De top 10 met het best verkochte speelgoed

Sommige mensen hebben een soort radar die perfect werkt als het gaat om speelgoed voor iemand uitzoeken en het maakt hierbij niet uit of het speelgoed voor eigen kinderen of die van anderen is. Ze weten gewoon wat in de smaak gaat vallen.

Heb jij die radar niet en wil je toch iets kopen waar lange tijd mee gespeeld gaat worden? Dan lees je dit artikel over het best verkochte speelgoed. Het is niet aan één bepaalde leeftijd gekoppeld en het betreft zowel speelgoed als spellen. Er zitten artikelen bij waar alleen mee gespeeld kan worden en er zijn ook items waar je met meerdere kinderen (en soms ook volwassenen) mee uit de voeten kunt.

Onze zoektocht naar het best verkochte speelgoed

Speelgoed kopen is niet altijd (of meestal geen) lolletje. Je kind krijgt al zoveel van anderen en daar zitten vaak de prachtigste cadeaus bij. Je ziet dat het geen goedkoop speelgoed is en gaat daardoor nadenken over wat je zelf nog kunt geven.

Zo startten wij ook met deze top 10: als je niet zelf uren online of in de speelgoedwinkel wilt doorbrengen, met welk speelgoed of welke spellen kun je dan de plank (bijna) niet misslaan? Het bleek iets lastiger dan we hadden verwacht, want er zijn volop ouders die een eigen blogje begonnen zijn met speelgoed dat zij helemaal fantastisch vinden. Dat vonden wij nou niet meteen de meest betrouwbare bron en dus zijn wij dieper gaan graven.

Snel overzicht: Deze speelgoed raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor motorische ontwikkelingSmartMax My First – Acrobats: De felle kleuren en de veelzijdigheid van dit speelgoed zijn perfect voor de motorische ontwikkeling van kinderen tussen de 1,5 en 5 jaar. Het is ons opgevallen dat het speelgoed kinderen uitdaagt om de figuren op de kaartjes na te maken, wat erg leerzaam is. Hoewel het misschien niet eeuwig boeiend blijft als de kaartjes uitgespeeld zijn, vinden we dit een topkeuze voor de motorische ontwikkeling. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaam speelplezierPeppa Pig – Houten Speelhuis: Dit houten speelhuis is niet alleen leuk vanwege de bekende Peppa Pig, maar we waarderen ook het duurzame materiaal. In plaats van het gebruikelijke plastic, is dit speelhuis gemaakt van hout. We vinden het een prachtig ontwerp met vrolijke kleuren, dat uitnodigt tot spelen. Ondanks de wat hogere prijs, zijn we van mening dat het de investering waard is vanwege de duurzaamheid en het jarenlange speelplezier dat het kan bieden. >> Check laagste prijs
Beste bordspel voor gezinnenDays of Wonder – Ticket to Ride Europe: We vinden dit bordspel ideaal voor gezinnen die van bordspellen houden. Reis met je kind door Europa en voer samen opdrachten uit. Wat ons opvalt is dat elke keer dat je het speelt, het spel anders loopt, waardoor het niet snel gaat vervelen. Bovendien zijn er diverse uitbreidingen verkrijgbaar zoals Afrika, India, Japan en USA, wat zorgt voor extra variatie en speelplezier. >> Check laagste prijs

Onze winnaar als het om het best verkochte speelgoed gaat

SmartMax heeft een hele serie aan speelgoed voor de ontwikkeling van kleine kinderen (1 tot ongeveer 5 jaar) en wat wij zo waarderen aan de artikelen van SmartMax is zowel de eenvoud als het leereffect.

Bij My First Acrobats gaat het erom dat je kind een paar losse elementen zo leert plaatsen, dat je een figuur namaakt. Je krijgt namelijk verschillende kaartjes en om dat wat op het kaartje staat te kunnen maken, moet je de losse stukjes speelgoed goed op elkaar kunnen zetten. Het helpt enorm bij de ontwikkeling van de fijne motorische vaardigheden van je kind. En het gaat eigenlijk spelenderwijs helemaal vanzelf.

