je vooral hoe je mensen níet moet genezen, maar dat is juist wat Kwakzalvers zo leuk maakt.

 • Speelt zich af in een fraai vormgegeven middeleeuwse setting
 • Je hebt liefst 2000 verschillende combinatiemogelijkheden
 • Uitgebreide spelregels: deze zijn in eerste instantie wat lastig, maar als je doorzet, zul je zien dat het minder ingewikkeld is dan je in eerste instantie verwachtte
 • Je blijft je verbazen: het is tot het einde spannend.

Bordspel 9: de klassiekers onder de klassiekers – Monopoly Classic het bordspel

Natuurlijk moet Monopoly Classic ook in deze lijst met beste bordspellen zijn opgenomen. Wie kent het handelsspel immers niet? Het draait allemaal om het opbouwen van zoveel mogelijk vastgoedbezit.

Onderstaande set heeft vernieuwde Algemeen Fondskaarten

 • Veel verschillende pionnen, ook grappige modellen als de badeend en pinguïn
 • Koop bekende locaties in Nederland op
 • 3-6 spelers zijn al snel 60 minuten zoet
 • Een ouder klassieker nu in een bijzonder fraai vormgegeven jasje.

Bordspel 10: of kies je voor de klassieker Stratego Original van Jumbo Games? Val aan en verover de vlag!

Een bordspel dat je waarschijnlijk ook weleens gespeeld hebt (en anders zeker een keer moet uitproberen) is Stratego Original. Dit is een tactisch spel dat wel iets van schaken wegheeft – je speelt het met twee kleuren, twee spelers en verschillende stukken. Echter, de extra uitdaging bij Stratego zit hem erin dat je de stukken van de tegenstander pas ziet als ze toeslaan.

 • Veel tactiek met een vleugje geluk
 • Het succes van je aanval hang af van je eigen opstelling en die van de tegenstander
 • Bommen zijn de “jokers” van dit spel: ze blazen elk vijandig stuk – hoe sterk ook – op
 • Deze Stratego speelset gebruikt de originele opdruk van de stukken
 • Mét uitgebreide handleiding.

“Gloomhaven” van Cephalofair Game is het beste bordspel uit de test volgens 123bordspellen.com

Gloomhaven is een spel dat je met 1-4 spelers speelt. Het zit vol tactische uitdagingen en de motieven van de wereld veranderen voortdurend. Jij neemt de rol van avonturier op je en verkent elke hoek en nis van deze bijzondere wereld. Uniek: spelers zijn gedwongen samen te werken.

De beste alternatieve bordspellen

Onze favoriete spellenrecensent laat in onderstaande video zien wat uitstekende minder bekende alternatieven zijn voor bekende spellen die wat gebreken hebben.

Jouw bordspel vervolgstap

In dit artikel hebben we onze kennis van de beste bordspellen met je gedeeld. Het moet nu goed mogelijk zijn voor je zelf een fantastisch bordspel aan te schaffen. Kies voor een spel uit onze eigen top 10, of ga juist zelf op zoek naar een superleuk spel aan de hand van onze criteria.

Gebruikte bronnen in dit bordspel onderzoek

Voor ons onderzoek naar het beste, spannendste, gezelligste en meest duurzame bordspel hebben wij van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

https://hobby-en-overige.infonu.nl/spellen/134517-een-bordspel-kopen-hoe-vind-je-de-leukste.html.