Waarom reviewen wij speelgoed dat populair is?

Als anderen beweren dat iets een goed product is, voelen wij ons altijd geneigd om daar een eigen test overheen te doen. Worden die mensen gesponsord op hun blog en krijgen ze speelgoed gratis om er iets positiefs over te schrijven? Of draait het om echte, objectieve reviews? Er is iets in ons dat wil bewijzen dat het speelgoed ook echt goed is, of dat het toch iets betreft waar je niet in moet willen investeren, omdat het niet lang genoeg interessant is voor een kind of te snel kapot gaat.

Waarom je altijd kritisch moet blijven bij speelgoed

Je leest het al: niet alleen de producent van speelgoed, maar ook de partijen die er gratis van mogen genieten (en veel bezoekers naar hun blog willen trekken) zijn gebaat bij hoge verkoopcijfers. En dat terwijl je ook regelmatig in de krant of op internet leest dat speelgoed weer uit de handel genomen wordt, omdat het onveilig blijkt te zijn. Je wilt niet dat je kindje zich verslikt in een stuk speelgoed en dat je bij de eerste hulp eindigt. En dus bekijk je al het speelgoed wel drie keer voordat je het koopt.

Is het best verkochte speelgoed uit deze top 10 dan ook altijd het beste voor jouw kind?

Natuurlijk kun je wat een marketingbureau in een test als beste uit de bus laat komen niet altijd klakkeloos overnemen, zeker niet als het om speelgoed gaat. Daarom zouden we ook altijd adviseren – als het niet om speelgoed voor je eigen kind gaat dat je door en door kent – bij de ouder van het kind waarvoor je een cadeau wilt gaan kopen te checken of het speelgoed dat je in gedachten hebt gepast is.

We hebben zelf de fout ooit eens gemaakt om een heus kinderdrumstel voor de verjaardag te geven en na 10 minuten was de lol er al af. Dan heb je veel geld uitgegeven, het kind vindt er niks aan en je mist (totdat het gevaarte over een paar maandjes op marktplaats gezet wordt) een aantal vierkante meters in huis vanwege het formaat van het instrument.

Wat beloven speelgoedfabrikanten?

 • Bij elk nieuw spel of nieuw speelgoed wordt dit artikel flink gepromoot, zodat het onder de aandacht bij jou of je kind gebracht wordt. De sterkste manier van verkopen is als het kind er zelf om begint te vragen, omdat het het speelgoed op televisie of bij een vriendje heeft gezien.
 • Bij bestaand speelgoed wordt er vaak een nieuwe variant uitgebracht. Dat zie je veel bij Disney. Als er een nieuwe film is, worden bestaande artikelen ook in die uitvoering uitgebracht. En als er nieuw speelgoed is, wordt het in alle eerdere thema’s geproduceerd om maar zoveel mogelijk te verkopen.

De criteria waar we het best verkochte speelgoed op beoordelen

In ons onderzoek gaat het niet alleen om verkoopcijfers, want wij vinden het wel belangrijk dat speelgoed ook echt kwalitatief goed is en een educatief doel heeft. Een kind weet niet altijd wat dat het leereffect van speelgoed is, maar als ouder kun je daar wel rekening mee houden en iets stimuleren wat nog niet op het gewenste niveau is. Wij kijken daarom naar de volgende criteria:

 • Voor welke leeftijd is het speelgoed en klopt dit?
 • Wat leert je kind concreet van het spelen met dit speelgoed?
 • Hoe is het speelgoed in elkaar gezet? (zijn er bijvoorbeeld geen scherpe randen of onderdelen die makkelijk tijdens het spelen los kunnen laten)
 • Is er een gebruiksaanwijzing nodig en zo ja, zit deze in de verpakking of moet je daarvoor online gaan zoeken? (veel producten willen vanwege het milieu besparen op papier en verwijzen daarom naar hun website)
 • Wat voor garantie zit er op het speelgoed?
 • Waarom behoort dit speelgoed op de lijst met best verkochte artikelen? Is het echt zo goed?

Hoe hebben we het best verkochte speelgoed getest: onze onderzoeksdata

Het voordeel van een groot team met een groot netwerk hebben, is dat je je onderzoek uitgebreider kunt doen. Wij gaan niet alleen speelgoed kopen, uitpakken en er dan snel een review over schrijven. Bij ons wordt er echt gespeeld met al het speelgoed. We nemen ook ruim de tijd voor de testfase, zodat we relevante gegevens terug krijgen van onze testsubjecten (kinderen én ouders). De top 10 is wat er uiteindelijk overblijft na alle voors en tegens bekeken te hebben na de feedback.

De top 10 met het best verkochte speelgoed

1. SmartMax – My First Acrobats – 1,5 tot 5 jaar

Met de losse elementen die lekker fel gekleurd zijn, maak je de figuren op de kaartjes na.

Pluspunten:

 • Goed voor de ontwikkeling van de motoriek
 • Veelzijdig door de kaartjes

Minpunten:

 • Wanneer de kaartjes uitgespeeld zijn, blijft het niet eeuwig boeiend.

2. Peppa Pig – Houten Speelhuis – 0 tot 9 jaar

Het huisje neem je makkelijk mee, klap je open en dan is het: spelen maar.

Pluspunten:

 • Vrolijke kleuren
 • Gemaakt van hout in plaats van plastic
 • Nodigt uit tot spelen met Peppa

Minpunten:

 • Kleine figuurtjes kunnen in de mond gedaan worden.
 • Het is prijzig, maar gaat wel lang mee.

3. Smoby – FleXtreme Discovery Set met racebaan en 2 raceauto’s – 4 tot 14 jaar

Met de flexibele stukjes van deze racebaan maak je elke gewenste vorm.

Pluspunten:

 • De felle kleuren maken het een leuke baan.
 • Het klikt makkelijk en goed.
 • De autootjes hebben lichtjes en dat is gaaf in het donker.

Minpunten:

 • Als je kind de smaak te pakken heeft en grotere banen wil maken, is het een duur cadeau, al zijn er wel uitbreidingssets.

4. Playdoh – Prachtige Taarten Oven – 3 tot 7 jaar

Jij bakt een echte taart in de keuken en je kind bakt taartjes van klei.

Pluspunten:

 • Het stimuleert de creativiteit.
 • Je kunt eindeloos variëren met kleuren en vormpjes.

Minpunten:

 • Wij vinden dit speelgoed niet geschikt voor de vanaf leeftijd die op de verpakking staat.

5. Swiss Made – Geomag Supercolor – vanaf 5 jaar

Dit speelgoed is winnaar van onder andere de Gouden Publieksprijs en staat daarom terecht in onze top 10 van best verkochte speelgoed.

Pluspunten:

 • Je kind blijft eindeloos spelen en bouwt telkens weer iets anders.
 • De eenvoud van dit bouwpakket maakt het ook praktisch uitvoerbaar.
 • Je kunt met iets kleins beginnen en het model steeds complexer maken.

Minpunten:

 • Met de kleine onderdelen blijft het opletten geblazen.

6. Marvel – Battle Cube – Spider Man – 4 tot 12 jaar

Wij vonden dit zelf het minst interessante speelgoed, maar het is blijkbaar een rage onder kinderen.

Pluspunten:

 • Het is speelgoed dat draait om het spel schaar-steen-papier. Je gooit de dobbelstenen tegen elkaar en dan klapt er een van de drie open, maar jij hebt aan de binnenkant verborgen voor welke van de drie je hebt gekozen.
 • Er zijn inmiddels meerdere karakters van Battle Cube.

Minpunten:

 • Kinderen vinden het een fantastisch spel, maar wij vragen ons af hoe lang dit leuk blijft om te spelen. (Het kan makkelijk kwijtraken en wat is er mis met de vingers van je hand om het spel te spelen?)

7. Ravensburger – Gravitrax Knikkerbaan Starter Set – 8 tot 12 jaar

De complexere versie van de nummer 5 in deze top 10 is Gravitrax.

Pluspunten:

 • Je bouwt je eigen knikkerbaan door alle ‘rails’ en overgangen te koppelen.
 • Er zijn hele leuke uitbreidingssets te krijgen die in moeilijkheidsgraad toenemen.

Minpunten:

 • Het is geen goedkoop speelgoed en onderdelen kunnen snel kwijtraken.

8. Days of Wonder – Ticket to Ride Europe – 2 tot 5 spelers – vanaf 8 jaar

Pak de trein door Europa samen met je kind en doe de opdrachten om je steeds verder te brengen.

Pluspunten:

 • Elke keer dat je het speelt loopt het spel weer anders. Het gaat daardoor niet vervelen.
 • Er zijn diverse uitbreidingen te koop, zoals Afrika, India, Japan en USA.

Minpunten:

 • Je moet wel echt van bordspellen houden.

9. Hasbro – Monopoly Classic – 2 tot 6 spelers – vanaf 8 jaar

Monopoly gaat nooit vervelen en 9 van de 10 huishoudens heeft dan ook wel een variant van Monopoly in huis. Er is geen twijfel dat Monopoly op de lijst met best verkochte speelgoed moet staan.

Pluspunten:

 • De klassieke versie is goed om de basisregels te leren en later is dan de mega-editie of die met elektronisch bankieren als variant leuk.
 • Je kunt pech en geluk hebben tijdens het dobbelen.

Minpunten:

 • Er zijn blijkbaar verschillende soorten kwaliteit in omloop, waardoor je bij online bestellen niet altijd weet of je de beste kwaliteit krijgt.

10. Exploding Kittens – Throw Throw Burrito – 2 tot 6 spelers – vanaf 7 jaar

Als de regels van het spel eenmaal voor iedereen duidelijk zijn, is dit een hilarisch spel.

Pluspunten:

 • Je combineert een kaartspel met een afgeleide van trefbal.
 • Het is leuk om met verschillende leeftijden te spelen.

Minpunten:

 • Het is wel een kort spelletje, want in ongeveer een kwartiertje ben je klaar. Wij houden ook wel van spellen die wat langer duren.

Best verkochte speelgoed volgens de NOS

Er zijn elk jaar weer nieuwe spellen die soms ineens in een bepaald jaar als favoriet uit de bus komen, maar je ziet toch dat veel van de klassiekers een rode draad vormen bij de best verkochte spellen of het best verkochte speelgoed. Monopoly blijft een van de meest gewilde spellen, al het speelgoed van VTech scoort goed bij de jongere doelgroep en Ticket to Ride (met inmiddels meerdere varianten) is ook enorm populair. De kracht van een goed spel zit hem vaak in zijn eenvoud.

Als laatste kun je constateren dat er met Playmobil en LEGO ook nog altijd veel gespeeld wordt door kinderen. Het blijft toch iets magisch om van een paar (kleine) bouwstenen iets te maken dat je zelf bedacht hebt.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://nos.nl/artikel/2077112-poepspel-wint-aan-populariteit-lego-nog-steeds-populairste-speelgoed
https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/

Wat doe je met deze top 10 met best verkochte speelgoed?

Je weet nu wat het best verkochte speelgoed van de afgelopen tijd is. Je hebt verder een top 10 met directe links naar de producten. Je hoeft dus niet lang te twijfelen en alleen maar te kijken of je speelgoed of een spel wilt kopen en te bepalen voor welke leeftijd het moet zijn.

Conclusie

Wij hebben grote lol gehad met het spelen met dit best verkochte speelgoed en onze testgroep heeft al aangegeven dit jaar weer mee te willen doen aan ons onderzoek. Nu is ligt de bal bij jou? Welk speelgoed wordt als volgende gekocht?